Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  | 
  3. Blog
  4.  | Much Ado About Brexit

Much Ado About Brexit

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.
Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers!
In onze blog leest u wat voor documenten wij vertalen.

Week 16

19 april 2021

Nederland is nog steeds een grote winnaar van Brexit, met bedrijven die zich daar in een continue stroom vestigen

“De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) zei donderdag dat aanhoudende onzekerheden over de bedrijfsomstandigheden na de Brexit 78 internationale bedrijven ertoe hebben aangezet om tegen 2020 naar Nederland te verhuizen.”

 

19 april 2021

Na 23 jaar vrede in Noord-Ierland zit de lont weer in het kruitvat

“Noord-Ierland houdt de adem in. Na de dood van prins Philip was er even rust, maar nu dreigt het geweld terug te keren. Begin deze maand leek het in Belfast alsof er nooit vrede gesloten was tussen protestanten en katholieken.”

Week 15 - 12 t/m 18 april 2021

18 april 2021

Financiële sector in Londense City krijgt na brexit grotere klap dan voorspeld

“Amsterdam hoort bij de vijf steden die na de brexit de meeste financiële instellingen hebben binnengehaald.”

 

18 april 2021

Toezichthouders bezorgd over data-uitwisseling met VK

“De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat persoonsgegevens in het Verenigd Koninkrijk ook na de Brexit goed beschermd zijn. Tegelijkertijd maakt ze zorgen en vreest ze dat vanuit het Verenigd Koninkrijk gegevens van Europeanen aan landen worden doorgegeven waar databescherming minder goed is geregeld. De European Data Protection Board (EDPB), de overkoepelende organisatie waarin alle nationale toezichthouders zijn verenigd, vraagt aan de Europese Commissie om op te treden.”

 

18 april 2021

Een mogelijk exportverbod door de Europese Unie zal de Europese vaccincrisis verergeren

“In Europa zijn felle vijandelijkheden uitgebroken vanwege de verstrekking van een vaccin tegen Covid-19.”

 

17 april 2021

Noord-Ierland na de rellen: ‘In mijn leven zal ik geen vrede meer kennen’

“De Britse premier Boris Johnson beloofde Noord-Ierland een pijnloze brexit, maar de halflege winkelrekken en recente rellen vertellen een ander verhaal. Op stap door de wijken waar de dreiging van een nieuwe burgeroorlog tussen katholieken en protestanten niet langer ondenkbaar is.”

 

17 april 2021

Brussel profiteert nauwelijks van uitstroom bedrijven uit Londen na Brexit

“Sinds de aankondiging van de Brexit hebben meer dan 440 financiële bedrijven een deel van hun activiteiten weggehaald uit het Verenigd Koninkrijk of nieuwe entiteiten opgericht in de Europese Unie. Brussel heeft als Europese hoofdstad slechts vijftien van hen overtuigd en staat daarmee pas op de zevende plaats.”

 

17 april 2021

EPDB: Databescherming in VK na Brexit op niveau, maar ook aanleiding voor zorgen

“Dit schrijven de Europese privacytoezichthouders aan de Europese Commissie (EC) in reactie op Europese plannen voor het weer toestaan van de doorgifte van persoonsgegevens naar het VK. Nadat het VK op 31 december 2020 definitief uit de Europese Unie (EU) stapte, is het land niet meer gebonden aan een tweetal Europese privacywetten: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Richtlijn politie en justitie.”

 

16 april 2021

Definitieve goedkeuring Brexit-akkoord is stap dichterbij 

“De commissies Buitenlandse Zaken en Internationale Handel van het Europees Parlement zijn donderdag akkoord gegaan met het Brexit-handelsverdrag. Met 108 stemmen voor, vier onthoudingen en één tegenstem, is het verdrag in ruime meerderheid aangenomen. Nu moet het Europees Parlement er zelf nog akkoord mee gaan.”

 

16 april 2021

Britse bedrijven wijken massaal uit naar EU vanwege Brexit 

“Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek. ,,We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen toenemen: we zijn pas aan het einde van het begin van de brexit’’, aldus de studie.”

 

16 april 2021

Brexit mede-oorzaak rellen in Belfast

“Mede door Brexit slaat de vlam in de pan in Noord-Ierland. Er is spoedoverleg tussen de EU en de Britten. ‘De Noord-Ieren voelen zich niet alleen in de steek gelaten door Brexit, maar ook door Boris Johnson’, zegt Rem Korteweg, Brexit-expert van het Instituut Clingendael in BNR De Wereld.”

 

15 april 2021

Brexit of niet: transmigranten blijven oversteek proberen

“Het lijkt alsof de brexit maar weinig invloed heeft gehad op de stroom van transmigranten die van onze kust naar Groot-Brittannië willen oversteken.”

 

15 april 2021

Cijfers maart 2021 Eurotunnel onthullen gevolgen Brexit en pandemie

“De Kanaaldienst Eurotunnel zag het passagiersverkeer vorige maand met 60% dalen ten opzichte van een jaar eerder, omdat de pandemie nog steeds een grote impact heeft. De vrachtdienst Le Shuttle vervoerde in maart 122.832 vrachtwagens. Dit aantal is slechts 2% lager dan in dezelfde maand vorig jaar.”

 

15 april 2021

100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

“Niet langer gebonden zijn aan de regels die door Brussel worden opgelegd. Dat was voor veel Engelsen de reden om voor de brexit te stemmen. De eerste 100 dagen na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU liggen inmiddels achter ons. Een grote crisis is uitgebleven. Wat heeft de brexit tot nu toe opgeleverd?”

 

14 april 2021

De rellen in Noord-Ierland hebben niet enkel met de brexit te maken

“Voor het eerst sinds 1998 is Noord-Ierland weer in de ban van het geweld. Heeft de brexit op het eiland tot een te explosief mengsel geleid?”

 

14 april 2021

Wat betekent het Brexit-akkoord voor aandelen?

“Op 24 december 2020 sloten de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een post-Brexit handelsdeal. Daarmee kwam er een einde aan een saga die de meeste beleggers meer dan vier jaar lang zorgen baarde. Hoewel het Brexit-akkoord goed nieuws is voor het beleggerssentiment en voor bedrijven die toekomstplannen willen maken, zijn wij van mening dat het akkoord niet per se nodig was om de economie en de aandelenmarkt van beide regio’s in 2021 te doen floreren.”

 

14 april 2021

Noord-Ierland wordt door de brexit teruggeworpen in de tijd

“De gevolgen van de brexit worden steeds duidelijker. De handel stagneert of wordt bemoeilijkt, bedrijven moet vestigingen openen in zowel Groot-Brittannië als op het Europese continent om soepel producten te kunnen leveren, en dan moet het door corona beperkte personenverkeer zelfs nog helemaal op gang komen. Maar vooral in Noord-Ierland nemen nu de spanningen toe.”

 

13 april 2021

Brexit ramp voor Britse exporteurs

“Ondanks de beloftes die Boris Johnson deed, blijkt de Brexit voor veel Britse exporteurs rampzalig uit te pakken. Uit een onderzoek van EY blijkt dat 40 procent van de Britse exporteurs minder naar de EU exporteert. De Britse handelskamer BCC roept Londen en Brussel zelfs op om opnieuw te gaan onderhandelen.”

 

13 april 2021

Succes vaccinatie leidt af van echte gevolgen brexit

“Het Verenigd Koninkrijk is met een flinke voorsprong het verst in Europa met het inenten van zijn burgers. Leve de brexit, of toch niet?”

 

12 april 2021

Corona? Brexit? In Londen blijven woningen voor hyperrijken onverminderd populair

“Vorig jaar gingen er in de Britse hoofdstad 201 woningen voor meer dan $10 miljoen weg.”

 

12 april 2021

Tuincentra hebben tekort aan planten: “Brexit en coronacrisis boosdoeners”

“Tuincentra in Vlaams-Brabant hebben een groot tekort aan bloemen, bomen en planten. Dat blijkt uit een rondvraag van ROB-tv. Ook een eigen bevraging van Radio 2 Vlaams-Brabant bevestigt die trend. Tuincentrum De Wolf in Gooik vertelt hoe dat komt: “De Brexit en de coronacrisis zorgen voor langere wachttijden voor planten.””

Week 14 - 5 t/m 11 april 2021

11 april 2021

Na Brexit wellicht Scoxit in het verschiet

“Een onafhankelijk Schotland. Dat wordt indirect de inzet bij de verkiezingen op 6 mei. De huidige nationalistische premier Nicola Sturgeon is daarbij de grote stemmentrekker. Ze kan Schotland naar een tweede referendum leiden over onafhankelijkheid. In 2014 stemden de Schotten nog tegen het losmaken van het Verenigd Koninkrijk, maar dat was vóór het referendum over de Brexit.”

 

11 april 2021

Het brexitnieuws, dat jarenlang de voorpagina van de Britse kranten domineerde, verhuisde naar de achterste katernen

“Veerle De Vos is expert Azië, Groot-Brittannië en Ierland bij VRTNWS. Ze schrijft een column als Groot-Brittanië-expert, na drie maanden Brexit. In december werden er nog rampscenario’s voorspeld. De duizenden aanschuivende vrachtwagenchauffeurs in Kent zouden, als gevolg van de Brexit, in 2021 dagelijkse kost worden. Nu hoor je niks meer van files. Zijn ze er niet? Vinden we corona-nieuws belangrijker? Of valt het allemaal wel mee, zoals de Brexiteers voorspelden?”

 

10 april 2021

De impact van brexit is gehuld in de nevelen van de pandemie

“De politieke en economische gevolgen van de brexit zijn nauwelijks leesbaar door de coronapandemie, maar de problemen in Noord-Ierland voorspellen niets goeds.”

 

9 april 2021

Rellen in Belfast: oud zeer, onvrede over Brexit en de onzekerheid van corona

“In Noord-Ierland stijgt de spanning onder inwoners, na een week van aanhoudende hevige rellen in de avonduren. In steden Derry en Belfast gaan sinds begin april avond na avond jongeren de straat op. Daarbij blijven ook de autoriteiten niet gespaard, tot nu toe zijn zeker vijftig agenten gewond geraakt. Voor de chaos is geen eenduidige aanleiding aan te wijzen, maar evenwel lopen confrontaties tussen de pro-Britse gemeenschap en de Ierse republikeinen hoog op. En daarmee de zorgen: donderdagmiddag kwam de Noord-Ierse regering bijeen in een spoedberaad over hoe de onlusten te temperen.”

 

9 april 2021

Twee derde bedrijven ondervindt schade Brexit

Bijna twee derde (64%) van de bedrijven die handeldrijven met het Britse eiland voelt zich benadeeld door de Engelse uittreding uit de EU. Een kwart wil een vestiging in Engeland om gedoe te vermijden, of heeft dat reeds gedaan.

 

9 april 2021

Brexit: omzetdaling van gemiddeld 6 procent bij Vlaamse bedrijven

“Vlaamse bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, noteren sinds de brexit al een omzetdaling van gemiddeld 6 procent. Dat zegt ondernemersorganisatie Voka, na een peiling bij 150 Vlaamse ondernemingen die zakendoen met het VK. “De voorspelde negatieve impact van de Brexit is na 100 dagen dus al duidelijk voelbaar en dit is nog maar het begin”, waarschuwt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.”

 

8 april 2021

Scheepswerven lopen opdrachten mis door ‘fout’ bij brexit

“Een aantal Nederlandse scheepswerven loopt inkomsten mis door nieuwe regels die sinds de brexit gelden. Britse vissersschepen mogen sinds januari niet meer in alle havens aanleggen, om illegale visserij te voorkomen. Bijkomend gevolg is dat de schepen daardoor ook niet meer voor onderhoud mogen aanmeren.”

 

8 april 2021

Brexit: doet scheiden lijden?

“Op zondag 11 april gaat drs. Liane Vissers van ’t Hof tijdens een online lezing in op de gevolgen van de Brexit. Hoe zijn de verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie na Brexit? Wie profiteren er? Wie hebben nadeel van Brexit? Levert Brexit ook nieuwe kansen en ideeën op? Is Brexit nog steeds inspirerend voor kunstenaars? De lezing wordt georganiseerd door Bibliotheek Kennemerwaard.”

 

7 april 2021

Rellen in Noord-Ierland: ‘Nog altijd een gespleten samenleving’

“In meerdere Noord-Ierse steden is het sinds afgelopen weekend ’s avonds onrustig. Onder meer in Newtownabbey, Carrickfergus en Londonderry waren rellen. Relschoppers staken auto’s in brand en bekogelden de politie met molotovcocktails, metalen staven, putdeksels en stenen. Zeker 41 agenten raakten tot nu toe gewond.”

 

7 april 2021

100 dagen Brexit: negatieve gevolgen voor het VK nemen toe

“Begin januari verliet het Verenigd Koninkrijk voorgoed de EU. Nu, 100 dagen na Brexit, maken we de balans op – en het is duidelijk geworden dat Brexit nu al verregaande economische veranderingen teweegbrengt, en er lijkt geen einde in zicht.”

 

7 april 2021

Effecten Brexit: Kaasdoosje van 25 pond kost nu meer dan 200 pond

“De Britse kaashandelaar Simon Spurrell ziet zijn export naar de Europese Unie in elkaar storten door het Brexit-akkoord. Dat er iets niet helemaal goed is gegaan bij het afsluiten van het Brexit-akkoord, merkte Simon Spurrell in de eerste weken van dit jaar.”

 

6 april 2021

Dit is waarom er weer rellen zijn in Noord-Ierland

“Molotovcocktails, auto’s in brand en 27 gewonde agenten: het was de afgelopen twee nachten onrustig in Noord-Ierland. Spanningen tussen Noord-Ierse katholieken en protestanten stijgen door grenscontroles die zijn ingevoerd vanwege de Brexit. Maar ook een omstreden begrafenis speelt een rol.”

 

6 april 2021

Britse boer heeft weinig vertrouwen in de toekomst

“Britse boeren spraken na het brexitreferendum hun vrees uit over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ze hadden zorgen over de marktprijzen en exportmogelijkheden. Drie maanden na de brexit is het vertrouwen van Britse boeren in de toekomst nog altijd niet groot.”

 

5 april 2021

Britse pond stijgt op optimisme over snelle vaccinaties, maar export lijdt onder Brexit en Amerikaanse handelsdeal is ver weg

“De Britse premier Boris Johnson heeft geen goede week achter de rug. Met vaccineren loopt het Verenigd Koninkrijk weliswaar voorop, maar op handelsgebied ziet de toekomst er minder mooi uit. De Britse export naar de EU heeft last van de Brexit en een handelsdeal met de VS zit er op korte termijn niet in, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.”

 

5 april 2021

Brexit: handelsdeal met kosten

“Het Brexit handelsakkoord regelt dat er geen handelstarieven zijn. Toch nemen handelsbelemmeringen toe door de afsluiting van het Verenigd Koninkrijk (VK) van de Europese interne markt.”

Week 13 - 29 maart t/m 4 april 2021

4 april 2021

Aanhoudende rellen in Noord-Ierland door spanningen na Brexit

“In pro-Britse delen van Noord-Ierland zijn zaterdag opnieuw rellen uitgebroken vanwege oplopende spanningen in de regio na de Brexit. Auto’s werden in brand gestoken en gemaskerde mensen bekogelden een politiebusje met benzinebommen.”

 

4 april 2021

Helft Britse bedrijven denkt nog lang last te hebben van brexit

“De helft van de Britse bedrijven verwacht door de brexit nog lang last te hebben van verstoringen van de handel met de Europese Unie. Bijna een derde is tijdelijk gestopt met verkopen aan de EU. Dat melden London First, een lobbygroep voor Britse bedrijven, en financiële dienstverlener EY op basis van een enquête onder ruim 1000 bedrijven.”

 

3 april 2021

Voor de Nederlandse gemeenschap in het VK zijn de gevolgen van de Brexit nu echt voelbaar

“Papierwerk aan de grens, langere levertijden. De Brexit is nu zo’n drie maanden oud. Wat merken Nederlanders van het Britse vertrek uit de Europese Unie? Karel van Oosterom, de Nederlandse ambassadeur in Londen: ‘Voor een deel is het wennen aan een nieuwe situatie. Maar het gaat ook om structurele veranderingen.’”

 

3 april 2021

Venlo aantrekkelijk toevluchtsoord voor Britse bedrijven door Brexit

“Venlo blijft met Europa als achterland van de Brexit profiteren.”

 

3 april 2021

Vlag kan uit bij Ajax, PSV en Feyenoord: ‘Brexit zege voor Nederlands voetbal’

“Het is afgelopen met transfers van minderjarige toptalenten van Nederlandse clubs naar het grote geld in Engeland. Dat is een van de gevolgen van nieuwe regelgeving rond de Brexit. Op het eerste oog een zege voor het Nederlandse voetbal, concludeert Steinar Dietz, zaakwaarnemer van onder meer Davy Klaassen.”

 

2 april 2021

Britse landbouw wil radicaal hervormen, en dat kan door de brexit 

“Sinds 1 januari zijn de Britten definitief uit de EU gestapt, iets wat tot nu toe zeker in de handel niet zonder slag of stoot verloopt. Maar er is ook een effect van de brexit waar juist veel positieve geluiden over klinken: de radicale hervorming van de Britse landbouw.”

 

2 april 2021

Brexit is een stille ramp voor de Britse export naar de Europese Unie

“Door de Brexit is de handel van het Verenigd Koninkrijk met zijn Europese buren ingestort. De Brexit-deal die de regering van Boris Johnson heeft gesloten, is gevolgd door de grootste daling ooit van de Britse export naar Europa. Veel Britse bedrijven zullen mogelijk niet levensvatbaar blijken door de handelsproblemen die de Brexit heeft veroorzaakt.”

 

2 april 2021

Opinie: De rauwe werkelijkheid in het verdeelde Verenigd Koninkrijk na afronden van de brexit

“Het succes van de vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk staat in schril contrast tot de echte stand van het land. Langzaam worden de economische gevolgen van brexit zichtbaar. Bovendien verdeelt brexit de Britten nog steeds.”

 

1 april 2021

Onderzoek: hogere kosten en lagere marges na drie maanden Brexit

“Hogere kosten, lagere omzet, vertragingen, en/of bergen papierwerk; drie maanden na de Brexit ondervinden twee van de drie bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk problemen. Dat terwijl volledige controles nog moeten beginnen.”

 

1 april 2021

Vlaanderen en Schotland willen studenten uitwisselen

“Onderwijsminister Ben Weyts werkt aan een samenwerkingsakkoord met Schotland. Sinds de brexit is het veel moeilijker voor Europese studenten om op uitwisseling te gaan in het Verenigd Koninkrijk.”

 

1 april 2021

Britten die in Alicante wonen weggestuurd om Brexit

De Spaanse autoriteiten hebben tientallen Britten teruggestuurd die met het vliegtuig naar kustplaats Alicante waren gevlogen. Britten die in Spanje wonen hebben vanwege de Brexit een speciaal verblijfsdocument nodig, de Tarjeta de Identidad de Extranjero (TIE). Op de luchthaven stond volgens expatkrant Olive Press een bord met het opschrift „Geen Tie. Geen toegang.”

 

31 maart 2021

Mr. Brexit wordt ‘klimaatlobbyist’

“Nigel Farage, het boegbeeld van de Brexit-campagne, gaat aan de slag bij een Nederlands beursfonds, dat wil investeren in CO2-compensatie door herbebossing.”

 

31 maart 2021

Britse economie minder hard onderuit door laatste kwartaal pre-Brexit

“De Britse economie is in het laatste kwartaal van 2020, de laatste drie maanden voor de Brexit, met 1,3 procent gegroeid. Dat is meer dan de eerste raming van 1 procent, zo is woensdag bekendgemaakt door het Office for National Statistics (ONS).”

 

31 maart 2021

4 op de 10 bedrijven zien omzet dalen door brexit

“Na 90 dagen wordt steeds duidelijker welke effecten de brexit heeft op het bedrijfsleven. Zo’n 40 procent van de Nederlandse en Britse bedrijven zag de omzet dalen; bijna twee derde van de bedrijven heeft last van de brexit.”

 

30 maart 2021

Export van Brits varkensvlees daalt met ruim 86 procent door Brexit

“De Brexit zorgt ervoor dat er nauwelijks meer wordt geëxporteerd van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie (EU). Ook de import is in januari afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Food and Drink Federation, de Britse belangenorganisatie voor de voedselindustrie.”

 

30 maart 2021

Twee derde van de bedrijven voelt negatieve impact brexit

“De brexit heeft geleid tot een forse daling in de omzet van Nederlandse en Britse bedrijven: 40 procent zegt minder omzet te draaien. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel, de NBCC.”

 

29 maart 2021

Europeaan weigert Brits eten en drinken na Brexit

“De export van voeding en drank van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie is door de Brexit nagenoeg stil komen te liggen. De Britten verkochten in januari, de eerste Brexit-maand, ruim driekwart minder eten en drinken aan EU-landen dan dezelfde maand in 2020.”

 

29 maart 2021

Kleine Britse exporteurs stoppen verkoop aan EU door brexit

“Veel kleine Britse exporteurs verkopen geen spullen meer aan de Europese Unie vanwege de administratieve rompslomp door de brexit. Volgens een maandag gepubliceerde enquête van de Britse Federation of Small Businesses doet een op de vier ondernemers tijdelijk of in zijn geheel geen zaken meer met EU-landen.”

 

29 maart 2021

De zwaarbevochten vrede in Noord-Ierland is na brexit niet meer vanzelfsprekend, spanningen lopen op

“Noord-Ierland vormde jarenlang het grootste obstakel in de brexit-onderhandelingen. En nu de brexit een feit is, worden de problemen op het Ierse eiland alleen maar groter. De vrede lijkt er zelfs op het spel te staan.”

Week 12 - 22 t/m 28 maart 2021

28 maart 2021

Waarvoor moet ik een vooraanmelding (pre-notification) doen?

“Als u exporteert naar het Verenigd Koninkrijk gaan uw logistieke processen aanzienlijk veranderen. U moet de export vooraf goed plannen. In eCert-NL moet u tijdig aanmelden wat u van plan bent te exporteren.”

 

28 maart 2021

Hoe zit het met wonen en werken na de Brexit?

“Wat als je na de Brexit werknemers met de Britse nationaliteit in dienst hebt? Of na 1 januari 2021 als Nederlander in het VK woont en werkt? Mag je dan blijven, moet je nog iets doen? Eén ding staat vast: vrij reizen waarheen je maar wilt en werken waar je maar wilt is voorbij! Het VK is een derde land geworden met bijbehorende regels.”

 

27 maart 2021

Nieuwe btw-regels door Brexit

“Btw-ondernemers hebben lang moeten wachten op zekerheid omtrent nieuwe afspraken voor btw in verband met brexit. Er is een einde gekomen aan deze onzekerheid. Het Verenigd Koninkrijk wordt sinds 1 januari 2021 beschouwd als een derde-land. Diensten verricht door btw-ondernemers en goederen geleverd door btw-ondernemers zullen voortaan anders behandeld worden voor de btw. De wijze waarop sinds 1 januari 2021 btw wordt berekend bij het handelen van Nederlandse btw-ondernemers met het Verenigd Koninkrijk en verschillende punten die van belang zijn voor btw-ondernemers die handelen met het Verenigd Koninkrijk worden uiteengezet in dit artikel.”

 

26 maart 2021

Is het risico van een No Deal Brexit weer terug?

“Begin deze week luidde het Britse Hogerhuis de noodklok dat een No Deal nog steeds mogelijk is. Hoe kan dat, er was toch een deal? Een voorlopige, schrijft ‘Onze Man in Londen’, Brexit-expert Lennard van Otterloo.”

 

25 maart 2021

3 maanden brexit bezorgde de Britten een verlies van bijna 6 miljard: ‘Deel van de schade zal permanent zijn’

“De brexit is inmiddels drie maanden van kracht. Nu de breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie definitief een feit is, wordt steeds meer duidelijk waar de pijn zit en hoe groot de gevolgen zijn. Hoog tijd om de eerste balans op te maken.”

 

24 maart 2021

De Brexit voedt het Schotse verlangen naar onafhankelijkheid, maar maakt die ook moeilijker

“Met zes weken tot de verkiezingen presenteerde de Schotse regering dinsdag haar plannen voor onafhankelijkheid. Inzet: een nieuw referendum nog dit jaar. De Brexit, de afkeer van premier Johnson en het gewaardeerde coronabeleid van de eigen premier Sturgeon hebben de steun ervoor doen groeien. Zal de Scottish National Party nu wel kunnen winnen?”

 

23 maart 2021

Gregory Schlimmer (IBANC) over de gevolgen van de Brexit op incassobatches

“De Brexit heeft in Europa directe gevolgen gehad voor de fysieke import en export van en naar het Verenigd Koninkrijk. Ook in het betalingsverkeer zijn er op de achtergrond veranderingen doorgevoerd, waardoor bedrijven aan beide kanten van het Kanaal in de problemen zijn gekomen. Na een periode van twee maanden hebben banken de eisen van een incasso tussen de EU en GB aangepast. Gregory Schlimmer van PayGlobal Technology geeft zijn visie op de ontwikkelingen en welke rol zijn bedrijf hierbij voor klanten speelt.”

 

23 maart 2021

De gevolgen van Brexit voor jouw online (streaming) abonnementen 

“De gevolgen van de Brexit, ofwel ‘British Exit’, voor de economie en de stabiliteit van de EU zijn inmiddels breed uitgemeten in de media. Maar ook op andere vlakken is er veel veranderd. Hoe zit het bijvoorbeeld met de digitale afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de rest van de Europese Unie.”

 

22 maart 2021

Brexit-loket | Veelgestelde vragen over douaneformaliteiten

“Tijdens het themaspreekuur over Douaneformaliteiten op 2 februari konden ondernemers vragen stellen. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.”

 

22 maart 2021

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor mij? 

“Gezinnen die recht hebben op het Groeipakket op basis van het Europese Terugtrekkingsakkoord, afgesloten met het Verenigd Koninkrijk, kunnen mogelijk hun verworven rechten behouden vanaf 1 januari 2021 (onder de voorwaarden zoals opgenomen in dit Terugtrekkingsakkoord).”

Week 11 - 15 t/m 21 maart 2021

21 maart 2021

Brexit-loket | Veelgestelde vragen over oorsprongseisen

“Tijdens het themaspreekuur over oorsprongseisen op 4 februari konden ondernemers vragen stellen. Wij hebben de meestgestelde vragen voor u op een rijtje gezet.”

 

21 maart 2021

Erkennen van belang landbouw is echte steun

“De PVV en het Forum voor Democratie hebben zich vorig jaar opgeworpen tot grote vrienden van boeren. Ze verzetten zich tegen het stikstofbeleid, ontkenden klimaatverandering en riepen om het hardst dat het kabinet weg moest. Probleempje: ze willen ook af van de Europese Unie. Zelfs de VVD vindt dat de EU ‘cruciaal voor de Nederlandse veiligheid en welvaart’ is.”

 

20 maart 2021

Roep om langere compensatieperiode Brexit

“Als het meezit dan kan rond de zomer het Europese steunfonds voor aanpassing aan de Brexit, de Brexit Adjustment Reserve (BAR), klaar zijn en kunnen de eerste betalingen in het najaar volgen. Dat zegt de christendemocratische Europarlementariër Pascal Arimont en onderhandelaar over de BAR.”

 

20 maart 2021

De Britse draai naar Azië

“Wat wil Groot-Brittannië na Brexit voor rol spelen in de wereld? Londen probeerde daar deze week een antwoord op te formuleren. Over China, kernwapens, en een vliegdekschip met onvoldoende vliegtuigen. Te gast: HCSS-strateeg Paul van Hooft.”

 

19 maart 2021

Britse centrale bank optimistisch, heropening van de economie komt dichterbij

“Het Britse vaccinatieprogramma zorgt voor optimisme bij de Bank of England.”