Selecteer een pagina
 1. Home
 2.  | 
 3. Blog
 4.  | Brexit nieuwsoverzicht 2020 – kwartaal 4

Brexit nieuwsoverzicht 2020 – kwartaal 4

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers!
In onze blog leest u wat voor documenten wij vertalen.

Ga naar kwartaal 1 van 2021
“Fear not for the future, weep not for the past.” Percy Bysshe Shelley

Week 53 - 28 december 2020 t/m 3 januari 2021

3 januari 2021

Nieuwe regel door Brexit: geen jeugdspelers meer naar Engeland

“Door de Brexit is het voor Britse clubs niet meer mogelijk om minderjarige spelers uit EU-landen aan te trekken. Spelers als Nathan Aké, Karim Rekik en Patrick van Aanholt maakten eerder wel die overstap, maar dat is vanaf dit jaar verleden tijd. Het lijkt een zegen voor het Nederlandse voetbal, al betekent het voor zaakwaarnemers een derving aan inkomsten.”

 

2 januari 2021

Rustige eerste dag in haven Rotterdam na de Brexit-deal

“De eerste dag waarop door de brexit weer douaneformaliteiten gelden voor goederenvervoer tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, is rustig verlopen in de havens van Rotterdam en IJmuiden. Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben dat samen bekendgemaakt.”

 

2 januari 2021

Weinig hinder voor verkeer op eerste dag na Brexit

“De eerste uren na de Brexit was er weinig hinder voor het verkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn in de nacht van donderdag op vrijdag bijna tweehonderd vrachtwagens “zonder problemen” door de Kanaaltunnel vervoerd. Dat meldt tunnelexploitant Getlink. Ook Schiphol meldt dat er weinig problemen waren bij de eerste vluchten richting het VK.”

 

1 januari 2021

Brexit is een feit: ‘Leven in verdeeldheid was ook geen doen’

“Het Britse parlement heeft ermee ingestemd en daarmee is de brexit na vier jaar eindelijk een feit. Londenaren weten nog niet hoe hun leven eruit gaat zien, maar ze hebben door corona ook wel iets anders aan hun hoofd.”

 

1 januari 2021

‘Seksistische’ tamponbelasting verdwijnt in VK

“Vanaf vandaag geldt er in het Verenigd Koninkrijk niet langer een btw-tarief van 5 procent op tampons en maandverband. Sanitaire producten worden in de Europese Unie belast, omdat ze niet op de lijst van essentiële goederen staan.”

 

1 januari 2021

Een handjevol vrachtwagens op eerste ‘brexit-ferry’ van 2021 van Calais naar Dover

“Omdat vandaag de brexit-afspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk ingaan, is er voor chauffeurs en transportbedrijven een nieuwe werkelijkheid aangebroken. Bij de haven van Calais is het nog rustig, ziet correspondent Frank Renout.”

 

31 december 2020 

Een terugblik op de ‘brexit-puinhoop’; dit schreven we de afgelopen vier jaar over brexit

“Vandaag is de laatste dag van de brexit-overgangsperiode en zwaait de EU het Verenigd Koninkrijk definitief uit. EU-correspondent Christoph Schmidt blikt terug aan de hand van brexit-krantenkoppen die sinds 2016 in Trouw verschenen.”

 

31 december 2020 

De brexit is een feit, maar de corona-ellende vertroebelt het zicht

“De brexit is er doorheen, de Britten willen nu eindelijk vooruitkijken. Maar het zicht wordt vertroebeld door het coronavirus.”

 

31 december 2020 

Queen Elizabeth ondertekent brexit-deal: afspraken kunnen 1 januari ingaan

“De Britse koningin Elizabeth heeft haar handtekening gezet onder de handelsovereenkomst met de Europese Unie. Dat deed ze nadat zowel het Hogerhuis als het Lagerhuis met de deal had ingestemd. Nu kunnen de Britten op 1 januari de Europese interne markt verlaten, zoals afgesproken.”

 

30 december 2020 

Europese regeringen akkoord met Brexit-deal, nu Europees Parlement en Brits Lagerhuis nog – dit zijn de 5 cruciale punten

“De regeringen van de lidstaten van de EU zijn akkoord met de Brexit-deal. Het Europees Parlement en het Britse Parlement moeten de deal nog goedkeuren, net als de nationale parlementen in Europa. De Brexit-deal is het meest omvangrijke bilaterale akkoord dat de Europese Unie ooit heeft afgesloten.”

 

30 december 2020 

Rotterdamse havens zetten zich schrap voor Brexit

“Waar de één spreekt van ‘stilte voor de storm’, maken anderen juist overuren met het oog op de Brexit. Een wisselend beeld dus in de Rotterdamse haven, in de aanloop naar het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.”

 

30 december 2020 

Problemen in de havens verwacht

“Vrijdag is het zover. Vrachtwagens kunnen dan niet langer zonder extra controles doorrijden van het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland. Hoewel er op het laatste moment toch een brexitakkoord is gekomen, komt bij import en export een hele papierwinkel kijken.”

 

29 december 2020 

EU-lidstaten keuren principeakkoord Brexit goed

“Na maanden onderhandelen tussen het VK en de EU werd vorige week een principeakkoord gesloten over de handelsrelatie na de overgangsperiode van de Brexit. Volg het laatste nieuws en de reacties daarop in dit blog, lees de hoofdpunten van het akkoord hier.

 

29 december 2020 

Europa beleeft door de brexit een ingrijpende economische scheuring

“De jubelstemming over het akkoord tussen de EU en het VK verhult hoe hard de scheuring tussen de blokken zal zijn. De gevolgen voor reizigers en ondernemers blijven groot, te meer omdat het akkoord veel onbesproken laat.”

 

29 december 2020 

Kamer voelt zich voor het blok gezet met brexit-deal

“De Tweede Kamer voelt zich voor het blok gezet met de brexit-deal die het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben gesloten. De Kamer heeft als nationaal parlement eigenlijk niets te zeggen over het handelsakkoord dat op Kerstavond werd gesloten. In plaats daarvan moet het Europees Parlement ermee instemmen.”

 

28 december 2020 

Noord-Ierland en brexit: opluchting, teleurstelling, én (voorzichtig) optimisme

“Vele Noord-Ieren kunnen het woord brexit niet meer horen. ‘Het is de eerste handelsdeal in de geschiedenis die handel niet minder, maar juist meer ingewikkeld maakt.’”

 

28 december 2020 

Na de Brexit staan de Britten voor de vraag: wat nu te doen met de soevereiniteit?

“Met het Brexit-akkoord heeft de Britse premier Boris Johnson op de een of andere manier vrijwel alles binnengehaald wat de brexiteers begeerden – zelfs Nigel Farage was tevreden. Nu verlangt Johnson dat zijn landgenoten er iets van maken.”

 

28 december 2020 

Visserij voorziet verlies van honderden miljoenen euro’s door gevolgen van de brexit

“De brexitafspraken over de visserij in de Noordzee kosten de Nederlandse vissector waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s. Dat stellen belangenbehartigers VisNed en de Nederlandse Vissersbond.”

Week 52 - 21 t/m 27 december 2020

27 december 2020 

Onderschat het VK niet na de Brexit

“Nederland gaat het VK nog nodig hebben in de komende jaren. Denk nu na over samenwerking die verder gaat dan handel, schrijft .”

 

27 december 2020 

Na brexit: stop de caravan straks niet te vol

“Het is zover. Groot-Brittannië wrikt zich  los van Europa, op de valreep met een deal. De gevolgen zijn niet alleen voor overheid en bedrijfsleven groot, maar ook voor de reiziger.”

 

27 december 2020 

Britse vissers woedend over brexit-deal: we zijn in de uitverkoop gedaan

“Niet alleen de Europese vissers, maar ook de Britse vissers zijn ontevreden met het eindresultaat van de brexit-onderhandelingen.  Ze zijn woedend op hun premier Boris Johnson omdat hij in hun ogen ‘uitverkoop heeft gehouden’.”

 

26 december 2020 

Blok: handelsdeal hoogst haalbare, Nederlandse belangen goed afgedekt

“Na maanden onderhandelen tussen het VK en de EU werd donderdag een principeakkoord gesloten over de handelsrelatie na de overgangsperiode van de Brexit. Volg het laatste nieuws en reacties daarop in dit blog, lees de hoofdpunten van het akkoord hier.”

 

26 december 2020 

Brexit: paspoortcontrole en roamingkosten, dit verandert er voor jou

“De EU en het VK hebben eindelijk een akkoord bereikt over een handelsdeal die op 1 januari in zal gaan. De exacte details zijn nog niet bekend, maar er gaat hoe dan ook veel veranderen voor bedrijven en consumenten in Nederland.”

 

25 december 2020 

Het wonder is geschied: er is een brexit-akkoord

“Een akkoord van ‘historische betekenis’, vindt bondskanselier Merkel. De donderdag bereikte brexit-deal leidt overal tot opluchting. Dat neemt niet weg dat de veranderingen per 1 januari drastisch zijn.”

 

25 december 2020 

Brexit-onderhandelingen: hoe kon ‘makkelijkste deal ooit’ vier jaar duren?

“Weinig mensen die op 23 juni 2016 in het brexit-referendum Leave stemden, zullen hebben gedacht dat het proces zo lang zou duren. Handelsminister Liam Fox noemde het sluiten van een handelsakkoord in 2017 nog ‘een van de gemakkelijkste deals uit de geschiedenis’. Het werd een slepend proces waarbij de verwachtingen en benaderingen van beide partijen mijlenver uit elkaar lagen. Uiteindelijk lukte het pas vanmiddag om het eens te worden.”

 

25 december 2020 

Brexit nu echt van kracht: waarom het zo lang heeft geduurd

“Er leek geen eind aan te komen, maar ruim vierenhalf jaar na het referendum waarin de Britten besloten dat zij uit de Europese Unie wilden, is er een deal over hoe de twee nu verdergaan. Dat betekent dat een no-dealscenario op het nippertje is voorkomen.”

 

24 december 2020 

EU en Verenigd Koninkrijk sluiten handelsdeal, chaotische Brexit afgewend

“Op de valreep is het meest besproken handelsakkoord van 2020 toch gesloten: de deal tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Donderdagmiddag bereikten de twee partijen na een laatste doorwaakte onderhandelingsnacht een principeakkoord dat chaos en zware economische ellende vanaf 1 januari voorkomt.”

 

23 december 2020 

Brexit, coronamutatie én geen kerst. Johnson is niet te benijden: ‘Hij krijgt zelfs van vrienden kritiek’

“De Britse premier Boris Johnson is niet te benijden. Het Verenigd Koninkrijk is een paria geworden voor veel landen omdat er een nieuwe coronavariant rondwaart. De miljoenen inwoners van Londen kunnen hun vertrouwde, gezellige Kerst ook wel vergeten. En tot overmaat van ramp is de Brexit ook nog niet afgerond. Bellen met correspondent Patrick van IJzendoorn.”

 

23 december 2020 

Bloemen- en groentenhandelaren worden noodgedwongen Brexit-proefkonijnen

“Gestrande vrachtwagenchauffeurs in Dover beginnen hun geduld te verliezen. Tientallen vrachtwagenchauffeurs keerden zich bij de gesloten haven tegen de politie en bewaking. Ondertussen proberen Nederlandse transporteurs te voorkomen dat hier straks hetzelfde gebeurt als gevolg van de Brexit. Bloemen- en fruithandelaren moeten na 1 januari als eerste de grens over.”

 

23 december 2020 

Opnieuw noodkreet over gevolgen Brexit-akkoord op visserijsector

“Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV), waar ook de gemeente Urk deel van uitmaakt, heeft een laatste noodkreet verstuurd aan minister Carola Schouten en premier Rutte. Het platform vraagt Schouten om niet in te stemmen met een deal met het Verenigd Koninkrijk die “zal leiden tot het verdwijnen van de visserijsector uit Nederland.””

 

22 december 2020 

Hectiek bij transportfirma’s door Brexit en virusvariant

“De naderende Brexit en het gemuteerde coronavirus leiden bij Nederlandse transportbedrijven tot topdrukte om de chauffeurs voor Kerst thuis te krijgen.”

 

22 december 2020 

Britten geïsoleerd: ‘Schrikbeeld van no-deal-brexit zie je in de praktijk

“De Britse krantenkoppen liegen er niet om: het Verenigd Koninkrijk is geïsoleerd en gaat een vreselijke Kerst tegemoet, nu Europa de deur naar de Britten heeft dichtgegooid vanwege een daar opgedoken mutatie van het coronavirus.”

 

22 december 2020 

Wat zijn die WTO-regels die bij een no deal-Brexit gaan gelden

“Het lijkt er toch van te komen: een Brexit zonder handelsakkoord. Per 1 januari maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de interne Europese markt en zal de handel verlopen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Wat betekent dat concreet?”

 

21 december 2020 

Brexit-onderhandelaars overschrijden deadline, gaan vandaag verder

“De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overschrijden opnieuw een deadline. Een doorbraak in het moeizame is uitgebleven, waardoor het Europees Parlement niet genoeg tijd heeft om een eventuele overeenkomst goed te keuren.”

 

21 december 2020 

Brexit-deadline Europarlement gepasseerd station

“Een zoveelste deadline in de Brexit-onderhandelingen, ditmaal door het Europees Parlement neergelegd, is gepasseerd. Een eventuele handelsdeal tussen het VK en de EU komt daardoor niet meer tijdig genoeg om nog dit jaar goedgekeurd te worden door het Europees Parlement.”

 

21 december 2020 

Britse autofabrieken hamsteren onderdelen door naderende brexit

“Elke dag rijden duizend vrachtwagens vol auto-onderdelen naar fabrieken in Groot-Brittannië. De brexit zet de autoproductie daar onder druk.”

Week 51 - 14 t/m 20 december 2020

20 december 2020 

Friese bedrijven voelen gevolgen van brexit, wel of geen akkoord

“Honderden Friese bedrijven hebben in de afgelopen maanden in toenemende mate te maken gehad met de naderende brexit. Een adequate voorbereiding is volgens deskundigen lastig, vooral omdat ‘het sturen is in de mist’. Er zal in ieder geval ingeleverd worden op de marges.”

 

20 december 2020 

Frankrijk sluit brexit-onderhandelingen na zondag niet uit

“Onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsakkoord kunnen ook na dit weekend doorgaan, zei de Franse staatssecretaris van Europese Zaken Clément Beaune zaterdag op een Franse radiozender.”

 

20 december 2020 

Deze Britse bedrijven trokken naar Venlo vanwege de brexit

“Veel bedrijven moeten vanwege de brexit een thuisbasis hebben op het Europese vasteland. Zo ook Snag Tights en Monster Group. Zij kozen – om uiteenlopende redenen – voor Venlo.”

 

19 december 2020 

Von der Leyen en Johnson pessimistisch over Brexit-akkoord na laatste gesprek

“Het wordt moeilijk voor de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om tijdig een handelsakkoord te sluiten, denken de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Volgens Johnson verkeren de onderhandelingen zelfs “in een ernstige toestand”, zei hij donderdag na een telefoontje met Von der Leyen.”

 

19 december 2020 

‘Nog maar een paar uur om brexit-akkoord te bereiken’, zegt EU-onderhandelaar

“EU-hoofdonderhandelaar Barnier zegt dat het “moment van de waarheid” is aangebroken voor het bereiken van een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De tijd is bijna op, zei hij in het Europees Parlement.”

 

18 december 2020 

Voorlopige visquota in afwachting brexit, vissers tevreden: ‘Dit geeft zekerheid’

“De ministers van visserij van de EU-landen hebben zijn het in Brussel eens geworden over de visquota voor de komende drie maanden. Normaliter sluiten ze een akkoord voor een heel jaar af, maar de periode is nu korter omdat nog onduidelijk is wat er met het Verenigd Koninkrijk valt af te spreken.”

 

18 december 2020 

‘Vooruitgang over brexit’, maar visserij blijft groot pijnpunt

“In de onderhandelingen over de brexit zijn de EU en het Verenigd Koninkrijk dichter bij elkaar gekomen, maar een akkoord is nog altijd ver weg. Dat valt op te maken uit de reacties van Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen en de Britse premier Johnson na een telefoontje dat ze vanavond hadden over de kwestie.”

 

18 december 2020 

Barnier: vooruitgang met brexit, maar struikelblokken blijven

“Er is goede vooruitgang met de gesprekken tussen de Europese Unie (EU) en de Britten, maar de laatste punten waarover nog wordt onderhandeld, zijn nog altijd niet opgelost. De tijd begint te dringen. Het Europees Parlement eist dat er deze zondag een deal ligt.”

 

17 december 2020 

EU ziet ‘pad naar brexit-akkoord’

“Het mag dan millimeter voor millimeter gaan: er schijnt vooruitgang te zitten in de brexit-onderhandelingen. “Zoals de zaken er nu voorstaan”, zei EU-commissievoorzitter Ursula Von der Leyen woensdag in het Europees Parlement, “kan ik u niet vertellen of er een akkoord komt of niet, maar ik kan u wel vertellen dat er een pad naar een akkoord is.”

 

17 december 2020 

Brexit-deadlines

“Onder druk wordt alles vloeibaar. Dat blijkt nu wel weer bij de brexit-onderhandelingen. Keer op keer blijken deadlines toch geen deadlines te zijn. Hoewel partijen steevast aangeven ‘ver uit elkaar’ te liggen, zijn ze nog altijd in gesprek over hoe we met elkaar omgaan vanaf 1 januari 2021.”

 

16 december 2020 

‘De patiënt leeft nog’, maar Brexit-onderhandelingen kunnen nog klappen

“De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier is ervan overtuigd dat er nog altijd een brexit-handelsdeal mogelijk is. Volgens hem liggen er nog twee grote twistpunten tussen de Europese Unie en de Britten op tafel: die over een regeling voor eerlijke handelsconcurrentie en visrechten.”

 

16 december 2020 

Aftellen Brexit is begonnen: ‘Engelsen zijn massaal plantjes aan het inslaan’

“WESTLAND – De Brexit komt steeds dichterbij. Op 31 december eindigt de overgangsperiode van de Britten, met of zonder deal met de Europese Unie. En dus zijn het opnieuw spannende weken en dagen, vooral voor ondernemers in de regio die veel exporteren naar Engeland. Potplantkweker Aad Scheffers uit Poeldijk: ‘Het vervelende is vooral dat we nog steeds niet écht weten waar we aan toe zijn.'”

 

15 december 2020 

Opnieuw ‘Brextra Time’: deadline brexit-handelsdeal verschuift naar 31 december

“EU-toponderhandelaar Michel Barnier is ervan overtuigd dat er nog altijd een brexit-handelsdeal mogelijk is. Volgens hem hebben de Europese Unie en de Britten twee grote twistpunten, die gaan over eerlijke handelsconcurrentieregels en visrechten.”

 

15 december 2020 

Voorbereiding Rijkswaterstaat voor Brexit vanaf nu zichtbaar

“De voorbereidingen voor de naderende Brexit worden zichtbaar in het straatbeeld rondom Rotterdam en IJmuiden. Rijkswaterstaat is eindverantwoordelijk voor de verkeerscirculatieplannen rondom de ferryterminals, deze zijn samen met partners in de keten opgesteld.”

 

14 december 2020 

Brussel en Londen verlengen onderhandelingen in brexit

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan door met hun onderhandelingen over een handelsverdrag. ,,We hebben besloten de extra mile af te leggen”, zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een verklaring namens haar en de Britse premier Boris Johnson. De onderhandelingen worden voortgezet in Brussel.”

 

14 december 2020 

Brexit, corona en Kerstmis leiden aan beide kanten van het Kanaal tot verstoppingen

“Verkeersopstoppingen, files en stilgelegde productie. De afgelopen dagen werd al duidelijk hoe weinig er hoeft te gebeuren om de Brits-Europese handel te verstoren.”

 

14 december 2020 

Johnson neemt vlak voor de deadline afscheid van ‘architect van brexit’ Dominic Cummings

“Met nog een week te gaan tot het handelsverdrag tussen de EU en Groot-Brittannië klaar moet zijn, stapt het brein achter de brexit op. Dominic Cummings was de belangrijkste adviseur van Boris Johnson en volgens velen een ‘olifant in een porseleinkast’.”

 
 
 
Week 50 - 7 t/m 13 december 2020

13 december 2020 

Lange files in Calais, Britse winkeliers slaan in om Brexit

“Britse winkeliers vrezen volgens de Britse media voor een No Deal-Brexit en slaan daarom extra goederen in. De deadline voor een handelsakkoord nadert ondertussen rap.”

 

13 december 2020 

Britten hebben marineschepen klaarliggen om EU-vissers te enteren bij no-deal brexit

“De Britse premier Johnson meent dat de kans groot is dat het handelsoverleg mislukt. De marine krijgt, als het brexitoverleg met de EU op niets uitloopt, daarom mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen Europese vissers. De politiedienst van de marine mag dan buitenlandse vissers arresteren die zich illegaal in Britse wateren bevinden, berichten Britse kranten.”

 

13 december 2020 

Limburgse bedrijven onvoldoende voorbereid op Brexit

“De Brexit, het afscheid van het Verenigd Koninkrijk is al eens uitgesteld maar nu lijkt er geen ontkomen meer aan. Per 1 januari hebben we weer een ouderwetse grens met Engeland. In eerste instantie vooral een grote verandering voor het bedrijfsleven dat handel drijft met de Britten. Toch is zo’n 20 tot 30 procent van het Limburgse bedrijfsleven onvoldoende voorbereid de veranderingen.”

 

12 december 2020 

Brexit nadert climax: wat staat er komend weekend op het spel?

“Het is 1632 dagen geleden dat de Britten ervoor kozen om uit de EU te stappen. En het Verenigd Koninkrijk mag dan sinds februari geen lid meer zijn van de EU, het land volgt dit jaar nog wel de EU-regels. Een overgangsperiode, waarin de EU en het VK bepalen hoe hun relatie na de brexit eruit komt te zien.”

 

12 december 2020 

Vreugde over EU-akkoorden, somberheid over brexit

“Er was een nacht doorhalen voor nodig, maar het is de EU-leiders gelukt om een aantal belangrijke afspraken te maken. Het begon met de goedkeuring van de begroting en ging via sancties voor Turkije naar een klimaatakkoord. Premier Mark Rutte toonde zich verheugd. Er blijft nog wel een enorme spanning hangen rond de brexit.”

 

12 december 2020 

De Britten raken nu toch langzaam in paniek over de brexit

“Drie weken voor de brexit beginnen veel Britten koudwatervrees te krijgen. Zorgeloosheid maakt plaats voor onrust. ‘Waar moet ik me in hemelsnaam op voorbereiden?’”

 

11 december 2020 

Brexit: de laatste kans?

“Als er zondag geen Brexit-akkoord is, dan is er op een januari een harde Brexit. Het Europees Parlement moet de deal ook goedkeuren en daar is na zondag geen tijd meer voor. Dat zegt Kati Piri, Brexit-rapporteur voor het Europees Parlement. De Europese Commissie en de Britse regering hebben zondag als nieuwe deadline gesteld. In De Wereld alles over die onderhandelingen met Brexit-rapporteur Kati Piri en Hans Maessen, douane-expert en adviseur voor de pro-Brexit denktank: Centre for Brexit policy.”

 

11 december 2020 

Zondag geen deal, dan in januari harde Brexit

“Als er zondag geen Brexit-akkoord is, dan is een harde Brexit in januari onvermijdelijk. Het Europees Parlement moet de deal ook goedkeuren en daar is na zondag geen tijd meer voor. Dat zegt Kati Piri, Brexit-rapporteur voor het Europees Parlement. Alleen in theorie is het mogelijk dat nog ná 1 januari een nieuwe handelsakkoord kan ingaan.”

 

11 december 2020 

Von der Leyen komt met noodplan voor no-deal-brexit

“Brussel bereidt een sterk afgeslankt brexit-akkoord voor dat de zwaarste klappen van een no-deal-brexit moet opvangen. Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen heeft daarvoor plannen gepresenteerd. Londen en Brussel willen voor 31 december een veelomvattend handelsakkoord, maar ze worden het maar niet eens over de voorwaarden.”

 

10 december 2020 

Hongarije en Polen zijn nu een groter probleem voor EU dan Brexit

“Het zal nog jaren onduidelijk blijven wat Brexit betekent, schrijft . Dat hangt mede af van de ontwikkeling van de EU, die het eens moet worden over rechtsstaat en noodhulp.”

 

10 december 2020 

Brexit: no-deal is lose-lose-situatie

“Een no-deal Brexit is een lose-losesituatie, dat hield de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, Europese lokaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) voor.  Khan en CvdR-voorzitter Tzitzikostas riepen de onderhandelaars uit Londen en van de EU op verder te blijven onderhandelen tot er een resultaat is in de vastzittende onderhandelingen.”

 

10 december 2020 

Brexit-doorbraak blijft uit na ‘levendig gesprek’ Johnson-Von der Leyen

“Een gesprek van zo’n drie uur in Brussel tussen de Britse premier Johnson en EU-Commissievoorzitter Von der Leyen heeft geen doorbraak opgeleverd. Er is afgesproken dat er tot zondag verder wordt gesproken over een handelsakkoord voor na de brexit, maar er zijn nog grote verschillen, klinkt het van beide kanten.”

 

9 december 2020 

Opeens is er een brexit-lichtpuntje, na weken pessimistisch rumoer

“Maandenlang verstoorden wetsvoorstellen van de regering-Johnson de vertrouwensrelatie met de EU. Die kou is nu uit de lucht.”

 

9 december 2020 

Door Brexit hebben de Britten nu al een beter voedselbeleid

“Aan het Europese landbouwbeleid verandert de komende jaren vrijwel niets, verduurzaming gaat traag. De Britten zijn ‘los’ en laten zien hoe het ook kan, schrijft .”

 

8 december 2020 

Johnson gaat naar Brussel voor de brexit-apotheose

“Een nieuwe dag, met nóg meer spanning dan de vorige, biedt toch weer geen helderheid.”

 

8 december 2020 

Brexit-spanning loopt op: ‘Wat de Britten vragen kan niet’

“De spanning tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de brexit loopt verder op. Vanochtend heeft onderhandelaar Michel Barnier de ambassadeurs van de 27 EU-landen bijgepraat en de toon was volgens betrokkenen niet optimistisch. “Kort samengevat: wat de Britten vragen kan niet.””

 

8 december 2020 

Na de brexit is het nu echt erop of eronder

“De overgangsperiode na de brexit duurt nog geen maand meer, maar nog altijd is niet bedacht hoe Londen en Brussel zich per januari tot elkaar gaan verhouden. Van harte gaat het nu al niet meer.”

 

7 december 2020 

Spanning loopt op in Brexit-gesprekken: stoere taal en dreigementen

“De spanning loopt hoog op nu de gesprekken over het handelsakkoord tussen de EU en het VK in een absolute eindfase zijn.”

 

7 december 2020 

Britse luchtbrug klaar voor ophalen Pfizer-vaccin vanuit België om Brexit-problemen te omzeilen

“De Britse luchtmacht staat gereed om het Pfizer-vaccin in België op te halen voor het geval de Brexit leidt tot grensproblemen. Dit meldde The Observer  zaterdag op basis van anonieme bronnen bij de ministeries van Volksgezondheid en Defensie. Bij deze luchtbrug raken de twee meest besproken onderwerpen op de Britse eilanden elkaar: Brexit en covid.”

 

7 december 2020 

Brexit-onderhandelaars geven niet op, al is de verleiding groot

“EU-commissievoorzitter Von der Leyen en de Britse premier Johnson geven hun teams opdracht om het te blijven proberen.”

 
 
 
Week 49 - 30 november t/m 6 december 2020

6 december 2020 

Brexit-overleg onder hoogspanning hervat in Brussel

“De zoveelste crisis in het brexit-overleg heeft nog steeds niet geleid tot een definitieve stopzetting ervan. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maakte bekend dat de hoofdonderhandelaars, Michel Barnier van EU-zijde en David Frost van Britse kant, de gesprekken deze zondag hervatten in Brussel.”

 

6 december 2020 

EU-functionaris: ‘Geen extra top over stand van zaken rond brexit’

“Er wordt geen extra EU-top ingelast over de stand van zaken rond de brexitonderhandelingen, meldt persbureau Reuters op basis van een functionaris van de Europese Unie. Die wijst er verder op dat er komende donderdag en vrijdag al een bijeenkomst over de gesprekken met het Verenigd Koninkrijk is geagendeerd.”

 

6 december 2020 

Bijpraten over Brexit: Borstkloppen over coronavaccin, grote namen nu aan zet

“Brexit is terug. De Britten hebben de Europese Unie inmiddels verlaten, maar de twee partijen bakkeleien nog altijd over hun toekomstige relatie. De tijd daarvoor dringt en het nieuws stapelt zich snel op, dus we praten je snel even bij over wat er deze week is gebeurd.”

 

5 december 2020 

Gesprekken tussen EU en Verenigd Koninkrijk gestaakt, Brexit-onderhandelingen in alles-of-nietsfase

“De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn in de alles-of-nietsfase beland. Zaterdag proberen voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie en de Britse premier Johnson alsnog een doorbraak te bereiken, nu hun onderhandelaars vrijdag de gesprekken hebben gestaakt.”

 

5 december 2020 

EU-president verwacht ‘de komende uren of dagen’ uitstel over Brexit-deal

“De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, denkt dat er snel duidelijkheid komt over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Belg zei vrijdag “in de komende uren of dagen” een resultaat van de onderhandelingen te verwachten.”

 

5 december 2020 

We moeten de Brexit niet alleen accepteren, maar er ook naar handelen

“De Nederlandse ambassade in Londen zet ook in de laatste maand van 2020 alles op alles om Nederlanders voor te bereiden op de gevolgen van Brexit. Ambassadeur Karel van Oosterom wil zorgen dat niemand op 1 januari voor verrassingen komt te staan. ‘Of je nu ondernemer, student of reiziger bent: iedereen doet er goed aan om uit te zoeken wat er straks verandert.’”

 

4 december 2020 

Nederlandse talenten kunnen door Brexit langer rijpen in de Eredivisie

“Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft een mogelijk positief bijeffect voor het Nederlands profvoetbal. Talenten kunnen niet meer voor hun achttiende naar Engelse clubs, zoals de laatste jaren regelmatig gebeurde.”

 

4 december 2020 

Het blijft tot op het laatste moment bloedspannend bij de Brexit: ‘Akkoord nog niet binnen handbereik’

“De Brexit-onderhandelingen moeten uiterlijk dit weekend een resultaat opleveren, anders wordt het lastig om een handelsdeel voor het eind van dit jaar goedgekeurd te krijgen. Vanuit de Europese Unie klinken bezorgde geluiden. Een akkoord zou nog niet binnen handbereik zijn. Als er geen handelsakkoord wordt gesloten, moeten het VK en de EU zich voorbereiden op een no deal-Brexit.”

 

4 december 2020 

Welke gevolgen heeft brexit op Ierse friteindustrie? 

“De maand december is van start gegaan en dat betekent dat de brexit alsmaar dichterbij komt. Voor de Ierse fritesindustrie neemt de spanning toe. Een mogelijk verbod op de import van aardappelen uit het Verenigd Koninkrijk kan komende jaar flinke gevolgen hebben voor de aanvoer. Hoe afhankelijk zijn de landen van elkaar?”

 

3 december 2020 

Engelse clubs mogen na Brexit geen buitenlandse spelers onder 18 jaar halen

“Engelse profclubs mogen na de Brexit geen buitenlandse jeugdspelers onder de achttien jaar aantrekken, zo hebben de FA, de Premier League en de English Football League (EFL) dinsdag besloten. Ook hebben buitenlandse spelers na 31 december een werkvergunning nodig om actief te zijn in onder meer de Premier League.”

 

3 december 2020 

Recorddrukte op de veerboten van Rotterdam naar Engeland: ‘De Brexit gaat nu echt door’

“Het is een komen en gaan van vrachtwagens bij de ferryterminals in de Rotterdamse haven. Het is drukker dan ooit omdat alles erop wijst dat de Brexit over vier weken écht doorgaat.”

 

3 december 2020 

Onderhandelingen over Brexit-deal naderen ‘make or break-moment’

“De onderhandelingen over een Brexit-deal tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) naderen woensdag het moment van make or break  wel of geen deal. Dat heeft Michel Barnier, de onderhandelaar namens de EU, de afgevaardigden van de verschillende landen laten weten.”

 

2 december 2020 

Merkel over Brexit: ‘Lidstaten beginnen geduld te verliezen’

“Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben elkaar maandag gewaarschuwd dat de tijd om een Brexit-deal te sluiten dringt, en dat terwijl er nog grote knelpunten zijn. Zo zijn de twee partijen het nog steeds niet eens over de visserij.”

 

2 december 2020 

De brexit maakt van Kent ‘een groot toilet’

“Flessen met urine en de ontlasting in de bomen.  Daar hadden ze in Kent geen rekening mee gehouden toen ze vóór de brexit stemden.”

 

2 december 2020 

Het aftellen naar de brexit is begonnen

“De klok tikt, de tijd dringt, het is vijf voor twaalf. De taal om de brexitonderhandelingen te beschrijven heeft vele woorden om te zeggen dat de druk hoog is. Op 31 december eindigt de transitieperiode van de Britten, met of zonder deal met de Europese Unie. En dus zijn het opnieuw cruciale dagen, weken en uren, want het verdrag moet nog door de regeringsleiders worden goedgekeurd en ook het Europees Parlement moet er voor die tijd mee instemmen. In de laatste maand voor de brexit moet er nog altijd veel gebeuren.”

 

1 december 2020 

Gezamenlijke flyeractie tijdens landelijke Brexit Actiedag

“Havenbedrijf Rotterdam, Douane, Rijkswaterstaat en Portbase delen op dinsdag 01 december 2020 tijdens de landelijke Brexit Actiedag op de DFDS ferryterminal Get ready for Brexit-flyers uit aan vrachtwagenchauffeurs.”

 

1 december 2020 

Britten zetten zich schrap voor dagenlange files en toilettenschaarste

“Het VK en de EU hebben nog 30 dagen om een handelsakkoord te sluiten dat invoertarieven na de brexit vermijdt. Het is intussen een raadsel hoeveel verkeershinder de grenscontroles zullen veroorzaken. Europa zegt al jaren plannen klaar te hebben liggen, maar Londen lijkt onvoldoende voorbereid.”

 

1 december 2020 

Londense beurs naar Amsterdam

“De Londense beurs heeft geen vertrouwen meer in een goede afloop van de brexitonderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU. De grootste beurs van Europa wijkt met een deel van het handelsplatform uit naar Amsterdam, omdat het niet meer rekent op een zachte brexit.”

 

30 november 2020 

Brexit nadert voor ondernemers, ‘ we hebben gedaan wat we konden’

“De onderhandelingen zijn nog in volle gang, maar ondernemers in Nederland weten: aan het einde van deze maand is de brexit een feit. Met of zonder deal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
Al jaren horen ondernemers dat ze zich goed moeten voorbereiden op de brexit. Maar hoe doe je dat, als de voorwaarden zo kort voor de definitieve breuk nog steeds niet vastliggen?”

 

30 november 2020 

Visserij blijft ‘grootste twistappel’ in Brexit-onderhandelingen

“Het is nog altijd niet duidelijk of Nederlandse vissers volgend jaar in Britse wateren terechtkunnen. Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, noemde de visserij zondag tegenover Sky News nog altijd “de grootste twistappel” van de Brexit-onderhandelingen. Deze onderhandelingen bevinden zich inmiddels in de blessuretijd: de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben nog tot 1 januari om tot een deal te komen.”

 

30 november 2020 

Keijzer: Ondernemers, wees alert op complexe Brexit

“Ondernemers die exporteren of importeren van en naar het Verenigd Koninkrijk moeten zich zo snel mogelijk en grondig voorbereiden op de Bexit. Een derde van de ondernemers heeft zich nog onvoldoende voorbereid op de Brexit. Er leven nog veel vragen.”

 

30 november 2020 

Blik beleggers gericht op brexit, corona en OPEC

“De ogen van beleggers zullen komende week gericht zijn op het brexitoverleg, waar onderhandelaars uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk proberen tot een handelsovereenkomst te komen. Ook ontwikkelingen rond het coronavirus houdt de markten in hun greep. Zo ontstond er afgelopen week onduidelijkheid over de effectiviteit van het coronavaccin van AstraZeneca. Ook is de blik gericht op de vergadering van oliekartel OPEC.”

 
 
Week 48 - 23 t/m 29 november 2020

29 november 2020 

Onfris brexitprobleem: ‘We worden het toilet van Engeland’

“De brexit gaat hoe dan ook in Zuid-Engeland leiden tot enorme vertragingen aan de grens. Transportorganisaties waarschuwen dat er files van duizenden vrachtwagens kunnen ontstaan. En dat zorgt voor flink wat onfrisse problemen.”

 

28 november 2020 

Brexit-deal volgens Londen nog steeds mogelijk

“David Frost, de Brexit-adviseur van de Britse premier Boris Johnson, is van mening dat een Brexit-deal nog steeds mogelijk is. Dit zei hij vrijdag op Twitter.”

 

28 november 2020 

Handel met het VK na brexit betekent vooral veel extra formaliteiten

“‘Geen documenten, geen transport!’ Dat is de belangrijkste les van een spoedcursus douaneregels voor ondernemers.”

 

28 november 2020 

Barnier stapt weer in Eurostar om Brexit-onderhandelingen vlot te trekken

“De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier reist vrijdag weer naar Londen om fysiek te onderhandelen met de Britten over een handelsakkoord. Dat laat Barnier vrijdag weten op Twitter. De Fransman en de rest van zijn team zaten de afgelopen week in zelfisolatie, nadat een van de diplomaten besmet was geraakt met het coronavirus.”

 

27 november 2020 

Dover vreest files en papierwerkchaos na Brexit

“Nog 35 dagen. Meer is het niet. Dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese interne markt. En hoewel dat een immense verandering zal betekenen, is nog altijd onbekend hoe de toekomst eruit zal komen te zien. De onderhandelingen verlopen al weken uiterst stroef en hoe vaak er ook een deadline werd opgeworpen, niemand die zich er iets van aantrekt.”

 

27 november 2020 

Britse bedrijven hamsteren volop in aanloop naar Brexit

“Veel Britse bedrijven leggen extra grote voorraden aan nu de Brexit nadert. Dat merken diverse logistieke ondernemers, die de laatste weken veel extra opdrachten binnenkrijgen. Met de voorraden willen de bedrijven voorkomen dat ze in de problemen komen zodra het VK uit de EU is gestapt.”

 

27 november 2020 

Visserij koerst af op rampscenario door Brexit: “Gevolgen niet te overzien”

“Vissers vrezen dat met de Brexit een einde aan hun broodwinning komt. Een vloot van 25 Nederlandse kotters en trawlers vangt nu vooral zijn vis voor de kust van Engeland. Zonder nieuwe afspraken is dat gebied straks het terrein van de Britse vissers.”

 

26 november 2020 

Brexit-akkoord moet ook over 45.000 Britse Nederlanders gaan

“Als er een akkoord komt tussen de EU en VK gaat dat vooral over de handel, schrijft Annette Schrauwen in dit opiniestuk, en weinig over de mensen. Dat betekent moeilijke keuzes voor de 45.000 Britten in Nederland”

 

26 november 2020 

De Ierse roots van “Celtic” Joe Biden: slecht nieuws voor de (brexit)plannen van de Britse premier Boris Johnson?

“In tegenstelling tot de huidige VS-president Donald Trump is de verkozen president Joe Biden een bijzonder lauwe minnaar van de brexit. Bovendien heeft hij een duidelijke rode lijn: de brexit mag de vrede op het Ierse eiland op geen enkele manier in gevaar brengen. Anders kunnen de Britten een gunstig handelsverdrag met de Amerikanen vergeten. Die overtuiging heeft veel te maken met Bidens stevige Ierse wortels.”

 

26 november 2020 

Britse autosector bezorgd om Brexit, coronacrisis en elektrisch rijden

“Het zijn zware en onzekere tijden voor de Britse auto-industrie. In de eerste tien maanden van het jaar zijn een derde minder auto’s geproduceerd en onzekerheid is troef. Niet alleen door de coronacrisis, maar ook door de Brexit en de uitdagingen om veel meer elektrische auto’s te maken.”

 

25 november 2020 

Britten maken zich nu meer druk om Kerst en voetbal dan om Brexit

“De dag dat de Britten definitief uit de EU stappen, komt steeds dichterbij. Per video wordt deze week verder onderhandeld om nog voor 1 januari een deal te bereiken. Maar volgens correspondent Patrick van IJzendoorn zijn de Britten nu meer bezig met andere belangrijke zaken: de Kerst en het voetbal.”

 

25 november 2020 

Von der Leyen gelooft nog altijd in Brexit-deal

“Er komt een Brexit-deal. Dit zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie woensdagochtend in een speech in aanloop naar de volgende commissievergadering op 10 en 11 december.”

 

25 november 2020 

Viskotter te koop vanwege Brexit en juist Britse vissers zijn geïnteresseerd

“Zestien Zeeuwse viskotters komen in de problemen als er geen handelsdeal komt tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa. Eén van die kotters is van Job Schot uit Tholen. Hij heeft zijn schip inmiddels te koop gezet. Met name Engelse vissers zijn geïnteresseerd.”

 

24 november 2020 

Test uw kennis over de Brexit

“Vier jaar na het Brexit-referendum nadert het moment dat we de gevolgen ervan gaan voelen. De transitieperiode loopt over een maand af, de onderhandelingen zijn in een cruciale fase beland. Wat weet u van de Brexit?”

 

24 november 2020 

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier ziet met de snel naderende deadline nog ‘fundamentele meningsverschillen’ bij de Brexit-onderhandelingen

“Hoewel er hard gewerkt wordt aan een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, zijn er volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier nog “fundamentele meningsverschillen” over de Brexit. De drie belangrijkste strijdpunten blijven het toezicht op de afspraken, visserij en gelijke kansen voor Britse en Europese bedrijven. Toch treft het Europees Parlement al voorbereidingen voor een extra vergadering eind december om een eventueel akkoord op de valreep goed te kunnen keuren.”

 

24 november 2020 

No deal of op het nippertje een Brexit-akkoord: het VK gaat er hoe dan ook flink op achteruit

“De slotweken van de overgangsfase van de Brexit komen eraan. Er is enig optimisme dat het VK en de Europese Unie op het nippertje een basale handelsdeal kunnen sluiten. Dit alles doet niets af aan het feit dat het VK hoe dan ook flink wat economisch nadeel gaat ondervinden van de Brexit. De keuze om uit de douane-unie met de EU te stappen maakt veel verschil, aldus strategisch analist Andy Langenkamp.”

 

23 november 2020 

De climax nadert, maar in Groot-Brittannië is weinig aandacht voor brexit 

“Deadlines en brexit, een gelukkig huwelijk is het nooit geweest. Weer ging er een week voorbij zonder doorbraak. Er klonken enkele positieve geluiden uit Brussel deze week. Dat een deal voor 95 procent rond is en dat beide kampen nog steeds progressie boeken. Maar die laatste 5 procent blijken al heel lang de lastigste. “We zijn nog steeds aardig wat meters van de finishlijn verwijderd”, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen afgelopen vrijdag.”

 

23 november 2020 

VK en Canada akkoord over handel na brexit

“Het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben een akkoord gesloten over hun handelsrelaties na de brexit. De huidige voorwaarden blijven geldig.”

 

23 november 2020 

Tijd om cynisch te zijn over Brexit-deal?

“Het blijft nog altijd de vraag of de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een handelsakkoord zullen sluiten. Dat is opmerkelijk. De contouren van dit akkoord zijn al sinds dit voorjaar duidelijk en de oplossing ligt eveneens voor de hand: de Europeanen geven toe op het gebied van de visserijrechten en de Britten houden zich aan de Europese regels van het gelijke speelveld. Als economische overwegingen de overhand hadden, dan was de deal al een paar maanden in kannen en kruiken geweest.”

 
Week 47 - 16 t/m 22 november 2020

22 november 2020 

Zelfs Brexit mét handelsdeal kost Nederland ruim 17.000 banen, zegt ABN AMRO

“Zelfs als het de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk de komende weken lukt een handelsovereenkomst te sluiten, ondervindt de Nederlandse economie flinke schade van de brexit. Dit blijkt uit een nieuw rapport van ABN AMRO.”

 

22 november 2020 

Britten sluiten tweede handelsdeal na Brexit, ditmaal met Canada

“Het Verenigd Koninkrijk heeft zaterdag een handelsdeal ondertekend met Canada, laat het Britse ministerie van Handel weten. Het Noord-Amerikaanse land is daarmee de tweede grote natie waar het VK een handelsakkoord mee sluit na de Brexit. Begin september sloten de eilandbewoners al een handelsdeal met Japan.”

 

22 november 2020 

Een no-deal heeft gevolgen voor uw product en documentatie

“Nog steeds zijn de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) over een handelsakkoord in volle gang. Maar zo langzaam als dit gaat, zo snel komt de datum 31 december in beeld. Vanaf dat moment gaan er andere regels gelden. Maar welke, dat is tot op heden onduidelijk. Dit is afhankelijk of het een deal of no-deal Brexit wordt. Is er op 1 januari 2021 geen akkoord, dan gelden vanaf dat moment de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). In dit artikel legt Bram Groener, Brexit-specialist bij Stratech, uit wat de gevolgen hiervan voor uw product en documentatie zijn.”

 

21 november 2020 

Handelsdeal of niet, de Brexit gaat Nederlandse ondernemers pijn doen 

“Minder dan een derde van de Nederlandse bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk zegt goed voorbereid te zijn op de gevolgen van de Brexit. Dit terwijl de rompslomp hoe dan ook groter wordt na 1 januari.”

 

21 november 2020 

Brexit-overleg opgeschort na coronabesmetting bij EU-onderhandelaars – en de tijd was toch al aan het dringen

“De Brexit-onderhandelingen in Brussel worden opgeschort, omdat een medewerker van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier blijkt te zijn besmet met het coronavirus. Wel zullen de onderhandelingsteams hun werk “binnen de richtlijnen” zoveel mogelijk voortzetten. Intussen blijkt uit een analyse van ABN Amro dat een ‘zachte’ Brexit Nederland 4,5 miljard euro gaat kosten en een harde 17,5 miljard euro.”

 

21 november 2020 

Voorzitter Europese Commissie ziet vooruitgang in Brexit-onderhandelingen

“Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, meldt dat er de afgelopen dagen vooruitgang is geboekt tijdens de onderhandelingen over een Brexit-akkoord. Ze zei vrijdag tijdens een persconferentie in Brussel dat vooral op het gebied van Britse staatssteun stappen zijn gezet.”

 

20 november 2020 

Voorbereidingen van bedrijven op de Brexit stagneert

“Minder dan een derde van de Nederlandse bedrijven die zakendoen met het VK zegt goed voorbereid te zijn op de gevolgen van de Brexit, zo blijkt uit onderzoek van bureau Kantar.”

 

20 november 2020 

Betekent de brexit het einde voor de Noordzeevisserij?

“Nederlandse vissers verkeren al jaren in grote onzekerheid. De kans dat ze volgend jaar niet meer in Britse wateren mogen vissen vanwege de brexit, wordt met de dag groter. De Haagse Hiske Ridder, die bezig is met haar tweede documentaire over Noordzeevissers, maakt zich grote zorgen. ,,Die enorme verbondenheid met de zee raakt me.’’”

 

20 november 2020 

De economische brexit verloopt nog chaotisch

“Over zes weken verandert de handelsrelatie tussen de EU en het VK ingrijpend. Bedrijven bereiden zich onvoldoende voor op de brexit.”

 

19 november 2020 

Deal, geen deal of doormodderen? Dit zijn de drie Brexit-scenario’s

“Al bijna vijf jaar zijn de Britten bezig om de Europese Unie te verlaten. Op dit moment wordt er hard gewerkt om op het allerlaatste moment nog een deal te kunnen sluiten. Maar is daar nog wel genoeg tijd voor? En wat zijn de opties als het niet lukt om een deal te sluiten? Dit zijn de drie Brexit-scenario’s.”

 

19 november 2020 

Deel bedrijven aarzelt met voorbereidingen Brexit

“Nederlandse bedrijven zijn onzeker over de afloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw partnerschap. Een derde van hen wacht daarom met het treffen van voorbereidingen op de gevolgen van de Brexit. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 572 bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het VK.”

 

18 november 2020 

Onze Man in Londen: ‘Meer kans op Brexit-deal door vertrek Cummings

“Het is stukken stiller op straat in Londen door de tweede lockdown, terwijl de onderhandelingen over Brexit spannender dan ooit zijn. De deadline van 16 november is niet gehaald. In de podcast ‘Onze Man in Londen’ spreekt Lennard van Otterloo tijdens de tweede dag van de Week van de Ondernemer de verwachting uit dat door het wegsturen van Dominic Cummings de kans op een deal groter is geworden.”

 

18 november 2020 

Britse premier wil wel Brexit-deal maar ook controle over ‘onze vis’

“De Britse premier Boris Johnson heeft zijn belangrijkste ministers dinsdag gewaarschuwd dat het verre van zeker is of er een handelsovereenkomst tot stand komt met de Europese Unie (EU). Hij is echter vol vertrouwen dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een voorspoedige tijd tegemoet gaat, met of zonder deal.”

 

17 november 2020 

Na veel zachte Brexit-deadlines nadert nu de echte

“Op 19 november is er weer een Brexit-‘deadline’. De meeste deadlines bleken boterzacht, drukmiddel in onderhandelingen. Maar die van 1 januari is echt.”

 

17 november 2020 

Webwinkels na harde Brexit btw-plichtig in VK

“Webwinkels die na 1 januari een pakketje met een waarde van minder dan 135 pond – en dat zijn toch de meeste – naar het Verenigd Koninkrijk sturen, moeten over deze zending btw gaan betalen aan de Britten. En daarvoor dienen ze zich te registreren bij de Britse belastingdienst.”

 

17 november 2020 

Britse premier Boris Johnson opnieuw inquarantaine en dat net voor brexit-deadline

“Nadat hij in april al enkele dagen op intensieve zorg had doorgebracht met COVID-19, moet de Britse premier Boris Johnson opnieuw in quarantaine. Dit weekend kwam hij in contact met een parlementslid dat later positief testte. De quarantaine komt ongelegen, want Johnson staat voor een cruciale week.”

 

16 november 2020 

Altijd nog ruimte voor een nieuwe Brexit-deadline

“De Brexit-onderhandelingen zijn nu dan écht in een kritieke fase beland. Gisteren verliep de deadline om een deal te sluiten over een handelsakkoord. EU-diplomaten hebben een nieuwe deadline gesteld. En dat is mogelijk nog niet de laatste deadline. Een uitruil op het terrein visserij en concurrentieregels is altijd gezien als een laatste redmiddel en daar is tot het allerlaatste moment een deal over mogelijk.”

 

16 november 2020 

Boris Johnson moet kiezen tussen twee kwaden rond brexit – maar de tijd van uitstellen is voorbij

“Na de dramatische aftocht van Johnsons topadviseur Dominic Cummings lijkt het veld open te liggen voor meer bewegingsvrijheid voor de premier, ook in de onderhandelingen met de EU. De tijd van de ramkoers is voorbij. Maar Johnson kan zich in de cruciale slotfase van de brexit niet zo maar een ommezwaai permitteren.”

 

16 november 2020 

De contouren van een Brexit-deal moeten binnen enkele dagen rond zijn om no deal te vermijden

“De onderhandelingen voor de Brexit gaan een kritieke fase in. Om een no deal-Brexit te vermijden moeten de contouren van een handelsakkoord tussen het VK en de Europese Unie deze week rond komen. De druk op de Britse regering neemt toen en dat geeft financiële markten enige hoop dat een deal nog mogelijk is, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.”

Week 46 - 9 t/m 15 november 2020

15 november 2020 

Boris Johnson stuurt topadviseur en Brexitstrateeg Dominic Cummings de laan uit

“Dominic Cummings heeft 10 Downing Street vrijdagmiddag verlaten. Met een verhuisdoos in zijn handen verliet Boris Johnsons befaamde topadviseur de beroemde deur.”

 

15 november 2020 

Oost-Nederland wil Britse bedrijven als Candy Hero alsnog verleiden de overstap te maken

“Het Engelse Candy Hero verspreidt zijn snoepgoed voortaan vanuit Nijmegen over Europa.”

 

14 november 2020 

Brexit: crash or compromise

“Welke premier doet zijn volk zoiets aan, middenin een pandemie en een diepe economische crisis, vraagt  zich af.”

 

14 november 2020 

De logistieke sector na de Brexit; wat kunnen we verwachten vanaf 2021?

“Of het nu gaat om een ‘no deal’ of om een ‘soft Brexit’ met een handelsovereenkomst – logistieke experts bereiden zich voor op alle scenario’s. De mate van veranderingen hangt voornamelijk af van de nog lopende onderhandelingen, maar de toekomstige trends en verwachtingen zijn nu al zichtbaar. BluJay Solutions, expert op het gebied van wereldwijde supply chain-diensten, deelt de belangrijkste prognoses en verwachtingen voor de logistieke sector na 31 december 2020.”

 

14 november 2020 

Druk op afzet varkensvlees door harde brexit

“Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie per 1 januari 2021 zal de druk op de afzet van varkensvlees flink opvoeren. Zeker als de Britten de importheffing op vlees hoog houden.”

 

13 november 2020 

America First, brexit second?

“De verkiezingszege van Joe Biden en de zeer veelbelovende onderzoeksuitkomst van een Covid-19-vaccin bij Pfizer trokken de afgelopen dagen alle aandacht op financiële markten. Ondertussen loopt het Britse pond ook op, als reactie op een mogelijke brexit-deal.”

 

13 november 2020 

Alweer een cruciale week voor brexit, maar waar staan we nu eigenlijk?

“Het is de week van de waarheid voor de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. En ja, dat is over de brexit al wel vaker gezegd, maar het is toch echt (alweer) zo. We zetten op een rij waar de onderhandelingen nu nog op hangen en waar het heen gaat.”

 

13 november 2020 

Britse regering acht Brexit-deal binnen enkele dagen mogelijk

“Na maanden van overleg is er misschien toch snel een Brexit-deal. Robert Jenrick, de Britse minister van Wonen, zei dat een deal “binnen enkele dagen” mogelijk moet zijn. De tijd begint te dringen, omdat het Verenigd Koninkrijk op 31 december de interne Europese markt definitief verlaat. De EU en de Britten moeten tijd genoeg hebben om de benodigde goedkeuringen nog voor de jaarwisseling rond te krijgen.”

 

12 november 2020 

Brexit kost Britse auto-industrie al 825 miljoen

“De Britse auto-industrie heeft tot nu toe al 825 miljoen euro gespendeerd aan voorbereidingen voor Brexit. Als Groot-Brittannië en de EU er niet in slagen tijdig een deal te sluiten over de handel na 1 januari, wanneer de Brexit overgangsperiode afloopt, dan kan dat Britse autofabrikanten meer dan 50 miljard euro kosten aan misgelopen verkopen van personen- en bestelwagens, aldus branche-organisatie SMMT.”

 

12 november 2020 

Als er een harde brexit komt, heeft de Nederlandse vissersvloot er een groot probleem bij

“Als de Britten het hard spelen aan de brexit-onderhandelingstafel, eisen ze de Britse wateren op als hun exclusieve visgrond. Dat drijft de Nederlandse vloot verder in het nauw.”

 

12 november 2020 

Biden waarschuwt Johnson voor gevolgen Brexit

“De verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft op 10 november zijn eerste telefoongesprek met de Britse premier Boris Johnson aangewend. Biden uitte zijn zorgen over de gevolgen van de brexit voor de vrede in Noord-Ierland.”

 

11 november 2020 

Onze Man in Londen: ‘Kans op Brexit-deal groter na winst Biden

“Het is stil op straat in lockdown-Londen, terwijl de onderhandelingen over Brexit spannender dan ooit zijn. Op 16 november moeten het VK en de EU eruit zijn. In de podcast ‘Onze Man in Londen’ spreekt Lennard van Otterloo de verwachting uit dat door de verkiezingswinst van Joe Biden de kans op een deal groter is geworden.”

 

11 november 2020 

Deadline Brexit-deal van half november wordt niet gehaald

“Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie halen de deadline voor de afronding van de Brexit-onderhandelingen mogelijk niet. Ondanks de deadline van half november zullen de gesprekken tot het eind van deze week doorgaan, melden bronnen aan beide zijden van de onderhandelingstafel woensdag.”

 

11 november 2020 

Winst Joe Biden mogelijk oplossing visserij-akkoord Brexit

“De winst van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is mogelijk goed nieuws voor Urker vissers. Dat vermoedt Europarlementariër Kati Piri van de PvdA. Volgens haar is de druk op premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk om een akkoord te sluiten met de Europese Unie over de Brexit door de verkiezing van Biden een stuk groter geworden. En een goede deal over visserij op de Britse wateren van de Noordzee is één van de punten die voor de EU een breekpunt is voor dat akkoord.”

 

10 november 2020 

Brits Hogerhuis verwerpt met grote meerderheid omstreden brexitwet Johnson

“Het Britse Hogerhuis heeft maandag de delen uit de omstreden brexitwet van premier Johnson verworpen, die indruisen tegen het internationaal recht. Het gaat daarbij vooral over afspraken over Noord-Ierland die Londen en de EU hebben vastgelegd in het uittredingsverdrag.”

 

10 november 2020 

Ierland verwacht dat de winst van Biden extra druk zet op de Brexit-deal, maar Brussel ontkent

“Ierland ziet de tot president van de VS gekozen Joe Biden als echte vriend en verwacht steun van hem voor belangrijke Ierse kwesties tijdens de Brexitonderhandelingen. Biden heeft Ierse voorouders en heeft tijdens de verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat er geen harde grens mag komen tussen Noord-Ierland en Ierland. De Europese Unie liet maandagmiddag juist weten zich door het aanstaande vertrek Donald Trump niet anders op te gaan stellen in de onderhandelingen met de Britse regering.”

 

10 november 2020 

Nederlandse landbouwdrones helpen Britse boeren, ook na brexit

“Een handelsmissie naar het VK vlak voor de brexit? Waarom niet: ook de Britten moeten investeren in de landbouwsector.”

 

9 november 2020 

Geen vooruitgang Johnson-Barnier, mogelijk Biden-effect

“Brexit. De problemen in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn niet minder geworden, terwijl we inmiddels al richting half november gaan. Een update.”

 

9 november 2020 

Wat betekent de brexit per 1 januari 2021 voor de inkoop?

“Het einde van de overgangsperiode van de brexit komt in zicht. Het is nog onduidelijk of er voor die tijd een handelsakkoord komt tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). Maar brexit-deal of niet, voor veel zaken is het duidelijk waar je vanaf volgend jaar rekening mee moet houden bij de inkoop bij onze overzeese buren.”

 

9 november 2020 

Verkiezing Biden verhoogt kans op zachtere brexit

“Na overleg tussen de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen blijven er nog steeds grote verschillen bestaan in standpunten over een brexitdeal. De verkiezing van Joe Biden als president van de Verenigde Staten lijkt alvast in de kaarten van de EU te spelen. Experten verwachten dat de brexit daardoor iets minder hard zal worden.”

Week 45 - 2 t/m 8 november 2020

8 november 2020 

Brexitonderhandelaar Barnier: een doorgewinterde Franse Europeaan

“Wie brexit zegt, die zegt Michel Barnier. De 69-jarige Fransman is al meer dan vier jaar de Europese hoofdonderhandelaar voor de brexit. Niet zijn droombaan, maar toch hoor je hem niet klagen.”

 

8 november 2020 

Verschillen tussen EU en Verenigd Koninkrijk over brexit blijven ‘groot’ en ‘significant’

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zeiden vanmiddag dat er nog steeds grote verschillen in standpunten bestaan over een brexitdeal. De onderhandelingen worden volgende week voortgezet in de schaarse tijd die rest om tot een handelsovereenkomst te komen. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei na een telefoontje met premier Boris Johnson dat de verschillen ‘groot’ waren, terwijl Johnson ze omschreef als ‘significant’.”

 

8 november 2020 

Bijpraten over Brexit: Wéér geen vooruitgang, mogelijk Biden-effect

“Brexit is terug. De Britten hebben de Europese Unie inmiddels verlaten, maar de twee partijen bakkeleien nog altijd over hun toekomstige relatie. De tijd daarvoor dringt en het nieuws stapelt zich snel op, dus we praten je snel even bij over wat er deze week is gebeurd.”

 

7 november 2020 

Noordelijke ondernemers verwachten hectiek bij aanstaande Brexit

“Nog acht weken hebben ondernemers om zich voor te bereiden. En deal of geen deal op 1 januari, Brexit zal in beide gevallen gevoeld worden door Noordelijke bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. “Wat er straks gaat gebeuren is voor ons een groot vraagteken.””

 

7 november 2020 

EU-uitbreiding staat in schaduw van de brexit

“De laatste jaren gaat het dankzij de brexit in de Europese Unie vooral over uittreden. Terwijl er nog altijd landen in de wachtkamer zitten. Jammer genoeg gaat daar nauwelijks aandacht naartoe.”

 

6 november 2020 

Na verbod pulsvissen en Brexit visserij nu hard door corona

“Corona treft de visserij hard. Er wordt amper nog iets verdiend aan een tongetje of kabeljauw en het toekomstperspectief voor de vissers was al niet erg hoopvol door de Brexit, het verbod op pulsvissen en de strenge milieumaatregelen. De visserijsector uit daarom zijn zorgen aan de Europese Commissie. Stax&Toine in gesprek met europarlementariër Peter van Dalen en Job Schot, visser uit het Zeeuwse Tholen.”

 

6 november 2020 

Brexit? Voor Britse bedrijven is corona een grotere zorg

“Veel Britse bedrijven zijn niet klaar voor het economische vertrek uit de Europese Unie, komende jaarwisseling. De coronacrisis heeft hun voorbereidingen op de brexit gehinderd, schrijft de Bank of England in een rapport over de economie en het monetaire beleid.”

 

5 november 2020 

Valuta: euro richting 1,18 dollar

“Met een euro die richting 1,18 dollar koerst, lijkt de valutamarkt zich meer en meer rekening te houden met een overwinning voor de Democraat Joe Biden in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.”

 

5 november 2020 

Miljoenenverlies voor Britse bio-sector dreigt na Brexit

“De Brexit heeft mogelijk een negatieve invloed op de Britse biologische voedselsector, die nu een waarde heeft van £ 50 miljoen per week, zo waarschuwen toonaangevende bedrijven in de sector.”

 

5 november 2020 

Neele-Vat Logistics niet zenuwachtig voor een ‘no deal’-Brexit 

“Het Verenigd Koninkrijk mag dan geen vaart maken met een handelsakkoord met Europa, bij het Rotterdamse logistiek en transportbedrijf Neele-Vat Logistics zijn ze voorbereid op het ergste scenario.”

 

4 november 2020 

Er is meer dan de Amerikaanse verkiezingen: dit zijn de 3 andere hoofdpijndossiers die Europese beleggers hard kunnen raken

“De spannende Amerikaanse verkiezingsstrijd eist even alle aandacht op. Maar voor Europa speelt er meer. Europese beleggers moeten rekening houden met andere lastige dossiers, die financiële markten kunnen raken. Brexit, het gesteggel rond het coronaherstelfonds en de spanningen met Turkije, vragen ook om aandacht, aldus strategisch analist Andy Langenkamp.”

 

4 november 2020 

De EU-27 agrofoodhandel groeit nog steeds, ondanks Covid-19 en Brexit 

“Ondanks de economische effecten als gevolg van Covid-19 en de onzekerheden in verband met Brexit, is de agrofoodhandel van de EU-27 in de eerste zes maanden van 2020 blijven groeien. Tussen januari en juni bedroeg de waarde van de export van agrovoedingsmiddelen van de EU-27 in totaal 90,2 miljard euro (een stijging van bijna 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2019), terwijl de waarde van de invoer steeg tot 62,7 miljard euro (een stijging van bijna 2,5%). De EU had in deze periode dus een handelsoverschot van 27,4 miljard euro, een stijging van 3% ten opzichte van de overeenkomstige maanden van 2019.”

 

4 november 2020 

Column – Brexit en luchtvaart

“Het wil maar niet vlotten met het handelsakkoord dat de Britten en de EU moeten sluiten om een harde brexit volgend jaar te voorkomen. Een onderwerp als visserij schijnt een struikelblok te vormen, maar visserij draagt slechts 0,1% bij aan de Britse economie. Andere industriële sectoren vragen zich dan ook af, of we het misschien ook nog over iets anders kunnen hebben. Over de luchtvaartsector bijvoorbeeld.”

 

3 november 2020 

Cao-overleg in goed overleg geschorst tot half januari

“Op 26 oktober hebben de sociale partners (werkgeversvereniging GroentenFruit Huis en de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Handel en RMU Werknemers) een eerste, verkennend overleg gevoerd over een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. De huidige cao loopt tot en met 31 december 2020.”

 

3 november 2020 

Handelsdeal na Brexit stapje dichterbij: ‘Bijna akkoord over visserij’

“De kans dat er toch een handelsakkoord komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, is weer iets vergroot. Er zou bijna een akkoord zijn over visserij in Britse wateren. Dat is één van de grootste struikelblokken bij de gesprekken.”

 

2 november 2020 

Podcast: Lockdown Engeland maakt chaos op 1 januari alleen maar groter

“Een maand geleden noemde Boris Johnson een lockdown nog een ‘economische ramp’, maar alsnog gooit de Britse premier Engeland opnieuw op slot, vanaf donderdag, een maand lang. Daarom: deze extra podcast in de serie ‘Onze Man in Londen’ met Lennard van Otterloo, ondernemer en Brexit-expert. ,,Lockdown gaat Brexit-chaos op 1 januari alleen maar groter maken.””

 

2 november 2020 

Brexit is geslaagd als de viswateren zijn ‘heroverd’

Visserijstrijd – Onderhandelingen tussen de EU en het VK over een handelsakkoord zitten in de eindfase. Visserij is door Brexiteers cruciaal gemaakt, met vooral Frans tegengas tot gevolg. „Handel en emotie lopen door elkaar.””

 

2 november 2020 

Bijpraten over Brexit: Werk aan de winkel, verkiezingen VS mogelijk belangrijk

“Brexit is terug. De Britten hebben de Europese Unie inmiddels verlaten, maar de twee partijen bakkeleien nog altijd over hun toekomstige relatie. De tijd daarvoor dringt en het nieuws stapelt zich snel op, dus we praten je snel even bij over wat er deze week gebeurde.”

Week 44 - 26 oktober t/m 1 november 2020

1 november 2020 

Deadline na deadline wordt gemist bij de brexit, hoe zit dat?

“31 oktober, op deze datum had er een brexit-deal moeten liggen. Althans, dat was de boodschap de afgelopen weken. Zo zouden alle Europese leiders en het Europees Parlement de tijd hebben om het akkoord te behandelen voordat de Britten op 31 december definitief de banden met de Europese Unie verbreken.”

 

31 oktober 2020 

GroentenFruit Huis: ‘Sector blijft verbonden met Verenigd Koninkrijk’

“De Nederlandse tuinbouwsector blijft nauw verbonden met het Verenigd Koninkrijk, ook na de brexit. ‘De afstand is kort, we zijn er snel en we hebben een mooi assortiment. Dat moeten we blijven benutten’, zegt Daco Sol van het GroentenFruit Huis.”

 

31 oktober 2020 

Als op 1 januari de guillotine valt, dan hebben we te dealen met de Brexit

“Op 1 januari valt de guillotine,” vertelde Winand Quaedvlieg, hoofd VNO-NCW het beeldend tijdens het brexit webinar van World Horti Center. Het was een van de laatste mogelijkheden voor ondernemers om zich nog voor te bereiden op wat komen gaat. Winand waarschuwde alvast dat bedrijven niet meer op al te veel coulance moeten rekening van de overheden. “We hebben 4 jaar de tijd gehad om ons voor te bereiden, wie nu zijn billen nog brandt, gaat toch echt op de blaren moeten zitten.”

 

31 oktober 2020 

Waarom zelfs Captain Kirk zich opeens met Brexit bemoeit

“In een bizarre interventie mengde de Canadese Star Trek-acteur William Shatner zich in het Brexit-debat. Hij speelde Captain Kirk eind jaren ’60 in de eerste seizoenen van de science fiction-serie en is sindsdien een cultfiguur. Maar ook een cultfiguur mét een eigen online fanshop die aangaf volgend jaar niet meer aan klanten in het Verenigd Koninkrijk te zullen verkopen. Zo.”

 

30 oktober 2020 

Canarische tomatenexportsector krijgt compensatie voor wegvallen transportsteun

“Na de videovergadering van afgelopen dinsdag van de Spaanse Commissie voor Aangelegenheden met betrekking tot de Europese Unie (CARUE), waarin vooral de gevolgen van de Brexit werden besproken, maakte de vicepremier van de regering van de Canarische Eilanden, Román Rodríguez, bekend dat de transportsteun die de Canarische AGF-sector de voorbije jaren heeft ontvangen voor de export van tomaten en komkommers, zal worden vervangen door andere steunmaatregelen voor de teelt en afzet van groenen en fruit via het Europese programma Posei.”

 

30 oktober 2020 

Brexit softwareontwikkelaars waarschuwen voor vertragingen aan de grens

“Degenen die werken aan essentiële post-Brexit-vrachtsoftware hebben verklaard dat zij vrezen dat deze niet op tijd klaar zal zijn voor 1 januari, als de Brexit officieel is. Handelaren, expediteurs en transporteurs moeten er rekening mee houden dat hun leveringen van en naar het VK langer onderweg zullen zijn en dat dit de prijzen zouden kunnen opdrijven.”

 

30 oktober 2020 

Sector zoekt oplossingen douane-eisen fust brexit

“Extra douane-eisen voor fust dwingen de sector om na te denken over oplossingen voor met name de Britse markt na brexit.”

 

29 oktober 2020 

Londen bereidt zich voor op een No Deal-Brexit – en op een revolutie onder leiding van Cummings

“Boris Johnson mag dan de prime minister zijn, achter de schermen is zijn strateeg Dominic Cummings de baas. En hij heeft vergaande plannen: staatssteun aan bedrijven, de voorbereiding van een Brexit zonder handelsakkoord, en de veramerikanisering van het staatsbestel.”

 

29 oktober 2020 

Brexit-onderhandelingen: De belangrijkste punten voor de landbouw

“Na veel politieke omwegen en gepoker zijn de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) nu dan eindelijk serieus opgepakt. EU-onderhandelaar Michel Barnier zit sinds afgelopen weekend in Londen na signalen van Brussel dat compromissen mogelijk zijn. In deze update de belangrijkste punten voor de land- en tuinbouw.”

 

29 oktober 2020 

Valutamarkten: “Brexit wordt geen chaos”

“Groot-Brittannië en Europa hebben nog circa 60 dagen om te bepalen hoe de handelsrelatie er na de jaarwisseling uitziet. In plaats van vaart te maken met de besprekingen, ruziën beide partijen echter nog over de volgorde van de onderhandelingen, schrijft Joost Derks in zijn iBanFirst column.”

 

28 oktober 2020 

Een post-Brexitdeal lijkt haalbaar, maar de echte politieke wil moet nog blijken

Acht vragen over de onderhandelingen EU-VK
Dag en nacht wordt inmiddels onderhandeld over een handelsakkoord na de Brexit. De gesprekken zitten in een beslissende fase, en de grootste struikelblokken liggen nog op tafel: het toezicht op een nieuw akkoord, staatssteun en visserij.”

 

28 oktober 2020 

Britse bankrekeningen door Brexit op het spel

“Bij een harde Brexit zal het merendeel van de Nederlandse ondernemers zijn Britse bankrekening verliezen. Dat zegt financieel dienstverlener iBanFirst. Bedrijven moeten dan vaker hun ponden inruilen voor euro’s, en dat zou het Nederlandse bedrijfsleven tientallen miljoenen gaan kosten.”

 

27 oktober 2020 

Paniek in Downing Street: Wat als Biden wint?

“Het lijkt er op dat Boris Johnson tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen de kaarten op de borst houdt over de brexit. Hij wil eerst weten wie er de komende vier jaar in het Witte Huis zit, voordat hij de knoop doorhakt over een deal of geen deal met de EU.”

 

27 oktober 2020 

Geen Brexit-deal? Geen positief gevolg voor onze sector

“De Britse sierteelt is positief over de impact van de coronalockdown op de verkoop van planten, maar er zijn volgens voorman James Barnes nog steeds zorgen over de impact van de Brexit.”

 

27 oktober 2020 

Pootgoedsector aan vooravond van EU-exportverbod

“De pootaardappelsector in Groot-Brittannië is in rep en roer. Onder een no-dealbrexit krijgt de sector bij de export te maken met een totaalverbod naar Europa en Noord-Ierland.”

 

26 oktober 2020 

BNR podcast: Helder! Waar staat de Brexit nu?

“De deadline voor de Brexit-onderhandelingen komt steeds dichterbij. Maar waar gaat het nog over? En waarom lijkt het maar geen akkoord te komen? Doen wij zo moeilijk of de Britten? Thomas van Groningen vertelt je in zeven minuten waar onderhandelingen nu staan.”

 

26 oktober 2020 

Bij winst Biden moet Boris kleur bekennen met Brexit

“Over iets meer dan een week weten we wie de komende vier jaar de sleutels van het Witte Huis in zijn bezit heeft. En zelfs wanneer je ‘2016’ nog scherp op je radar hebt staan, moet je toch wel concluderen dat Joe Biden de grootste kanshebber is.”

 

26 oktober 2020 

Bedrijven moeten zich nu voorbereiden op brexit, 1 januari valt guillotine

“Bedrijven dreigen in tijdnood te komen met de voorbereidingen voor de brexit. De afgelopen tijd eiste de coronacrisis de aandacht teveel op. Daarvoor waarschuwt ondernemersorganisatie VNO-NCW. Maar je voorbereiden is moeilijk als je niet weet waarop, zeggen bedrijven.”

Week 43 - 19 t/m 25 oktober 2020

25 oktober 2020 

Brexit geen beletsel voor overlevering Nederlanders aan het Verenigd Koninkrijk

“De overlevering van vijf Nederlanders (de opgeëiste personen) aan het Verenigd Koninkrijk is vandaag toegestaan door de Internationale Rechtshulp Kamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam. Het gaat om drie mannen en twee vrouwen die in het Verenigd Koninkrijk (VK) verdacht worden van grootschalige handel in drugs.”

 

25 oktober 2020 

VK tekent eerste handelsakkoord na brexit met Japan: “In land van rijzende zon breekt nieuw tijdperk van vrijhandel aan”

“Het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben een vrijhandelsakkoord ondertekend. Het is het eerste nieuwe vrijhandelsakkoord dat de Britten sluiten sinds de brexit, de uitstap uit de Europese Unie.”

 

24 oktober 2020 

PBL: Randstad binnen EU het gevoeligst voor slechte brexit

“Voor de Randstad staat veel op het spel bij de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Britten en de Europese Unie.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een nieuw onderzoek dat van alle EU-landen Nederland het heftigst te lijden heeft onder de effecten van een slecht brexitverdrag.”

 

24 oktober 2020 

Toekomst van de Hollandse Nieuwe ligt nu op de Brexit-onderhandelingstafel

“De Brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) spitsen zich sinds vrijdag toe op de visserij, van beide zijden een heet hangijzer. Ook de belangen voor de Nederlandse visserijsector zijn groot. Bij een no deal-Brexit zal de Hollandse Nieuwe niet meer smaken zoals ie hoort te smaken, zegt voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Visserijbond.”

 

23 oktober 2020 

Brexit zonder deal? No problem!

“Een brexit zonder goede afspraken is de afgelopen jaren afgeschilderd als een nachtmerriescenario. Als het toch zo ver komt, is het eerder een vreemde droom. Dat neemt niet weg dat het pond in een tik kan krijgen als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen handelsdeal sluiten.”

 

23 oktober 2020 

Ondernemers krijgen brief bewindsvrouwen over brexit

“Tienduizenden ondernemers ontvangen een brief van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) waarin ze worden opgeroepen ook in dit “ongekend moeilijke jaar” alle voorbereidingen te treffen voor de naderende gevolgen van de brexit.”

 

23 oktober 2020 

Bedrijven weten nog altijd niet op welke brexit ze zich moeten voorbereiden

“Wordt het over iets meer dan twee maanden een zachte brexit, of toch een harde scheiding tussen de Europese Unie of het VK? Voor bedrijven maakt dat veel uit, maar hoe moet je je voorbereiden, als je niet weet waar je je precies voor moet klaarmaken?”

 

22 oktober 2020 

Harde brexit scheel Nederland 4,8 miljard euro aan export

“Mogelijk komt het op het laatste moment tot een compromis tussen de EU en het VK over een handelsdeal. Bij kredietverzekeraar Euler Hermes schatten ze die kans op bijna 50 procent. Maar als het niet zover komt, dan wordt de Nederlandse export keihard getroffen.”

 

22 oktober 2020 

EU-president over Brexit: ‘Wij staan klaar om 24/7 te onderhandelen’

“De Europese Unie staat klaar om weer aan de onderhandelingstafel met het Verenigd Koninkrijk te verschijnen om er nog voor het eind van het jaar tot een akkoord te komen. Dat heeft de president van de Europese Raad, Charles Michel, woensdag gezegd in het Europees Parlement. “We hebben nog heel weinig tijd en staan klaar om 24 uur per dag, zeven dagen per week te onderhandelen over alles. Het Verenigd Koninkrijk moet een besluit nemen of ze nog serieus willen onderhandelen met ons”, aldus de Belg.”

 

22 oktober 2020 

Brexit-gesprekken worden waarschijnlijk morgen hervat

“De gesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om een handelsdeal te bereiken worden waarschijnlijk morgen hervat. De Britse onderhandelaar Frost had geëist dat de EU moest bewegen. Vandaag zei EU-hoofdonderhandelaar Barnier dat hij bereid is om op “een constructieve manier compromissen te sluiten”.”

 

21 oktober 2020 

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

“Het Britse pond kan tot 8 procent dalen als er door Londen en Brussel geen Brexit-akkoord wordt gesloten. Dit zegt valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe voor de camera tegen ABM Financial News.”

 

21 oktober 2020 

ING ziet groot risico op no deal-Brexit, maar rekent op handelsakkoord

“De huidige spanningen in de voortdurende Brexit-onderhandelingen zorgen voor een “ongemakkelijk hoog” risico op een no deal-Brexit, stelt het ING Economisch Bureau dinsdag op basis van een analyse. Toch gaat de denktank nog altijd uit van een tijdig handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.”

 

21 oktober 2020 

Accountantskantoren worden vergeten bij brexit-onderhandelingen

“Britse accountantskantoren en andere zakelijke en professionele dienstverleners worden niet genoeg geraadpleegd bij de brexit-onderhandelingen.”

 

20 oktober 2020 

Hoeksteen Britse economie valt weg na brexit

“Het Britse vertrek uit Europa pakt nog slechter uit voor de economie van het land dan eerder werd gedacht, voorspellen Britse wetenschappers.”

 

20 oktober 2020 

Oplevende export stuit op tweede coronagolf en Brexit

“De Nederlandse bloemen- en plantenexport bevond zich de laatste paar maanden in een herstelfase. Maar de tweede coronagolf en de naderende Brexit zorgt voor extra onzekerheden, stelt de VGB.”

 

20 oktober 2020 

Brexit-sfeer iets beter, maar hervatting overleg laat op zich wachten

“Na een paar ijzige dagen zijn Brussel en Londen weer wat vriendelijker voor elkaar. Maar volgens de Britten is dat nog niet genoeg om snel een nieuwe afspraak te maken.”

 

19 oktober 2020 

Bereid je zorgvuldig voor op Brexit, want de tijd dringt

“Door alle coronastress zouden bedrijven het bijna vergeten, maar de Brexit is nog altijd aanstaande. Sterker nog: voor bedrijven die zich nog moeten voorbereiden begint de tijd behoorlijk te dringen, zo waarschuwen experts van accountants- en adviesbureau Baker Tilly.”

 

19 oktober 2020 

Hoeksteen Britse economie valt weg na brexit

“Het Britse vertrek uit Europa pakt nog slechter uit voor de economie van het land dan eerder werd gedacht, voorspellen Britse wetenschappers. Investeringen vanuit het buitenland, een hoeksteen van de economie, dalen met 37 procent. Dat is een verdubbeling van wat eerder werd voorspeld.”

Week 42 - 12 t/m 18 oktober 2020

18 oktober 2020 

Brexit en coronacrisis kosten Britten kredietscore

“De kredietwaardigheid van Groot-Brittannië lijdt onder de naderende Brexit en de coronacrisis. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s deelt het Verenigd Koninkrijk een klasse lager in.”

 

18 oktober 2020 

Britse bedrijfsleven vreest no deal-Brexit en roept politici op een deal met EU te sluiten

 • Meer dan zeventig belangenbehartigers van Britse bedrijfssectoren doen een laatste oproep aan politici om terug te keren naar de onderhandelingstafel over de Brexit.
 • Als de EU en het VK op 31 december terug vallen op de basale regels van de Wereldhandelsorganisatie, levert dat extra belemmeringen op en aanzienlijke economische schade.
 • Tegen deze achtergrond heeft de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk zaterdag verlaagd.

 

18 oktober 2020 

Michel Barnier maandag niet naar Londen; Brexit-overleg lijkt stil te liggen

“Na een vrijdag vol brexit-onzekerheid is het nu helder: EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn team gaan maandag niet naar Londen voor een nieuwe overlegronde. Van Britse kant is hem te kennen gegeven dat onderhandelen op deze manier geen zin heeft.”

 

17 oktober 2020 

Niemand praat meer over Brexit – hoeveel mensen nog in een pub mogen, dáár hebben de Britten het over

“De zoveelste Brexitdeadline is aan diggelen. De Britse premier had gedreigd weg te lopen van de onderhandelingstafel als er donderdag geen handelsverdrag zou liggen. Nu heeft Boris Johnson ineens geen haast meer. Vrijdag komt hij met ‘een nieuwe benadering’. We bellen met correspondent Patrick van IJzendoorn.”

 

17 oktober 2020 

Btw en Brexit

“‘De EU eist dat Verenigd Koninkrijk wetsvoorstel Brexit intrekt,’ ‘Johnson wekt woede met het schenden van Brexit-deal’ en ‘VNO-NCW: Dreiging no deal-Brexit groter dan ooit’ zijn nieuwskoppen die we de laatste weken voortdurend voorbij zien komen. De onderhandelingen over de Brexit lijken moeilijk te verlopen, waardoor de kans op een harde Brexit – het uittreden van het Verenigd Koninkrijk zonder handelsakkoorden – steeds reëler lijkt te worden. Wat betekent een harde Brexit voor btw-ondernemers en op welke manier kunnen zij zich hierop voorbereiden?”

 

17 oktober 2020 

Brexit-déjà- vu: de deadlines voor het halen van een handelsdeal

“Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU blijft de gemoederen in Brussel en Londen nog wel even bezighouden. De komende weken zijn, opnieuw, cruciaal. De belangrijkste deadlines op een rij.”

 

16 oktober 2020 

Een harde brexit komt steeds dichterbij

“Eigenlijk hadden Europese regeringsleiders donderdag hun zegen moeten geven aan een akkoord over brexit. Een harde uittreding komt steeds dichterbij.”

 

16 oktober 2020 

Frankrijk zet hakken in het zand, Macron klaar voor no deal-brexit

“De Franse president Emmanuel Macron heeft bij aanvang van de EU-top in Brussel gezegd dat zijn land klaar is voor een no deal-Brexit. Macron weigert de Franse vissers in de steek te laten op het gebied van het heikele onderhandelingspunt visserij. Nederland, Duitsland, Spanje en Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen lieten zich donderdag diplomatieker uit.”

 

16 oktober 2020 

Er nadert weer een brexit-deadline, ogen van Johnson gericht op EU-top

“Er is opnieuw een brexit-deadline in zicht en een akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk lijkt voorlopig nog niet binnen handbereik. Op 31 oktober moet er een brexit-deal liggen, zodat het Europees Parlement de tijd heeft om het akkoord te behandelen voordat de Britten op 31 december definitief alle banden met de EU verbreken. Vandaag begint in Brussel een EU-top met regeringsleiders, waar ook de brexit op de agenda staat.”

 

15 oktober 2020 

Gratis Brexit-tool voor uitbesteden douane en logistiek

“Voor mkb-ondernemers die vanwege de brexit hun werkzaamheden voor douane en logistiek willen uitbesteden, lanceren Evofenedex, ACN en TLN/FENEX een gratis Brexit-tool. Vanaf 1 januari 2021 moet er bij handel met het Verenigd Koninkrijk aangifte voor invoer en uitvoer worden gedaan. Hierover moeten duidelijke afspraken worden gemaakt en er moet ook veel informatie worden uitgewisseld. De nieuwe tool helpt hierbij.”

 

15 oktober 2020 

Woensdag topoverleg Britse premier en EU-leiders over brexit

“De Britse premier Boris Johnson, EU-president Charles Michel en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie willen woensdag topoverleg over de brexit beleggen. De tijd om afspraken te maken over onder meer de onderlinge handel als de Britten zich op 1 januari niet langer aan de EU-regels houden raakt op.”

 

15 oktober 2020 

Britse chemische industrie maakt zich grote zorgen over extra kosten Brexit

“De chemische industrie in het Verenigd Koninkrijk maakt zich grote zorgen over de extra kosten die de Brexit met zich meebrengt. Sinds 2007 hebben de Europese chemiebedrijven met veel pijn en moeite een omvangrijke stoffendatabase bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) in Helsinki opgebouwd, waar alle in de EU gebruikte stoffen geregistreerd staan. De vrees bestaat dat sommige chemische stoffen die nu nog gewoon beschikbaar zijn, straks uit het VK verdwijnen. Dat schaadt de concurrentiekracht van de Britse economie.”

 

14 oktober 2020 

Informatief Brexit-webinar voor de sectoren, luchtvaart, maritiem, wegtransport en milieu

“Meld je aan voor het Brexit-webinar op 26 oktober! Vanaf 1 januari 2021 veranderen de afspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Daarom organiseert de Rijksoverheid een webinar, speciaal voor de luchtvaart-, maritiem-, wegtransport- en milieusector!”

 

13 oktober 2020 

Naktuinbouw: Wees voorbereid op zakendoen na Brexit 

“Naktuinbouw roept bedrijven (nogmaals) op om voorbereid te zijn op de Brexit. Vanaf 2021 verandert het zakendoen met het VK immers ingrijpend, aldus de keuringsdienst.”

 

13 oktober 2020 

Valuta: Amerikaanse politiek en Brexit domineren

“De euro/dollar beweegt mee op het risicosentiment dat wordt bepaald door de nieuwsstroom rond de aanstaande presidentsverkiezingen en de ontwikkelingen rond het nieuwe Amerikaanse coronasteunpakket, zei Koopman. “Het feit dat het muntpaar momenteel boven de 1,18 noteert, wijst op hoop in de markt dat er nog iets gaat komen”, zei de analist. Zelf is hij daar sceptisch over.”

 

13 oktober 2020 

Brexit: Week van de waarheid

“Deze week moet er wat de Britten betreft zicht op een deal zijn, anders wordt het toch echt een harde Brexit. Ondertussen ligt de Britse economie in puin door de coronacrisis en zijn de middelen van de centrale bank beperkt.”

 

12 oktober 2020 

Boris Johnson belt ook met Merkel

“Daags nadat de Britse eerste minister Boris Johnson over de onderhandelingen voor een Brexit-handelsakkoord had getelefoneerd met de Franse president Emmanuel Macron, heeft hij ook telefonisch over de kwestie overlegd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij zei opnieuw dat een akkoord het best zou zijn voor beide zijden – het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie –, maar ook dat Londen voorbereid is mocht de transitieperiode aflopen zonder akkoord.”

 

12 oktober 2020 

Dit zijn de verliezers en winnaars van een harde Brexit – vissers versus consultants

“Valt een chaotische no deal-Brexit nog af te wenden? En wie zijn de winnaars en verliezers van het Britse vertrek uit de EU?
Sectoren die bij een harde Brexit klappen krijgen, zijn onder meer autofabrikanten in het VK en Nederlandse bloemenexporteurs.
Ook het Britse pond kan verder onder druk komen te staan bij een chaotisch vertrek uit de Europese Unie, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.”

 

12 oktober 2020 

Een Brexit-deal ligt voor het grijpen

“Je zou verwachten dat de Europese politici met de fors oplopende besmettingsaantallen wel wat anders aan hun hoofd hebben. Toch zal Brexit haar plek in de schijnwerpers in de komende weken weer opeisen.”

Week 41 - 5 t/m 11 oktober 2020

11 oktober 2020 

VK en EU overwegen ‘mini-deals’ als Brexit mislukt – media

“Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zullen blijven praten over oplossingen om de impact van een no-deal Brexit te beperken, wanneer de onderhandelingen over een handelsakkoord mislukken. Dit meldde The Times zaterdag.”

 

11 oktober 2020 

Bijpraten over Brexit: Optimisme over deal, ’tunnel’ mogelijk in zicht

“Brexit is terug. De Britten hebben de Europese Unie inmiddels verlaten, maar de twee partijen bakkeleien nog altijd over hun toekomstige relatie. De tijd daarvoor dringt en het nieuws stapelt zich snel op, dus we praten je snel even bij over wat er deze week gebeurde.”

 

10 oktober 2020 

 

Lonkt een no-deal Brexit? (podcast)

“Vanessa Lamsvelt over de Brexit.”

 

10 oktober 2020 

29 oktober: experts in webinar over gevolgen brexit voor tuinbouw

“World Horti Center organiseert webinar over brexit. Experts praten over de gevolgen voor de tuinbouw op donderdag 29 oktober van 15:00 – 17:00 uur”

 

10 oktober 2020 

Onzekerheid bij Nederlandse vissers door brexit: ‘Toekomst op spel’

“Brexit komt eraan, maar de EU en de Britten zijn het absoluut nog niet eens over de scheiding. Zo liggen ze over de toekomst van de visserij nog mijlenver uit elkaar. En dat heeft grote gevolgen voor zowel Nederlandse als Britse vissers. ‘Het gaat om de toekomst van onze dorpen.'”

 

9 oktober 2020 

Britse toezichthouder: Cambridge Analytica had geen invloed op Brexit

“Het controversiële Cambridge Analytica was niet betrokken bij het Brexit-referendum. Al staat dat los van de illegale datavergaring die het bedrijf deed.”

 

9 oktober 2020 

Zijn dat positieve vibes, daar in de brexit-onderhandelingen?

“Na maanden van somberheid lijkt er ineens optimisme bij de onderhandelingen tussen de EU en de Britten. Brussel relativeert: in de grootste struikelblokken zit nog steeds geen beweging.”

 

8 oktober 2020 

Britten dreigen Brexit-onderhandelingen te staken – maar de EU noemt het bluf

“Het gaat hard tegen hard in de laatste onderhandelingsronde tussen Brussel en Londen over het Brexit-akkoord. De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag Charles Michel, de president van de Europese Raad, gebeld en geëist dat er uiterlijk 15 oktober een overeenkomst op tafel ligt.”

 

8 oktober 2020 

Deal or no deal: is jouw business voorbereid op Brexit?

“De coronacrisis heeft gezorgd voor een piek in e-commerce. Tegelijkertijd kregen de Brexit-voorbereidingen hierdoor bij twee derde van de Britse bedrijven geen prioriteit. Inmiddels begint de tijd te dringen.”

 

7 oktober 2020 

DAF excelleert dankzij Brexit: uitverkocht in Engeland voor rest van het jaar

“DAF kan de vraag naar trucks in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks aan. De onzekerheid over Brexit zorgt voor meer bestellingen. ,,We willen nieuwe klanten de kans geven hun trucks voor begin 2021 veilig te stellen zonder de onzekerheid van prijsverhogingen.””

 

7 oktober 2020 

No-deal Brexit en corona kost Britten 148 miljard euro per jaar, expert Van Otterloo niet verbaasd

“148 miljard euro per jaar. Dat kost Brexit de Britten voor de komende tien jaar bij een no-deal tijdens corona. Zo becijferde advocatenkantoor Baker McKenzie. Helemaal geen verrassing voor ‘onze man in Londen’ Lennard van Otterloo. De Brexit-expert legt in onze podcast op New Business Radio uit wat er gebeurt met Brexit, hoe de onderhandelingen verlopen met de EU over uittreding en wat die aanmaningsbrief richting Boris Johnson precies omvat.”

 

7 oktober 2020 

Harde brexit en harde klap komen steeds dichterbij

“Alleen een konijn uit de hoge hoed kan een harde brexit voorkomen. Dat zegt Siemen van Berkum, deskundige van Wageningen Economic Research, die met een team Wageningse onderzoekers de gevolgen van diverse brexitscenario’s heeft uitgerekend.”

 

6 oktober 2020 

EU hint op no deal-Brexit met nog honderd dagen op de klok

“De EU moet rekening houden met een scenario waarin geen handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk bereikt kan worden. Daarvoor waarschuwt Maros Sefcovic, vicepresident van de Europese Commissie (EC), dinsdag.”

 

6 oktober 2020 

Toyota en Nissan willen compensatie van VK bij no deal-Brexit

“De Japanse automakers Toyota en Nissan overwegen om financiële compensatie te verhalen op het Verenigd Koninkrijk indien er een no deal-Brexit plaatsvindt. Dat meldt het Japanse dagblad The Nikkei maandag.”

 

6 oktober 2020 

Beneluxparlement over Brexit, toekomst van de EU, Wit-Rusland en voedselveiligheid

“Op 2 oktober 2020 namen zeven Eerste Kamerleden deel aan de plenaire vergadering van het Beneluxparlement. Het betrof een hybride vergadering, waarbij Bob van Pareren (FVD) en Pim van Ballekom (VVD) fysiek aanwezig waren in het Cercle Municipal in de hoofdstad Luxemburg. Peter Ester (ChristenUnie), Alexander van Hattem (PVV), Arda Gerkens (SP), Ton van Kesteren (PVV) en Gala Veldhoen (GroenLinks) namen deel via de onlineverbinding.”

 

5 oktober 2020 

Boris Johnson over onderhandelingen brexit: “Verenigd Koninkrijk kan best verder leven met no-deal”

“Het Verenigd Koninkrijk kan best verder leven met een no-deal als de onderhandelingen met de Europese Unie na de brexit zouden vastlopen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zondag gezegd.”

 

5 oktober 2020 

Coronacrisis en no deal-Brexit kosten VK 134 miljard pond per jaar

“De schade als gevolg van het coronavirus gecombineerd met een no deal-Brexit kunnen het Verenigd Koninkrijk tien jaar lang zo’n 134 miljard pond (bijna 148 miljard euro) aan bruto binnenlands product (bbp) per jaar kosten. Tot die conclusie komt advocatenkantoor Baker McKenzie in een maandag gepubliceerd onderzoek.”

Week 40 - 28 september t/m 4 oktober 2020

4 oktober 2020 

Boris Johnson en Ursula von der Leyen gaan praten

“Het lukt de Brexit-onderhandelaars niet om tot een doorbraak te komen, dus nu moeten de hoogste leiders in het Verenigd Koninkrijk en de EU het maar doen. Morgen gaan Boris Johnson en Ursula von der Leyen met elkaar bellen. ‘De voorzichtige hoop is dat de leiders de onderhandelaars tot een akkoord kunnen dwingen, maar dat is verre van zeker’, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.”

 

4 oktober 2020 

Von der Leyen en Johnson sporen Brexit-onderhandelaars aan om brug te slaan

“Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson hebben de Brexit-onderhandelaars aangespoord om de onderlinge verschillen te overbruggen. Dat maakten beide leiders zaterdagmiddag na een onderling telefoongesprek bekend.”

 

4 oktober 2020 

Europese inbreukprocedure tegen Britten: hoe zit het nu precies

“De Europese Commissie heeft deze week een vergaande stap gezet door een zogenoemde inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk te beginnen. De inzet is een omstreden wet die de regering-Johnson heeft ingediend die indruist tegen het brexitakkoord. Hoe moet het nu verder?”

 

3 oktober 2020 

Europese Commissie start een juridische procedure tegen het VK vanwege de omstreden Brexitwet van Boris Johnson

“De Europese Commissie begint een zogeheten inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk vanwege de omstreden Brexitwet die het land heeft aangenomen. De Interne Markt-wet is volgens voorzitter Ursula von der Leyen in strijd met afspraken in het met de Europese Unie gesloten terugtrekkingsverdrag, zei ze in een verklaring.”

 

3 oktober 2020 

Nog steeds geen schot in brexit-overleg

“De negende ronde van de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk biedt geen doorbraak op de belangrijkste thema’s.”

 

3 oktober 2020 

Lennard van Otterloo: ‘Brexit en corona kruisen op het slechtst denkbare moment’

“Een tweede golf van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk valt moeilijk nog te ontkennen. De langdurige economische gevolgen evenmin. In navolging van andere Europese landen hebben ook de Britten inmiddels een hoop economische hulpprogramma’s verlengd.”

 

2 oktober 2020 

Londen heeft door de Brexit al duizenden bankiers zien vertrekken

“Al meer dan 7.500 mensen die werkzaam waren in de financiële sector in Londen, zijn naar de Europese Unie (EU) vertrokken met het oog op de aanstaande volledige Brexit. Dat zegt consultancy EY in de donderdag gepubliceerde Brexit Tracker.”

 

2 oktober 2020 

EU neemt juridische stappen tegen VK om ‘Brexit-wet’

“De Europese Commissie heeft het Verenigd Koninkrijk donderdag een aanmaningsbrief gestuurd naar aanleiding van de omstreden Brexit-wet die het land heeft aangenomen. Volgens de EC komt het land daarmee de verplichtingen die in het terugtredingsakkoord staan niet na. Het VK heeft een maand om op de brief te reageren.”

 

1 oktober 2020 

Slechts 18 procent van Britse bedrijven voorbereid op een no-deal Brexit

“Minder dan één op de vijf Britse bedrijven is voorbereid op een no-deal Brexit. Tegelijkertijd maakt meer dan de helft van de Nederlandse en Vlaamse logistieke dienstverleners zich zorgen over Brexit. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 500 Britse supply chain-managers en 40 Nederlandse en Vlaamse logistieke dienstverleners in opdracht van logistiek softwarebedrijf Descartes. Een op de vijf Nederlandse, Vlaamse en Britse bedrijven geeft aan dat de Brexit-effecten nu al volledig voelbaar zijn.”

 

1 oktober 2020 

VK en Noorwegen sluiten akkoord over ‘Brexit-twistpunt’ visserij

“Het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben een akkoord gesloten over regels voor visserij, heeft de Noorse regering woensdag bekendgemaakt. De deal is opvallend omdat visserij juist een van de twistpunten is tussen het VK en de Europese Unie in de Brexit-onderhandelingen.”

 

30 september 2020 

Nieuwe onderhandelingsronde over brexit onder slecht gesternte van start

“In Brussel is dinsdag de negende onderhandelingsronde over een Europees-Brits handelsakkoord op gang getrokken. De deadline nadert en de onderhandelaars hopen eindelijk een doorbraak in de al maanden slabakkende gesprekken te forceren, maar een omstreden Brits wetsontwerp blijft een donkere schaduw over de onderhandelingen werpen.”

 

30 september 2020 

Meerderheid Brits Lagerhuis stemt in met omstreden ‘Brexit-wet’

“Een omstreden Britse wet die bepaalde Brexit-afspraken met de Europese Unie schendt, heeft een eerste meerderheid in het Britse Lagerhuis (de Britse Tweede Kamer). Ondanks waarschuwingen uit Brussel ging het Lagerhuis dinsdag met 340 tegen 256 stemmen akkoord, melden Britse media. Nu moet het voorstel van premier Boris Johnson naar het Hogerhuis.”

 

30 september 2020 

Johnson loodst omstreden brexit-wet definitief door Lagerhuis

“Premier Johnson heeft de omstreden wet die aan de brexit-afspraken tussen Brussel en Londen morrelt definitief door het Lagerhuis gekregen. Vandaag was de laatste stemming en die leverde een comfortabele 340-256 overwinning voor de voorstemmers op.”

 

29 september 2020 

Verenigd Koninkrijk wil omstreden onderdelen van ‘Brexit-wet’ niet schrappen

“De Britse minister Michael Gove (Kabinetszaken) laat maandag weten dat de wet die belangrijke onderdelen van het Brexit-terugtrekkingsakkoord onderuithaalt niet geschrapt wordt. De Europese Unie wil dat Londen de wet schrapt, maar volgens Gove willen de Britten de wet als vangnet houden.”

 

29 september 2020 

De beslissende fase in de brexit is net blufpoker, met als inzet tientallen miljoenen burgers

“Deze week is de voorlopig laatste ronde in de onderhandelingen over een handelsakkoord. De Britse dreiging om eerder gemaakte afspraken te schenden, blijft boven de markt hangen.”

 

29 september 2020 

Altijd nog een noodstop achter de hand

“De woede over het Britse wetsvoorstel om het uittredingsakkoord aan te passen smeult nog na in Brussel. De Europese Commissie eist dat Londen op het plan terugkomt. De Britse regering peinst daar niet over. Maar voor een geordende exit is een Britse ‘second thought’ wel noodzakelijk, meent CDA-Europarlementariër Esther de Lange.”

 

28 september 2020 

Honderden Britse bedrijven vluchten op valreep toch naar Nederland

“Honderden Britse bedrijven proberen nog dit jaar een vestiging in Nederland te openen. Door zich hier te vestigen, willen ze een goede toegang tot de 446 miljoen Europese consumenten houden.”

 

28 september 2020 

Valuta: optimisme rond Brexit maakt pond sterker

“Het Britse pond wordt sterker tegenover de euro, na enkele dagen met positieve geluiden over de Brexit-onderhandelingen.”

 

28 september 2020 

Zwitsers stemmen tegen Alpen-Brexit

“Zwitserse kiezers hebben vandaag in een referendum met een ruime marge het voorstel van de rechtse Volkspartij verworpen om het vrije verkeer van werknemers tussen Zwitserland en EU-landen te beëindigen. 63 procent van de kiezers sprak zich uit tegen het voorstel, volgens een prognose van de Zwitserse omroep SRF.”

Ga naar kwartaal 3 van 2020
“That men do not learn very much from the lessons of history is the most important of all the lessons of history.” Aldous Huxley

Ga naar kwartaal 2 van 2020
“Those who do not remember the past are condemned to repeat it.” George Santayana

Ga naar kwartaal 1 van 2020
“History is the version of past events that people have decided to agree upon.” Napoleon Bonaparte

 

Vertalingen

Hebt u documenten die vertaald moeten worden? Bekijk of u juridische vertalingenbeëdigde vertalingen of algemene vertaligen nodig hebt. Of vraag meteen een offerte aan.

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers! 
In onze blog leest u wat voor documenten wij voor u vertalen.

Waarom u voor ons kiest

 • EN-NL / NL-EN
 • Juridisch
 • Beëdigd
 • Ervaren
 • Kwaliteit
 • Advies

Brexit-loket

Het Brexit-loket: voor ondernemers en burgers.

Het loket van de Rijksoverheid praat u bij over de laatste stand van zaken.

 

Immigratie- en Naturalisatiedienst

In de brexit-nieuwbrief van de IND houdt u de laatste ontwikkelingen bij.