Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  | 
  3. Blog
  4.  | Brexit nieuwsoverzicht 2021 – kwartaal 1

Brexit nieuwsoverzicht 2021 – kwartaal 1

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers!
In onze blog leest u wat voor documenten wij vertalen.

Ga naar kwartaal 2 van 2021
“You cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today.” Abraham Lincoln

Week 13 - 29 maart t/m 4 april 2021

4 april 2021

Aanhoudende rellen in Noord-Ierland door spanningen na Brexit

“In pro-Britse delen van Noord-Ierland zijn zaterdag opnieuw rellen uitgebroken vanwege oplopende spanningen in de regio na de Brexit. Auto’s werden in brand gestoken en gemaskerde mensen bekogelden een politiebusje met benzinebommen.”

 

4 april 2021

Helft Britse bedrijven denkt nog lang last te hebben van brexit

“De helft van de Britse bedrijven verwacht door de brexit nog lang last te hebben van verstoringen van de handel met de Europese Unie. Bijna een derde is tijdelijk gestopt met verkopen aan de EU. Dat melden London First, een lobbygroep voor Britse bedrijven, en financiële dienstverlener EY op basis van een enquête onder ruim 1000 bedrijven.”

 

3 april 2021

Voor de Nederlandse gemeenschap in het VK zijn de gevolgen van de Brexit nu echt voelbaar

“Papierwerk aan de grens, langere levertijden. De Brexit is nu zo’n drie maanden oud. Wat merken Nederlanders van het Britse vertrek uit de Europese Unie? Karel van Oosterom, de Nederlandse ambassadeur in Londen: ‘Voor een deel is het wennen aan een nieuwe situatie. Maar het gaat ook om structurele veranderingen.’”

 

3 april 2021

Venlo aantrekkelijk toevluchtsoord voor Britse bedrijven door Brexit

“Venlo blijft met Europa als achterland van de Brexit profiteren.”

 

3 april 2021

Vlag kan uit bij Ajax, PSV en Feyenoord: ‘Brexit zege voor Nederlands voetbal’

“Het is afgelopen met transfers van minderjarige toptalenten van Nederlandse clubs naar het grote geld in Engeland. Dat is een van de gevolgen van nieuwe regelgeving rond de Brexit. Op het eerste oog een zege voor het Nederlandse voetbal, concludeert Steinar Dietz, zaakwaarnemer van onder meer Davy Klaassen.”

 

2 april 2021

Britse landbouw wil radicaal hervormen, en dat kan door de brexit 

“Sinds 1 januari zijn de Britten definitief uit de EU gestapt, iets wat tot nu toe zeker in de handel niet zonder slag of stoot verloopt. Maar er is ook een effect van de brexit waar juist veel positieve geluiden over klinken: de radicale hervorming van de Britse landbouw.”

 

2 april 2021

Brexit is een stille ramp voor de Britse export naar de Europese Unie

“Door de Brexit is de handel van het Verenigd Koninkrijk met zijn Europese buren ingestort. De Brexit-deal die de regering van Boris Johnson heeft gesloten, is gevolgd door de grootste daling ooit van de Britse export naar Europa. Veel Britse bedrijven zullen mogelijk niet levensvatbaar blijken door de handelsproblemen die de Brexit heeft veroorzaakt.”

 

2 april 2021

Opinie: De rauwe werkelijkheid in het verdeelde Verenigd Koninkrijk na afronden van de brexit

“Het succes van de vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk staat in schril contrast tot de echte stand van het land. Langzaam worden de economische gevolgen van brexit zichtbaar. Bovendien verdeelt brexit de Britten nog steeds.”

 

1 april 2021

Onderzoek: hogere kosten en lagere marges na drie maanden Brexit

“Hogere kosten, lagere omzet, vertragingen, en/of bergen papierwerk; drie maanden na de Brexit ondervinden twee van de drie bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk problemen. Dat terwijl volledige controles nog moeten beginnen.”

 

1 april 2021

Vlaanderen en Schotland willen studenten uitwisselen

“Onderwijsminister Ben Weyts werkt aan een samenwerkingsakkoord met Schotland. Sinds de brexit is het veel moeilijker voor Europese studenten om op uitwisseling te gaan in het Verenigd Koninkrijk.”

 

1 april 2021

Britten die in Alicante wonen weggestuurd om Brexit

De Spaanse autoriteiten hebben tientallen Britten teruggestuurd die met het vliegtuig naar kustplaats Alicante waren gevlogen. Britten die in Spanje wonen hebben vanwege de Brexit een speciaal verblijfsdocument nodig, de Tarjeta de Identidad de Extranjero (TIE). Op de luchthaven stond volgens expatkrant Olive Press een bord met het opschrift „Geen Tie. Geen toegang.”

 

31 maart 2021

Mr. Brexit wordt ‘klimaatlobbyist’

“Nigel Farage, het boegbeeld van de Brexit-campagne, gaat aan de slag bij een Nederlands beursfonds, dat wil investeren in CO2-compensatie door herbebossing.”

 

31 maart 2021

Britse economie minder hard onderuit door laatste kwartaal pre-Brexit

“De Britse economie is in het laatste kwartaal van 2020, de laatste drie maanden voor de Brexit, met 1,3 procent gegroeid. Dat is meer dan de eerste raming van 1 procent, zo is woensdag bekendgemaakt door het Office for National Statistics (ONS).”

 

31 maart 2021

4 op de 10 bedrijven zien omzet dalen door brexit

“Na 90 dagen wordt steeds duidelijker welke effecten de brexit heeft op het bedrijfsleven. Zo’n 40 procent van de Nederlandse en Britse bedrijven zag de omzet dalen; bijna twee derde van de bedrijven heeft last van de brexit.”

 

30 maart 2021

Export van Brits varkensvlees daalt met ruim 86 procent door Brexit

“De Brexit zorgt ervoor dat er nauwelijks meer wordt geëxporteerd van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie (EU). Ook de import is in januari afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Food and Drink Federation, de Britse belangenorganisatie voor de voedselindustrie.”

 

30 maart 2021

Twee derde van de bedrijven voelt negatieve impact brexit

“De brexit heeft geleid tot een forse daling in de omzet van Nederlandse en Britse bedrijven: 40 procent zegt minder omzet te draaien. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel, de NBCC.”

 

29 maart 2021

Europeaan weigert Brits eten en drinken na Brexit

“De export van voeding en drank van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie is door de Brexit nagenoeg stil komen te liggen. De Britten verkochten in januari, de eerste Brexit-maand, ruim driekwart minder eten en drinken aan EU-landen dan dezelfde maand in 2020.”

 

29 maart 2021

Kleine Britse exporteurs stoppen verkoop aan EU door brexit

“Veel kleine Britse exporteurs verkopen geen spullen meer aan de Europese Unie vanwege de administratieve rompslomp door de brexit. Volgens een maandag gepubliceerde enquête van de Britse Federation of Small Businesses doet een op de vier ondernemers tijdelijk of in zijn geheel geen zaken meer met EU-landen.”

 

29 maart 2021

De zwaarbevochten vrede in Noord-Ierland is na brexit niet meer vanzelfsprekend, spanningen lopen op

“Noord-Ierland vormde jarenlang het grootste obstakel in de brexit-onderhandelingen. En nu de brexit een feit is, worden de problemen op het Ierse eiland alleen maar groter. De vrede lijkt er zelfs op het spel te staan.”

Week 12 - 22 t/m 28 maart 2021

28 maart 2021

Waarvoor moet ik een vooraanmelding (pre-notification) doen?

“Als u exporteert naar het Verenigd Koninkrijk gaan uw logistieke processen aanzienlijk veranderen. U moet de export vooraf goed plannen. In eCert-NL moet u tijdig aanmelden wat u van plan bent te exporteren.”

 

28 maart 2021

Hoe zit het met wonen en werken na de Brexit?

“Wat als je na de Brexit werknemers met de Britse nationaliteit in dienst hebt? Of na 1 januari 2021 als Nederlander in het VK woont en werkt? Mag je dan blijven, moet je nog iets doen? Eén ding staat vast: vrij reizen waarheen je maar wilt en werken waar je maar wilt is voorbij! Het VK is een derde land geworden met bijbehorende regels.”

 

27 maart 2021

Nieuwe btw-regels door Brexit

“Btw-ondernemers hebben lang moeten wachten op zekerheid omtrent nieuwe afspraken voor btw in verband met brexit. Er is een einde gekomen aan deze onzekerheid. Het Verenigd Koninkrijk wordt sinds 1 januari 2021 beschouwd als een derde-land. Diensten verricht door btw-ondernemers en goederen geleverd door btw-ondernemers zullen voortaan anders behandeld worden voor de btw. De wijze waarop sinds 1 januari 2021 btw wordt berekend bij het handelen van Nederlandse btw-ondernemers met het Verenigd Koninkrijk en verschillende punten die van belang zijn voor btw-ondernemers die handelen met het Verenigd Koninkrijk worden uiteengezet in dit artikel.”

 

26 maart 2021

Is het risico van een No Deal Brexit weer terug?

“Begin deze week luidde het Britse Hogerhuis de noodklok dat een No Deal nog steeds mogelijk is. Hoe kan dat, er was toch een deal? Een voorlopige, schrijft ‘Onze Man in Londen’, Brexit-expert Lennard van Otterloo.”

 

25 maart 2021

3 maanden brexit bezorgde de Britten een verlies van bijna 6 miljard: ‘Deel van de schade zal permanent zijn’

“De brexit is inmiddels drie maanden van kracht. Nu de breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie definitief een feit is, wordt steeds meer duidelijk waar de pijn zit en hoe groot de gevolgen zijn. Hoog tijd om de eerste balans op te maken.”

 

24 maart 2021

De Brexit voedt het Schotse verlangen naar onafhankelijkheid, maar maakt die ook moeilijker

“Met zes weken tot de verkiezingen presenteerde de Schotse regering dinsdag haar plannen voor onafhankelijkheid. Inzet: een nieuw referendum nog dit jaar. De Brexit, de afkeer van premier Johnson en het gewaardeerde coronabeleid van de eigen premier Sturgeon hebben de steun ervoor doen groeien. Zal de Scottish National Party nu wel kunnen winnen?”

 

23 maart 2021

Gregory Schlimmer (IBANC) over de gevolgen van de Brexit op incassobatches

“De Brexit heeft in Europa directe gevolgen gehad voor de fysieke import en export van en naar het Verenigd Koninkrijk. Ook in het betalingsverkeer zijn er op de achtergrond veranderingen doorgevoerd, waardoor bedrijven aan beide kanten van het Kanaal in de problemen zijn gekomen. Na een periode van twee maanden hebben banken de eisen van een incasso tussen de EU en GB aangepast. Gregory Schlimmer van PayGlobal Technology geeft zijn visie op de ontwikkelingen en welke rol zijn bedrijf hierbij voor klanten speelt.”

 

23 maart 2021

De gevolgen van Brexit voor jouw online (streaming) abonnementen 

“De gevolgen van de Brexit, ofwel ‘British Exit’, voor de economie en de stabiliteit van de EU zijn inmiddels breed uitgemeten in de media. Maar ook op andere vlakken is er veel veranderd. Hoe zit het bijvoorbeeld met de digitale afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de rest van de Europese Unie.”

 

22 maart 2021

Brexit-loket | Veelgestelde vragen over douaneformaliteiten

“Tijdens het themaspreekuur over Douaneformaliteiten op 2 februari konden ondernemers vragen stellen. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.”

 

22 maart 2021

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor mij? 

“Gezinnen die recht hebben op het Groeipakket op basis van het Europese Terugtrekkingsakkoord, afgesloten met het Verenigd Koninkrijk, kunnen mogelijk hun verworven rechten behouden vanaf 1 januari 2021 (onder de voorwaarden zoals opgenomen in dit Terugtrekkingsakkoord).”

Week 11 - 15 t/m 21 maart 2021

21 maart 2021

Brexit-loket | Veelgestelde vragen over oorsprongseisen

“Tijdens het themaspreekuur over oorsprongseisen op 4 februari konden ondernemers vragen stellen. Wij hebben de meestgestelde vragen voor u op een rijtje gezet.”

 

21 maart 2021

Erkennen van belang landbouw is echte steun

“De PVV en het Forum voor Democratie hebben zich vorig jaar opgeworpen tot grote vrienden van boeren. Ze verzetten zich tegen het stikstofbeleid, ontkenden klimaatverandering en riepen om het hardst dat het kabinet weg moest. Probleempje: ze willen ook af van de Europese Unie. Zelfs de VVD vindt dat de EU ‘cruciaal voor de Nederlandse veiligheid en welvaart’ is.”

 

20 maart 2021

Roep om langere compensatieperiode Brexit

“Als het meezit dan kan rond de zomer het Europese steunfonds voor aanpassing aan de Brexit, de Brexit Adjustment Reserve (BAR), klaar zijn en kunnen de eerste betalingen in het najaar volgen. Dat zegt de christendemocratische Europarlementariër Pascal Arimont en onderhandelaar over de BAR.”

 

20 maart 2021

De Britse draai naar Azië

“Wat wil Groot-Brittannië na Brexit voor rol spelen in de wereld? Londen probeerde daar deze week een antwoord op te formuleren. Over China, kernwapens, en een vliegdekschip met onvoldoende vliegtuigen. Te gast: HCSS-strateeg Paul van Hooft.”

 

19 maart 2021

Britse centrale bank optimistisch, heropening van de economie komt dichterbij

“Het Britse vaccinatieprogramma zorgt voor optimisme bij de Bank of England.”

 

19 maart 2021

Financiële schade van brexit berekend

“De eurozone heeft in januari ruim een tiende minder geëxporteerd dan een jaar eerder. Het was de eerste maand waarin het Verenigd Koninkrijk definitief buiten de Europese interne markt viel, waardoor aan Britse grens weer allerlei douaneformaliteiten gingen gelden. Ook golden aangescherpte coronamaatregelen in veel landen, waardoor grote delen van de economie op slot zaten.”

 

19 maart 2021

Brexit en coronacrisis leggen druk op handel tussen Ierland en het VK

“Ierland importeerde in januari 65 procent minder goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk dan in dezelfde periode vorig jaar. Door de Brexit en de coronacrisis lag de handel tussen de twee landen een stuk lager dan normaal, aldus het Ierse statistiekbureau.”

 

18 maart 2021

Handelsgegevens werpen licht op gevolgen van Brexit voor de handel in agrofood met de EU

“Het Britse Office for National Statistics (ONS) heeft maakte op 12 maart de handelsgegevens voor januari bekendgemaakt, die ons een eerste inzicht geven in hoe de handelsfricties de waarde van de handel daadwerkelijk hebben beïnvloed. Opgemerkt zij dat het vertrek van het VK uit de EU ongetwijfeld van invloed is geweest op de handel, maar dat er ook andere factoren in het spel zijn die de gegevens kunnen vertekenen.”

 

18 maart 2021

Rechtspraak: De invloed van Brexit op intellectuele eigendomsrechten

“De onderhandelaars van de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben op 24 december 2020 een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Dit akkoord bevat afspraken over de regels die per 1 januari 2021 tussen de EU en het VK gelden, waarmee Brexit per die datum een feit is. Brexit heeft invloed op veel zaken, waaronder ook de intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) in het VK. In deze bijdrage gaat Köster Advocaten daar kort op in.”

 

18 maart 2021

Engelandvaarders slikken Brexit en coronaregels

“De shortsea heeft de eerste maanden ‘Engelandvaren’ onder zowel het Brexit- als coronaregime erop zitten. Het waren bijzonder maanden met zowel nieuwe douaneregels als strenge regels, omdat de Britse coronavariant de kop opstak en voor extra spanning zorgt. Maar in de zelf aangelegde bubbel is het te doen en het werk is goed, aldus enkele shortsea-reders die ook diep landinwaarts varen met hun zee-rivierschepen.”

 

17 maart 2021

EU sluit eerste visakkoord met VK sinds Brexit en slikt concessies

“Na twee maanden onderhandelen hebben de Europese Unie, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk voor het eerst sinds de Brexit een akkoord gesloten over visquota. In de Noordzee mag dit jaar ongeveer 636.000 ton vis gevangen worden.”

 

17 maart 2021

Venlose ‘Lovely shop’ heeft meer last van Brexit dan corona

“Ze verkopen ‘food’ en mochten dus open blijven. Maar het is ‘oh so quiet’ bij De Bruin & Stacey Living. De Britse delicatessenzaak in het centrum van Venlo heeft last van corona én van de Brexit.”

 

16 maart 2021

VK voerde in januari fors minder AGF in uit EU-landen

“In de eerste maand na de Brexit is wat werd verwacht ook uitgekomen. De import van verse groenten en fruit uit EU landen is in januari fors kleiner geweest dan in voorgaande januarimaanden. In totaal kromp de import uit EU landen met 20%. De import uit niet-EU landen kon met 10% groeien ten opzicht van voorgaande januarimaanden. Het aandeel van import uit EU landen in januari daalde van 55% in de voorgaande jaren naar 47% in januari 2021.”

 

16 maart 2021

100 miljard euro aan Ierse aandelen verhuizen naar Brussel 

“Effectenbewaarder Euroclear, met thuisbasis Brussel, heeft afgelopen weekend de digitale transfer afgerond van 100 miljard euro aan Ierse aandelen en effecten vanuit Londen.”

 

16 maart 2021

Brussel lanceert inbreukprocedure tegen Londen na onmin over Noord-Ierse grens

“De Europese Commissie leidt een formele inbreukprocedure in tegen het Verenigd Koninkrijk naar aanleiding van de opschorting van bepaalde goederencontroles tussen Noord-Ierland en het vasteland tot 1 oktober. “De eenzijdige acties van het Verenigd Koninkrijk hebben het vertrouwen geschonden”, valt te horen in Europese kringen.”

 

15 maart 2021

Brexit: uitstel verplichte gezondheidscertificaten naar 1 oktober en 1 januari

“De Britse overheid stelt bepaalde eisen aan de import van dierlijke en plantaardige producten uit. Verplichte gezondheidsdocumenten voor dierlijke producten (veterinaire certificaten) zijn nu verplicht per 1 oktober in plaats van 1 april. Zogenaamde pre-notificatie is ook verplicht per 1 oktober. Voor plantaardige producten geldt de certificeringsverplichting per 1 januari 2022 (voor plantmateriaal en levend vee gold al een verplichte certificering). Volledige inspecties bij de grensposten vinden plaats vanaf 1 januari 2022 in plaats van per 1 juli aanstaande. Pas vanaf maart 2022 is er sprake van fysieke controles.”

 

15 maart 2021

Uitvoer naar Verenigd Koninkrijk zakt 35 procent na brexit

“De invoering van grensformaliteiten had in januari een forse negatieve invloed op de handel tussen België en het Verenigd Koninkrijk.”

 

15 maart 2021

KCB en Naktuinbouw inventariseren brexitgevolgen

“Keuringsdiensten als KCB en Naktuinbouw inventariseren wat financiële effecten zijn van het wegvallen van taken door uitstel van brexitcontroles.”

Week 10 - 8 t/m 14 maart 2021

14 maart 2021

Na de Brexit nu dat Oprah-interview: Britten maken zich zorgen over hun internationale imago

“In het Verenigd Koninkrijk wordt druk gespeculeerd over een ‘royal racist’, naar aanleiding van het interview van prins Harry en Meghan Markle bij Oprah Winfrey. De uitingen van het duo liggen onder een vergrootglas. De koninklijke familie krijgt ook steun, zij het niet altijd de gewenste.”

 

13 maart 2021

Brexit stuwde omzet wegvervoer in vierde kwartaal

“De omzet bij de goederenwegvervoerders steeg het afgelopen kwartaal met 3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019.”

 

12 maart 2021

Uitstel Britse douanaecontroles op landbouwproducten goed nieuws

“De Britse overheid stelt nieuwe douaneregels voor de invoer van goederen uit de Europese Unie (EU) met een half jaar uit. Per april en juli zouden er onder meer inspecties aan de grens in het Verenigd Koninkrijk volgen en zou extra papierwerk nodig zijn. TLN en Evofenedex zeggen niet rouwig te zijn om het uitstel.”

 

12 maart 2021

Britten stellen nieuwe douaneregels rond Brexit uit door corona

“Per april en juli zouden er onder meer inspecties aan de grens in het Verenigd Koninkrijk volgen en zou extra papierwerk nodig zijn. Volgens de Britse minister van Brexit-zaken, Michael Gove, leidt de coronapandemie tot een langere verstoring en is de impact van de crisis „dieper dan voorzien”. Daarnaast hadden bedrijven gevraagd om meer voorbereidingstijd.”

 

11 maart 2021

Omzet goederenwegvervoer neemt toe, mede door Brexit

“De omzet bij de goederenwegvervoerders steeg in het vierde kwartaal van 2020 . In het tweede en derde kwartaal daalde de omzet juist door coronamaatregelen.”

 

10 maart 2021

Britse havens ook in juli nog niet klaar voor Brexit-douanecontroles

“Een groep Britse havens dringt er bij de regering op aan om de volgende golf van Brexit-bureaucratie uit te stellen, omdat de grenscontroleposten volgens hen niet klaar zullen zijn voor de deadline van juli, terwijl de douanefaciliteiten in het binnenland die worden gebouwd ook achter op schema liggen.”

 

10 maart 2021

Wij waren klaar voor Brexit, maar Britten waren totaal onvoorbereid

“Vorig jaar werd de meest recente nieuwbouw bij Van Geest International opgeleverd. Nadat de exporteur in 2015 al een nieuwbouw startte van een kleine 3000 m2 op De Lier Westerlee, werd het pand amper vier jaar later nog eens uitgebreid met een zo’n 1900 m2. Toch was afgelopen jaar geen onverdeeld succesjaar voor het bedrijf. “Je hoeft geen medelijden met ons te hebben, want we zijn kneitergezond en hebben ook afgelopen jaar prima zwarte cijfers geschreven, maar we waren wel meer gewend. Corona en Brexit zorgden echter voor de nodige uitdagingen. Er werd een beroep gedaan op onze handelsgeest. Maak ik me zorgen? Nee, maar we zijn wel alert”, vertelt Philip van Geest.”

 

9 maart 2021

Twee maanden Brexit: het piept en het kraakt

“Na jaren onderhandelen was het twee maanden geleden eindelijk zo ver: Groot-Brittannië verliet de EU. De podcast Europa Draait Door maakte de balans op met Brexit-specialist Rem Korteweg van het instituut Clingendael. Conclusie: het piept en het kraakt en we zijn nog lang niet van de onderhandelingen af…”

 

8 maart 2021

Oud-Brexit-onderhandelaar legt schuld bij EU na ruzie over Noord-Ierland

“David Frost, die vorig jaar nog namens het Verenigd Koninkrijk onderhandelde in het Brexit-proces, heeft zondag uitgehaald naar de Europese Unie. Frost, die nu EU-adviseur is voor de regering van Boris Johnson, noemt de EU in The Sunday Telegraph kwaadwillend en zegt dat Brussel het nieuwe conflict over Noord-Ierland volledig aan zichzelf te wijten heeft.”

 

8 maart 2021

Britten handelen om Brexit heen met Europese landen

“Britse bedrijven wijken uit naar Nederland om hun distributie binnen Europa op peil te houden. De Brexit levert tot dusver vooral gedoe op bij de import. Maar straks krijgt ook de export het lastiger.”

 

8 maart 2021

Wat is de impact van Brexit op bedrijven en ondernemers?

“Op 1 februari van 2020 was de Brexit dan een feit. Het afgelopen jaar gold nog als een overgangsperiode, maar inmiddels, vanaf 1 januari 2021, zijn de Brexit regels – zoals overeengekomen in de deal – van kracht. Geleidelijk aan wordt de impact van de afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk op bedrijven en ondernemers in ons land steeds duidelijker.”

Week 9 - 1 t/m 7 maart 2021

7 maart 2021

De brexit kan nu echt tot Troubles leiden

“Waar de grens ook komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, op de Ierse Zee of op het land, er zal altijd iemand ontevreden zijn. Dat is tijdens de hele Brexit-procedure wel duidelijk geworden. Maar één partij is klaar met het gezeur tussen Londen en Brussel: de unionistische paramilitairen.”

 

7 maart 2021

‘Mr Brexit’ Nigel Farage verlaat de politiek: ‘Ons uit de EU krijgen was mijn levenswerk’

“Nigel Farage, boegbeeld van de brexitbeweging, verlaat de politiek. Dat meldt hij in een filmpje op Twitter. Farage vindt het ‘na bijna 30 jaar in de actieve politiek’ mooi geweest, zegt hij.”

 

6 maart 2021

Europa leert eindelijk zijn macht te gebruiken

“Europa vervelt, nog maar eens. Mede dankzij de Brexit, Poetin en Erdogan wordt het zich bewuster van zijn rode lijnen. In haar boek Beter wordt het niet maakt Caroline de Gruyter de staat op. ‘We zouden Europa missen mocht het wegvallen.’”

 

6 maart 2021

Europese Unie “beraadt zich over volgende stappen” in nieuw Brexit-conflict

“De Europese Commissie “beraadt zich over de volgende stappen” in het nieuwe conflict met de Britse regering over de toepassing van de Brexit-regels in Noord-Ierland. Dat heeft een woordvoerder donderdag gezegd. Het Europees Parlement wacht intussen met de vastlegging van een datum voor de stemming over het vrijhandelsakkoord met Londen.”

 

6 maart 2021

Britten handelen om Brexit heen met Europese landen

“Britse bedrijven wijken uit naar Nederland om hun distributie binnen Europa op peil te houden. De Brexit levert tot dusver vooral gedoe op bij de import. Maar straks krijgt ook de export het lastiger.”

 

5 maart 2021

Brexit Serious Game laat zien dat deelnemers proces op orde hebben

“Nederland is wereldspeler in groenten en fruit. Toch heeft de Brexit een grote impact op de groente- en fruitsector. Op het gebied van handel zijn we toch wel wat gewend? Daco Sol: “Het Verenigd Koninkrijk (VK) is na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor de Nederlandse groente- en fruitsector. De Brexit geeft het VK de status ‘derde land’. Het verschil met andere derde landen is vooral het grote volume (50.000 vrachtwagens per jaar) en de korte afstand. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarom bereidt GroentenFruit Huis zich al sinds 2016 voor op de veranderingen als gevolg van de Brexit.””

 

5 maart 2021

Militanten Noord-Ierland trekken na Brexit steun aan vredesakkoord in

“Noord-Ierse paramilitaire organisaties trekken hun steun aan het Goedevrijdagakkoord tijdelijk in. Dat staat volgens Belfast Telegraph in een brief die de overkoepelende organisatie LCC (Raad Loyalistische Gemeenschappen) aan de Britse premier Boris Johnson stuurde.”

 

5 maart 2021

Whiskydrinker vreest voor Brexit-naheffing en kiest voor slijter om de hoek

“Nederlandse liefhebbers van goede whisky kiezen steeds vaker voor de specialist in de buurt en kopen de drank inmiddels minder vaak in het Verenigd Koninkrijk. Zo willen zij voorkomen dat ze na hun aankoop een Britse belastingheffing op de mat krijgen, meldt voorzitter Ron Andes van de Koninklijke SlijtersUnie. Het is een welkom geschenk na een jaar waarin drankverkopers het niet makkelijk hadden.”

 

4 maart 2021

Amsterdamse beurs raakt voorsprong snel weer kwijt

“Veel van de Londense beurshandel is na de Brexit naar Amsterdam verplaatst. Maar door druk op de EU tot afspraken met het VK te komen, kan dat niet lang standhouden, analyseert .”

 

4 maart 2021

Twee maanden na Brexit: ‘Even snel leveren is er niet meer bij’

“Een importeur van aanhangwagens in Groningen, een transporteur in Beerta en een fabrikant van bedrijfsstoelen in Tolbert. Hoe loopt voor hen de handel met het Verenigd Koninkrijk, twee maanden nadat de Britten de band met de EU doorsneden? ‘Het is stroperig.’”

 

4 maart 2021

Brexit-spanningen lopen opnieuw op na unilaterale beslissing van VK

“Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag unilateraal besloten de periode waarin Britse bedrijven geen importheffingen betalen voor goederen die Noord-Ierland binnenkomen te verlengen tot 1 oktober. Ierland en de Europese Unie zijn daar niet over te spreken.”

 

3 maart 2021

De gevolgen van Brexit voor het recht op sociale zekerheid en zorg

“Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft antwoorden gepubliceerd op vragen over de gevolgen van Brexit voor sociale zekerheidsrechten en de dekking van zorgkosten. Of er gevolgen zijn voor de Nederlander werkzaam in het VK of de Brit werkzaam in Nederland, hangt af van wanneer de grensoverschrijdende situatie is ontstaan.”

 

3 maart 2021

Problemen verwacht bij volgende fase brexit

“Grote chaos op gebied van handel en transport is tot nu toe uitgebleven sinds de brexit. Dat neemt niet weg dat er veel problemen zijn, vooral bij de export van het Verenigd Koninkrijk (VK) naar de Europese Unie (EU). De nieuwe fase die per april van kracht gaat, kan ook voor problemen zorgen bij Europese exporteurs.”

 

3 maart 2021

Handelskater brexit duidelijker voelbaar

“Grensvertragingen tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland zijn door de brexit aan de orde van de dag, schrijft ABN AMRO op haar website. Bijna twee derde van de ondervraagde Britse bedrijven die handel bedrijven met de Europese Unie, heeft in februari een vertraging van minimaal twee tot drie dagen bij import, volgens de Britse inkooporganisatie CIPS. De pijn van de brexit wordt steeds duidelijker voelbaar.”

 

2 maart 2021

Brussel mag twee maanden langer nadenken over goedkeuring Brexit-deal

“Het Europees Parlement (EP) mag zich van het Verenigd Koninkrijk twee maanden langer buigen over de Brexit-deal. Brussel vroeg eerder deze maand aan Londen om uitstel tot eind april, omdat de tekst van de deal in 24 verschillende talen moet worden vertaald. Die goedkeuring is nu gegeven, maakte het Britse kabinet dinsdag bekend.”

 

2 maart 2021

Britse pond blijft klimmen: valutahandelaren richten zich vooral op het positieve nieuws

“Het Britse pond kreeg begin dit jaar vleugels dankzij een vlotte Brexit en een overtuigende vaccinatiestrategie in Groot-Brittannië. Dankzij meevallende economische cijfers, krijgt de munt een nieuwe boost. Toch valt er ook wel wat af te dingen op het positieve nieuws, al hebben valutahandelaren daar voorlopig weinig oog voor, schetst valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.”

 

2 maart 2021

NVWA: Handelsstromen vallen af na brexit

“Het is niet uitgesloten dat door brexit handelsstromen afvallen, stelt de NVWA. De mogelijkheden voor handel met het Verenigd Koninkrijk worden lastiger voor sommige handelsstromen. Oorzaak zijn nieuwe invoereisen van het Verenigd Koninkrijk. Op 17 februari kwam het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld met extra eisen om de gevreesde bacterie Xylella buiten de deur te houden. Deze gaan komende week al in voor sommige tuinbouwproducten. In geval van Xylella treft dat vooral plantenexport.”

 

1 maart 2021

Wij hebben op vier planners één extra persoon voor de Brexit aangenomen

“De export van AGF en bloemen naar het VK moet vanaf 1 april over gezondheidscertificaten beschikken. Maar de VWA merkt een maand voor tijd dat veel bedrijven er nog lang niet klaar zijn. Vertragingen en hoge kosten dreigen.”

 

1 maart 2021

Veel bedrijven nog lang niet klaar voor Brexit-dag

“De export van groente, fruit, bloemen en vlees naar het Verenigd Koninkrijk moet vanaf 1 april over gezondheidscertificaten beschikken. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) merkt een maand voor tijd dat veel bedrijven nog lang niet klaar zijn ‘voor misschien wel de belangrijkste Brexit-dag’. Vertragingen en hoge kosten dreigen.”

 

1 maart 2021

Noord-Ieren voelen zich het kind van de brexit-rekening: ‘Ik ben vreemdeling in mijn eigen land’

“De Noord-Ieren hebben het zwaar nu de brexit een feit is. De nieuwe handelsbarrières van de EU leiden tot allerlei praktische – en dure – problemen. Maar voor het pro-Britse volksdeel is de emotionele pijn erger: het ‘verraad’ van Londen snijdt door hun ziel.”

Week 8 - 22 t/m 28 februari 2021

28 februari 2021

Brits overheidstekort niet zomaar opgelost

“De Britse regering gaat niet proberen om het begrotingstekort van de ene op de andere dag op te lossen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Rishi Sunak gezegd in een interview met Sky News. Naar verwachting zal de begrotingsverklaring die hij komende woensdag presenteert nog meer grote leningen omvatten om de economie door de coronacrisis te loodsen.”

 

27 februari 2021

“Waar stopt optimisme en begint dwaasheid?”

“Boris Johnson heeft vele zwaktes. Het niet goed kunnen brengen van slecht nieuws is er eentje van. Zijn kracht ligt eerder in het tegenovergestelde, enthousiasmeren, dat kan hij als de beste, schrijft Lennard van Otterloo in zijn nieuwste blog. Maar wanneer gaat Johnson te ver?”

 

26 februari 2021

“Vanwege de brexit-rompslomp zit flexibel handel drijven er niet meer in”

“Het Verenigd Koninkrijk is op 1 januari 2021 uit de Europese Unie gestapt, waardoor Europese exporteurs zijn geconfronteerd met formaliteiten, keuringen, lange wachttijden aan de grens en papierwerk. Om de Belgische exportbedrijven en producenten te ondersteunen heeft VLAM Ward Verberck aangesteld als brexit-begeleider. Met meer als 20 jaar ervaring als inkoper groenten en fruit en verantwoordelijke ultra vers bij Makro/METRO en een Belgisch importbedrijf, is Ward geen onbekende in de AGF-sector. “Ik weet hoe de sector in elkaar steekt en mij doel is om de bedrijven die hulp nodig hebben bij te staan met raad en daad.””

 

25 februari 2021

Noord-Ieren voelen zich het kind van de Brexit-rekening

“De Noord-Ieren hebben het zwaar nu de Brexit een feit is. De nieuwe handelsbarrières van EU leiden tot allerlei praktische – en dure – problemen. Maar voor het pro-Britse volksdeel is de emotionele pijn erger: het ‘verraad’ van Londen snijdt door hun ziel.”

 

25 februari 2021

T-Mobile ziet roamingkosten voor Nederlanders in VK na Brexit liefst niet terug

“T-Mobile ziet het liefst dat bellen en mobiel internet in het Verenigd Koninkrijk voor Nederlanders geen extra kosten met zich mee blijft brengen, zegt directeur Søren Abildgaard van T-Mobile Nederland donderdag in gesprek met NU.nl. Binnen de Europese Unie is dit zogenoemde roamen gratis, maar dat is in het VK door de Brexit niet langer gegarandeerd.”

 

24 februari 2021

Brussel mag twee maanden langer nadenken over goedkeuring Brexit-deal

“Het Europees Parlement (EP) mag zich van het Verenigd Koninkrijk twee maanden langer buigen over de Brexit-deal. Brussel vroeg eerder deze maand aan Londen om uitstel tot eind april, omdat de tekst van de deal in 24 verschillende talen moet worden vertaald. Die goedkeuring is nu gegeven, maakte het Britse kabinet dinsdag bekend.”

 

24 februari 2021

Ierse zeehaven Rosslare floreert: ‘Brexit is goed voor ons’

“Vanuit de controletoren in de haven van Rosslare ziet Glenn Carr de veerboot uit Duinkerke aankomen. Pal daarnaast ligt een schip klaar dat op het punt staat te vertrekken naar de Franse haven Cherbourg. Carr, die bedrijfsleider is van Europort Rosslare, laat het schema van die dag zien: zes veerboten varen uit, waarvan drie richting Frankrijk en Spanje.”

 

23 februari 2021

Brexit-zorgenkindje aangepakt: regels voor uitwisseling data

“Ambtenaren van de EU en VK hebben nu hun eerste ontwerpdocumenten opgesteld voor regels met betrekking tot de uitwisseling van persoonsgegevens. De Brexit is ‘done’, maar de nasleep nog niet.”

 

23 februari 2021

Nieuwe tests voor exporteurs op 1 april en 1 juli

“Tot nu toe zijn grote problemen met Brexit uitgebleven. Exporteurs worden geconfronteerd met formaliteiten, keuringen, papierwerk en langere wachttijden, maar tot dusver ging de handel op Groot-Brittannië grotendeels door. Dat is dankzij het feit dat de Britten meer tijd nemen om hun systemen op orde te krijgen, zo meldt LTO. Aan de Europese zijde gold vanaf 1 januari meteen het volledige regime van controles, met als gevolg flinke problemen voor Britse exporteurs van vooral vlees- en visproducten, en levend vee. Er zijn sommige transporten met vlees- en visproducten vernietigd.”

 

23 februari 2021

Lange rijen Brexit-vrachtwagens blijven uit, parkeerplaats opgeheven

“De tijdelijke vrachtwagenparkeerplaats op de Oranjeheuvel in Hoek van Holland is opgeheven. Rijkswaterstaat heeft de parkeerruimte deze maand afgezet, omdat hij niet nodig blijkt.”

 

22 februari 2021

Brexit legt invoer van gin en whisky vanuit VK nagenoeg stil

“Sinds de brexit hebben (vooral kleinere) whisky- en ginstokers in het VK het bijzonder moeilijk om hun producten naar de EU uit te voeren. De oorzaak ligt voor de hand. Door de brexit zijn de accijnssystemen niet meer gekoppeld, waardoor alles blijft steken in pakhuizen in afwachting van de afhandeling van alle formaliteiten.”

Week 7 - 15 t/m 21 februari 2021

21 februari 2021

Transporteurs die hun digitalisering goed inregelen, hebben bij de douane een streepje voor 

“Brexit en Covid zetten transport op de rem. Maar er is een oplossing.”

 

21 februari 2021

Deze Nederlander moet zijn drie bedrijven door de brexit loodsen

“Voor Nederlandse ondernemers in het Verenigd Koninkrijk zijn het rare tijden. Patrick van der Peet, die in de Britse hoofdstad woont en werkt, weet er alles van. ‘Eén typfoutje en je hangt, dan kan de hele bestelling opnieuw het proces in.'”

 

20 februari 2021

Goat Girl: ‘Boris Johnson mag zichzelf van kant maken’

“De Britse band Goat Girl voelt zich op de knietjes gedreven door de lawine aan crises die nu op ze afstevent. De Brexit, corona, de klimaatcrisis, en de groeiende ongelijkheid in hun thuisland. Op hun ambitieuze tweede album tackelen ze de crises waar ze zich nu zorgen over maken. ‘Boos en uitgesproken zijn komt natuurlijk voor ons.’”

 

20 februari 2021

Ondanks Brexit en coronavirus staat Britse pond op hoogste punt in drie jaar

“Het Britse pond kwam vrijdag voor de eerste keer sinds april 2018 op 1,40 dollar terecht. Beleggers hopen op een spoedig economisch herstel nu de Brexit rond is en er volop gevaccineerd wordt.”

 

19 februari 2021

Havens blikken terug op de brexit: ‘Het is behapbaar’

“De brexit is na jaren onderhandelen een feit. Hoe is de eerste periode na de Brits/Europese scheiding verlopen voor de Nederlandse havens? Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, Port of Moerdijk, North Sea Port en Port of Den Helder vertellen hoe zij de gevolgen tot nu toe ervaren.”

 

18 februari 2021

Corona, Brexit en vestigingsklimaat sturen komst buitenlandse bedrijven

“Nederland heeft in 2020 beduidend minder buitenlandse bedrijven weten aan te trekken dan in eerdere jaren. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Invest in Holland en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Afgelopen jaar kozen 305 buitenlandse bedrijven, waaronder Beyond Meat, Chargebee en Sekisui Polymatech voor ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste 3 jaar ruim 8.600 directe banen te creëren en € 1,9 miljard in hun projecten te investeren.”

 

18 februari 2021

Touwtrekken om honderden brexit-miljoenen

“De 757 miljoen euro die Nederland van Brussel krijgt uit het Brexit-compensatiefonds moet naar de provincies gaan en niet worden gebruikt voor de dekking van kosten van het rijk, zoals een bewustwordingscampagne of extra douanefaciliteiten. Die boodschap krijgt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken van het Interprovinciaal Overleg, IPO.”

 

18 februari 2021

Welcome to the Brexit

“Het was de week na oud & nieuw en ik zat thuis naar het zes uur journaal te kijken. Daar zag ik hoe een Britse chauffeur een beetje beduusd zat te kijken toen zijn boterham met salami in beslag werd genomen door een plichtsbewuste Nederlandse douaneambtenaar in de haven van Hoek van Holland.”

 

17 februari 2021

Engelsen hebben Brexit slecht voorbereid: Nederlandse vrachtwagens onnodig in wachtrijen

“Nederlandse vrachtwagens staan soms dagen stil omdat de vrachtdocumenten niet op orde zijn. Minister Blok van Buitenlandse Zaken is vooralsnog weinig hoopvol, hij verwacht dat het zeker nog enkele maanden duurt voordat de “aanpassingsfrictie” is opgelost.”

 

17 februari 2021

Criminelen spelen in op nieuwe invoerregels door Brexit en versturen spam

“De nieuwe invoerregels voor artikelen die uit Engeland komen zijn voor criminelen aanleiding om mails te versturen.”

 

17 februari 2021

Brexit leidt tot kleiner areaal aardappelen in Verenigd Koninkrijk

“Het areaal aardappelen op Britse bodem zal dit jaar kleiner uitvallen als gevolg van de Brexit. Dat meldt het Britse productschap AHDB in zijn marktbericht voor 2021.”

 

16 februari 2021

Tijd voor actie om studentenmobiliteit na brexit veilig te stellen

“Dat het Verenigd Koninkrijk uit Erasmus+ stapt, heeft grote gevolgen voor de uitwisseling van studenten. Als België en Vlaanderen nog uitwisselingen met Britse topuniversiteiten willen, moeten de regeringen dringend in actie komen.”

 

16 februari 2021

Poetin, Trump, Obama, Merkel (3x): oud-FT-hoofdredacteur Lionel Barber sprak iedereen

“Als hoofdredacteur van de Financial Times kwam Lionel Barber (66) overal en kende hij iedereen. De Volkskrant spreekt hem over zijn boek The Powerful and the Damned, waarin hij terugblikt op een turbulente tijd.”