Selecteer een pagina
 1. Home
 2.  | 
 3. Blog
 4.  | To Brexit or not to Brexit? Het laatste nieuws

To Brexit or not to Brexit? Het laatste nieuws

Overgangsperiode: deal of no deal?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Week 39

25 september 2020 

Brexit nadert: Britse banken heffen plotseling rekening van Nederlandse klanten op

“Britse banken hebben klanten in onder meer Nederland een brief gestuurd met de mededeling dat hun bankrekening wordt opgeheven. Het gaat voor het overgrote deel om particuliere rekeninghouders met een betaal- of spaarrekening, maar ook om een aantal zakelijke klanten.”

 

25 september 2020 

Brexit: Vraag vergunning artikel 23 OB aan vóór 15 oktober

“Als een ondernemer na de Brexit geen btw bij de douane wil betalen over goederen aangekocht in het VK, heeft hij vanaf 1 januari 2021 een vergunning artikel 23 OB nodig.” 

 

25 september 2020 

Kijk terug: zorgeloos zakendoen, ook na 2020

“Hoe bescherm je je als ondernemer tegen onverwachte tegenslagen? Die vraag lijkt in ‘rampjaar’ 2020 relevanter dan ooit. In een speciaal online seminar praat Frederique Dormaar met diverse deskundigen over zorgeloos zakendoen. Kijk het seminar nu terug en leer hoe jij ook jouw onderneming wapent tegen een onzekere toekomst.”

 

24 september 2020 

Gevoeligheid voor harde brexit verschilt er product

“Nederlandse producenten van onder meer eieren, pluimveevlees, broccoli of bloemkool kunnen bij een no-dealbrexit te maken krijgen met vraaguitval en marktverstoring. Voor producenten van tomaten, spinazie, aubergines, paprika’s, komkommers en peren is dit risico veel kleiner.”

 

24 september 2020 

JPMorgan verhuist 200 miljard euro van VK naar Duitsland voor Brexit

“De grote Amerikaanse bank JPMorgan verhuist ongeveer 200 miljard euro vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Frankfurt, als voorbereiding op de Brexit. Daarmee wordt het in één klap een van de grotere banken in Duitsland. Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van meerdere bronnen.”

 

23 september 2020 

Brexit, Trump, Biden en corona, gaat Boris Johnson het redden? [podcast]

“Onze man in Londen, internationaal ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo legt spreekwoordelijk de vinger weer aan de Britse pols: de Amerikaanse verkiezingen en de invloed daarvan op Brexit, de aflopende coronamaatregelen voor ondernemers en de politieke toekomst van Boris Johnson.”

 

22 september 2020 

En weer een Brexit-debat over een onoplosbaar grensprobleem

“Waar de grens ook gaat lopen, op de Ierse Zee of op het land, er zal altijd iemand ontevreden zijn. Katholieken of unionisten in Noord-Ierland, Amerikanen, of: de Britten zelf. Die willen vrije handel met Noord-Ierland, ongeacht hun eigen Brexit-deal.”

 

22 september 2020 

De Brexit, hij komt eraan hoor

“Vanaf 1 januari 2021 is de overgangsperiode van de Brexit voorbij. Vanaf die datum gaan er nieuwe regels gelden met betrekking tot zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven hebben dus nog 100 dagen om zich daarop voor te bereiden. ‘Een op de drie Nederlandse ondernemers die zaken doet in het VK is niet goed voorbereid’, zegt directeur Internationaal Ondernemen Tjerk Opmeer van RVO.”

 

22 september 2020 

No deal-Brexit kan de Britse aardappelexport tot stilstand brengen

“De export van poot- en consumptieaardappel uit het Verenigd Koninkrijk zou kunnen worden onderbroken in een no deal-scenario. Als er geen deal komt, wordt het Verenigd Koninkrijk een “derde land” in termen van handel en moet het een aanvraag indienen bij de EU om “gelijkwaardigheid als derde land” te verkrijgen, waarbij de EU de normen en protocollen die in het Verenigd Koninkrijk gelden erkent, zodat de handel kan worden voortgezet.”

 

21 september 2020 

Podcast Europa draait door: De tragiek van Erdogan

“In deze aflevering ontvangen NOS correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn de voormalige Turkije correspondent van de NOS, Lucas Waagmeester. Lucas zit net een maand in Washington waar hij voor de NOS de gebeurtenissen in de VS zal gaan verslaan. Hij heeft na zes jaar correspondentschap in Turkije meer dan genoeg kennis in huis om te vertellen over de oplopende spanningen tussen Turkije en Griekenland in de Middellandse Zee.”

 

21 september 2020 

Unilever gelooft in Brexit

“Nederlandse aandeelhouders Unilever gaan akkoord met verhuisplan naar VK.”

Week 38 - 14 t/m 20 september 2020

20 september 2020 

Het is een tijd voor de haven van IJmuiden vol ups en downs. Eerst de Brexit en nu covid-19. ‘De gevolgen zijn nog niet te overzien’

“Het kan verkeren. Zag Zeehaven IJmuiden vorig jaar de naderende Brexit als grote dreiging voor met name de visserij, de huidige coronacrisis raakt veel meer sectoren. Al zijn de gevolgen van de verspreiding van het covid-19 nog niet te overzien, stelt het havenbedrijf in zijn jaarverslag over 2019.” 

 

20 september 2020 

Amal Clooney stapt met slaande deuren op als speciaal Britse gezant uit onvrede met brexit-wet

“Amal Clooney, de bekende mensenrechtenadvocate en echtgenote van acteur George Clooney, neemt ontslag als speciaal Brits gezant voor vrijheid van media. In haar ontslagbrief uit ze hevige kritiek op de plannen van de Britse regering om het internationaal recht “een beetje” te schenden via een nieuwe wet inzake de brexit.” 

 

20 september 2020 

Brexit: 7 noodzakelijke stappen

“Naast de vele veranderingen veroorzaakt door het coronavirus, is er nog een andere verandering die we tegemoet gaan: de brexit. En die verdwijnt een beetje naar de achtergrond.” 

 

19 september 2020 

Chaos in brexit-onderhandelingen? Het breken van regels is onderdeel van Boris Johnsons strategie

“‘Struikelend over de interne tegenstellingen van de uittredingsutopie kwam Boris Johnson vorige week terug op de eerste stap in het Brexitproces’, schrijft Lia van Bekhoven vanuit Londen. Ze staat stil bij de recente ontwikkelingen onder impuls van de Britse regeringsleider.”

 

19 september 2020 

Biden waarschuwt Britten: geen vrijhandel zonder Iers vredesakkoord

“Als de Britten straks vrij handel willen drijven met het Amerika van presidentskandidaat Joe Biden, dan mag op geen enkele manier gesleuteld worden aan het Goede Vrijdagakkoord. Dat akkoord vormde in 1998 de basis voor vrede op het Ierse eiland.”

 

19 september 2020 

Waarom toch kozen Britten voor Brexit?

“De afgelopen wilde Brexit-jaren doorkruiste Merlin Daleman de Britse eilanden, van schapenboeren in het Noord-Ierse County Fermanagh tot Poolse pierogi-restaurants in Lincolnshire, van de visveiling in Aberdeenshire tot de uitgestrekte sociale woningbouw rondom de Grenfell Tower in Londen. Vaak reisde ik met hem mee.”

 

18 september 2020 

Queen Elizabeth verliest financiële steun voor haar landgoed in Sandringham na Brexit

“Koningin Elizabeth verliest een belangrijke financiële injectie voor haar landgoed Sandringham wanneer het Verenigd Koninkrijk in december de deur naar de Europese Unie definitief dicht trekt. Dat stelt David McClure in zijn donderdag verschijnende boek ‘The Queen’s True Worth’, waarin hij uit de doeken doet hoeveel geld de koningin nu echt heeft. Volgens hem bedraagt haar persoonlijk fortuin 400 miljoen pond – zo’n 435 miljoen euro.”

 

18 september 2020 

Britse regering meldt compromisvoorstel voor omstreden deel van ‘Brexit-wet’

“De Britse regering heeft donderdag een compromisvoorstel toegelicht wat betreft de omstreden bepaling van de ‘Brexit-wet’, die het mogelijk maakt om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te overrulen. De regering van premier Boris Johnson heeft toegezegd hier eerst toestemming van het parlement voor te vragen, alvorens naar het machtsmiddel te grijpen.”

 

17 september 2020 

Biden mengt zich in brexit-discussie over omstreden wet: ‘Dan geen handelsdeal’

“De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft zich gemengd in de discussie over de Britse plannen om eerdere brexit-afspraken met de EU los te laten. De Democratische politicus waarschuwt dat het Goedevrijdagakkoord, dat een einde maakte aan het jarenlange geweld in Noord-Ierland, “geen slachtoffer mag worden van de brexit”.”

 

17 september 2020 

Fotograaf Merlin Daleman legde drie jaar lang de gevolgen van brexit vast: ‘Ik moest over daklozen heen stappen’

“Fotograaf Merlin Daleman legde de afgelopen drie jaar het land van zijn vader vast. De fotoserie ‘My Brexit 52/48’ is vanaf zaterdag te zien in de Kunsthal in Rotterdam.”

 

16 september 2020 

Transport en Logistiek Nederland waarschuwt voor chaos bij brexit

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) voeren nog moeizame onderhandelingen over hun toekomstige handelsrelatie. Transport en Logistiek Nederland (TLN) adviseert bedrijven echter om zich al voor te bereiden op de brexit. Dit om chaos bij de grenzen te voorkomen.”

 

16 september 2020 

EC-voorzitter Von der Leyen: Kans op Brexit-deal wordt iedere dag kleiner

“De kans op een Brexit-deal wordt steeds kleiner, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woensdag in haar eerste grote beleidstoespraak, de Staat van de Unie. Ze ging ook in op het omstreden wetsvoorstel van Boris Johnson, dat onderdelen van het Brexit-terugtredingsakkoord onderuithaalt.”

 

15 september 2020 

Chaos en onvrede over No Deal Brexit: wat is er aan de hand

“De Britten zijn niet meer bang voor een No Deal, en spelen de onderhandelingen met de EU zo hard als ze kunnen. Boris Johnson wil de Uittredingsdeal die Theresa May had ‘voorverwarmd’ en hijzelf had ‘opgewarmd’ breken, en een streep trekken door de grens die door de Ierse Zee zou gaan lopen. Met dank aan covid-19, dat zo erg is, dat de schade van een No Deal straks niet eens meer opvalt.”

 

15 september 2020 

Angst voor lange brexit-files is terug: ‘Niemand is gebaat bij stilstaande vrachtwagens’

“En weer is de kans op een brexit met een no deal levensgroot. Met angst en beven kijken transporteurs naar de onderhandelingen; komen er lange rijen voor de douane en mogen ze straks nog wel ritten in het Verenigd Koninkrijk rijden?”

 

15 september 2020 

Johnson jaagt Lagerhuis weer op stang over Brexit

“Het Lagerhuis is kritisch over Johnson. De premier hekelt de tactiek van de EU. Zijn omstreden wetsvoorstel nam maandag een eerste horde in het parlement.”

 

14 september 2020 

Oud-premiers roepen Brits parlement op brexit-aanpassingen niet te steunen

“De Britse oud-premiers Tony Blair en John Major roepen via een open brief in The Sunday Times parlementsleden op de nieuwe brexit-wet van premier Johnson af te wijzen.”

 

14 september 2020 

Harde brexit kan Europese autosector jaarlijks 22 miljard euro kosten

“Met een no-dealbrexit zal de Europese auto-industrie de komende vijf jaar zo’n 110 miljard euro aan handel zien verdwijnen. Daardoor staan 1 op de 15 jobs in de EU en in het Verenigd Koninkrijk op het spel. Daarvoor waarschuwen 23 Europese en Britse automobielfederaties, waaronder FEBIAC. Ze roepen de brexitonderhandelaars vijftien weken voor de transitieperiode eindigt op om een no-dealbrexit te vermijden en om een ambitieus vrijhandelsverdrag overeen te komen.”

Week 37 - 7 t/m 13 september 2020

13 september 2020 

Bijpraten over Brexit: Ruzie over Britse wet, no deal stapje dichterbij

“Brexit is terug. De Britten hebben de Europese Unie inmiddels verlaten, maar de twee partijen bakkeleien nog altijd over hun toekomstige relatie. De tijd daarvoor dringt en het nieuws stapelt zich snel op, dus we praten je snel even bij over wat er deze week gebeurde.”

 

13 september 2020 

Britse pond stevig onderuit in zeer onrustige Brexit-week

“Het Britse pond is deze week flink in waarde gedaald nadat bleek dat een mogelijke handelsdeal met de Europese Unie steeds onwaarschijnlijker wordt. De munteenheid verloor bijna 3,6 procent tegenover de euro. Een Britse pond levert zaterdag 1,08 euro op.”

 

12 september 2020 

Brexit-stress haalt Britse pond steeds verder onderuit

De neerwaartse spiraal bij het Britse pond zet onverminderd voort met een duikeling naar het laagste niveau in zes weken in vergelijking met de dollar naar een stand van $1.282. Op weekbasis is de Britse munt 3,5% in waarde gedaald tegenover de Amerikaanse valuta en de euro.

 

12 september 2020 

Brussel waarschuwt Britten: stop eenzijdige aanpassing brexit-akkoord

“De plannen van de Britse premier Johnson om het brexit-akkoord aan te passen moeten zo snel mogelijk de prullenbak in, in elk geval voor het einde van de maand. Dat heeft Eurocommissaris Maros Sefcovic gezegd na overleg in Londen met de Britse brexit-minister Michael Gove.”

 

11 september 2020 

Regering-Johnson presenteert brexit-wet ‘die internationaal recht schendt’

“De Britse premier Johnson heeft het Lagerhuis opgeroepen het wetsvoorstel te steunen dat afwijkt van de brexitovereenkomst die hij in januari sloot met de EU. Het wetsvoorstel, dat vandaag werd gepresenteerd, verzekert volgens Johnson de eenheid van de interne markt van het Verenigd Koninkrijk.”

 

11 september 2020 

EU wil omstreden delen van ‘Brexit-wet’ eind september geschrapt zien

“De EU geeft het Verenigd Koninkrijk tot eind september om de bepaling die het mogelijk maakt om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te overrulen, uit de omstreden ‘Brexit-wet’ te halen. Dat heeft Maros Sefcovic, die de EU vertegenwoordigt als het gaat om de implementatie van het terugtredingsakkoord, donderdag laten weten.”

 

10 september 2020 

Donkere brexit-wolk is weer in aantocht

“Een dreigende harde brexit is afgelopen zomer even ondergesneeuwd door de corona. Maar de kwestie staat weer bovenaan de agenda’s. Er is bij de herstart van de onderhandelingen alweer volop sprake van dreigementen aan beide zijden.”

 

10 september 2020 

Rutte roept Britten op zich aan brexit-afspraken te houden

“Premier Rutte heeft de Britse regering opgeroepen het akkoord met de Europese Unie te respecteren. “Ik roep de Britten op te blijven handelen in de geest van het terugtrekkingsakkoord dat juridisch bindend is en niets te doen wat daarmee in tegenspraak is”, zei hij in de Tweede Kamer.”

 

10 september 2020 

Britse regering presenteer ‘Brexit-wet’ die internationaal recht schendt

“De Britse regering heeft woensdag een wetsvoorstel gepresenteerd dat onderdelen van het Brexit-terugtredingsakkoord onderuithaalt. Hiermee zouden de Britten internationaal recht schenden. Met de aankondiging nemen de spanningen tussen Londen en Brussel verder toe in een periode waarin de relatie al bekoeld is. De onderhandelingen tussen beide partijen over een handelsakkoord zitten al maanden muurvast.”

 

9 september 2020 

Johnson wekt woede met het schenden van Brexit-deal

“Met een omstreden wetsvoorstel schendt de Britse regering afspraken die vorig jaar zijn gemaakt om een Brexit-deal te forceren. En dat terwijl premier Johnson zegt over een maand een handelsakkoord met de EU te willen hebben.”

 

9 september 2020 

VNO-NCW: Dreiging no deal-Brexit groter dan ooit

“De dreiging van een no deal-Brexit is groter dan ooit, zegt VNO-NCW tegen BNR. Daarom zet de ondernemersvereniging vol gas op het informeren van ondernemers om zich voor te bereiden op die no deal-Brexit op 1 januari 2021. Vandaag komt Londen met een wetsvoorstel over de Britse interne markt. En die wet kan een bom leggen onder de Brexit-onderhandelingen.”

 

9 september 2020 

Juncker schaart zich onder pessimisten over Brexit-akkoord

“Voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker houdt rekening met een no deal-Brexit. Tijdens een webinar zei Juncker dinsdag dat hij het niet meer tot een handelsakkoord ziet komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.”

 

9 september 2020 

Topadviseur Johnson stapt op na plannen voor schrappen brexit-afspraken

“Een belangrijke juridische adviseur van de Britse premier Johnson is opgestapt. Dat meldt de Financial Times. Jonathan Jones zou het niet eens zijn met het wetsvoorstel dat de regering zou willen indienen dat belangrijke delen van het uittredingsakkoord met de EU tenietdoet.”

 

8 september 2020 

Geruzie begint al voor start Brexit-gesprekken

“Zullen de Britten zich nou wel of niet houden aan de afspraken van het vertrekakkoord, dat met de EU is afgesproken? Er zou een wet in de maak zijn die die afspraken op losse schroeven zet, waarmee een harde Brexit weer dichterbij komt. Uit schrik hierover tuimelde het Britse pond tegenover de dollar en de euro.”

 

8 september 2020 

Britten leggen bom onder Brexit-onderhandelingen

“Het Verenigd Koninkrijk stevent steeds sneller af op een harde Brexit. Dat komt omdat het land werkt aan een wet waarmee het land zich niet meer houdt aan eerdere Brexit-afspraken. Daarmee dreigt Londen een nieuwe ronde onderhandelingen, die vandaag van start gaat, op te blazen.”

 

7 september 2020 

Zure sfeer bij Brexit-onderhandelingen na Brits wapengekletter

“De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zoeken dinsdag verder naar een handelsakkoord én naar onderling vertrouwen.”

 

7 september 2020 

Bedrijven bereiden zich voor op Brexit: ‘Anders mis je letterlijk de boot’

“Na jaren van uitstel, gebakkelei, onderhandelingen en nog meer uitstel, nadert de Brexit nu echt. De Britten sluiten op 1 januari de deur naar de Europese Unie, met alle gevolgen van dien voor Nederlandse bedrijven. Om de voorbereiding op gang te krijgen, worden de flipovers en folders weer afgestoft.”

 

7 september 2020 

Britse regering wil eerdere brexit-afspraken met EU tenietdoen

“De Britse regering is van plan om met een wetsvoorstel te komen dat belangrijke delen van het uittredingsakkoord met de EU tenietdoet. Dat schrijft de Financial Times op basis van drie anonieme bronnen. De regering-Johnson zou daarmee een bom leggen onder de huidige onderhandelingen over een handelsovereenkomst, waarvoor de tijd begint te dringen.”

Week 36 - 31 augustus t/m 6 september 2020

6 september 2020 

EU eist vetorecht over post-Brexit-regelgeving van het Verenigd Koninkrijk

“De Europese Unie (EU) eist een vetorecht over wet- en regelgeving van het Verenigd Koninkrijk na de Brexit, meldt het Britse dagblad The Times zaterdag.”

 

5 september 2020 

Valutamarkten: “Brexit wordt geen chaos”

“Groot-Brittannië en Europa hebben nog circa 60 dagen om te bepalen hoe de handelsrelatie er na de jaarwisseling uitziet. In plaats van vaart te maken met de besprekingen, ruziën beide partijen echter nog over de volgorde van de onderhandelingen, schrijft Joost Derks in zijn iBanFirst column.”

 

5 september 2020 

Must read: Beleggers hebben FOMO

“Zit u daarom ook in tech? Plus; cashproducten gaan portefeuilles uit, even dippen en wat doen we met de staatsschuld?”

 

5 september 2020 

VNO-NCW heeft grote zorgen om no deal-Brexit

“Ondernemersverenigingen VNO-NCW en Evofenedex maken zich grote zorgen om een ‘no deal-Brexit’, zeggen ze in een reactie op Britse kranten die berichtten dat Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zouden zijn vastgelopen.”

 

4 september 2020 

Brexit wordt geen chaos, ondanks moddergooien

“Veel beleggers zijn door de coronacrisis het risico op een harde Brexit vergeten. Toch komt deze mogelijkheid volgens de Rabobank rap naderbij en dat kan hard aankomen.”

 

4 september 2020 

Desastreuze harde Brexit komt dichterbij

“Groot-Brittannië en Europa hebben nog circa 60 dagen om te bepalen hoe de handelsrelatie er na de jaarwisseling uitziet. In plaats van vaart te maken met de besprekingen, ruziën beide partijen echter nog over de volgorde van de onderhandelingen.”

 

3 september 2020 

Haalt Britse regering-Johnson het einde van het jaar? De pluimen op zijn hoed of het gebrek daaraan

“De hoogste oversterfte in Europa door COVID-19 en de ergste economische recessie. Alarmerende werkloosheidscijfers, duizenden getalenteerde eerstejaarsstudenten die naast een plaats aan een gerenommeerde universiteit grijpen en een eerste minister die geplaagd wordt door de naweeën van een coronabesmetting. Haalt de regering-Johnson nog wel het einde van het jaar?”

 

3 september 2020 

‘Ontgoochelde’ Barnier bekritiseert gebrek aan vooruitgang in brexit-gesprekken

“‘Het Verenigd Koninkrijk blijft ontgoochelen.’ Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier heeft nog maar eens het totale gebrek aan vooruitgang in de gesprekken met de Britse regering aan de kaak gesteld.”

 

3 september 2020 

Barnier ‘bezorgd en teleurgesteld’ over starre Brexit-houding van Britten

“EU-toponderhandelaar Michel Barnier heeft Britse onderhandelaars opgeroepen om mee te bewegen in de Brexit-onderhandelingen, om zo alsnog tot een deal te komen voor het einde van oktober. Barnier deed de oproep woensdag op bezoek bij een Ierse denktank. De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zitten al tijdenlang muurvast, terwijl een definitief vaarwel van de Britten steeds dichterbij komt.”

 

2 september 2020 

Krimpende economie Groot-Brittannië raakt Limburg

“Het Limburgse bedrijfsleven wordt hard getroffen door de krimp in het Verenigd Koninkrijk. Door de coronacrisis en de onzekerheid rond de Brexit ging de economie in het Verenigd Koninkrijk met 20 procent omlaag.”

 

2 september 2020 

Brexit-overleg zit muurvast, Rotterdamse haven klaar voor nieuwe situatie

“De Franse minister van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over de opstelling van de Britse onderhandelaars in het handelsoverleg met de EU. Jean-Yves Le Drian klaagde dat geen vooruitgang wordt geboekt door de ‘onverzettelijke’ en ‘onrealistische’ houding van de Britten in de Brexit onderhandelingen.”

 

1 september 2020 

France’s Le Drian blames Britain’s ‘attitude’ for Brexit talks impasse

“‘Bonan posttagmezon, bonvenon al la Zeeland!’ Wat hier staat? Goedemiddag en welkom in Zeeland, maar dan in de taal Esperanto. Deze universele taal heeft de afgelopen decennia flink aan populariteit ingeleverd, maar door de Brexit liggen er juist weer kansen.”

 

1 september 2020 

Zeeuwen willen meer aandacht voor vergeten taal: ‘Nun estas la tempo!’

“‘Bonan posttagmezon, bonvenon al la Zeeland!’ Wat hier staat? Goedemiddag en welkom in Zeeland, maar dan in de taal Esperanto. Deze universele taal heeft de afgelopen decennia flink aan populariteit ingeleverd, maar door de Brexit liggen er juist weer kansen.”

 

1 september 2020 

Frankrijk: brexitoverleg zit vast door houding Britten

“De Franse minister van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over de opstelling van de Britse onderhandelaars in het handelsoverleg met de EU.”

 

31 augustus 2020 

Voor Mark Francois is de Brexit een voldongen feit, waar de EU niet meer aan kan tornen

“Als Brexiteer van het eerste uur kent Mark Francois geen enkele twijfel: Brexit is een feit. ‘We zijn al weg, we zijn vrij.’ Het verbaasde hem wel dat de brexiteers het referendum wonnen: ‘Ik dacht eerder dat we strijdend ten onder zouden gaan.’ Maar ze wonnen echt, en de EU moet nu niet denken dat daar nog aan te tornen valt. Want ‘Britten krabbelen niet terug’.”

 

31 augustus 2020 

Brexit kan belegger niet meer boeien

“Brexit is een veelvuldig terugkerend thema op de financiële markten. Het ging niet altijd van een leien dakje, waardoor het Britse pond al behoorlijk wat wilde ritten heeft gezien. Dit leidde nogal eens tot de spottende bijnam the Great British Peso. Ook in de komende weken en maanden verschijnt Brexit weer op de agenda. Je zou verwachten dat handelaren dus nu al zenuwachtig worden. Want wie weet stappen de Britten zonder handelsakkoord uit de EU. En dan volgt er tóch nog een harde Brexit.”

Week 35 - 24 t/m 30 augustus 2020

30 augustus 2020 

Schrappen Britse liederen schoolvoorbeeld mediarel

“Heel Groot-Brittannië in rep en roer want de BBC zou de traditionele meezingers schrappen. Van internet, tot kranten tot politici, iedereen heeft het er druk mee. Een klassieke mediarel. “Het  is het schoolvoorbeeld van hoe de media erin slagen ons op de kast te jagen, alles voor de clicks”, zegt professor Mark Deuze Hoogleraar mediastudies aan de UvA en woonachtig in Engeland in dr Kelder en Co. “

 

29 augustus 2020 

Ierse boeren willen zwaargewicht op handel na Hogan

“De Irish Creamery Milk Suppliers Association (ICMSA) roept op tot de nominatie van een zwaargewicht voor de handelsportefeuille in de Europese Commissie na het aftreden van Phil Hogan. De Ierse belangenbehartiger voor melkveehouders vreest de brexit nog meer zonder ‘Big Phil’ om de kastanjes uit het EU-vuur te halen.”

 

28 augustus 2020 

Germany scraps plans for Brexit talks at EU ambassadors summit

“Exclusive: Brussels laments ‘completely wasted’ summer as Berlin takes Brexit off agenda due to lack of ‘tangible progress.’”

 

28 augustus 2020 

Door Banksy betaalde boot redt 89 mensen op Middellandse Zee

“De Britse kunstenaar Banksy heeft een boot gefinancierd waarmee vluchtelingen op de Middellandse Zee worden gered. Dat meldt The Guardian.”

 

27 augustus 2020 

EU-onderhandelaar verwerpt nieuw Brits plan om scheepvaartroutes open te houden na Brexit

“Vorige week hebben Britse ambtenaren een nieuw plan ingediend om de havens aan beide zijden van het Kanaal ‘roll-on-roll-off’ te houden als onderdeel van een toekomstige vrijhandelsovereenkomst met de EU. Michel Barnier zou het voorstel echter hebben gedwarsboomd, omdat het de EU voor onbepaalde tijd aan een ongewenst systeem zou kunnen binden.”

 

27 augustus 2020 

De Ierse eurocommissaris Phil Hogan stapt toch op na het schenden van de coronaregels – dat is een klap voor de Brexit-gesprekken

“‘Het vertrek van Hogan is een aderlating voor de Europese Commissie. De Ier zou de onderhandelingen met de Britten voeren over een handelsakkoord na de Brexit.”

 

27 augustus 2020 

Jan de Rijk: ‘Iedereen is nu wel klaar voor de brexit

“‘Je kunt het zo gek niet noemen, of we zorgen dat we op de hoogte zijn. We hebben een brexit-coördinatieteam dat zich met alle modellen bezighoudt’, vertelt Fred Westdijk, ceo van Jan de Rijk Logistics. Het bedrijf heeft alleen al in het Verenigd Koninkrijk dagelijks zestig wagens op de weg.”

 

26 augustus 2020 

Brexitakkoord noodgedwongen dichterbij door coronacrisis

“Met een stapel hoofdpijndossiers onder de arm maken de Britse onderhandelaars zich op voor cruciaal overleg met de Europese Unie over een Brexitdeal. Weinig vleiend typeerde EU-onderhandelaar Michel Barnier vorige week het tweedaagse overleg in Brussel met het Verenigd Koninkrijk over een Brexitakkoord als ‘teleurstellend’ en ‘een verspilling van kostbare tijd’. De kans op het sluiten van een deal voor de deadline van 31 oktober slonk volgens hem aanzienlijk. Achter de schermen lijken beide partijen wel degelijk nader tot elkaar te komen, zij het noodgedwongen.”

 

26 augustus 2020 

Belgische douane zet zich schrap voor extra taken brexit

“Voor België in het algemeen en voor westelijk Vlaanderen in het bijzonder is het Verenigd Koninkrijk een van de belangrijkste handelspartners. De nieuwe douaneformaliteiten die voortvloeien uit de brexit, zouden diverse handels- en transportstromen fors kunnen vertragen. De Belgische douane heeft wel al heel wat maatregelen genomen om het risico op files en congestie in te dijken.”

 

26 augustus 2020 

Brexit-uitzwaaifestijn: briljant mislukt

“Elke week kijken we naar mislukkingen en wat we daarvan kunnen leren. Dat doen we met Paul Iske, CFO – Chief Failure Officer – van het instituut voor Briljante Mislukkingen. Deze week kijken we naar het Brexit-uitzwaaifestijn, dat niet helemaal liep zoals het gepland was…”

 

25 augustus 2020 

Brexit voor werkgevers, what to do?

“Er wonen op dit moment ongeveer 45.000 mensen met de Britse nationaliteit in Nederland. De helft van die Britten in Nederland werkt ook in Nederland. Als Europees burger mochten zij zonder belemmering wonen en werken in Nederland. Tijdens de overgangsperiode kon dat ook nog, maar na de brexit hebben zij een nieuwe verblijfsvergunning nodig. Wat moet u nu en later doen als u burgers van het Verenigd Koninkrijk in dienst heeft of wilt nemen? En hoe zit het met Nederlanders in Groot-Brittannië?”

 

25 augustus 2020 

Cabotage-regeling nieuw twistpunt, transporteurs met Britse vestiging zien bijkomend voordeel

“De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de toekomstige handelsrelatie lopen opnieuw vast op een bepaalde passage in het voorstel. Dit keer is de inzet de cabotageregeling voor Britse transportbedrijven in de Europese Unie. Volgens Brussel lijkt het voorstel uit Londen nu teveel op de al geldende regels van voor de Brexit en moet dit van tafel. Beide partijen lijken echter geen concessie te willen doen.”

 

25 augustus 2020 

Analyse: Brexit pakt slecht uit voor Europese belegger

“Na 31 december is de Brexit een feit. Heel veel meer dan dat weten we nog niet, want vorige week liepen onderhandelingen opnieuw op niks uit. De meeste aandacht gaat uit naar zaken als visserij, douane-regels en eerlijke concurrentie.”

 

24 augustus 2020 

Post-Brexit deal between UK and EU seems unlikely, says Michel Barnier – video

“Negotiations between the EU and Britain on their future relationship did not move significantly forward in the latest round of talks this week, the bloc’s chief Brexit negotiator has said. Speaking at a news conference on Friday after two full days of talks in Brussels, Michel Barnier said he was ‘disappointed and concerned’ because British negotiators had ‘not shown any real willingness to move forward on issues of fundamental importance for the European Union.'”

 

24 augustus 2020 

EU rejects British plan for post-Brexit return of asylum seekers

“EU negotiators have rejected a British request for a migration pact that would allow the government to return asylum seekers to other European countries.”

 

Week 34 - 17 t/m 23 augustus 2020

23 augustus 2020 

Groundhog Day in Brussel: weer een brexitoverleg mislukt

“Opnieuw is er nauwelijks voortgang geboekt in het overleg over een Brits-Europees handelsverdrag. Slaat de paniek al toe in Brussel? ‘Dit is gewoon politiek wapengekletter, waarmee Barnier probeert te zeggen: hallo, de brexitonderhandelingen zijn er ook nog.'”

 

23 augustus 2020 

Brexit aan Zee eindigt in langslepend drama, claims en openstaande verkochte kaarten

“Wat begon als een ludiek idee lijkt in een ‘gebed zonder end’ te eindigen. De afhandeling van het afgelaste strandfeest Brexit aan Zee gaat niet zonder slag of stoot, net als de Brexit zelf.”

 

22 augustus 2020 

Britten willen cabotage in Brexit-deal

“Met COVID-19 ‘top-of-mind’ zou je bijna vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als de Brexit. De Britten en Brussel werken echter nog altijd aan een deal. De onderhandelingen lijken nu in een impasse te zitten: het Verenigd Koninkrijk wil dat haar truckers toegang tot de EU krijgen en daar ritten kunnen uitvoeren.”

 

22 augustus 2020 

Weer zijn de onderhandelaars niks opgeschoten, een nieuwe brexit-soap is in aantocht

“En weer eindigde een onderhandelingsweek over de toekomstige relatie tussen de Britten en de EU zonder doorbraak. In korte verklaringen lieten beide partijen vrijdag weten dat er ‘weinig vooruitgang’ is geboekt. Met nog slechts enkele maanden te gaan, neemt de kans dat het misgaat verder toe.”

 

21 augustus 2020 

De Brexitkoorts stijgt, evenals het aantal nieuwe Britse klanten voor de Limburgse logistiek

“Steeds meer Britse exporterende bedrijven willen zaken doen met onder meer logistieke dienstverleners in Limburg. Op 31 december vertrekt het Verenigd Koninkrijk (VK) definitief uit de EU.”

 

21 augustus 2020 

Contouren Brexit-deal worden langzaam zichtbaar

“Je zou het bijna vergeten, maar er is nog steeds zoiets als de Britse uittreding uit de EU. Brexit was nooit helemaal weg, maar kroop deze week weer hoger op de politieke agenda. Vanmiddag loopt de laatste onderhandelingsronde af.”

 

21 augustus 2020 

Brexit-onderhandelaars botsen om cabotage-eis Britse truckers

“De regering in Londen wil dat Britse truckers ook na de Brexit toegang houden tot de EU. De Europese Commissie ziet niets in dat plan, omdat het zou leiden tot een verkapte gemeenschappelijke markt.”

 

20 augustus 2020 

Barnier en Frost pikken handelsonderhandelingen weer op

“Hoofonderhandelaars Michel Barnier en David Frost trappen dinsdagavond de zevende onderhandelingsronde over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op gang. Vier en een halve maand voor het Britse vertrek uit de Europese douane-unie en de eenheidsmarkt lijkt een doorbraak nog steeds veraf. Voor de agri-en foodsector in de EU staat een miljardenexport op het spel.”

 

20 augustus 2020 

Voorbereiding Brexit zakt in, werkgeversorganisaties manen ondernemers tot actie

“Met alle aandacht voor corona dreigen ondernemers uit het oog te verliezen dat er over iets meer dan vier maanden een andere gebeurtenis plaatsvindt die van grote invloed is op Nederlandse bedrijven: de Brexit. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland doen daarom een nieuwe oproep om hierop voorbereid te zijn.”

 

20 augustus 2020 

Nieuw obstakel bij Brexit-onderhandelingen: Britten willen dat hun truckers toegang krijgen tot de EU en daar heeft Europa geen zin in

“Bij de Brexit-onderhandelingen over het wegtransport tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk die deze week plaatsvinden, lijkt de regering in Londen te starten met een achterstand.”

 

19 augustus 2020 

Lowestoft hoopt via Brexit visrijk straks alleen te hebben

“In de Britse vissersplaats Lowestoft dromen ze van wat de Brexit ze gaat brengen. Weg met de Nederlandse schepen en alle vis voor zichzelf. Maar of die droom gaat uitkomen hangt grotendeels af van de onderhandelingen die deze week weer plaatsvinden in Brussel.”

 

19 augustus 2020 

No-deal-brexit: flinke voor- en nadelen

“De Britse premier Boris Johnson is bezorgd. Hoe verenigd is het Koninkrijk nog als de brexit eind dit jaar daadwerkelijk beslag krijgt, laat staan als het land dan zonder handelsakkoord afscheid van de EU neemt?”

 

18 augustus 2020 

VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Vergeet de voorbereiding op Brexit niet’

“Door de coronacrisis hebben veel ondernemers andere zorgen aan hun hoofd, maar bedrijven moeten de aanstaande Brexit per 1 januari niet uit het oog verliezen en moeten zich goed voorbereiden, waarschuwen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.”

 

18 augustus 2020 

Zijn er na Brexit wel genoeg douane-experts beschikbaar?

“Dit voorjaar hebben Trofipack, Trofi, Fresh4U en Van der Helm zich in het nieuwe pand in Den Hoorn gevestigd. Ed Jansen en Marco Dächer van Van der Helm bevalt het erg goed op de nieuwe locatie. Het bedrijf heeft alle expertise in huis die straks hard nodig gaat zijn, menen Marco en Ed. De Brexit is sinds 1 juli onvermijdelijk en dat betekent opnieuw douaneformaliteiten aan beide kanten van de Noordzee…”

 

18 augustus 2020 

Opnieuw oproep aan bedrijven om zich op brexit voor te bereiden

“Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben opnieuw een oproep aan bedrijven gedaan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de brexit. Want hoewel de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog bezig zijn, ziet het er volgens hen op dit moment niet naar uit dat er op tijd een deal zal komen.”

 

17 augustus 2020 

De impact van Brexit op Texelse vissers

“Mogen Nederlandse vissers straks nog de netten uitgooien in Britse wateren? De visserij blijft een van de grootste struikelblokken in de Brexit-onderhandelingen. Reden voor Europaverslaggever Jesse Pinster om de vissers aan beide kanten van de Noordzee te bezoeken.”

 

17 augustus 2020 

Britten houden ondanks brexit vast aan Europese CO2-regels

“Zodra Groot-Brittannië officieel helemaal uit de Europese Unie is gestapt, vervallen technisch gezien ook de steeds strengere CO2-uitstootnormen voor autofabrikanten. De Britse regering laat nu echter weten dat dit naar alle waarschijnlijkheid niet zal gebeuren.”

Week 33 - 10 t/m 16 augustus 2020

16 augustus 2020 

Corona en de brexit, een giftige combinatie voor Londen: ‘De aantrekkingskracht zal blijven’

“Londen komt nooit aantrekkingskracht tekort, brexit of niet. Maar nu de culturele sector op zijn gat ligt door de coronacrisis, rijst de angst dat ook het financiële hart van de stad hieronder zal lijden. De City ligt er momenteel verlaten bij.”

 

15 augustus 2020 

Extra: hoe de Brexit wordt uitgevochten op de Noordzee

“Nederlandse vissers die er alles aan doen om zoveel mogelijk vis uit de zee te halen voordat alles verandert door de Brexit. Engelse vissers die tekeer gaan over Nederlanders die de zee leegvissen. In deze speciale aflevering van de podcast reist Europamania naar beide kanten van Noordzee.”

 

15 augustus 2020 

Wanhoop bij de kliffen van Dover, waar dagelijks tien migrantenbootjes aankomen

“Dit jaar zijn er al twee keer zoveel migranten vanuit Frankrijk Het Kanaal overgestoken als in heel 2019. De Britten, voor wie controle over migratie een belangrijk argument voor Brexit is, weten niet wat ze ermee aan moeten. Een verslag vanaf de Witte Kliffen van Dover.”

 

15 augustus 2020 

De douane tussen Nederland en het VK: wat is er nu al afgesproken?

“Harry Mulder zit als expert Europese douanewetgeving met veel mensen aan tafel om te praten over Brexit. Het doel: om ervoor te zorgen dat het bedrijfsleven na de overgangsperiode zoveel mogelijk kan doorgaan met handelen zoals het gewend is.”

 

14 augustus 2020 

Brexit en corona: een giftige combinatie voor het zakenhart van Londen

“De Britse economie is in het tweede kwartaal met 20,4 procent gekrompen, de sterkste terugval in de geschiedenis van het land. Nergens zijn de gevolgen van de coronacrisis en de Brexit zo zichtbaar als in The City, het Londense zakenhart, dat er verlaten bij ligt.”

 

13 augustus 2020 

Historische harde klap voor economie Verenigd Koninkrijk

“De Britse economie kende de grootste krimp sinds er begonnen is met het meten ervan. In het tweede kwartaal was er een krimp van 20,4 procent. De krimp was veel groter dan in andere Europese landen.”

 

13 augustus 2020 

VK vertrouwt op de Brexit-handelsovereenkomst nu de EU van toon verandert

“Afgelopen vrijdag zei Michael Gove, de Britse minister die toezicht houdt op de Brexit-besprekingen, dat hij ervan overtuigd was dat er een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie gesloten zal worden, aangezien er de afgelopen weken een duidelijke verandering in de toon van de EU heeft plaatsgevonden waardoor er vooruitgang kon worden geboekt.”

 

12 augustus 2020 

EU en Engeland toch weer aan tafel voor Brexit-deal

“De EU en het VK zijn nieuwe onderhandelingsrondes overeengekomen om zo mogelijk toch nog een Brexit-deal te sluiten. Dat meldt TLN.”

 

12 augustus 2020 

Zijn er na Brexit wel genoeg douane-experts beschikbaar?

“Dit voorjaar hebben Trofipack, Trofi, Fresh4U en Van der Helm zich in het nieuwe pand in Den Hoorn gevestigd. Ed Jansen en Marco Dächer van Van der Helm bevalt het erg goed op de nieuwe locatie. Het bedrijf heeft alle expertise in huis die straks hard nodig gaat zijn, menen Marco en Ed. De Brexit is sinds 1 juli onvermijdelijk en dat betekent opnieuw douaneformaliteiten aan beide kanten van de Noordzee…”

 

11 augustus 2020 

Brexit is er nog en impact is ongehinderd groot

“Tot de komst van corona stonden de kranten er bol van: brexit. Het is stil op dat front, zelfs bij de Britten. Laat je daardoor niet in slaap sussen. Nog altijd staat 1 januari 2021 als harde deadline. Onder andere voor de uiensector kan dit grote gevolgen hebben.”

 

10 augustus 2020 

Premier Johnson bezorgd over ‘Verenigd’ Koninkrijk

“De Britse premier Johnson heeft zijn zorgen uitgesproken over de eenheid van het Verenigd Koninkrijk. Alle landen die deel zijn van dat koninkrijk zouden er zwakker voor komen te staan als de unie zou worden opgezegd. “Het zou zo zonde zijn de macht en de magie van die unie kwijt te raken”, aldus Johnson. In Schotland wordt de roep om een nieuw referendum voor onafhankelijkheid luider, vooral omdat een meerderheid van de Schotten fel tegenstander is van het vertrek uit de Europese Unie.”

 

10 augustus 2020 

Een novelle over ideologische verblinding

“Een boek dat je in minder dan twee uur uit hebt? Het kan. De kakkerlak is een satirische novelle van de bekende Ian McEwan. De voorbije jaren spendeerde ik ongezond veel tijd aan het lezen van artikels en boeken over de brexit. Ik noem het ongezond, omdat het onderwerp je geest dreigt aan te tasten. McEwans novelle mag daarbij de kers op de taart genoemd worden. Zijn boekje is geïnspireerd op Franz Kafka’s De Gedaanteverwisseling. Deze Nederlandstalige versie van De kakkerlak heeft daarom dezelfde cover als Kafka’s oorspronkelijke werk.”

Week 32 - 3 t/m 9 augustus 2020

9 augustus 2020 

UK to plunge into deepest slump on record with worst GDP drop of G7

“Britain’s economy will be officially declared in recession this week for the first time since the 2008 financial crisis, as the coronavirus outbreak plunges the country into the deepest slump on record.”

 

9 augustus 2020 

2020 lijkt recordjaar te worden voor bootmigratie naar Verenigd Koninkrijk

“Het aantal bootmigranten in Het Kanaal neemt toe, ondanks Brexit. De Britse regering overweegt de Koninklijke Marine in te zetten. Wat is er aan de hand?”

 

8 augustus 2020 

Alleen maar ‘nee, nee, nee’ is niet slim

Welk Europees land bokst het meest boven zijn gewicht? Dit was één van de vragen die de denktank ECFR dit voorjaar stelde aan achthonderd mensen in 27 EU-lidstaten die zich bezighouden met Europese zaken – bij ministeries, universiteiten, denktanks, enzovoort.”

 

8 augustus 2020 

Zomer Specials: Bier Brexit, Boekestijn

“Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van ‘rampjaar 2020’. Vandaag: Bier, Brexit, Boekestijn. Terug naar de dag dat de Britten de EU verlieten en vooruitkijken naar hoe die Brexit er nou uiteindelijk uit zal komen te zien.”

 

7 augustus 2020 

Nee, de brexit is niet vergeten

“De brexitcrisis lijkt tot een ander tijdperk te behoren. Niemand heeft het er nog over. Toch beïnvloedt ze ook het Britse debat over de aanpak van de coronacrisis. En dat niet alleen. Het gaat ook over een hogesnelheidslijn, over Huawei. Over alles eigenlijk.”

 

7 augustus 2020 

Britten vrezen chaos aan de grens en stoffen brexit-noodplan af

“Om verkeerschaos aan de grens te voorkomen wil de Britse overheid het noodplan voor een harde brexit alsnog in werking stellen. Zelfs als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie wel tot handelsafspraken komen.”

 

6 augustus 2020 

Ondanks Brexit verkiezen multinationals Londen boven Amsterdam of Parijs

“De door het Verenigd Koninkrijk gevreesde exodus blijft uit. Multinationals laten zich niet afschrikken door paniekerige verhalen over Brexit. Voor de reuzen blijft Londen aantrekkelijker dan Amsterdam of Parijs.”

 

6 augustus 2020 

Palletcrisis op til in Verenigd Koninkrijk door brexit

“Net nu we dachten dat we alle chaos rond de naderende brexit wel zo’n beetje gezien hadden, dient zich een nieuwe existentiële dreiging in Albion aan. Een palletcrisis.”

 

5 augustus 2020 

Aantal Britten dat naar EU emigreert na referendum met 30 procent gestegen

“Het aantal Britten dat het Verenigd Koninkrijk verlaat, is sinds het Brexit-referendum in 2016 met zo’n 30 procent gestegen, schrijft The Guardian dinsdag. Tot en met 2015 ging het jaarlijks gemiddeld om bijna 57.000 emigranten, terwijl het aantal tussen 2016 en 2018 naar 73.642 per jaar steeg.”

 

5 augustus 2020 

Brexit maakt export sowieso duurder

“De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben nog altijd geen handelsakkoord gesloten, maar Brexit komt steeds dichterbij en zal de export sowieso duurder maken.”

 

4 augustus 2020 

Kansen voor shortsea in Amsterdam

“Shortsea gaat een flinke groei gaat doormaken door de verduurzaming. Het is een noodzakelijk alternatief voor wegtransport. Dat zegt Michael van Toledo, algemeen directeur van TMA Logistics. ‘Transport en logistiek zijn redelijk conservatief. Mensen doen al vele jaren op dezelfde manier hun werk. Het is mijn taak om gewoontes te doorbreken en alternatieven, waaronder shortsea, aan te bieden.’”

 

4 augustus 2020 

John Hume (1937-2020), de visionaire architect van het Noord-Ierse vredesproces

“Het regende maandag eerbetonen voor John Hume, een icoon uit de Noord-Ierse politiek, in 1998 gelauwerd met de Nobelprijs voor de Vrede.”

 

4 augustus 2020 

Ondanks Brexit verkiezen multinationals Londen boven Amsterdam of Parijs

“De door Groot-Brittannië gevreesde exodus blijft uit. Multinationals laten zich niet afschrikken door paniekerige verhalen over de brexit. Voor de reuzen blijft Londen aantrekkelijker dan Parijs of Amsterdam.”

 

3 augustus 2020 

Europa wil spoedoverleg over spelregels Eurotunnel na de Brexit 

“Vallen de Eurostar en Le Shuttle klokslag twaalf uur stil op oudejaarsnacht? De grens met Frankrijk snijdt de Kanaaltunnel in twee. Na de Brexit gelden aan de Britse kant geen Europese wetten meer. Komt er niet snel een nieuw akkoord over wie de spelregels moet bewaken, dan dreigen er grote problemen.”

 

3 augustus 2020 

Brexit veroorzaakt migratiegolf van Britten naar Europa

“Britten zijn nu de op een na grootste groep migranten in Duitsland die zich willen laten naturaliseren. Een stijging van 2000 procent in het aantal afgegeven paspoorten als gevolg van de Brexit. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Duitse wetenschappers. Het zijn bovendien vooral goedverdienende en productieve burgers die kiezen voor een toekomst op het continent. Volgens berekeningen van de onderzoekers hebben in 2019 84.000 inwoners het VK verruild voor de EU.”

 

3 augustus 2020 

Ervoor zorgen dat patiënten geen hinder ondervinden

“Bij farmaceutisch bedrijf AstraZeneca zijn zowel Brexit als het coronavirus onderwerpen van groot belang.”

Week 31 - 27 juli t/m 2 augustus 2020

2 augustus 2020 

Brexit-onderhandelingen tussen VK en EU gaan tot in de herfst door

“De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsakkoord zullen nog tot het begin van de herfst doorgaan, laten beide partijen vrijdag weten in een document. De laatste onderhandelingsronde zal tot 2 oktober duren.”

 

1 augustus 2020 

Brexit-onderhandelingen tussen VK en EU gaan tot in de herfst door

“De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsakkoord zullen nog tot het begin van de herfst doorgaan, laten beide partijen vrijdag weten in een document. De laatste onderhandelingsronde zal tot 2 oktober duren.”

 

1 augustus 2020 

EU en Britten praten komende maanden verder over brexit

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk praten tot begin oktober verder over hun onderlinge handelsrelatie na de brexit. Dat heeft de Britse hoofdonderhandelaar David Frost laten weten. „De onderhandelingsrondes vinden plaats in augustus en in september, tenzij anders overeengekomen tussen de partijen”, aldus een document dat hij op Twitter plaatste.”

 

1 augustus 2020 

Brits ministerie lanceert informatiecampange voor Britten in België

“De Britse regering lanceert een informatiecampagne om Britten die in België wonen te helpen hun rechten te beschermen na het aflopen van de overgangsperiode van de brexit op 31 december.”

 

31 juli 2020 

Hoe harder de brexit, hoe beter voor de shortsea-sector

“Tweederde van de activiteiten van CCT Moerdijk bestaat uit shortsea. De terminal, gelegen tussen de havenreuzen Antwerpen en Rotterdam, heeft sinds februari corona-klappen geïncasseerd, maar de shortsea groeit momenteel. Luc Smits, directeur van CCT Moerdijk, vertelt verder ook over die andere, Britse crisis. ‘Laat de brexit maar komen, wij zijn er klaar voor.”

 

31 juli 2020 

Britse regering gaat Britten in België informeren over de brexit

“De Britse overheid heeft een informatiecampagne gelanceerd voor meer dan een miljoen Britten in heel Europa. Die heeft als doel Britse burgers in de Europese Unie te adviseren hoe ze hun rechten kunnen beschermen nadat het Verenigd Koninkrijk op 31 december eruit stapt.”

 

30 juli 2020 

De thuistest voor corona is in het VK allesbehalve Brits

“De Brexit moet Britse waar belangrijker maken. Deze pandemie laat zien hoe lastig dit is, merkte Melle Garschagen, toen hij zich op het virus liet testen.”

 

30 juli 2020 

Corona en brexit houden VK in greep

“De pandemie is één ding, maar voor veel Britse bedrijven komt er een dubbele klap aan het eind van het jaar: de Brexit. Sommige bedrijfstakken worden harder geraakt dan anderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de London School of Economics.”

 

29 juli 2020 

Hurray hurray

“Het Britse Hogerhuis maakt zich sterk om de gevreesde administratieve rompslomp voor wijnimporteurs in het VK te voorkomen. Het met de hand invullen, controleren en afstempelen van allerlei extra papieren na Brexit zou de wijnhandel jaarlijks 70 miljoen pond extra kunnen kosten. Wat uiteindelijk terechtkomt op het bordje van de consument.”

 

28 juli 2020 

Brexit-onderhandelaar Barnier: Handelsakkoord tussen EU en VK is mogelijk

“EU-toponderhandelaar Michel Barnier heeft zich maandag positief uitgelaten over de mogelijkheid van een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.”

 

28 juli 2020 

Harvest House: brexit-bv en herstructurering

“Harvest House heeft in het Verenigd Koninkrijk Harvest House International UK opgericht. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2019. De bv is opgericht als voorbereiding op de brexit. “Of we er iets mee gaan doen zal afhangen van wat de komende maanden de werkelijkheid wordt rondom dit thema”, stelt directeur Jelte van Kammen. Het nieuwe bedrijf is gevestigd in Ramsgate, waar veerdiensten aankomen.”

 

27 juli 2020 

Germany calls on UK to show more realism in Brexit negotiations

“Angela Merkel’s government has called for more realism from the UK in the ongoing trade and security talks, after the EU capitals were given a “sobering” update by Michel Barnier following the recent round of Brexit negotiations.”

Week 30 - 20 juli t/m 26 juli 2020

26 juli 2020 

Hongkong en Huawei: Verenigd Koninkrijk toont zich buiten EU krachtiger, niet zwakker

“Het Verenigd Koninkrijk bant technologie van het Chinese Huawei uit het Britse en Noord-Ierse telecomnetwerk en het levert geen verdachten meer uit aan Hongkong. Dit beide in reactie op Chinese agressie. Volgens velen zouden Europese landen eigenstandig niet op kunnen tegen grootmachten als China en EU-integratie daarom onvermijdelijk zijn. Het Verenigd Koninkrijk toont dat eerder het omgekeerde waar is: sinds Brexit is het Verenigd Koninkrijk krachtiger, schrijft Jelte Wiersma.”

 

26 juli 2020 

Zorgen om uitblijven brexitakkoord: ‘Sta klaar voor douaneformaliteiten’

“Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen om het stukgelopen overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) over een handelsdeal. Zij roepen ondernemers op te zorgen klaar te zijn voor douaneformaliteiten en andere veranderingen die er hoe dan ook aankomen. Ondernemers die regelmatig handelen met het VK krijgen een brief van de Douane.”

 

25 juli 2020 

We zitten al in de post-Brexit modus

“Ondernemers die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk hebben in 2020 niet 1 maar 2 grote uitdagingen. De handel is zwaar getroffen door de coronacrisis. Daarnaast is Brexit een feit. Dat merkte ook Juan Carro, eigenaar van NaturalCosBio, een klein Nederlands-Spaans bedrijf dat handelt in de havens van Rotterdam en Valencia. Het bedrijf maakt en verkoopt veganistische proteïne-shakes en superfoods (voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen). “Het zijn nu spannende tijden, maar we moeten door blijven draaien”, zegt Carro.”

 

24 juli 2020 

Wat betekent Brexit voor biosector?

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. Het VK is daarmee een ‘derde land’ geworden. Vanaf 1 februari is een overgangsperiode ingegaan die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht en onderhandelen de EU en het VK over een nieuw samenwerkingsakkoord.”

 

24 juli 2020 

Geen akkoord over brexit voor eind deze maand

“De laatste ronde onderhandelingen over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn afgebroken met “aanzienlijke meningsverschillen”. Er is dan ook geen kans dat er eind deze maand een akkoord ligt, zoals de Britse premier Boris Johnson had gehoopt. Maar de Britse onderhandelaar David Frost zei dat het nog steeds heel goed mogelijk is dat in september wel een akkoord wordt bereikt.”

 

24 juli 2020 

Ondernemers maken zich zorgen om stuklopen handelsdeal Verenigd Koninkrijk

“Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen om het stukgelopen overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een handelsdeal. Ze vrezen voor ‘chaos en gedoe’ als de overgangsperiode waarin de Britten zich aan de Europese regels houden na de brexit eind dit jaar afloopt.”

 

23 juli 2020 

Nederlandse ondernemers onzeker over Brexit

“Nederlandse ondernemers weten nog lang niet waar ze aan toe zijn nu de Britten over minder dan een half jaar de interne markt verlaten. Dat meldt Evofenedex aan BNR, op basis van binnengekomen vragen op hun Brexitspreekuren. ‘Het stukje Noord-Ierland ontbreekt’, zegt manager Internationaal Ondernemen Rob Zomer van Evofenedex.”

 

23 juli 2020 

Britse regering en inlichtingendiensten negeerden rol Moskou in Brexit-referendum

“De Britse regering en inlichtingendiensten hebben gefaald in het beschermen van het land tegen Russische inmenging tijdens het Brexit-referendum in 2016. Die conclusie is te vinden in een rapport over de invloed van Moskou op de Britse politiek dat zonder urgente reden maandenlang geheim werd gehouden. Boris Johnson weigerde het rapport voor de verkiezingen van december te publiceren.”

 

23 juli 2020 

Britten hamsteren pallets voor Brexit

“Britse transporteurs krijgen richting de Brexit een groot tekort aan de juiste houten pallets voor vervoer van goederen richting Europa.”

 

22 juli 2020 

De Tuin van Engeland, zei je? De Tuin van de brexit, zul je bedoelen

“Het graafschap Kent, de ‘Tuin van Engeland’, maakt zich op voor de brexit. Bestuurders hebben een groot natuurterrein aangekocht waar de douanecontroles straks gaan plaatsvinden. Bewoners reageren onthutst.”

 

22 juli 2020 

Brexit: bent u er klaar voor?

“Als het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 uit de EU stapt, zullen er in drie stages weer controles komen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie en die zullen lopen van januari tot juli 2021. Het VK komt nu met een lijst waarin een aantal belangrijke aandachtspunten in zijn opgenomen voor bedrijven die handelen op het VK.”

 

22 juli 2020 

Britse Kamercommissie: Russische inmenging bij referendum over Brexit nooit goed onderzocht

“De Britse regering heeft geen behoefte aan een onderzoek naar mogelijk inmenging van het Kremlin op het Brexit-referendum. Hiermee negeert het een oproep die de Lagerhuiscommissie Nationale Veiligheid dinsdag had gedaan bij de presentatie van een rapport over Russische invloed in de Britse politiek.”

 

21 juli 2020 

Brexit-onderhandelingen vlotten niet

“De nieuwe strategie van de EU en het Verenigd Koninkrijk in de Brexit-onderhandelingen lijkt nog niet te werken. Sinds begin deze maand is besloten om bijna dagelijks met elkaar te onderhandelen. Afwisselend in meer of minder formele setting. Vooralsnog zonder resultaat. Volgens correspondent Joost Dobber zijn er nog veel struikelblokken.”

 

21 juli 2020 

De ‘Tuin van Engeland’ voelt de Brexit-nadelen, nu natuur plaatsmaakt voor douaneposten

“Het graafschap Kent, de ‘Tuin van Engeland’, maakt zich op voor de Brexit. Althans, de bestuurders doen dat. Die hebben een enorm natuurrijk gebied aangekocht waar per 1 januari de douanecontroles moeten gaan plaatsvinden. Bewoners reageren geschrokken. ‘Dit was niet de bedoeling.’”

 

20 juli 2020 

Impact van de Brexit

“Sinds 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk een “derde land” geworden, maar de terugtrekkingsovereenkomst voorziet in een overgangsperiode die eindigt op 31 december 2020 Gedurende deze periode, blijven de AVG en alle regels van het Europees recht blijven van toepassing in het Berenigd Koninkrijk.”

 

20 juli 2020 

Nederlands egoïsme drijft Europeanen tot wanhoop

“Premier Rutte stelt zich als aanvoerder van de Vrekkige Vier (Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden) hard en onverzoenlijk op naar de andere Europese regeringsleider. De Franse Huffington Post wijst er op dat de premier een fan is van Thatcher en Churchill en eigenhandig de positie van de dwarsliggende Britten heeft overgenomen nu die met de Brexit uit de EU zijn gestapt.”

 

20 juli 2020 

Hoe no-nonsense leidde tot succesvol Sendcloud: ‘Geen bullshit’

“Sabi Tolou (31) en compagnons waren nog broekies toen ze in 2012 Sendcloud oprichtten, een digitale verzendtool voor webwinkels. Nu is het een snel groeiend techbedrijf. Missie: het verzenden van pakketten zo gemakkelijk mogelijk maken.”

Week 29 - 13 juli t/m 19 juli 2020

19 juli 2020 

The Guardian view on Brexit and devolution: a crisis in the making

“The union is in jeopardy if Boris Johnson treats Scottish concerns over Brexit as casually as he treats everything else.”

 

18 juli 2020 

Britse regering: ‘Russen hebben verkiezingen beïnvloed’

“De Russen hebben geprobeerd de Britse verkiezingen van 2019 te beïnvloeden. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Ze zouden geprobeerd hebben gelekte regeringsdocumenten te verspreiden via Reddit.”

 

17 juli 2020 

Studeren in Schotland wordt nu ook heel duur

“Honderden Nederlandse studenten gingen de afgelopen jaren in Schotland studeren. Ze hoefden er geen collegegeld te betalen, maar door de Brexit moeten ze voortaan diep in de buidel tasten.”

 

17 juli 2020 

Voorbereidingen op no-deal brexit aan de gang

Aan beide kanten van Het Kanaal begint steeds meer door te dringen dat een harde brexit zonder handelsdeal met de Europese Unie haast onvermijdelijk is. De Britse regering heeft de voorbereidingen in een veel hogere versnelling gezet. Eerder brexit-overleg heeft opnieuw niets opgeleverd en premier Boris Johnson wil nog altijd eind deze maand beslissen of het nut heeft met die onderhandelingen door te gaan.

 

16 juli 2020 

Douane keert terug in de handel tussen Nederland en het VK

“Na 27 jaar van afwezigheid keert de Douane vanaf volgend jaar weer terug in de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De overgangsperiode wordt niet verlengd en dus krijgen bedrijven vanaf 1 januari 2021 weer te maken met de Douane.”

 

15 juli 2020 

Voor laaggeschoolde immigrant is geen plaats meer in Engeland

“Met een strikt puntensysteem maakt de Britse regering een einde aan de immigratie van goedkope arbeidskrachten. Een rapport gewaagt ondertussen van 100.000 ‘moderne slaven’ op de Britse arbeidsmarkt.”

 

14 juli 2020 

NFU-voorzitter: ‘Britse boeren willen ook zonder Europa vergroenen’

“De Britse land- en tuinbouw streeft naar een emissieloze bedrijfsvoering in 2040. Ook zonder de Green Deal en de Europese Unie werkt de sector aan een verduurzamingsslag. Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Union (NFU), legt uit hoe de sector dat voor elkaar wil krijgen. Tegelijkertijd zorgt de naderende brexit voor onzekerheid bij boeren.”

 

14 juli 2020 

Driekwart Britse bedrijven niet klaar voor brexit 

“De regering van Boris Johnson komt met een nieuwe campagne om bedrijven klaar te stomen voor het naderende einde van de Brexit-overgangsperiode. Terwijl Johnson zijn Get Ready For Brexit lanceert, blijkt uit een peiling onder duizend directeuren dat drie kwart van de Britse bedrijven niet klaar is voor de Brexit.”

 

14 juli 2020 

Londen voorziet bijna 800 miljoen voor grenscontroles na brexit 

“Groot-Brittannië is van plan 705 miljoen pond (790 miljoen euro) vrij te maken om grensposten op te richten tegen eind dit jaar als de brexit werkelijkheid wordt. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Het geld gaat onder meer naar nieuwe infrastructuur, douanetechnologie en jobs.”

 

13 juli 2020 

Britten willen nieuwe controleposten na brexit 

“De Britse regering trekt honderden miljoenen uit voor nieuwe infrastructuur aan de grens, zoals controleposten. Het land moet zo worden klaargestoomd voor het einde van de overgangsperiode na de brexit.”

 

13 juli 2020 

Britten trekken bijna 790 miljoen euro uit voor grenscontroles na brexit

“De Britse regering trekt bijna 790 miljoen euro uit voor de nieuwe douanefaciliteiten die na 1 januari nodig zijn. Het grensverkeer met de EU valt dan niet meer onder de regels die binnen de EU zijn afgesproken.”

Week 28 - 6 juli t/m 12 juli 2020

12 juli 2020 

Herstelplan van Charles Michel krijgt een week voor Europese top al kritiek

“Europees Raadsvoorzitter Charles Michel wil een brexitreserve van 5 miljard euro aanleggen “om alle onvoorziene gevolgen van de brexit in de meest getroffen lidstaten en sectoren op te vangen”. Het brexitfonds maakt deel uit van het nieuwe voorstel van Michel voor de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds van de EU.”

 

11 juli 2020 

Charles Michel wil Brexit-reserve van 5 miljard euro: “Essentieel om te vermijden dat lidstaten in de problemen komen”

“Europees Raadsvoorzitter Charles Michel wil een Brexit-reserve van 5 miljard euro aanleggen “om alle onvoorziene gevolgen van de Brexit in de meest getroffen lidstaten en sectoren op te vangen”. Het Brexit-fonds maakt deel uit van het nieuwe voorstel van Michel voor de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds van de EU. Volgende week vrijdag en zaterdag ondernemen de Europese leiders een nieuwe poging om daarover tot een akkoord te komen.”

 

11 juli 2020 

Tientallen ICT-bedrijven trekken vanwege Brexit naar Nederland

“In 2019 hebben minimaal 99 ICT-gerelateerde bedrijven ervoor gekozen om naar Nederland te verhuizen. De Brexit is daar een belangrijke oorzaak van. Dat blijkt uit navraag bij Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). De ICT-bedrijven maken deel uit van in totaal zo’n 397 internationale bedrijven die naar Nederland komen.”

 

10 juli 2020 

Europese commissie bereid burgers, bedrijven en lidstaten voor op einde transitieperiode

“De Europese Commissie gaat de lidstaten, bedrijven en burgers bijstaan om zich voor te bereiden op het einde van de transitieperiode na de brexit. Dat einde staat voorlopig voor 31 december geprogrammeerd.”

 

10 juli 2020 

Brexit en corona bieden Italië unieke kans in Europa

“Italië is al decennialang het zorgenkind. Maar de coronacrisis en de brexit bieden de derde economie van de eurozone een unieke kans, zeggen Italië-experts Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn. ‘Door het afhaken van Londen ligt een as Berlijn-Parijs-Rome voor het grijpen.'”

 

9 juli 2020 

Tegenstrijdige belangen Brexit worden nu zichtbaar

“Over wat er bekend is over de harde Brexit die er aan zit te komen, waar Nederlandse ondernemers rekening mee moeten gaan houden, de aanpak van Boris Johnson én hoe het met de Britse horeca gaat. ‘Onze man in Londen’, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo vertelt.”

 

9 juli 2020 

Johnson waarschuwt Merkel voor harde brexit

“De Britse premier Boris Johnson heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag gewaarschuwd dat Groot-Brittannië geen handelsdeal met de Europese Unie zal sluiten als Brussel niet bereid is tot compromissen. Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag. Johnson zei tegen Merkel dat Groot-Brittannië klaar is voor een harde brexit.”

 

8 juli 2020 

Brexit-kopstukken prikken vorkje in Downing Street 10

“David Frost, de onderhandelaar voor het Verenigd Koninkrijk en Michel Barnier, de EU-bemiddelaar, gaan vanavond eerst gezamenlijk dineren in Downing Street 10, voordat de laatste ronde van Brexit-gespekken plaatsvinden.”

 

8 juli 2020 

Brexit-voorbereiding beetje uit beeld bij ondernemers

“De voorbereiding op de gevolgen van de Brexit staat in deze crisistijd duidelijk even niet bovenaan het prioriteitenlijstje van ondernemend Nederland. Terwijl inmiddels wel vaststaat dat de overgangsperiode waarin alles bij het oude blijft écht eind dit jaar afloopt.”

 

7 juli 2020 

Via een achterdeurtje kunnen Londen en Brussel tijd winnen voor de brexit

“Verder uitstel van de brexit leek onmogelijk, maar nu kan het misschien toch.”

 

7 juli 2020 

Ieren: landbrug door VK voor veetransport na brexit

“De Ierse regering werkt samen met de Europese Commissie plannen uit voor een landbrug voor het transport na brexit van levend vee en agrarische producten door het Verenigd Koninkrijk (VK) naar Nederland en andere landen. Dat melden bronnen in Ierland. Voor levend vee zou er dan ook controle moeten komen in de haven van Rotterdam.”

 

7 juli 2020 

De kans op een no deal-Brexit is minder groot dan valutamarkten inprijzen – de kosten zijn simpelweg extreem hoog voor het VK en de EU

“De eerste ronde van een nieuwe serie Brexit-besprekingen is afgelopen week vervroegd is afgebroken. De kloof tussen de regering van premier Boris Johnson en de onderhandelaars van de Europese Unie lijkt onverminderd groot.Toch is de kans op een goede afloop mét een Brexit-deal een stuk groter dan tijdens eerdere onderhandelingsrondes, stelt valuta-expert Joost Derks van IbanFirst.”

 

6 juli 2020 

Welke brexit? EU en VK kijken of ze samen op jacht gaan naar potentieel vaccin tegen Covid-19

“Londen bekijkt of de koopkracht van het EU-blok en de capaciteit om akkoorden te sluiten met internationale farmabedrijven belangrijker is dan de politieke wil om de banden met Brussel te verbreken, schrijft de Financial Times.”

 

6 juli 2020 

Vertrekt na Unilever ook Shell uit Nederland? CEO Ben van Beurden houdt de optie open

“De Brits-Nederlandse energiereus Shell kan zijn hoofdkantoor verplaatsen om de duale structuur op te heffen, zegt CEO Ben van Beurden. Shell valt nu onder twee belastingregimes en is gedwongen twee soorten aandelen uit te geven. Volgens een woordvoerder zijn er vooralsnog geen plannen om het Nederlandse hoofdkantoor te schrappen. Onlangs kondigde Unilever, een multinational met dezelfde Brits-Nederlandse wortels, aan naar Londen te willen verhuizen.”

Week 27 - 29 juni t/m 5 juli 2020

5 juli 2020 

Vertrekt na Unilever ook Shell uit Nederland? CEO Ben van Beurden houdt de optie open

“De Brits-Nederlandse energiereus Shell kan zijn hoofdkantoor verplaatsen om de duale structuur op te heffen, zegt CEO Ben van Beurden. Shell valt nu onder twee belastingregimes en is gedwongen twee soorten aandelen uit te geven. Volgens een woordvoerder zijn er vooralsnog geen plannen om het Nederlandse hoofdkantoor te schrappen. Onlangs kondigde Unilever, een multinational met dezelfde Brits-Nederlandse wortels, aan naar Londen te willen verhuizen.”

 

4 juli 2020 

Vlaanderen beschermt West-Vlaamse bedrijven tegen brexitimpact

“Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kent 750.000 euro steun toe aan het project Conquer. Met Conquer wil de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen ondernemingen wapenen tegen de mogelijke impact van de brexit.”

 

4 juli 2020 

Johnson: optimistischer over bereiken akkoord dan Barnier

“Boris Johnson is optimistischer over het bereiken van een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dan EU-hoofdonderhandelaar Michael Barnier. Dat zei de Britse minister-president vrijdag op de radiozender LBC. Barnier zei eerder deze week nog dat er “serieuze” meningsverschillen bij de onderhandelingen waren.”

 

3 juli 2020 

Column: hierom komt het toch nog goed met de Brexit

“Het pond is sinds half februari met bijna 10% gedaald ten opzichte van de euro. Dat zegt veel over de zorgen die de valutawereld zich maakt over het mislukken van de Brexit-gesprekken. Er zijn gelukkig verschillende redenen om toch een beetje optimistisch te blijven.”

 

3 juli 2020 

Verschillen blijven groot na eerste ‘intensieve’ Brexit-onderhandelingsweek

“De eerste week van de ‘intensieve’ Brexit-onderhandelingen is donderdag eerder afgelopen dan verwacht. Voor vrijdag stond er nog een dag aan onderhandelingen gepland tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK), maar die wordt niet nodig geacht. Uit de verklaringen van beide kampen blijkt dat de verschillen tussen de partijen nog onverminderd groot zijn.”

 

2 juli 2020 

Bedrijven minder voorbereid op brexit

“Nederlandse bedrijven bereiden zich minder goed voor op de brexit. Zestig procent van de bedrijven treft nu voorbereidingen op het definitieve vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vorig jaar was dat nog bijna 80 procent.”

 

2 juli 2020 

Merkel noemt voortgang Brexit-gesprekken ‘op z’n zachtst gezegd beperkt’

“De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben de afgelopen maanden maar weinig vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over een handelsakkoord, heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd in het parlement in Berlijn.”

 

2 juli 2020 

Ceo’s zijn houding Johnson beu

“Nu de deadline voor Brexit-uitstel gepasseerd is, roept het Britse bedrijfsleven premier Boris Johnson ter verantwoording. ‘Zonder gunstige uitkomst dreigt enorme economische schade.’”

 

1 juli 2020 

Voorbereiding bedrijven op Brexit zakt in

“Nederlandse bedrijven zijn minder op de hoogte en minder voorbereid op de gevolgen van de Brexit en de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk dan in 2019. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk.”

 

1 juli 2020 

Bedrijven slechter dan voorheen voorbereid op gevolgen Brexit

“Juist nu de economische relatie met het Verenigd Koninkrijk echt gaat veranderen, zijn bedrijven slechter voorbereid op de nieuwe situatie, die over een half jaar ingaat. Ze treffen minder voorbereidingen dan voorheen, en zijn ook slechter op de hoogte van de gevolgen van de Brexit.”

 

1 juli 2020 

Eerste Kamer stemt in met Brexit-noodwet voor dubbel paspoort

“Nederlanders die in het VK wonen kunnen straks tijdelijk een dubbele nationaliteit krijgen, mochten de EU en het VK niet tot afspraken komen na de huidige overgangsfase.”

 

30 juni 2020 

Nederlandse ondernemers, jullie kijken Brexit-deadline nu echt in de ogen

“Vanaf woensdag is het onafwendbaar: uitstel van Brexit is dan niet langer mogelijk en dus zullen we over een half jaar de gevolgen gaan merken. Met of zonder deal.”

 

30 juni 2020 

TA: ‘Brexit door een technische bril’

“Vanaf aanstaande woensdag (1 juli 2020) is uitstel van de brexit niet langer meer mogelijk. Wat betekent brexit bekeken door de charttechnische bril?”

 

29 juni 2020 

Wel of geen deal: we gaan de gevolgen van de brexit merken

“Vanaf woensdag is het onafwendbaar: uitstel van de brexit is dan niet langer mogelijk en dus zullen we over een half jaar de gevolgen gaan merken. Met of zonder deal.”

 

29 juni 2020 

Herboren Merkel neemt Europese fakkel over

“De coronacrisis gaf Angela Merkel in eigen land een nieuwe adem. De Duitse kanselier staat nu ook klaar om Europa op het droge te trekken. In alle belangrijke dossiers, van de brexit tot het herstelbeleid, gaat ze voor de hoofdrol. De nieuwe Merkel komt eraan.”

Week 26 - 22 t/m 28 juni 2020

28 juni 2020 

Brexit-gesprekken duidelijk veranderd sinds entree Johnson

“Sinds het aantreden van de regering van Boris Johnson is er duidelijk iets veranderd in de Brexit-gesprekken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat is een logisch gevolg van de nieuwe fase waarin de onderhandelingen terecht zijn gekomen, zegt Stefaan de Rynck, adviseur van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, in BNR De Wereld. ‘Maar deze regering is duidelijk ook meer verenigd rond een aantal brexiteers, die heel duidelijk geloven in het Brexit-project, en die proberen er het beste van te maken.”

 

28 juni 2020 

Britten balen van Brexit, meerderheid wil in EU blijven

“In Groot-Brittannië lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel te verdwijnen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, zo meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.”

 

28 juni 2020 

Merkel: ‘Verenigd Koninkrijk moet leven met consequenties brexit

“Het Verenigd Koninkrijk zal moeten leven met de gevolgen van de keuze van premier Boris Johnson voor een harde brexit. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview met The Guardian.”

 

27 juni 2020 

Steun voor Brexit bij Britse bevolking zakt naar dieptepunt, blijkt uit nieuwe peiling

” – Nog maar 35% procent van de Britten steunt de Brexit, terwijl bijna 60% wil dat het VK weer lid wordt van de Europese Unie.
– Sinds het Brexit-referendum van 2016 is de steun voor de Europese Unie gestaag toegenomen in het VK.
– Intussen verlopen de onderhandelingen over de finale scheiding moeizaam, waarbij een no deal-Brexit nog altijd tot de mogelijkheden behoort.”

 

26 juni 2020 

Achter de schermen bij de Brexit-onderhandelingen

“Er komt definitief geen uitstel in de Brexit-onderhandelingen. Dat zegt Stefaan de Rynck in gesprek met Bernard Hammelburg. De Rynck is adviseur van hoofdonderhandelaar Michel Barnier en geeft in BNR De Wereld een blik achter de schermen in de Brexit-onderhandelingen en legt uit waar de gesprekken nou precies op vastlopen.”

 

26 juni 2020 

Brexit-onderhandelingen geïntensiveerd en introductie douane-ingroeimodel

“Nu het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU dichterbij de deadline voor verlenging van de huidige transitieperiode komen (1 juli), hebben de onderhandelaars aangegeven de besprekingen te willen intensiveren. Tot eind juli vinden er wekelijks gesprekken plaats, om te pogen tot een handelsdeal te komen. Grootste struikelblokken liggen nu op het gebied van toegang tot de Britse visgronden en bestuur.”

 

25 juni 2020 

Gevolgen no deal-Brexit mogelijk groter voor Britse voedselvoorziening dan Covid-19

“Volgens academici zou een no deal-Brexit veel ernstigere gevolgen kunnen hebben voor de voedselvoorziening in het Verenigd Koninkrijk dan het coronavirus. Deskundigen van Scotland’s Rural College (SRUC) waarschuwen dat mogelijke prijsstijgingen het voor sommige mensen moeilijk zal maken om aan de dagelijks aanbevolen vijf porties groenten en fruit te komen. Ze onderzochten wat er zou kunnen gebeuren wanneer het Verenigd Koninkrijk er niet in slaagt om een Brexit-akkoord te bereiken voor het einde van de overgangsperiode eind december.”

 

24 juni 2020 

Debat Initiatiefvoorstel inperking gevolgen brexit

“De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 23 juni over het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Sjoerdsma (D66), Asscher (PvdA), Van Otterloo (50PLUS), Van Wijngaarden (VVD) en Van Ojik (GroenLinks), over het inperken van de gevolgen van de brexit. Behalve de initiatiefnemers nam ook staatssecretaris Broekers (Justitie en Veiligheid) deel aan het debat namens de regering. De Kamer stemt dinsdag 30 juni over het initiatiefvoorstel.”

 

23 juni 2020 

Johnson heeft tóch interesse in Brexit-deal

“De onderhandelingen tussen Brussel en Londen over hun relatie na de Brexit, die eind van dit jaar gepland staat, verlipen de afgelopen maanden stroef. Maar het feit dat Boris Johnson en EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen het tempo van de gesprekken hebben opgeschroefd, laat zien dat er in het VK toch interesse is in een akkoord.”

 

22 juni 2020 

Eindstation Brexit nog altijd niet in zicht

“Vier jaar geleden werd de Britten gevraagd in het stemhokje een kruisje te zetten achter de vraag: moet het Verenigd Koninkrijk in de EU blijven of uittreden? Wat de gevolgen zijn van de Britse exit is nog steeds niet duidelijk, behalve dat het het Verenigd Koninkrijk ingrijpend zal veranderen. Het politieke akkoord is er, een handelsakkoord is nog in de maak. Maar waar het allemaal precies toe moet leiden, weet niemand.”

Week 25 - 15 t/m 21 juni 2020

21 juni 2020 

Toekomstvisie voor kottervisserij

“De kottervissers op de Noordzee kampen met een aantal grote vraagstukken. Het pulsverbod, het coronavirus, de aanlandplicht, de sluiting van gebieden voor windparken en natuur en ook onzekerheden omtrent de Brexit maken het toekomstperspectief voor de vloot onzeker. Dit alles vraagt om een lange termijnaanpak om ook in de toekomst duurzaam en economisch gezond te kunnen blijven vissen. De vandaag gepubliceerde Kottervisie richt zich op een kleinere en economisch gezonde sector, die een voorloper blijft qua kennis en innovatie en vist met respect voor natuur en milieu. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.”

 

20 juni 2020 

Freshfel Europe roept Brexit-onderhandelaars op om AGF-sector niet in de steek te laten

“Freshfel Europe roept de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk op om de AGF-sector niet in de steek te laten en de bedrijven in staat te stellen zich na de Covid-19-pandemie te herstellen voordat er grote veranderingen worden doorgevoerd voor de marktdeelnemers in de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dit kan alleen worden bereikt door echte praktische vooruitgang in de onderhandelingen. Bovendien moeten beide partijen zich ertoe verbinden om uiterlijk aan het einde van de zomer de handelsvoorwaarden en tijdelijke regelingen te verduidelijken, die vergelijkbaar zijn met die welke in 2019 zijn aangekondigd, teneinde bedrijven enige zekerheid te bieden.”

 

19 juni 2020 

Johnson en Macron eens over intensievere brexit-onderhandelingen

“De Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron zijn het erover eens dat de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie geïntensiveerd moeten worden. Dat hebben de twee volgens een woordvoerder van Johnson uitgesproken tijdens een ontmoeting in Londen. Macron was daar ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van een beroemde toespraak van de toenmalige Franse generaal en latere president Charles de Gaulle vanuit de Britse hoofdstad tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

 

19 juni 2020 

Robots moeten probleem van handentekort in Britse zachtfruitsector oplossen

“Groot-Brittannië kampt met een gebrek aan arbeidskrachten om het rijpe fruit van dit seizoen te plukken. Het coronavirus en Brexit hebben in het Verenigd Koninkrijk voor opschudding gezorgd bij de groenten- en fruittelers. Het jaarlijkse plukseizoen is inmiddels begonnen en de telers hebben allemaal een groeiend probleem: er zijn niet genoeg seizoensmigranten om fruit en andere gewassen te oogsten.”

 

19 juni 2020 

Onwaarschijnlijk dat verdrag VS-VK er dit jaar komt

De kans is klein dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nog dit jaar een akkoord bereiken over een handelsverdrag. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant, Robert Lighthizer, woensdag gezegd tijdens een hoorzitting in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Net zoals bij de onderhandelingen met de EU, is landbouw een groot struikelblok. 

 

18 juni 2020 

Von der Leyen: werk rond brexit nog niet half af

“Het werk van de Britse en EU-onderhandelaars om een handelsakkoord te sluiten is nog niet eens halverwege. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het er eind dit jaar uitziet, maar “wij zullen alles doen wat in ons vermogen ligt”. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat woensdag in het Europees Parlement.”

 

18 juni 2020 

Dit zijn de vier knelpunten in de gesprekken tussen Londen en Brussel

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben deze week gezegd de onderhandelingen over hun relatie na de Brexit te zullen opvoeren. Tot nu toe zit er weinig schot in. Dit zijn de vier grootste knelpunten.”

 

17 juni 2020 

Blijkt ‘populism by data’ straks de uitweg uit de Brexit-impasse?

“Tot nu toe zullen de onderhandeling door de Britse onderhandelaar David Frost vooral voor de bühne en het aftasten van mogelijkheden zijn geweest. Boris Johnson zou nooit hebben toegestaan dat Frost met de eer van een oplossing zou mogen gaan strijken. Daarom moet Johnson gezien worden als degene die de zaak ‘vlot gaat trekken’. Dat zal vandaag niet gebeuren maar het zou wel kunnen dat vandaag de basis gelegd wordt voor een oplossing in het najaar.”

 

17 juni 2020 

Brexit-expert: geen uitstel, wel meer tijd voor Nederlandse exporteurs

“Nu de Britse premier Boris Johnson en EC-voorzitter Ursula von der Leyen voor het eerst samen ook officieel over Brexit hebben gesproken is een oplossing in het najaar plotseling weer mogelijk, meldt ‘ onze man in Londen’ , Brexit-expert Lennard van Otterloo.”

 

17 juni 2020 

Europees Parlement: geen aparte visserij-deal over Brexit

“Het Europees Parlement gaat geen aparte deal sluiten met het Verenigd Koninkrijk over visserij. Dat zegt Europarlementariër Kati Piri (PvdA) in een online persconferentie. Piri is ook co-rapporteur namens het Europees Parlement en volgt de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. De afspraken tussen Brussel en Londen zijn belangrijk voor de vissers op Urk. Veel Urker kotters vissen in Britse wateren en exporteren vis naar Groot-Brittannië.”

 

16 juni 2020 

Met een beetje ‘oomph’ is een snel brexit-akkoord haalbaar, denkt Boris Johnson

“De korte topontmoeting tussen Brussel en Londen biedt geen nieuwe inzichten. De Britse premier toont zich optimistischer dan de EU-kopstukken.”

 

16 juni 2020 

Grenscontroles VK in etappes geïntroduceerd in 2021

“Geen uitstel Brexit onderhandelingen, grenscontroles in 2021 voor export naar VK.”

 

16 juni 2020 

Ook na corona blijven de Britten bij hun brexit

“Op 1 januari is Groot-Brittannië weer een onafhankelijk land, beloofde Boris Johnson. Dat legt flinke druk op de onderhandelingen met de EU. Willen de Britten wel een deal?”

 

15 juni 2020 

Het Brexit-pokerspel begint weer (en de Britten lijken de zwakste hand te hebben)

“Met de hervatting van hun vastgelopen gesprekken luiden de leiders van de VK en de EU maandag een zomer van intensieve onderhandelingen in.”

 

15 juni 2020 

Brexit-top kan weinig meer doen dan concluderen dat het slecht gaat

“De Britse premier Johnson en drie EU-voorzitters maken maandag de balans op: het gaat beroerd. Beide partijen onderhandelen de hele zomer door.”

 

15 juni 2020 

Harde Brexit komt er, maar er zijn zorgen over een ‘no deal-Brexit’

“In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.”

 

Week 24 - 8 t/m 14 juni 2020

14 juni 2020 

Het Brexit-pokerspel begint weer (en de Britten lijken de zwakste hand te hebben)

“Met de hervatting van hun vastgelopen gesprekken luiden de leiders van de VK en de EU maandag een zomer van intensieve onderhandelingen in.”

 

14 juni 2020 

Londen is een economisch centrum dat meer gewicht in de schaal legt dan Rotterdam

DE WEEK VAN PHLIPPEN Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.”

 

13 juni 2020 

Verenig Koninkrijk: definitief geen verlenging van overgangsfase Brexit

“De regering-Johnson maakt geen gebruik van de mogelijkheid om langer te onderhandelen over de toekomstige relatie met Brussel. „Voor uitstel is het nu te laat.”

 

13 juni 2020 

De nachtmerrie van een no deal-Brexit komt nog even terug

 • De onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zitten muurvast.
 • Komende week gaat de Britse premier Boris Johnson in gesprek met Europese leiders.
 • Belangrijkste vraag: kan een no deal-Brexit worden vermeden?
 • De kans is groot dat het Britse pond een hete zomer tegemoet gaat, aldus valuta-expert Joost Derks.

 

12 juni 2020 

Brexit Britain? Voor Unilever geen probleem

“Unilever wilde de vestiging van het hoofdkantoor nooit tot een politieke kwestie maken. Maar los van de Brexit staat de keuze voor Londen niet.”

 

12 juni 2020 

Britse premier Johnson en EU-leiders gaan door met Brexit-onderhandelingen

“De Britse premier Boris Johnson en de leiders van de Europese Unie (EU) gaan maandag opnieuw om tafel om te onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie tussen Brussel en Londen. Ook zullen ze de gesprekken daarna tot eind juli wekelijks voortzetten. De onderhandelingen zitten momenteel muurvast en de tijd begint te dringen.”

 

11 juni 2020 

Klap voor Rutte: hoofdkantoor Unilever naar Londen

“Lang was de hoop dat het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland zou komen, maar het omgekeerde gebeurt: de Brits/Nederlandse voedings- en verzorgingsmultinational wordt een Brits bedrijf, met het hoofdkantoor in Londen. Dat heeft Unilever donderdagochtend bekend gemaakt.”

 

11 juni 2020 

‘Een ramp bovenop een ramp’: na coronafactuur vraagt België Europese steun voor brexit

“De federale regering wil dat de Europese Unie meer rekening houdt met de economische gevolgen van een harde brexit voor België. Dat heeft Alexander De Croo (Open VLD) dinsdag opgeworpen tijdens een vergadering van de Europese ministers van Financiën, bevestigt hij aan Knack.”

 

11 juni 2020 

Minister Blok ‘niet optimistisch’ over onderhandelingen brexit

“Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is „niet optimistisch” over de gesprekken van de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk. „We moeten ons weer voorbereiden op een no-deal brexit”, zei hij in de Tweede Kamer.”

 

10 juni 2020 

Herstelfonds volgens sommige EU-lidstaten niet berekend op harde Brexit

“Verschillende EU-lidstaten hebben in Brussel gewaarschuwd dat het onlangs gepresenteerde voorstel voor een herstelfonds niet is berekend op de klap van een eventuele harde Brexit, schrijft zakenkrant Financial Times (FT) woensdag op basis van ingewijden. De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over een handelsakkoord zitten momenteel muurvast, waardoor een harde Brexit opnieuw dreigt.”

 

10 juni 2020 

Steen & Been: De verkwister betaalt

“Onze huiscolumnist Filip Canfyn ontdekt in een professoraal zinnetje over drinkwater het ei van Columbus om een overmatig verbruik van schaarse, ongezonde en/of onecologische grondstoffen en producten te temperen. En hij maakt een Brexit-bruggetje.”

 

9 juni 2020 

Geheel ondergesneeuwd voltrekt zich een drama: een keiharde Brexit

“In Europa Draait Door gaat het deze week over een gebeurtenis die we, tussen de pandemie en de demonstraties door, bijna zouden vergeten: de Brexit. Het lijkt op dat deze keihard gaat worden… Politicoloog Rem Korteweg is deze week opnieuw te gast in de podcast om te praten over dit onderwerp.”

 

9 juni 2020 

Wat zijn de gevolgen van corona op de naderende Brexit?

“De Britten hadden dit jaar in polonaise naar de uitgang van Europa willen lopen, maar het coronavirus verstiert het feestje danig. Toch blijft de Britse regering erbij dat ze komende nieuwjaarsnacht wil proosten op de Brexit. Desnoods een harde.”

 

9 juni 2020 

Spanje en Engeland starten onderhandelingen over Gibraltar na Brexit

“Aanstaande dinsdag zullen vertegenwoordigers van Spanje en het Verenigd Koninkrijk om de tafel zitten over de toekomst van het overzees gebied Gibraltar als de Brexit op 31 december van dit jaar definitief een feit is.”

 

8 juni 2020 

Zonder zijn gids verdwaalt Johnson in het moeras van Brexit

“Er is weer een weekje Brexit-onderhandelen achter de rug, maar het mag ondertussen geen verrassing meer zijn dat ook deze vierde ronde nauwelijks resultaat opleverde. In de komende weken en maanden zal het daarom steeds vaker over het risicio op een no-deal Brexit gaan. Het was dan ook niet voor niets dat Bank of England-voorzitter Bailey de ceo’s van Britse banken ten zeerste heeft aanbevolen de voorbereidingen op een dergelijk scenario op te schalen.”

 

8 juni 2020 

Tijdens de coronacrisis hebben sommige Britten heimwee naar de Brexit

“In het pre-coronatijdperk was de wereld nog een stuk overzichtelijker. Columnist Ajal Notowicz schetst de heimwee van de verstokte Brexiteer naar die tijd. ‘Ik dacht juist dat we door brexit hadden afgerekend met die betweterige deskundigen.’”

 

8 juni 2020 

Brexit, I presume?

“Een mens zou het haast vergeten, maar het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zitten in volle onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie tussen de twee gebieden. Brexit, weet u nog?”

 

 

Week 23 - 1 t/m 7 juni 2020

7 juni 2020 

Britse boeren waarschuwen voor harde brexit

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn er tijdens de brexitonderhandelingen van deze week niet in geslaagd enige vooruitgang te boeken. Dat laten beide partijen vrijdag weten. Boeren waarschuwen intussen voor een harde brexit.”

 

6 juni 2020 

Nadert een harde Brexit?

“Temidden van het door corona gedomineerde nieuws, verdwijnt Brexit een beetje naar de achtergrond. Maar toch wordt daar door de EU en het Verenigd Koninkrijk nog volop over onderhandeld. Met weinig succes. Dus een harde Brexit zonder akkoord zou zomaar eens waarheid kunnen worden, per 1 januari volgend jaar.”

 

6 juni 2020 

Consument iets minder somber | Discriminatie op de werkvloer | En hoe is het met de brexit?

“Je zou het bijna vergeten in al dat coronageweld, maar er is ook nog zoiets als de brexit. EU-handelaar Michel Barnier en de Britse premier Boris Johnson geven allebei een persconferentie over de vorderingen van de onderhandelingen over de te sluiten handelsdeal. Afgelopen week hebben de onderhandelingsteams druk met elkaar gezoomd. Maar of het ook echt vordert? Het ziet er niet goed uit. En de tijd dringt.”

 

5 juni 2020 

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

“Duitsland neemt op 1 juli het stokje van Kroatië over als halfjaarlijkse voorzitter van Raad van de Europese Unie. Tijdens het Duitse voorzitterschap zouden de Green Deal, de Brexit, de Europese meerjarenbegroting en het migratievraagstuk de belangrijkste thema’s zijn. Maar de coronapandemie vraagt zoveel aandacht dat de ambities moesten worden bijgesteld.”

 

4 juni 2020 

Brexit-onderhandelingen opnieuw op scherp: mislukking handelsdeal dreigt

“De brexit is dan wel geregeld, de onrust die het veroorzaakt in de wereldpolitiek en op financiële markten is nog niet verdwenen. De onderhandelingen over een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU lopen zo stroef, dat een nieuwe crisis dreigt.”

 

4 juni 2020 

BoE adviseert Britse banken: sta klaar voor mogelijk harde Brexit

De Britse centrale bank (BoE) heeft Britse banken geadviseerd om zich voor te bereiden op de mogelijkheid dat er geen handelsdeal komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie voor de deadline van eind 2020.

 

3 juni 2020 

De no-deal-rampenbrexit komt eraan – maar nu echt

“Dinsdag begint een beslissende onderhandelingsronde tussen Brussel en Londen. Als deze week geen vooruitgang wordt geboekt, met name op visserij, ziet het er buitengewoon somber uit. Haal de rampenplannen voor een no-deal-brexit dan maar weer uit de kast.”

 

3 juni 2020 

Doemscenario dreigt zonder verlenging overgangsperiode Brexit 

“De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk lopen niet goed. Daarom stellen LTO Nederland en andere Europese landbouworganisaties, waaronder de Britse National Farmers’ Union voor om de overgangsperiode te verlengen.”

 

2 juni 2020 

Londense burgemeester vraagt om overgangsperiode Brexit te verlengen

“De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft er vandaag bij de regering van premier Boris Johnson op aangedrongen om de met de Europese Unie afgesproken overgangsperiode in het kader van de brexit te verlengen, zodat er verder onderhandeld kan worden over de toekomstige relaties tussen Brussel en Londen.”

 

1 juni 2020 

Barnier: ‘Geen brexit-deal als deze situatie zich voortzet’

“Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU voor de brexit, vindt dat het Verenigd Koninkrijk zich niet aan de afspraken houdt. Hij waarschuwt dat er geen deal zal zijn als deze situatie zich voortzet.”

 

 

Week 22 - 25 mei t/m 31 mei 2020

31 mei 2020 

Vijf vragen over (ja, wéér) een belangrijke Brexit-week

“Ondanks dat de Britten in januari afscheid namen van de Europese Unie, is de Brexit nog steeds bezig. Sterker nog: aankomende week is voor de zoveelste keer een cruciaal moment in het proces. Vijf vragen over opnieuw een belangrijke week in dit ellenlange hoofdpijndossier.”

 

30 mei 2020 

Eigen vissers eerst, zei Johnson voor de brexit. Nu is het tijd voor boter bij de vis

“De regering-Johnson lijkt helemaal geen handelsakkoord met de Europese Unie te willen, klinkt het in Brussel. Vooral Nederlandse vissers zijn dan het kind van de rekening.”

 

30 mei 2020 

Simon Smits stopt als ambassadeur in het VK. ‘Het was wervelend, met veel korte nachten en lange dagen’

“Na vijf ongekend bewogen jaren zwaait Simon Smits af als ambassadeur van Nederland in Londen. Met name de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie deed een flink beroep op hem. ‘Want vergis je niet, er wonen hier zo’n 150 duizend Nederlanders.’”

 

30 mei 2020 

LTO: overgangsperiode brexit moet verlengd worden

“De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relatie lopen volgens LTO Nederland niet goed. Daarom pleit de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders samen met andere Europese landbouworganisaties ervoor om de overgangsperiode voor de brexit te verlengen.”

 

29 mei 2020 

Johnson hervat volgende maand brexit-gesprekken

“De Britse premier Boris Johnson hervat volgende maand de onderhandelingen over de brexit met de Europese Unie. Hij vliegt dan voor het eerst in vier maanden naar Brussel om met de Europese leiders te praten, meldt de krant The Times.”

 

29 mei 2020 

Cummings, Corona en het Spook van Brexit

“Nog maar enkele weken terug lag premier Boris Johnson op intensieve zorgen. Plaatsvervanger Dominic Raab probeerde het publiek gerust te stellen: ‘Boris is een vechter’ zei hij tegen de pers, ‘die redt het wel’.”

 

29 mei 2020 

Wie is de belager van Boris Joris?

“5 vragen over Keir Starmer (57), de nieuwe Labour-leider. Deze timmermanszoon was hij eerst strafpleiter en stond hij vervolgens aan het hoofd van het Britse Openbaar Ministerie. Nu moet hij het Boris Johnson en zijn Conservatieve partij moeilijk gaan maken.”

 

28 mei 2020 

Nudge theory could heal Brexit Britain’s divide over lockdown

“There was a rare moment of relative unity in the UK at the start of April when nine out of 10 people said they supported the lockdown. However, as the government seeks to ease the lockdown, a polarised landscape is starting to re-emerge, the fault lines reflecting attitudes toward Brexit. A recent YouGov survey found that 47% of leavers supported the government’s easing of the lockdown compared with 26% of remainers.”

 

27 mei 2020 

Corona splijt het Britse volk langs dezelfde cultuurlijnen als de Brexit

“Dominic Cummings, machtige topadviseur van Boris Johnson, stapt niet op. Zijn trip naar Durham op het Britse platteland tijdens de lockdown was volgens hem in het belang van zijn gezin. We vragen correspondent Patrick van IJzendoorn of de Britten die uitleg accepteren.”

 

26 mei 2020 

EU bereid compromis over visserij te sluiten in Brexit-onderhandelingen

“De Europese Unie (EU) is bereid om haar standpunt over visserij in de Brexit-onderhandelingen aan te passen, melden anonieme EU-functionarissen. Dit zou de eerste grote concessie van Brussel zijn in de onderhandelingen over een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk (VK).”

 

25 mei 2020 

Stijging importtarieven na Brexit baart Canarische telers zorgen

“Na de definitieve Brexit op 1 januari 2021 zal het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk nieuwe tarieven heffen op de import van groenten en fruit uit de Canarische Eilanden. Ook voor andere Europese landen kan het gevolgen hebben.”

Week 21 - 18 mei t/m 24 mei 2020

24 mei 2020 

Nu Johnson-adviseur mag blijven rijst de vraag: wie is eigenlijk de baas?

“Hij was de architect van Brexit en de verkiezingszege van Boris Johnson, en daarom heel belangrijk. Dus nu Dominic Cummings onder vuur komt te liggen voor het negeren van lockdownregels, wil Johnson hem niet zomaar laten vallen. Terwijl anderen weg moesten, mag Cummings blijven. Wat leidt tot de vraag wie er nu eigenlijk de baas is in Downing Street.”

 

23 mei 2020 

Britten gooien grenzen dicht

“Wie naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen, moet twee weken in quarantaine. Met die nieuwe maatregel wil de Britse regering verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. ‘Luchtvaartmaatschappijen zijn woest’, zegt correspondent Lia van Bekhoven.”

 

22 mei 2020 

Dan toch grenscontroles tussen VK en Noord-Ierland door brexit

“De Britse regering heeft woensdag toegegeven dat er na de transitieperiode grenscontroles komen voor bepaalde handelswaren die getransporteerd worden tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, hoewel Noord-Ierland deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Eerder had Londen grenscontroles altijd uitgesloten.”

 

22 mei 2020 

Universiteit zet miljoenen opzij om coronaklappen op te vangen

“De coronacrisis maakt het moeilijk om de financiële gezondheid van de universiteit van de komende jaren goed in te schatten. Om de klappen op te vangen is de komende twee jaar zo’n negen miljoen euro gereserveerd.”

 

21 mei 2020 

Harde Brexit dreigt, Verenigd Koninkrijk komt met importbelasting

“Het Verenigd Koninkrijk zet de onderhandelingen voor een handelsdeal met de Europese Unie op scherp met nieuwe douaneregels. Belangrijke exportproducten van de EU worden vanaf 1 januari 2021 belast met gemiddeld 10 procent. Intussen is EU-toponderhandelaar Barnier ‘niet optimistisch over een akkoord met het VK.”

 

20 mei 2020 

Britten willen handelstarieven verlagen en versimpelen na de Brexit

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil per 1 januari 2021, wanneer het niet langer onder Europese regels valt, een nieuw systeem aan handelstarieven introduceren. Het tarievensysteem, omgedoopt tot ‘Het Britse Wereldtarief’, moet simpeler zijn dan de Europese en moet met name bestaan uit lagere handelstarieven, blijkt uit een document van het Britse ministerie van Handel.”

 

20 mei 2020 

Politiek journalisten: de zelfbenoemde (Brexit-)experts van Twitter

“Twee hete hangijzers – de Brexit en journalistieke objectiviteit – als onderwerp en Twitter als bron. Het klinkt niet als een vruchtvolle onderzoeksopzet, maar voor wie een beetje handig is met Excel, kan Twitter een goudmijn zijn, zo ondervond ook masterstudent Jan de Wit tijdens zijn afstudeeronderzoek. Hieronder vat hij zijn resultaten samen.”

 

19 mei 2020 

Brits parlement keurt immigratiewetgeving goed voor na de brexit

“Het Britse parlement heeft een wet goedgekeurd die een einde maakt aan het vrije verkeer van arbeidskrachten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De criteria voor wie wel het land binnen mag zijn niet bekend; wellicht komt er een puntensysteem.”

 

18 mei 2020 

80 dagen headlines over corona: wat is er gebeurd met de onderwerpen waarover we ons daarvoor druk maakten?

“Tachtig dagen geleden kondigde Maggie De Block officieel aan dat corona in het land was. Twee dagen later zou ze de slogan van het jaar lanceren: “Blijf in uw kot.” Corona was toen al doorgedrongen in de krant, maar speelde nog de tweede viool. Sindsdien heeft het virus al het andere nieuws naar de laatste pagina’s verdrongen. Tijd voor een update. Hoe staat het met het nieuws waarover de wereld zich tachtig dagen geleden min of meer zorgen maakte?”

.

Week 20 - 10 mei t/m 17 mei 2020

17 mei 2020 

Boris Johnson lijkt meer op de premier van Engeland dan van het Verenigd Koninkrijk

“‘Covid bewerkstelligde wat nationalisten maar niet voor elkaar krijgen: het opbreken van het Verenigd Koninkrijk’, schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen over de verwarrende communicatie van premier Boris Johnson.”

 

16 mei 2020 

Het brexit-overleg zit in een totale impasse

“Ook de derde brexit-onderhandelingsweek levert louter frustraties op, aan beide kanten. Intussen zijn we weer een week dichterbij een chaotische no-deal-brexit op 1 januari.”

 

15 mei 2020 

Nieuwe labourleider Keir Starmer profiteert van Johnsons’ coronachaos

“Keir Starmer grilt premier Boris Johnson keer op keer in het Lagerhuis over de chaotische Britse corona-aanpak. Hij probeert zo Labour opnieuw uit te vinden.”

 

14 mei 2020 

Brexit voorbij, eindelijk andere verhalen! Maar toen kwam de coronacrisis

“Weer uitstel van de brexit-datum. Weer uitleggen hoe het zijden draadje waar Theresa May aan hing bijna niet meer met het blote oog waarneembaar was. Weer verslag doen van haast onbegrijpelijke amendementen die de oppositie indiende om de regering dwars te zitten. Weet u het nog, de brexit-soap?”

 

14 mei 2020 

Valuta: euro en dollar ogen geketend

“In een rustige markt blijven de euro en de dollar voorlopig gevangen in een zeer nauwe bandbreedte, terwijl de dollar vooral de munt is die de meeste veiligheid biedt.”

 

13 mei 2020 

Britse transporteurs willen post-Brexit douane-inklaring veranderen

“De UK Freight Transport Association heeft opgeroepen tot het sluiten van een “safety and security”-overeenkomst, waardoor de noodzaak van post-Brexit import- en exportaangiften tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden weggenomen. Het “substantieel” tekort aan douane-expediteurs in het Verenigd Koninkrijk moet ook dringend worden aangepakt vóór het einde van de Brexit-overgangsperiode, aldus de verladers.”

 

13 mei 2020 

Brexit-gesprekken weer van start; Britten maken zich nog niet zo druk

“Wordt er nog gepraat over de Brexit? Nou en of. De onderhandelingen blijken weer voorzichtig te zijn begonnen. Hoog tijd om contact op te nemen met ‘onze man in Londen’, Brexit-expert Lennard van Otterloo. En dat deden we, voor onze wekelijkse online radio-uitzending op New Business Radio.”

 

12 mei 2020 

Lage verwachtingen bij lancering van derde onderhandelingsronde over brexit

“Met een videoconferentie tussen hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost is maandag de derde onderhandelingsronde over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op gang getrapt. Waarnemers vrezen dat ook deze gespreksronde weinig vooruitgang zal opleveren.”

 

11 mei 2020 

Britten kijken naar Rotterdam als alternatief voor Calais

“De Britse regering zou minder afhankelijk willen zijn van de transportverbinding tussen Dover en Calais en kijkt daarom naar mogelijkheden om de bevoorradingslijnen naar het land te verbeteren. Een van de havens die daarbij mogelijk een grotere rol moet spelen is die van Rotterdam. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.”

 

11 mei 2020 

Column: blijf je voorbereiden op een harde Brexit

“Door de coronacrisis vergeten we bijna dat er dit jaar ook nog verder onderhandeld moest worden over de Brexit. Want nu de scheiding inmiddels is afgerond, zou het fijn zijn als er tijdens deze transitieperiode óók een akkoord zou komen over de nieuwe handelsrelatie. Dat zou al voor het einde van dit jaar geregeld moeten zijn.”

 

10 mei 2020 

The U.K. Needs a Real Government, Not Boris Johnson’s Puppet Cabinet

“This prime minister has set his government up to fail. We can’t afford that right now,” writes Jenni Russell, opinion writer for the New York Times.

Week 19 - 4 mei t/m 9 mei 2020

9 mei 2020 

Gesprekken tussen Britten en EU maandag verder

“De Britse en Europese brexitonderhandelaars praten maandag verder over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Eerdere sessies leverden weinig op. Volgens de Europese onderhandelaar Michel Barnier vertragen de Britten het onderhandelingsritme over “heel belangrijke zaken”, zo klaagde hij vrijdag opnieuw.”

 

8 mei 2020 

Will Johnson smuggle a bad Brexit through the coronavirus crisis?

“When Boris Johnson was a journalist he was a notorious breacher of deadlines. Officials and ministers say he carried that attitude into politics. His career has been fuelled by adrenaline wrung from the last minute of every decision, which means he has probably not yet given much thought to Brexit transitional arrangements. They expire at the end of the year. If an extension is wanted, the deadline for seeking one is 30 June. In trade negotiating time, that is soon. But in coronavirus time it is a faraway horizon.”

 

7 mei 2020 

Brexit: alleen de kat weet hoe verder

“Dinsdag 30 juni gaat de klok tikken. Zowel de 27 EU-lidstaten als ex-lid het Verenigd Koninkrijk kunnen tot die dag ­besluiten of ze het transitie-akkoord met één of twee jaar willen verlengen. ‘Dat ga ik niet doen,’ zei de Britse premier Boris Johnson (Conservatieven) nadat hij was genezen van COVID-19.”

 

7 mei 2020 

Brexit-onderhandelaars ruziën opnieuw over Noord-Ierland

“Voor 1 juli moet blijken of er dit jaar nog een deal komt of dat de onderhandelingen over de toekomstige relatie worden verlengd. De gesprekken verlopen bijzonder stroef. ‘Een nieuw crisismoment dreigt.'”

 

6 mei 2020 

Row over EU office in Belfast threatens to derail Brexit talks

“The Irish border question threatens to derail Brexit talks again as the depth of the row over the EU’s desire to have an office in Belfast is revealed.”

 

6 mei 2020 

VK leidt 50.000 mensen op voor invullen douaneformulieren na brexit

“De Britse overheid zal in samenwerking met het bedrijfsleven 50.000 mensen opleiden voor het invullen van douaneformulieren na de brexit. Die zouden bij de bedrijven aan de slag gaan om meer dan 200 miljoen …”

 

5 mei 2020 

Britten en Amerikanen onderhandelen over nauwere banden: dit staat er op het spel

“Krijgen Amerikaanse bedrijven straks toegang tot het Britse zorgstelsel? Verlagen de Britten na de brexit wel hun eisen van voedselkwaliteit? Te midden van de chaos die het coronavirus veroorzaakt, starten de VS en het VK vandaag hun onderhandelingen over een nieuwe handelsrelatie. Vijf vragen.”

 

4 mei 2020 

No-deal Brexit could wreck UK’s chance of leading Covid-19 global research

“Nobel scientists warn Britain will lose ‘superpower’ status if access barred to €100bn EU fund.”

Week 18 - 27 april t/m 3 mei 2020

3 mei 2020 

Britse ondernemers willen uitstel brexit maar Johnson geeft geen krimp

“Op het eerste gezicht lijkt het volkomen logisch. Vanwege de enorme economische ravage die het coronavirus aanricht, pleiten veel Britse ondernemers voor het verplaatsen van de deadline van de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Die staat nu op 31 december van dit jaar. Toch weigert de Britse regering om uitstel te vragen.”

 

2 mei 2020 

Europees Parlement zet zwaar in op toegang vissers tot Brits water

“Het Europees Parlement (EP) wil dat Europese vissers na de brexit toegang blijven houden tot de Britse wateren.”

 

​1 mei 2020 

De uitzending van 1 mei: Leidt coronacrisis tot uitstel brexit?

“Op 31 januari verliet het Verenigd Koninkrijk formeel de Europese Unie. Maar er is nog nauwelijks iets veranderd, want tot het einde van dit jaar geldt een overgangsfase waarin alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht blijven.”

 

30 april 2020 

Uitstel Brexit-onderhandelingen lijkt vanwege coronacrisis logisch

“Het Verenigd Koninkrijk is volgens statistische modellen hard op weg om een van de zwaarst getroffen Europese landen in de coronacrisis te worden. Terwijl dit speelt, moet het land ook nog met de Europese Unie onderhandelen over een handelsakkoord voor de Brexit die steeds dichterbij komt.”

 

29 april 2020 

Boris Johnson mag meteen flink aan de bak

“Boris Johnson is terug op Downing Street 10. De prime minister is voldoende hersteld van het coronavirus waarmee hij eerder deze maand drie dagen op de intensive care belandde. Het eerste wat Johnson deed was de Britten waarschuwen dat de lockdown nog wel even zou duren. De Britten hebben heel wat in te halen.”

 

29 april 2020 

Risico harde Brexit ligt op de loer bij Britse pond

Hoewel het Britse pond deze week de wind nog aardig in de rug had tegenover de euro zal het risico van een harde Brexit steeds meer in de valutamarkt gaan sluipen, menen economen bij Rabobank.

 

28 april 2020 

Boris Johnson moet meteen aan de bak

“De Britse premier Johnson wil bij zijn terugkeer laten zien dat hij weer vol energie is. Hem staat direct een aantal flinke dilemma’s te wachten.”

 

28 april 2020 

Barnier klaagt dat Britten Brexit-onderhandelingen vertragen

“Er is vorige week nauwelijks vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier vrijdag aangegeven. Hij betreurt dat Londen de overgangsperiode niet wil verlengen, maar tegelijkertijd de onderhandelingen over belangrijke kwesties afremt.”

 

27 april 2020 

Door corona laait discussie over uitstel brexit weer op

“Tegenstanders vrezen langere onzekerheid en hogere kosten voor de Britten.”

Week 17 - 20 april t/m 26 april 2020

26 april 2020 

In coronacrisus kan brexit-ellende er nog wel bij

“Dat in het pre-coronatijdperk de Europese Unie volledig in beslag werd genomen door de brexit is bijna niet meer voor te stellen. Het vertrek van Groot-Brittannië was een ingrijpende crisis waarvoor de EU een uitweg moest vinden. In Brussel wordt ongetwijfeld terugverlangd naar die relatief onbekommerde tijd.”

 

25 april 2020 

GMO etikettering marktstudie van 2019-2023: analyse van experts op belangrijke ontwikkelingen in de wereldwijde industrie

“Wereldwijd GMO Etikettering-marktrapport is een overzicht van de wereldmarkt en wordt voornamelijk gericht op factoren die de markt stimuleren en belemmeren. Dit zal beleggers helpen om een duidelijk beeld te krijgen van de aspecten waarop ze zich moeten concentreren en hoe ze de markt wereldwijd economisch kunnen ondersteunen. De impact van het heersende regelgevingsscenario op zowel de regionale als de wereldwijde GMO Etikettering-markt wordt gedetailleerd beschreven in dit rapport.”

 

24 april 2020 

Brexit-onderhandelaar Barnier: Britten bewegen voor geen millimeter – risico op no deal blijft groot

“Het Verenigd Koninkrijk zet behoorlijk zijn hakken in het zand tijdens de onderhandelingen met de Europese Unie over een scheidingsakkoord.”

 

23 april 2020 

UK making ‘impossible demands’ over Europol database in EU talks

“The British government is making impossible demands over access to Europol databases in the negotiations over the future relationship with the EU, according to a leaked assessment of the UK’s position drawn up by the German government.”

 

22 april 2020 

Brexit nu bijzaak

“Het Verenigd Koninkrijk kampt, na Spanje en Italië, met één van Europa’s ernstigste uitbraken van de corona-crisis. Hoewel premier Johnson zelf nog bijkomt van zijn ziekenhuisopname, is hij zijn belangrijkste belofte aan de bevolking niet vergeten: Get Brexit done. Daarom gaan vanaf vandaag de Brexit-onderhandelingen met de EU weer door. Doordat het land de handen vol heeft aan de acute enonomische- en gezondheidscrisis, lijkt niemand aan Britse zijde nu grote haast te hebben met dit dossier. Maar is een goed akkoord met de EU straks niet ook wezenlijk voor het economisch herstel van het Verenigd Koninkrijk zelf? In onze rubriek de ‘Battle for Brexit’ is hierover Gareth Davies te gast.”

 

22 april 2020 

Brexit-onderhandelingen na weken vertraging weer van start, via videobellen

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hervatten maandag na een paar weken vertraging en onder flinke tijdsdruk hun Brexit-onderhandelingen. De leiders komen niet fysiek bijeen, maar gaan videobellen.”

 

21 april 2020 

3 redenen waarom de coronacrisis Boris Johnson kan dwingen om de echte Brexit nog even uit te stellen

“De coronacrisis maakt het extreem lastig om verder dan enkele maanden vooruit te kijken. Hoe de wereld er dit najaar uitziet, wat de schade is voor de economie, of er zicht is op een medicijn of vaccin om het coronavirus te beteugelen: de onzekerheden zijn extreem groot.”

 

21 april 2020 

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hervatten woensdag de Brexit-onderhandelingen. Er is in de tussentijd veel veranderd.

“Via een videoverbinding zullen Michel Barnier, hersteld van het coronavirus, en zijn Britse tegenspeler David Frost, hersteld van corona-achtige symptomen, verdergaan waar ze twee maanden geleden gebleven waren: het werken aan een concept-handelsovereenkomst. Reeds in juni moet er iets op tafel liggen. Er was al weinig tijd, maar dankzij de pandemie lijkt deze opgave al helemaal onmogelijk. De Britten hebben gezegd dat er op 31 december hoe dan ook een einde komt aan de overgangsperiode, of er nu een vrijhandelsakkoord ligt of niet.”

 

20 april 2020 

The Guardian – Brexit News Overview

Extend Brexit transition by years over coronavirus, UK told

European People’s party says it hopes ‘common sense will prevail over ideology’.”

 

20 april 2020 

UK plan to agree trade deal by December is fantasy, says EU

“Boris Johnson’s plan to seal a deal with Brussels on the future relationship with the UK by the end of December has been described as “fantasy land” by EU officials, as a leaked letter revealed the scale of the bloc’s inability to function during the coronavirus pandemic.”

 

 

Week 16 - 13 april t/m 19 april 2020

19 april 2020 

UK plan to agree trade deal by December is fantasy, says EU

“Boris Johnson’s plan to seal a deal with Brussels on the future relationship with the UK by the end of December has been described as “fantasy land” by EU officials, as a leaked letter revealed the scale of the bloc’s inability to function during the coronavirus pandemic.”

 

18 april 2020 

IMF dringt aan op loslaten brexit-deadline

“Elf maanden was volgens de Britse premier Boris Johnson genoeg om de nieuwe verhouding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk in een handelsakkoord te regelen. Het Britse parlement stemde er met een ruime conservatieve meerderheid na de verkiezingen graag mee in. Nu is er bijna drie maanden na de officiële datum van uittreding nog niets in zicht dat op overeenstemming lijkt.”

 

17 april 2020 

IMF: overgangsperiode brexit verlengen

“Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt er bij de Britse regering op aan om de deadline voor een akkoord over de nieuwe handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te verlengen.”

 

17 april 2020 

Verlenging overgangsperiode Brexit onontkoombaar

“De brexit van 1 februari dit jaar verandert de handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) onvermijdelijk. Als het aan de Britse premier Boris Johnson ligt, moet al eind 2020 duidelijk zijn hoe deze relatie er in de toekomst uitziet. Het coronavirus gooit echter roet in het eten van deze conservatieve politicus. Wat evofenedex betreft, is het nu wachten op het moment dat Johnson aankondigt eieren voor zijn geld te kiezen. Want de door de coronacrisis veroorzaakte economische nood en verzwakte onderhandelingsteams maken het onmogelijk op korte termijn nog tot een goed handelsakkoord te komen. Verlenging van de overgangsperiode is hierdoor onontkoombaar.”

 

17 april 2020 

Must read: Kalm aan met brexit

“Want het coronavirus vertraagt ook dit. Verder; RDS is uiterlijk 2050 CO2-neutraal, Booking wil steun en olie weer omlaag.”

 

16 april 2020 

Brussel en Londen trekken brexit-overleg weer op gang

“De onderhandelingen worden volgende week hervat. Visserij blijft de grootste zorg, vooral aan EU-kant.”

 

16 april 2020 

Uitstel brexit voor ondernemers gewenst maar niet ‘om proces te stoppen’

“Het was vorig jaar niet van de voorpagina’s af te slaan, maar nu hoor je er bijna niemand meer over: brexit. Toch is ondanks het feit dat Groot-Brittannië op 31 januari officieel de EU verliet het brexit-dossier nog lang niet gesloten.”

 

16 april 2020 

Zorg om de zorg verbindt door brexit verdeeld land

“De Britten mogen, uitzonderingen daargelaten, maar één keer per dag de deur uit om een luchtje te scheppen of te sporten. Maar voor donderdagavonden wordt een uitzondering gemaakt, dan loopt het land de straat op om te klappen voor de werkers in de zorg; de NHS. ‘Van Schotland en Wales tot Noord-Ierland en Engeland is de zorg om de zorg misschien het enige wat ze verbindt.’”

 

15 april 2020 

Onacceptabel als Tata Steel IJmuiden opdraait voor problemen in UK

“FNV Tata Steel heeft bij het Executive Committee (Exco) van Tata Steel Europa (TSE) en bij de directie van Tata Steel Nederland BV (TSN) op aangedrongen om de transformatieplannen op te schorten.”

 

15 april 2020 

Barnier hersteld van virus en weer aan de slag met brexit

“EU-brexithoofdonderhandelaar Michel Barnier is hersteld van het coronavirus en dinsdag weer op kantoor in Brussel aan de slag gegaan. De 69-jarige Fransman maakte dit zelf via Twitter bekend.”

 

14 april 2020 

Was Boris Johnson zieker dan hij deed voorkomen?

“Boris Johnson is aan de betere hand. Maar hij is nog lang niet in staat om weer te regeren. Hoe lang zal zijn afwezigheid nog duren? Correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn nemen de week van de Britse premier door in de nieuwste aflevering van hun podcast Europa Draait Door.”

 

13 april 2020 

Coronavirus: Boris Johnson says ‘it could have gone either way’

“Prime Minister Boris Johnson has said it “could have gone either way” as he thanked healthcare workers for saving his life after being discharged from hospital.”

 

13 april 2020 

The strange lead-up to Boris Johnson’s admission to hospital

“Repeated denials of prime minister’s worsening condition now coming under scrutiny”

 

13 april 2020 

Brexit means coronavirus vaccine will be slower to reach the UK

“And it will cost more here because of the UK pulling out of the European Medicines Agency on 30 December
• Three experts explain why Brexit leaves the UK less able to respond to pandemic
• Coronavirus – latest updates
• See all our coronavirus coverage

Week 15 - 6 april t/m 12 april 2020

12 april 2020 

‘Corona? Daar hebben we op zee geen last van’

“Door de gesloten restaurants en de slabakkende export zijn de visprijzen ingestort. Naast de dreigende brexit krijgen de laatste vissers aan de Noordzee een nieuwe crisis op hun bord.”

 

11 april 2020 

En na drie dagen verrees Boris Johnson – gelukkig

“Gevraagd, door ondergetekende, naar zijn levensmotto neuriede Boris Johnson in een grijs verleden ‘I get knocked down, and I get up again’. Deze woorden van de hiphopgroep Chumbawamba zijn deze week uitgekomen voor de Britse premier.”

 

10 april 2020 

‘Good luck’ met een punt erachter zou passief agressief hebben geklonken

“Vlak voordat Boris Johnson in het ziekenhuis werd opgenomen, was ik toevallig begonnen in het boek Rake’s Progress, geschreven door Boris’ zus Rachel Johnson. Het gaat over haar politieke carrière: ze was zó ontdaan over de Brexit, dat ze zich aansloot bij de remainer-partij Change UK. Dit deed ze op een totaal ondoordachte manier, zonder zelfs haar man ervan op de hoogte te stellen. Maar, zegt ze eerlijk, het grootste probleem was dat ze rechtstreeks vanuit haar buitenhuis naar de perspresentatie moest, en dat ze daarom haar haar met de in het buitenhuis aanwezige hondenshampoo moest wassen.”

 

9 april 2020 

Brexit: de gevolgen voor HR

“Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie (EU) per 1 februari verlaten en de brexit is een voldongen feit. Er is nu sprake van een overgangsperiode tot 31 december en er wordt onderhandeld over de afspraken. Wat gaat dit betekenen voor Britse expats in Nederland en Nederlandse werknemers in het Verenigd Koninkrijk?.”

 

8 april 2020 

Dominic Raab: ‘Ware Brexit-gelovige’ vervangt Boris Johnson

“Zolang Boris Johnson nog uitgeschakeld is zal Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse zaken, zijn taken overnemen. Ook zal Raab de zogenoemde Cobra-zittingen, de crisisvergaderingen, van het kabinet leiden.”

 

8 april 2020 

Britse premier Boris Johnson naar intensive care: ‘Afschuwelijk dat dit gebeurt’

“De Britse premier Boris Johnson is overgeplaatst naar de intensivecareafdeling van het ziekenhuis waar hij was opgenomen wegens een besmetting met het coronavirus. Zijn toestand verslechterde, waardoor de intensieve zorg nodig werd, blijkt uit een verklaring van Downing Street (de ambtswoning van de premier).”

 

7 april 2020 

Geen vertraging brexit-onderhandelingen door coronavirus

“De Britse regering is van plan de besprekingen met de Europese Unie over de toekomstige relatie na de brexit gewoon voort te zetten. Ook wordt niet overwogen de overgangsperiode te verlengen. Dat maakte een woordvoerder van premier Johnson bekend.”

 

6 april 2020 

Nieuwe Labourleider Sir Keir Starmer wacht een onmogelijke taak: de partij weer verenigen

“De Britse Labourpartij heeft een nieuwe leider gekozen. Keir Starmer volgt Jeremy Corbyn op. De opluchting in de gematigde vleugel van de partij is groot.”

Week 14 - 30 maart t/m 5 april 2020

5 april 2020 

Sir Keir Starmer moet ‘working class’ terguwinnen voor Labour

“Keir Starmer is de nieuwe leider van de Britse Labour-partij. Hij volgt Jeremy Corbyn op, die na de desastreus verlopen verkiezingen van afgelopen december zijn vertrek had aangekondigd. Starmer wacht de zware taak om de diep verdeelde partij weer bij elkaar te brengen en daarnaast om de weggelopen Labour-kiezers weer terug te winnen.”

 

4 april 2020 

Jeremy Corbyn: de leider die niet wist te oogsten

“Jeremy Corbyn krijgt zaterdag een opvolger als leider van de Britse Labourpartij. Wat bracht de rechtlijnige socialist ten val?”

 

3 april 2020 

Valuta: weinig verandering van temperatuur

“De valutamarkten hebben de afgelopen 24 uur weinig dynamiek ervaren met een stabiele koers voor de dollar, waarmee de volatiliteit op een lager punt is komen te liggen, maar er nog altijd naar richting wordt gezocht.”

 

2 april 2020 

Wees nu niet te directief

Nieuwe ideeën en flexibiliteit zijn nodig, maar “directief leidersgedrag belemmert dat juist.” Janka Stoker, hoogleraar leiderschap.

 

1 april 2020 

Corona, Brexit, EU, crisis: ondertussen, in het Verenigd Koninkrijk

“Onze man in Londen, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo schrijft het zowaar in zijn wekelijkse blog: ‘Wie weet brengt de coronacrisis ook deze voormalige EU-lidstaat weer iets dichter bij de EU’. Ah. Daar willen we álles van weten.”

 

31 maart 2020 

Friezin ‘om utens’ in Engeland: “Brexit before breathing”

“Het coronavirus slaat overal op de wereld om zich heen, ook in Groot-Brittannië. Waar eerst Brexit het gespreksonderwerp van de dag was, is dat nu corona. In Groot-Brittannië zijn nu ruim 22.000 gevallen vastgesteld, en ruim 1400 mensen zijn er intussen aan overleden.”

 

31 maart 2020 

Digitalisering bij douane-expediteurs levert een positieve bijdrage

“Vorige week meldde de Nederlandse douane op haar site dat het gedeeltelijk de werkzaamheden gaat afschalen waar dat mogelijk en verantwoord is in verband met de Coronacrisis. Wat zijn de gevolgen van deze maatregelen voor de importeurs en de exporteurs in de sector?”

 

31 maart 2020 

Boris Johnson en co. sluiten vrede met experts

“Het kabinet van de Britse premier Boris Johnson valt een na een uit door corona. En terwijl de regering tot vorige maand nog in oorlog was met ‘experts’, worden die nu omarmd.”

 

30 maart 2020 

EU citizens in UK at risk of becoming illegal as coronavirus response prioritised

“Campaigners fear that EU citizens who have made their homes in the UK are at risk of becoming illegal as the government diverts resources to fight coronavirus.”

 

30 maart 2020 

Vader Boris Johnson gaat de Franse nationaliteit aanvragen door brexit

“De vader van de conservatieve Britse premier Boris Johnson gaat de Franse nationaliteit aanvragen nu Groot-Brittannië uit de EU is gestapt, meldt The Sunday Times. Zoonlief leidde het Verenigd Koninkrijk tijdens de brexitperiode naar de Europese uitgang.”

Week 13 - 23 t/m 29 maart 2020

29 maart 2020 

Ideologie in tijden van corona. Brexit belangrijker dan ademen?

“Weer is er een Brits schandaal waar twee ogenschijnlijk niet gerelateerde onderwerpen elkaar beïnvloeden. De Brexit ideologie lijkt sterker dan de wens om het coronavirus te bestrijden. Deze keer rond de schaarste van beademingsapparatuur voor de behandeling van Covid-19 patiënten. Lennard van Otterloo bericht vanuit Londen.”

 

29 maart 2020 

Hoe het coronavirus alsnog tot een harde Brexit kan leiden 

“Niemand zal ontkennen dat het een uitdaging was: het in minder dan een jaar tijd onderhandelen van een volledig handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Het proces is door het coronavirus nóg lastiger geworden, waardoor een harde Brexit een stap dichterbij lijkt te komen.”

 

28 maart 2020 

Waarom de brexit? Daarom!

“De Britse schrijver Ian McEwan schreef een satirische novelle over de brexit, waar hij fel tegen is. ‘En nu komt het virus er nog bij. Dit is economische zelfmoord.”

 

27 maart 2020 

Onderhandelingen Brexit gaan volgende week gewoon verder

“De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaan volgende week gewoon verder. Dat heeft een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson laten weten. De onderhandelingen worden via een videoverbinding gevoerd.”

 

27 maart 2020 

Britse transportsector wil langere overgangsperiode Brexit

“De transportsector in Groot-Brittannië vraagt om verlening van de Brexit-overgangsperiode nu de coronacrisis de volledige aandacht opslokt. De overgangsperiode duurt in principe tot eind dit jaar.”

 

26 maart 2020 

Hoe de coronacrisis het Brexit-proces 180 graden laat draaien

“In de draaikolk van Brexit en coronavirus vraagt onze man in Londen Lennard van Otterloo zich af hoe vaak je 180 graden kunt draaien. ,,Waar normaal gesproken, zeker in tijden van crisis, de regering de bevolking overtuigt en leidt, gebeurt er op dit moment in het Verenigd Koninkrijk het tegenovergestelde.”

 

26 maart 2020 

Britse logistieksector wil langere overgangsperiode brexit

“De Britse logistieksector vraagt de regering in Londen om een langere overgangsperiode in aanloop naar de EU-uittreding. De logistieksector komt niet toe aan het voorbereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie doordat alle aandacht nu naar het distribueren van voedsel en medische benodigdheden gaat.”

 

25 maart 2020 

Expert Van Otterloo: ‘Er gaat weer over uitstel Brexit gesproken worden’

“Nog niet heel lang geleden stelde de Britse premier Boris Johnson absoluut niet aan een lockdown te denken, gisteren was het dan toch zover. Onze man in Londen, Lennard van Otterloo, vertelt in de Corona Update over hoe het Verenigd Koninkrijk dat aanpakt én waarom hij stelt dat er weer over uitstel van Brexit gesproken gaat worden.”

 

25 maart 2020 

EU zet sein op (licht)groen voor Albanië en Noord-Macedonië

“Verhitte discussies in Brussel: hebben we in de coronacrisis wel tijd voor dit soort besluiten? EU-voorzitter Kroatië zet door.”

 

24 maart 2020 

Boris Johnsons vader wil Fransman worden

“De vader van de Britse premier Boris Johnson doet naar verluidt afstand van zijn Engelse paspoort. De 79-jarige Stanley Johnson probeert Fransman te worden.”

 

23 maart 2020 

Budget live: Rishi Sunak spends on coronavirus, roads and rail in ‘biggest giveaway since 1992’

“Chancellor triples investment in transport and infrastructure spending, freezes fuel and alcohol duties, and removes VAT on digital publications

 

23 maart 2020 

Vader Boris Johnson gaat de Franse nationaliteit aanvragen door brexit

“De vader van de conservatieve Britse premier Boris Johnson gaat de Franse nationaliteit aanvragen nu Groot-Brittannië uit de EU is gestapt, meldt The Sunday Times. Zoonlief leidde het Verenigd Koninkrijk tijdens de brexitperiode naar de Europese uitgang.”

Week 12 - 16 t/m 22 maart 2020

22 maart 2020 

Coronavirus sparks calls to extend EU transition period

“With Europe facing lockdown, pressure to avoid disastrous ‘game of chicken’ talks grows
 Coronavirus – latest updates
 See all our coronavirus coverage

 

22 maart 2020 

Brexit means coronavirus vaccine will be slower to reach the UK

“And it will cost more here because of the UK pulling out of the European Medicines Agency on 30 December
 Three experts explain why Brexit leaves the UK less able to respond to pandemic
 Coronavirus – latest updates
 See all our coronavirus coverage

 

21 maart 2020 

Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi, vanuit Londen: ‘Nog twee, drie maanden, hoop ik’

“Voor de bestrijding van de coronacrisis probeert Marcel Levi, ziekenhuisdirecteur in Londen, te leren van Italië. ‘Als je goed met patiënten praat, zeggen er toch vrij veel dat ze niet naar de intensive care willen.’”

 

21 maart 2020 

Ian McEwan over de Brexit en het schrijven: ‘Vastlopen is onvermijdelijk’

“In enkele koortsachtige weken schreef Ian McEwan zijn bijtende novelle over de Brexit. Of hij bewust kiest voor actuele onderwerpen? ‘Soms is het alsof de maatschappij mijn belangstelling volgt, in plaats van andersom.’”

 

20 maart 2020 

Brexitonderhandelaar Barnier besmet

“Michel Barnier heeft het coronavirus onder de leden. De hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, die de uittredingsgesprekken met het Verenigd Koninkrijk leidt, meldde dat op Twitter.”

 

19 maart 2020 

Britse regering ziet Corona-voordeel door Brexit – Action betaalt leveranciers pas na 90 dagen

“En verder: Elon Musk moet fabriek toch sluiten, ABN-topman wil hypotheekaflossing kunnen schorsen, Kees Koolen stampt na Booking en Uber een cleantech-imperium uit de grond.”

 

18 maart 2020 

Wat zijn de gevolgen voor het Brexit-proces nu het coronavirus heerst?

“Arrogantie, Brexit en Corona, onze man in Londen Lennard van Otterloo ziet in Brexit combineren met een virusuitbraak toch echt geen abc-tje. Wat zijn de beren op de weg? Je leest het in deze blog.”

 

18 maart 2020 

Onderhandelingen Brexit uitgesteld om coronavirus

De gesprekken tussen handelsvertegenwoordigers van de Europese Unie en die van het Verenigd Koninkrijk die voor woensdag op de agenda stonden zijn vanwege het nieuwe coronavirus uitgesteld. Volgens ingewijden wordt de geplande videoconferentie mogelijk later deze week gehouden.

 

17 maart 2020 

Is er een leider die de wereldeconomie kan redden?

“Nu al is duidelijk dat de coronacrisis een net zo ingrijpende herinnering zal zijn voor de jonge generatie als de autoloze zondag voor de babyboomers en 9/11 voor de millennials.”

 

16 maart 2020 

David Lammy: Je stam is belangrijk, erbuiten treden ook

“Labour-politicus David Lammy snapt heel goed waarom mensen tot een stam willen behoren, dat wil hij zelf ook. Zolang je maar beseft dat je tot meer dan één stam behoort.

Kent u Henk en Ingrid?

“Wie zegt u? Ik begrijp u niet goed.”

David Lammy heeft nog nooit van Henk en Ingrid gehoord. De ijkmensen aan wie Geert Wilders ooit zijn voorstellen ophing, zijn de 47-jarige Britse politicus vreemd. Toch heeft Lammy óók zo’n ijkstel: Clive en Kathy uit Peterborough. Anders dan Wilders’ Henk en Ingrid bestaan ze echt; de stad waar ze wonen, Peterborough, ligt 100 kilometer ten noorden van Londen. “Eenvoudige mensen, gepensioneerd inmiddels, met een klein leven.”

 

Week 11 - 9 t/m 15 maart 2020

14 maart 2020 

Vergeet bij steunmaatregelen de boeren niet

“Voor de Vlaamse landbouw dreigt een dubbele klap: een groeivertraging in China en Europa, en dan nog de Brexit. Achter de vaak afgewerkte producten die de grens over gaan, staan bijna 40.000 Belgische boeren. Het is daarom te hopen dat de overheid bij het bedenken van steunmaatregelen voor het bedrijfsleven ook hen niet uit het oog verliest.”

 

13 maart 2020 

Bedrijven verwachten nog geen Brexit-deal in 2021

“Van het Nederlandse bedrijfsleven denkt 73 procent niet dat de EU en het Verenigd Koninkrijk aan het eind van dit jaar een handelsovereenkomst hebben bereikt. 75 Procent van de Nederlandse bedrijven geeft wel aan voorbereid te zijn op de Brexit na 31 december 2020. Dat blijkt uit de Brexit-barometer van VNO-NCW, KPMG en de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel.”

 

13 maart 2020 

Brexit-onderhandelingen worden opgeschort door coronavirus

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk schorten hun onderhandelingen over een handelsakkoord voorlopig op. Dat heeft het Franse persagentschap AFP donderdag vernomen. Het handelsakkoord moet de relaties tussen Brussel en Londen na de Brexit regelen.”

 

13 maart 2020 

Eerste Britse begroting na brexit: afnemende groei

“De eerste Britse begroting na de brexit stond woensdag in teken van afnemende economische groei. De Britse economie zal niet met 1,4 procent groeien, maar met zo’n 0,3 procentpunt minder.”

 

12 maart 2020 

Help een student: online enquête over de gevolgen van Brexit voor het Nederlandse bedrijfsleven

“Brexit gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de manier waarop wij nu handel drijven in Nederland. Om die gevolgen beter in kaart te brengen, voert Jelmer Overbeeke, student aan de Rotterdam Business School, een onderzoek uit naar de invloed op de supply chain in Nederland. Momenteel loopt hij stage bij CSI Fresh.
Voor dit onderzoek is informatie vanuit het bedrijfsleven van belang. Via de onderstaande link kan je zijn vragen beantwoorden: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScErceevT_TGXUpI96RgU-OSBDxGCPEuUbAnGoZ25dXfA4HCA/viewform?usp=sf_link

 

12 maart 2020 

VNO-NCW: reële kans op no-deal Brexit

“Nederlandse bedrijven hebben er maar weinig vertrouwen in dat er een handelsdeal komt met de Britten. Sinds 31 januari is de Brexit officieel, sindsdien zitten we in een transitiefase. Uit de Brexit-Barometer van KPMG in samenwerking met VNO-NCW en de Britse Kamer van Koophandel blijkt dat 73 procent van de ondernemingen verwacht dat er dit jaar géén handelsovereenkomst komt. ‘Die onzekerheid snappen we wel’, zegt Gineke Talsma, secretaris van VNO-NCW.”

 

12 maart 2020 

Wat doet Brexit met bloemenexporteur die dagelijks naar Engeland rijdt?

“Lennard van Otterloo, onze man in Londen, was een paar dagen in Nederland en ging voor ‘Brexit & Business’ langs bij Robbert Judels, general manager van bloemenexporteur Vianen. Waar loopt hij tegenaan bij zaken als transport en kosten in tijden van Brexit?”

 

11 maart 2020 

Vlaams minister-president Jan Jambon rekent op Brexit-deal voor eind oktober

“Vlaams minister-president Jan Jambon rekent op een deal met het Verenigd Koninkrijk voor eind oktober. De Britse premier Boris Johnson zal niet afwijken van zijn voornemen om het akkoord nog dit jaar rond te krijgen, zei hij bij een gedachtewisseling in het Vlaams Parlement. Ook volgens de Britse ambassadeur in België hoeft een deal in de komende maanden helemaal geen probleem te vormen.”

 

11 maart 2020 

Brexit leidt tot gevolgen voor disaster recovery

“De Brexit gaat in 2020 voor een hoop onzekerheid zorgen, ook op het gebied van disaster recovery (dr)-strategieën. De onderhandelingen over de handel en samenwerking tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK), kunnen roet in het eten gooien voor bijvoorbeeld organisaties met productieomgevingen in het VK en disaster recovery-locaties daarbuiten.”

 

11 maart 2020 

Brexit: volksgezondheid, onderwijs, luchtvaart, octrooien, Britten stappen overal uit

“De Britten stappen overal uit. ‘Onze man in Londen’, Brexit-expert Lennard van Otterloo, vraagt zich af of het een tactiek van de verschroeide aarde is of een nieuw nulpunt in de Brexit-onderhandelingen.”

 

10 maart 2020 

Wat zijn de gevolgen van de brexit voor de positie van Nederland in de EU?

“Door de brexit verandert de geometrie van de Europese Unie. Met het vertrek van 65 miljoen inwoners en de tweede economie van de EU verschuift het economisch en demografisch zwaartepunt van de Unie naar het zuiden en het oosten. Dit roept vragen op over de positie van Nederland.”

 

9 maart 2020 

Gevaarlijke glijbaan

“De coronacrisis kan de Europese economie op een steile glijbaan naar beneden doen belanden. De overheden moeten in actie schieten om dat te beletten.”

 

Week 10 - 2 t/m 8 maart 2020

8 maart 2020 

Het VK en de EU onderhandelen wéér: dit zijn de struikelblokken

“Het Verenigd Koninkrijk heeft nu toch echt de Europese Unie verlaten. Deze week werd de volgende stap gezet: gesprekken over de toekomstige relatie tussen beide partijen. De vraag is nu of de twee de komende jaren als goede buren of als verre vrienden door het leven gaan. Vijf vragen over de nieuwe onderhandelingen.”

 

7 maart 2020 

Brexit kostte Britten al 5 miljard euro

“De voorbereidingen voor het vertrek uit de Europese Unie hebben de Britse belastingbetaler al meer dan 4,4 miljard pond (5 miljard euro) gekost. Dat meldt het Britse National Audit Office (NAO) vandaag.”

 

7 maart 2020 

Nissan steekt 50 miljoen in Britse fabriek ondanks Brexit-waarschuwingen

“Nissan steekt 52 miljoen pond (59,76 miljoen euro) in de autofabriek in het Britse Sunderland, ondanks eerdere waarschuwingen van het bedrijf zelf dat de Brexit de locatie in gevaar brengt.”

 

6 maart 2020 

Krappe marges duwen Flybe in bankroet

“Alle vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Flybe staan aan de grond. Door de Brexit en de angst rondom het coronavirus is er een afname in het aantal geboekte vluchten en zodoende legt Flybe nu het loodje.”

 

6 maart 2020 

Geen verrassing: de brexit-onderhandelingen beginnen beroerd

“EU-hoofdonderhandelaar Barnier spreekt van ‘zeer ernstige afwijkingen’ in de standpunten van beide partijen. De tijd dringt. En het wederzijdse onbegrip bloeit nog volop.”

 

6 maart 2020 

Brexit heeft Britse regering minstens 5 miljard euro gekost

“De Britse regering heeft minstens 4.4 miljard pond (ruim 5 miljard euro) uitgegeven aan de voorbereiding van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie (EU) te verlaten, blijkt vrijdag uit de eerste gedetailleerde schatting van de kosten van de Brexit.”

 

5 maart 2020 

Barnier says UK is refusing to commit to remaining signed up to ECHR as part of EU deal

Rolling coverage of the day’s political developments as they happened, including the Commons health committee questioning Prof Chris Whitty, the chief medical officer

 

5 maart 2020 

Brexit: ‘Bereid je voor op een doemscenario’

“De nieuwe onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn officieel geopend. Gaan we dan nu eindelijk wat minder theater en meer feiten krijgen? Reken er nog maar even niet op, zo waarschuwt onze man in Londen en Brexit-expert Lennard van Otterloo in zijn blog.”

 

4 maart 2020 

Brexit-onderhandelaar Michel Barnier: ‘Ik laat me niet voor de gek houden’

“Europees onderhandelaar Michel Barnier is ervan overtuigd dat de EU en het Verenigd Koninkrijk tot een akkoord over hun toekomstige samenwerking zullen komen.”

 

4 maart 2020 

Nieuwe brexitonderhandelingen: wat kunnen we verwachten?

“De onderhandelingen over brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vandaag opnieuw begonnen. Voor het eind van het jaar moet er een akkoord liggen, maar de kans op mislukking is groot.”

 

4 maart 2020 

Peugeot-Citroën: Fabriek in VK is afhankelijk van Brexit-onderhandelingen

“Automaker PSA Group, moederbedrijf van Peugeot en Citroën, neemt pas eind dit jaar een beslissing over de continuïteit bij een Britse fabriek. Dan moet er ook meer duidelijk zijn over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen.”

 

3 maart 2020 

Britse minister van Volksgezondheid mag niet naar Brussel – Brexit belangrijker dan coronabestrijding

“De Britse regering onder leiding van Boris Johnson vindt de Brexit belangrijker dan de gezondheid van de Engelsen. Het heeft het ministerie van Gezondheid verboden om nog langer gebruik te maken van een Europees datasysteem dat waarschuwt bij pandemieën zoals nu bij de opkomst van het coronavirus.”

 

3 maart 2020 

Calais is klaar voor de brexit

“Monsterlijke files aan beide kanten van de Kanaaltunnel door de brexit? De Fransen in Calais maken zich niet druk. Deal of geen deal.”

 

2 maart 2020 

Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar

“De optelsom van het coronavirus, Brexit en de stikstofproblemen gaat ‘een mager economisch jaar’ betekenen, voorspelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. ‘Het bedrijfsleven krijgt crisis op crisis’, stelde hij in het tv-programma WNL op Zondag.”

Week 9 - 24 februari t/m 1 maart 2020

1 maart 2020 

Visserij twistpunt in Brexit-onderhandelingen

“Vissers uit de Europese Unie hopen dat ze volgend jaar, wanneer de overgangsperiode na de Brexit afloopt, nog in Britse wateren kunnen blijven vissen. De visserij dreigt een van de zware dobbers te worden in de onderhandelingen over toekomstige handelsrelaties tussen de Britten en de EU die maandag beginnen.”

 

29 februari 2020 

Visserij twistpunt in Brexit-onderhandelingen

“Vissers uit de Europese Unie hopen dat ze volgend jaar, wanneer de overgangsperiode na de Brexit afloopt, nog in Britse wateren kunnen blijven vissen. De visserij dreigt een van de zware dobbers te worden in de onderhandelingen over toekomstige handelsrelaties tussen de Britten en de EU die maandag beginnen.”

 

28 februari 2020 

VK dreigt in juni al de stekker uit onderhandelingen met de EU te trekken

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal mogelijk in juni al een punt zetten achter de onderhandelingen met de Europese Unie (EU) over een handelsakkoord. Dat blijkt donderdag uit het onderhandelingsmandaat van de Britten, waarin de strategie voor de onderhandelingen is vastgelegd. De onderhandelingen tussen beide partijen beginnen volgende week.”

 

28 februari 2020 

Johnson gooit Brexit-verdrag in prullenbak

De Britse regering gooit de eerder gesloten Brexit-overeenkomst in de prullenbak. Premier Boris Johnson voelt zich niet langer gehouden aan de afspraken in de Politieke Verklaring die onderdeel was van het Brexit-verdrag. De daarin uitgesproken intenties zijn volgens Johnson niet langer relevant.

 

27 februari 2020 

The Guardian – Politics live with Andrew Sparrow

“Join Guardian political correspondent Andrew Sparrow as he brings you all the day’s political stories live from Westminster and beyond.”

 

26 februari 2020 

EU houdt druk op Britten in onderhandelingen brexit

“De Europese Unie is niet van plan standaarden op het gebied van voedselveiligheid los te laten in de onderhandelingen met de Britten over brexit.”

 

26 februari 2020 

Blok vreest mislukken onderhandelingen over Brexit

De kans is ’zeer reëel’ dat de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de toekomstige handelsrelatie op niets uitlopen. Daarvoor waarschuwt minister Blok (Buitenlandse Zaken) aan de vooravond van de start van de fase twee van de moeizame Brexit-onderhandelingen.

 

25 februari 2020 

De brexit-staredown is voorbij, het knokken kan beginnen

“De EU stelt vandaag haar mandaat om te onderhandelen vast. Ook de regering-Johnson komt hierover bijeen. De sfeer was de afgelopen maand bedroevend slecht.”

 

25 februari 2020 

EU eist dat VK het verbod op chloorkippen handhaaft bij handelsakkoord

“De Europese Unie eist dat het Verenigd Koninkrijk een verbod op chloorkippen handhaaft als onderdeel van een handelsakkoord tussen de twee partijen, schrijft de Europese Commissie dinsdag in haar onderhandelingsmandaat. In het mandaat staat de positie van de EU voorafgaand aan de onderhandelingen met het VK.”

 

24 februari 2020 

EU tells PM he must stick to customs rules for NI amid concerns about UK ‘backsliding’ – live news

Rolling coverage of the day’s political developments as they happen

 

24 februari 2020 

Johnson wil afspraken uit brexitdeal met EU omzeilen

“De Britse regering zoekt naar mogelijkheden om onder afspraken met de EU over Noord-Ierland uit te komen. Dat bericht de krant Sunday Times, die zich baseert op anonieme bronnen. Het Verenigd Koninkrijk en de EU sloten vorig jaar een nieuwe overeenkomst over de brexit. Londen en Brussel spraken onder meer af dat Noord-Ierland juridisch in een douane-unie met Groot-Brittannië blijft, maar in de praktijk de EU-regels voor de handel volgt.”

Week 8 - 17 t/m 23 februari 2020

23 februari 2020 

City huurt peperdure Brexit-topadvocaat in

“Manchester City is door de UEFA voor twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal. De regerend landskampioen overtrad volgens de arbitragecommissie van de UEFA de Financial Fair Play-regels. De Citizens laten het er niet bij zitten en schakelen hulp in van een succesvolle advocaat om de sanctie ongedaan te maken.”

 

23 februari 2020 

Regio aantrekkelijker door Brexit: recordaantal nieuwe buitenlandse bedrijven  

“Mede door de Brexit hebben het afgelopen jaar een recordaantal buitenlandse bedrijven zich in onze regio gevestigd. Dit blijkt uit cijfers van InnovationQuarter, een organisatie die buitenlandse bedrijven begeleid bij het neerstrijken in Zuid-Holland. In 2019 hielp de organisatie 56 buitenlandse bedrijven met hun verhuizing naar de provincie, waaronder naar Den Haag en Leiden.”

 

23 februari 2020 

Britten krijgen nieuw paspoort, in Polen gemaakt door Frans-Nederlands bedrijf 

“Britten krijgen vanaf volgende maand een nieuw blauw paspoort dat volgens critici vooral toegang gaat bieden tot lange rijen op Europese luchthavens. Het nieuwe ontwerp betekent een terugkeer naar de oude kleur van voor 1988 toen het Verenigd Koninkrijk net als andere Europese landen overgingen tot een uniform bordeauxrood paspoort dat verwerking aan de grens vlotter doet verlopen en beter beveiligd is tegen vervalsingen.”

 

22 februari 2020 

Michel kan geen akkoord over meerjarenbegroting sluiten

“De Europese top over de meerjarenbegroting is afgelopen. Er is geen akkoord gevonden tussen de staats- en regeringsleiders.”

 

22 februari 2020 

Privatisering BBC voorbeeld voor publieke omroep

“De Britse premier Boris Johnson grijpt in bij de almaar uitdijende BBC. Het wereldberoemde staatsbedrijf moet lokale radiostations verkopen, websites en televisie-kanalen beperken, presentatoren mogen geen schnabbels meer doen en wie de BBC wil ontvangen, moet een abonnement nemen. Uitstekende voorstellen die in Nederland navolging horen te krijgen, schrijft Jelte Wiersma.”

 

21 februari 2020 

Recordaantal bedrijven wil wegens brexit naar Nederland

“Nog nooit besloten zoveel bedrijven zich in Nederland te vestigen als vorig jaar. In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de brexit. Ook dat is een record, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).”

 

21 februari 2020 

Google verhuist Britse accounts naar VS na brexit

“Google gaat de gebruikersaccounts van de Britten naar de VS verhuizen om deze buiten de jurisdictie van de EU te brengen vanwege de brexit.”

 

20 februari 2020 

Nederbritten bibberen van Brexit: ‘Elke dag stress en angst’

“Britten die in Nederland wonen, vrezen de gevolgen van de Brexit. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk is onzeker wat volgend jaar hun rechten zullen zijn in de Europese Unie. Steeds meer Britten willen hier niet op wachten en vragen een Nederlands paspoort aan. ‘De onzekerheid zorgt voor stress en angst op een dagelijkse basis.'”

 

20 februari 2020 

Suse van Kleef correspondent in Londen: ‘Schakelen tussen brexit en Megxit

ACHTER DE SCHERMEN – Suse van Kleef werkt en woont ruim vier jaar in Londen als correspondent voor onder andere het AD. We vragen haar hoe dat werk eruit ziet.”

 

19 februari 2020 

Britse worstmakers vrezen exportstrop na einde overgangsfase Brexit 

“Britse fabrikanten van verwerkt vlees, zoals worst en hamburgers, zijn bang dat hun export naar de Europese Unie in gevaar komt wanneer de overgangsfase naar de Brexit voorbij is. Dat meldt de Britse brancheorganisatie British Meat Processors Association (BMPA) dinsdag.”

 

19 februari 2020 

Steeds meer bedrijven kiezen voor Nederland vanwege brexit 

“Steeds meer bedrijven vestigen zich vanwege de brexit in Nederland. Het afgelopen jaar maakten 78 bedrijven deze stap. In 2018 waren dat er nog 43.
In totaal zijn er hier nu 140 ‘brexitbedrijven’, blijkt uit de jaarcijfers van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), de organisatie die buitenlandse bedrijven helpt om zich in Nederland te vestigen.”

 

18 februari 2020 

De brexit sloeg een gat in de Europese begroting: wie gaat dat betalen?

“Een kleine 1.100 miljard euro, daarover gaat de extra Europese top die Europees president Charles Michel donderdag organiseert. Dat is de som geld die de Europese Unie van 2021 tot 2027, als het van Michel afhangt, zal kunnen uitgeven aan innovatie, landbouw, armere regio’s, Erasmusbeurzen, grensbewaking, strijd tegen klimaatverandering enzovoort. Het is de eerste zogenaamde meerjarenbegroting na de brexit. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk verliest de Europese Unie een rijk land, en de andere landen staan niet te trappelen om extra te gaan bijdragen aan het Europees budget. Tegelijk wordt de Europese Unie met nieuwe uitdagingen geconfronteerd, die volgens sommigen alleen door een verhoging van het budget kunnen worden opgelost.”

 

18 februari 2020 

IND stuurt Brexit-brief naar verkeerde adressen, ‘ook datalek bij excussbrief’

“De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een aantal brieven voor Britten in Nederland per ongeluk naar het verkeerde adres gestuurd, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door de NOS. Volgens de omroep werd vervolgens in een aantal gevallen ook een tweede brief, waarin de ontvanger over het datalek werd geïnformeerd, in de verkeerde enveloppen gestopt.”

 

17 februari 2020 

Gevolgen Brexit voor hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

“Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Volgens de regels in het terugtrekkingsakkoord geldt er na Brexit een overgangsperiode. Wat betekent de Brexit voor bestaande hypotheken en nieuwe aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?”

 

17 februari 2020 

Boris Johnson neemt wraak op BBC voor “anti-Brexit” verslaggeving

“De Britse premier Boris Johnson wil drastisch gaan bezuinigen op de publieke omroep BBC. Johnson is van plan het verplichte kijk- en luistergeld, zo’n driekwart van de begroting, af te schaffen. Johnson wil de publieke omroep omvormen tot een betaalzender met abonnees. Ook moet de publieke omroep een flink aantal regionale radiozenders verkopen, bericht NOS.”

 

17 februari 2020 

Stenen hamsteren voor restauratie Grote Kerk

“Vooruitlopend op een harde brexit hamstert Breda in Engeland Portland-kalksteen voor de restauratie van de Grote Kerk.”

Week 7 - 10 t/m 16 februari 2020

16 februari 2020 

Onze Man In Londen – UK wil niet langer moeiteloos handelen met EU maar eigen standaarden zetten

“Het uitlachen van Brexiteers kan dan wel leuk zijn, uiteindelijk zijn ze er gewoon met de hoofdprijs vandoor gegaan”

 

16 februari 2020 

‘Brexit de Podcast’ is volledig vernieuwd

“Nu de Britten definitief EU uit zijn, maken correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn zich op voor de tweede helft: de onderhandelingen over het handelsakkoord. Het spel om de knikkers, dat wederom ongelooflijk spannend zal worden.”

 

15 februari 2020 

Europese landen pokeren om de macht na brexit

“Hoe verandert de brexit de dynamiek van het Europese pokerspel om de macht? Kleinere landen testen nieuwe allianties. Nederland werpt zich op als derde wiel aan de Frans-Duitse wagen.”

 

15 februari 2020 

De juridische gevolgen van vijf rechtsgebieden

“Met een ruime meerderheid heeft het Europees Parlement op 29 januari het terugtrekkingsakkoord van het Verenigd Koninkrijk goedgekeurd. Dit was de laatste parlementaire stap die benodigd was om de Brexit mogelijk te maken. Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten. Op dat moment is een transitieperiode ingegaan die ten minste tot 31 december 2020 duurt. Tijdens deze periode onderhandelen het VK en de EU over de details van hun toekomstige relatie. cm: geeft u een overzicht van de juridische gevolgen van de Brexit voor een vijftal rechtsgebieden.”

 

14 februari 2020 

Schooluitstap naar het Verenigd Koninkrijk na de brexit

“Ik heb in mei 2020 een schooluitstap gepland naar Londen? Mogen mijn leerlingen en ik – met de brexit – het VK nog binnen met onze gewone identiteitskaart?”

 

14 februari 2020 

Verzacht de kerk de Brexit-pijn?

“We zien geen familie meer’, zegt een Britse vrouw tegen de BBC . ‘We zagen ze al niet zo vaak en nu wil ik ze nooit meer zien.’ De reden voor dit pijnlijke familiedrama? De Brexit.”

 

14 februari 2020 

12 dagen na brexit krijgen de Britten een standje van Brussel

“Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU ‘to take back control’, maar tot eind dit jaar zijn de nog Britten gebonden aan EU-wetgeving. Het is nog geen twee weken geleden dat de brexit officieel werd en nu al ontvangen ze een standje van de Europese Commissie.”

 

13 februari 2020 

Crisis in Duitsland: wat zijn de gevolgen voor Nederland en EU?

“We verliezen ons in de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap van de Verenigde Staten en spenderen uren met het theater in het Britse Lagerhuis over brexit. Tegelijkertijd voltrekt zich in Duitsland een politieke crisis van formaat, waarvan de gevolgen wellicht veel groter zijn voor Nederland.”

 

13 februari 2020 

Hoe de Brexit onze Belgische transfermarkt kant beïnvloeden

“Van over het Kanaal werd België deze winter opnieuw gebombardeerd met miljoenen, in ruil voor de goals van Ally Samata en de spieren van Sander Berge, die een plaatsje kregen op de grote carrousel van de Premier League. Wolverhampton telde miljoenen neer voor Leander Dendoncker, Aston Villa kraakte de bank voor Wesley en Brighton deed hetzelfde voor Leandro Trossard.”

 

12 februari 2020 

Noord-Ierland mogelijk in andere tijdzone door Brexit

“Als je dacht dat het allemaal niet ingewikkelder kon rondom de Brexit, moeten we je teleurstellen. Het kan namelijk zijn dat Noord-Ierland door de Brexit straks af en toe in een andere tijdszone zit dan de rest van het eiland.”

 

12 februari 2020 

Wat reizigers moeten weten

“Sinds het Verenigd Koninkrijk op 31 januari officieel de EU heeft verlaten, krijgt BCD Travel heel wat vragen over wat Brexit nu precies betekent voor zakenreizigers. Tot eind 2020 zal er niet veel veranderen en blijven de huidige regels voor handel, reizen en zakendoen gelden.”

 

12 februari 2020 

Internetbank dumpt Britse klanten door Brexit

“De Duitse internetbank N26 keert Groot-Brittannië de rug toe. Alle Britse klanten kregen dinsdag te horen dat hun rekeningen vanaf 15 april gesloten worden.”

 

11 februari 2020 

Brexit: scholen moeten letten op leveranciers uit Verenigd Koninkrijk

“Nu de Brexit een feit is, betekent dit ook dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vanaf 1 januari 2021 komt te vervallen voor het Verenigd Koninkrijk. Scholen moeten mogelijk nieuwe afspraken maken met leveranciers uit dit land. Kennisnet legt het op haar site uit.”

 

11 februari 2020 

Brexit: er verandert nog niets

“BCD Travel heeft een overzicht gemaakt van de impact van Brexit op zakenreizen. Conclusie: tot eind dit jaar zal er niet veel veranderen. ‘Wat de impact vanaf 2021 zal zijn, hangt af van een deal of no-deal Brexit,’ zegt BCD.”

 

11 februari 2020 

Britse overheid: grenscontroles voor goederen na overgangsfase brexit

“Het Verenigd Koninkrijk wil na de brexit-overgangsperiode grenscontroles instellen op goederen die vanuit de Europese Unie worden ingevoerd. Dat zei de Britse minister Michael Gove, die onder meer belast is met de speciale taak de voorzorgsmaatregelen bij een eventuele no-dealbrexit te coördineren.”

 

10 februari 2020 

Geologen voorspellen dat continenten over miljoenen jaren weer samensmelten (behalve Engeland)

“Groot-Brittannië mag zich dan van Europa hebben losgescheurd, eigenlijk gebeurde dat honderdduizenden jaren geleden al een keer écht. Geologisch, dan. Over 250 miljoen jaar ziet het er weer helemaal anders uit.”

 

10 februari 2020 

Boris Brexit

“Een naam als Alexander Boris de Pfeffel Johnson riekt naar Duits bloed. Maar de premier die zijn edele naam snoeit tot die van een kantoorklerk wil net zo weinig met Beieren te maken hebben als Angela Merkel met Cornwall. Onlangs werd mij gevraagd of Duitsland een Boris Johnson als kanselier zou kunnen voortbrengen. Aan zijn Duitse wortels zal het niet liggen, maar ik denk dat Duitsland nog lang niet toe is aan een verteller. De neiging om het spannend te maken zou de Duitsers bang maken.”

Week 6 - 3 t/m 9 februari 2020

9 februari 2020 

Tim de Wit in De Overnachting

“Vorige week maakte hij de Brexit live mee vanuit Londen, maar vanavond zit hij gewoon bij Patrick op de hotelkamer: deze aflevering is Tim de Wit te gast in De Overnachting. Hij is correspondent in Londen voor de NOS. Samen met Patrick en Ierse whiskey praat hij over correspondentschap in tijden van de Brexit.”

 

9 februari 2020 

Ierland naar de stembus, Sinn Fein kan zomaar de grootste worden

“Ierland kiest vandaag een nieuw parlement. En hoewel de economie weer goed draait en premier Leo Varadkar in de Europese Unie complimenten kreeg voor zijn rol in de brexit-onderhandelingen, lijkt hij toch de grote verliezer te worden van de verkiezingen. Sinn Fein, de voormalige politieke tak van de terreurgroep IRA, zou weleens voor een grote verrassing kunnen zorgen.”

 

9 februari 2020 

Vis cruciaal voor afwikkeling brexit 

“Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk slaat stoere taal uit over het terugwinnen van de controle over Britse wateren. Maar er is ook nog zoiets als het VN-zeerechtverdrag, zegt Gerard van Balsfoort, voorman van de European Fisheries Alliance (EUFA), de koepel van Europese visserijorganisaties.”

 

8 februari 2020 

VK kreeg op laatste dag voor Brexit nog extra factuur van 1,3 miljard euro

“Het Verenigd Koninkrijk moet 1,3 miljard euro meer bijdragen aan de Europese begroting voor 2019 dan eerder was voorzien. De boodschap werd uitgerekend op de laatste dag van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie aan Londen overgemaakt. ‘Puur toeval’, klinkt het bij de Europese Commissie.”

 

8 februari 2020 

Haagse Zaken goes Brexit: goede buren of verre vrienden?

“In deze derde, en voorlopig laatste aflevering van Haagse Zaken goes Brexit bespreken we met Clara van de Wiel, Stéphane Alonso en Melle Garschagen hoe het nu verder moet. En we komen terug naar Nederland. Je hoort welke onderhandelingen er nu nog gevoerd moeten worden, wat de rol van Nederland daarin gaat zijn, hoe goed (of niet) we in Nederland zijn voorbereid op de Brexit én hoe de Britten nu naar hun overburen kijken.”

 

7 februari 2020 

Harde Brexit gevaar voor Nissan in Europa

“Als Groot-Brittannië en de Europese Unie er niet in slagen een nieuwe handelsovereenkomst te sluiten en er eind dit jaar een harde Brexit komt, dan komt de toekomst van Nissan in Groot-Brittannië en in de rest van Europa in gevaar.”

 

7 februari 2020 

Plan voor ‘brexit-bom’ mislukt: explosief gevonden aan vrachtwagen

“Noord-Ierse militanten zouden een bom aan een vrachtwagen hebben vastgemaakt met de bedoeling het explosief vorige week vrijdag op een veerboot te laten ontploffen. Op die dag verliet het Verenigd Koninkrijk de EU definitief. De geplande bomaanslag zou een actie zijn van terreurgroep CIRA.”

 

6 februari 2020 

Europarlementariërs: grote onzekerheid havenondernemers over brexit

“De onzekerheid bij havenondernemers is groot over de gevolgen van de brexit. Dat blijkt uit gesprekken tussen Europarlementariërs Caroline Nagtegaal (VVD) en Vera Tax (PvdA) en havenondernemers. Zij spraken maandag in Hoek van Holland over de prioriteiten voor de nieuwe handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk.”

 

6  februari 2020 

Waarom het Brexit-feestje allesbehalve een Brexit-feestje was

“Drie dwaze dagen met De Ondernemer in Londen. Van donderdag tot en met zaterdag hebben we Nederlandse ondernemers in Londen (geen enkele Britse ondernemer wilde voor de camera reageren uit angst voor repercussies) gesproken over hun Brexit-ervaringen en op Parliament Square live verslag gedaan van het aftellen naar Hét Moment. Waarom dat juist allesbehalve een feestje was, beschrijft Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’, in zijn wekelijkse blog.”

 

5 februari 2020 

Brexit-expert over handelsakkoord: Johnson zet hakken in het zand

“Johnson heeft vooral problemen met Europese regels die oneerlijke concurrentie tegen moeten gaan, zegt Van Otterloo. ,,Als de Britten vrijgevig worden met staatssteun aan bedrijven of gaan bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden van werknemers kunnen ze oneerlijke concurrentie voor de Europese Unie (EU) vormen. De onderhandelaars van de EU eisen daarom dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een ‘level playing field’ wordt in ruil voor open toegang tot de Europese markt.””

 

5 februari 2020 

Ook na de brexit liggen Brussel en Londen op ramkoers

“In de aanloop naar de tweede, moeilijkere fase van het brexit-overleg lijken de kampen mijlenver van elkaar verwijderd.”

 

4 februari 2020 

‘Brexit: de Podcast’ zwaait Groot-Brittannië uit

“Het is voorbij, over, gedaan. Na 47 jaar lidmaatschap zijn de Britten uit de EU. Wat laat het voor kater achter bij hen die er jarenlang alles aan hebben gedaan om dit tegen te houden? En hoe was het tussen de feestende massa op het grote plein bij het parlement op Brexit-avond?”

 

4 februari 2020 

Johnson zet verhoudingen met EU op scherp in eerste speech na Brexit

“De Britse premier Boris Johnson heeft de verhoudingen met de Europese Unie maandag op scherp gezet in de eerste speech sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU. Johnson zei onder meer dat hij geen handelsakkoord gaat ondertekenen waarin staat dat het land bepaalde Europese regels moet respecteren na de Brexit.”

 

3 februari 2020 

Geen Brexit-stress bij DFDS Seaways in IJmuiden. Zolang er nog geen nieuw handelsakkoord is met het Verenigd Koninkrijk verandert er weinig

“Ferryboot King Seaways van DFDS Seaways voer dit weekend voor het eerst na het ingaan van de Brexit in IJmuiden af naar Newcastle. Ondanks de verandering van status in de verhoudingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, was er weinig tot geen verandering te merken, zo bleek zondag voor de afvaart. Passagiers en vrachtwagens ondervonden geen vertraging bij het inchecken.”

 

3 februari 2020 

Farage viert feest, Johnson blijft ingetogen op Brexit Day. Maar wat nu?

“Groot-Brittannië beleefde haar eerste weekend buiten de EU in decennia. Nigel Farage vierde feest, Boris Johnson bleef opvallend rustig en de remainers hebben zich tot rejoiners gedoopt.”

Week 5 - 27 januari t/m 2 februari 2020

2 februari 2020 

Zo beleefde Tim de Wit het brexit-nieuws: ‘Dit is krankzinnig groot’

“Met m’n hoofd bonkte ik onder de douche tegen de muur aan. Het was gebeurd. BBC-icoon David Dimbleby had ik even daarvoor, rond 4 uur ’s nachts, op de tv in mijn hotelkamer horen zeggen dat de Britten de EU zouden verlaten.”

 

2 februari 2020 

They got Brexit done – en nu?

“Daar maken de bezoekers van het Brexit-feestje op het Parliament Square zich niet druk over. Voor de aanhangers van über-Brexiteer Nigel Farage telt alleen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is vertrokken. Dat ze het, in hun ogen, bureaucratische juk van Brussel hebben afgeworpen.”

 

1 februari 2020 

Duizend Britten vieren feest. Boris Johnson: dit is het begin van een nieuw tijdperk

“De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten een ‘nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking’ met de Europese Unie in het vooruitzicht gesteld. Hij noemt de brexit ‘geen einde, maar een begin’ van een nieuw hoofdstuk in de Britse geschiedenis.”

 

1 februari 2020 

Op de avond van de Brexit overheerst het optimisme: ‘We hebben ons lang terug’

“Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. De Brexit was om 23.00 uur plaatselijke tijd (middernacht in Nederland) een feit. Duizenden Britten verzamelden zich bij het parlement in Londen om dat te vieren.”

 

1 februari 2020 

De Brexit is een feit, maar het moeilijkste moet nog komen

ZES VRAGEN – Sinds middernacht is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. Na 47 jaar stapten de Britten uit de Europese samenwerking. Maar, het afronden van de scheiding is pas het begin. Experts zeggen: het moeilijkste moet nog komen.”

 

31 januari 2020 – BREXIT DAY

Wat er na de Brexit wel/niet verandert

“Vrijdag, klokslag middernacht, hebben de Britten de EU verlaten. Wordt alles nu anders? Of blijft (voorlopig) nog veel bij het oude? Zeven vragen en antwoorden.”

 

31 januari 2020 – BREXIT DAY

Brexit-tranen vloeien rijkelijk in Europarlement

“De brexit mag dan voor de meeste ‘gewone’ mensen nog steeds een abstract begrip zijn – hoe dichtbij het moment ook is – het Europees Parlement in Brussel veranderde woensdagavond in één groot tranendal.”

 

31 januari 2020 – BREXIT DAY

Deze drie tegenstellingen werden blootgelegd door de brexit

“Het is alweer drieënhalf jaar geleden dat een meerderheid van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie stemde. Zijn de Britten sindsdien anders over de brexit gaan denken? En hoe zit het met de tegenstelling tussen voor- en tegenstanders van toen?”

 

30 januari 2020

De weg naar de Brexit: Een fatale gok van Cameron en de deal van May

“In de nacht van vrijdag op zaterdag stapt het Verenigd Koninkrijk formeel uit de Europese Unie. NU.nl telt af, maar blikt ook terug op de weg die naar dat historische moment leidde. Het eerste deel van Aftellen naar de Brexit: hoe premier David Cameron de grootste gok uit zijn politieke loopbaan verloor en de opkomst van Theresa May, de vrouw die de Brexit moest afleveren.”

 

30 januari 2020

Brexit komt er nu echt aan, economie voelt impact al langer

“De afgelopen jaren is de vraag al vaak gesteld: wat gaat de brexit ons kosten? Vrijdag wordt de scheiding definitief, maar de afspraak is dat pas vanaf 31 december 2020 echt dingen veranderen voor bedrijven en mensen. Wat precies, dat gaan de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk de komende tijd uitonderhandelen. Dan pas wordt de economische impact van de brexit echt duidelijk.”

 

30 januari 2020

Eindelijk brexit, ik ga feesten in de pub en krijg dan vast ruzie met een remainer

“Nog twee dagen, dan is het zover: brexit. Miljoenen levens raken ontregeld, aan beide kanten van de Noordzee. Deze week een serie over de gevolgen voor gewone Britten en Nederlanders. Vandaag laat correspondent Suse van Kleef vijf Britten aan het woord die ze al eens eerder sprak voor deze site.”

 

29 januari 2020

VNO-NCW: kwart ondernemers onvoorbereid op brexit

“Een kwart van de ondernemers heeft zich niet of nauwelijks op brexit voorbereid, weet werkgeversorganisatie VNO-NCW uit een enquête.”

 

29 januari 2020

Bedrijven en organisaties klaar voor een harde brexit die er niet komt

“Uit angst voor een harde brexit werden in Nederland honderden mensen aangenomen. Nu de Britten over drie dagen tegen alle verwachtingen in mét een deal de EU verlaten lijken deze dure voorbereidingen overbodig. Maar de organisaties die de maatregelen namen vinden van niet.”

 

29 januari 2020

Brussel leeft toe naar brexit, maar ‘don’t mention the flag’

“Wat gebeurt er met de Britse vlag als de Britten vrijdag de Europese Unie verlaten? Wie haalt de Union Jack weg en waar gaat de vlag naartoe? De lippen in Brussel gaan stijf op elkaar als de vraag wordt gesteld. Beveiligers van de Europese gebouwen worden bloednerveus als er opnames gemaakt worden in de buurt van de Britse vlag.”

 

28 januari 2020

Risico Brexit-afgrond nog aanwezig eind 2020

“Door de beperkte tijd om een handelsakkoord te sluiten met het Verenigd Koninkrijk ligt het risico van een harde Brexit aan het eind van 2020 nog steeds op de loer, zo waarchuwde EU-onderhandelaar Michel Barnier maandag.”

 

28 januari 2020

Hoe de brexit ook mét deal levens in de war schopt: ‘Ik ben straks mijn paspoort kwijt’

“Nog vijf dagen, dan is het eindelijk zover: brexit. Een historische gebeurtenis die miljoenen levens ontregelt, aan beide kanten van de Noordzee. Hoe? Een aantal gewone mensen legt het uit. ‘Nooit gedacht dat ik mijn paspoort zou kwijtraken.'”

 

27 januari 2020

The revised EU-UK Withdrawal Agreement explained

“The Political Declaration contains the shared ambition to have a Free Trade Agreement with zero tariffs and quotas between the EU and the UK. It states that robust commitments on a level playing field should ensure a future relationship based on open and fair competition. “

 

27 januari 2020

De Britten willen in februari al de onderhandelingen starten over een handelsdeal met Donald Trump – dat vergroot de kans op een harde Brexit

“Het Verenigd Koninkrijk is van plan om al direct na de Brexit op 31 januari met de regering van Donald Trump te gaan onderhandelen over een handelsdeal, zodat er voor het eind van het jaar al een voorlopige regeling kan liggen.”

Week 4 - 19 t/m 26 januari 2020

26 januari 2020

EU draws map for Boris Johnson of where customs checks he says won’t exist will go

“Prime minister has repeatedly denied that there will be extra checks or paperwork to move goods between different parts of the UK. The European Commission has produced a map of where it expects the UK to apply internal customs checks under Boris Johnson’s Brexit withdrawal agreement.”

 

26 januari 2020

Op deze kaarten van de EU staat waar de douanecontroles komen voor Noord-Ierland na de Brexit

“De Britse premier Boris Johnson heeft herhaaldelijk gesteld dat er geen douanecontroles komen tussen het Britse hoofdeiland en Noord-Ierland, maar in de scheidingsovereenkomst met de EU zijn die wel degelijk vastgelegd.”

 

26 januari 2020

Herdenkingsmunt brexit vrijgegeven… nu met juiste datum

“Op de munten staat de brexit-datum 31 januari en ze krijgen ook het opschrift “Peace, prosperity and friendship with all nations” (vrede, voorspoed en vriendschap met alle naties).”

 

25 januari 2020

Correspondent Patrick van IJzendoorn: ‘Ik ben redelijk uitgeput, de Brexit voelt als een bevrijding’

“We waren even afgeleid door de perikelen van Harry en Meghan, maar volgende week verlaat Groot-Brittannië dan echt de Europese Unie. Hoe kijkt correspondent Patrick van IJzendoorn aan tegen deze mijlpaal in de Brexitsaga?”

 

25 januari 2020

Britse economie toont tekenen van herstel

“De Britse economie laat deze maand tekenen van herstel zien. Dat blijkt uit de voorlopige inkoopmanagersindexen voor januari van onderzoeksbureau Markit. De bedrijvigheid in de industrie nam maar minimaal af, terwijl die in de dienstensector sterker dan verwacht toenam.”

 

25 januari 2020

Britse premier Johnson tekent Brexit-document

“De Britse premier Boris Johnson heeft in Londen zijn handtekening gezet onder het verdrag over de Britse terugtrekking uit de EU, nadat eerder deze vrijdag EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het al ondertekenden. De Britse regering deelde dat vrijdagavond mee.”

 

24 januari 2020

Londense City start lobby om nieuwe regelgeving na brexit

“Het bedrijfsleven in Londen is begonnen met een lobby om de regelgeving, waaraan financiële instellingen in de stad moeten voldoen, opnieuw in te richten. Belangenorganisatie International Regulatory Strategy Group, die wordt gesponsord door de Londense City, doet een oproep om de bestaande regels onder de loep te nemen.”

 

24 januari 2020

KVK: Een op vijf ondernemers weet niet wat overgangsfase Brexit betekent

“Een vijfde van de Nederlandse ondernemers weet niet wat de aankomende overgangsfase na de Brexit betekent voor het bedrijf, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) vrijdag op basis van een eigen enquête. Nog steeds zijn er ondernemers die niet voorbereid zijn op het Britse vertrek uit de Europese Unie.”

 

24 januari 2020

North Sea Port is klaar voor brexit

“Nog iets meer dan een week en dan staat de Brexit voor de deur. Zijn de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen daar goed op voorbereid? Volgens co-CEO van North Sea Port Daan Schalck is zijn bedrijf er klaar voor en kan Brexit zelfs kansen scheppen voor havens.”

 

23 januari 2020

Kamer werkt aan maatregelen om jobverlies door brexit te beperken

“De Kamercommissie Sociale Zaken keurde vandaag een wetsvoorstel van Nahima Lanjri (CD&V) goed met maatregelen die het jobverlies bij Belgische bedrijven ten gevolge van de brexit moet beperken. Omdat de finale tekst grondig werd gewijzigd, vroegen N-VA en Open Vld een tweede lezing.”

 

23 januari 2020

Weg is vrij voor brexit, alleen koningin kan vertrek Britten nog frustreren

“De laatste horde voor brexit is een 93-jarige Britse vrouw, van 1 meter 63. Het Britse parlement heeft de wetgeving goedgekeurd die het vertrek uit de EU eind deze maand mogelijk maakt. Slechts de handtekening van koningin Elizabeth ontbreekt nog. Maar dat ze die zal weigeren te zetten is zo goed als ondenkbaar.”

 

22 januari 2020

De onschuldige slachtoffers van de Brexit

“Hoewel weinig van hen tijdens het referendum mochten stemmen, zullen vooral de miljoenen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen de gevolgen van de Brexit ondervinden. Hun rechten worden beschermd in het terugtrekkingsakkoord dat onderhandeld wordt door het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, en waar het Parlement op 29 januari over zal stemmen.”

 

22 januari 2020

Scheiding brengt risico én biedt kansen export- en transportsector

“Nog ruim een week en dan is het B-Day in Groot-Brittannië en in de Europese Unie. Hoe is de stemming aan de overkant van Het Kanaal? Onze man in Londen en Brexit-expert Lennard van Otterloo weet van de hoed en de rand. ,,De bal ligt bij de Britten. Voor wat, hoort wat.’’”

 

21 januari 2020

Het Scheepvaartmuseum koopt twee bijzondere doeken, net op tijd voor de brexit

“Twee unieke en kostbare wandtapijten zijn door het Scheepvaartmuseum in Amsterdam aangekocht. Prijskaartje: 1 miljoen euro per stuk. En dat was maar net op tijd: de aankomende brexit had gemakkelijk roet in het eten kunnen gooien.”

 

20 januari 2020

1000 Europese vermogensbeheerders, verzekeraars, beursuitbaters, fintechs en dienstverleners openen toko in VK 

“Meer dan duizend financiële bedrijven uit de Europese Unie willen na de brexit voor het eerst een kantoor openen in het Verenigd Koninkrijk. Dat komt naar voren uit aanmeldingsgegevens opgevraagd door adviesbureau Bovill bij toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA).”

 

20 januari 2020

Meer dan 1000 EU-bedrijven willen kantoor in VK openen na brexit

“Meer dan 1400 bedrijven uit de Europese Unie hebben vergunning aangevraagd om tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk te kunnen opereren na de brexit. Daar zitten 131 Nederlandse bedrijven bij.”

 

19 januari 2020

Britse minister waarschuwt bedrijven voor andere regels na vertrek uit EU

“De Britse minister van Financiën Sajid Javid heeft het Britse bedrijfsleven gewaarschuwd dat de regelgeving binnen het Verenigd Koninkrijk na de Brexit zal afwijken van die van de Europese Unie. Dat deed hij zaterdag in een interview in de Financial Times. Hij benadrukte daarbij dat Britse bedrijven zich zullen moeten aanpassen na het Britse uittreden uit de EU.”

 

19 januari 2020

Forget staying close to EU after Brexit, chancellor tells business

“Sajid Javid, the UK chancellor, has delivered a tough message to business leaders to end their campaign for Britain to stay in lock-step with Brussels rules after Brexit, telling them they have already had three years to prepare for a new trading relationship.”

Week 3 - 13 t/m 18 januari 2020

18 januari 2020

Brexit, strijd tussen mythe en werkelijkheid

“Na het brexitreferendum voelde oud-journalist Peter Brusse, die al ruim een halve eeuw de Britten bestudeert, zich beledigd en gekrenkt. In Leeuwarden legde hij gisteren uit waarom veel Britten zich niet thuis voelen in Europa.”

 

18 januari 2020

Verenigd Koninkrijk maakt plannen voor viering ‘Brexit Day’ bekend

“De dag wordt gevierd met onder meer een officieel aftelmoment, een speech van Johnson en een speciale Brexit-munt, meldt BBC News.
Verder zullen er lichtshows zijn en wordt er met vlaggen gewapperd. Via een klok waarop de tijd geprojecteerd staat, wordt op 31 januari afgeteld naar 23.00 uur (lokale tijd). Op dat moment verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU.”

 

17 januari 2020

Tuinbouw mikt op terugkerende arbeidsmigrant brexit

“Gemeenten worden steeds meer geconfronteerd met remigranten die onvoorbereid uit het Verenigd Koninkrijk terugkeren naar Nederland. Zij proberen de terugkerende remigranten in te zetten om tekorten op te vangen in de zorg en tuinbouw. Dat schrijft de provincie Zuid-Holland in een update over brexit-voorbereidingen.”

 

17 januari 2020

Nederland wordt hard getroffen, maar sectoren kunnen ook profiteren

“Nederland gaat naast Ierland het hardst getroffen worden door Brexit die zich deze maand voltrekt, stelt expert Lennard van Otterloo in de wekelijkse Brexit-podcast. Maar: bepaalde sectoren en bedrijven kunnen er juist ook van profiteren.”

 

17 januari 2020

Big Ben zal niet triomfantelijk beieren als de Brexit begint

“De Britten zullen de Europese Unie in de late avond van 31 januari stilletjes verlaten. Premier Boris Johnson heeft donderdag bepaald dat Big Ben op dat historische moment niet zal luiden. Het zou te duur zijn om de klok, die wegens de renovatiewerkzaamheden buiten gebruik is, voor de gelegenheid te laten klinken. De brexiteers wantrouwen dit excuus.”

 

16 januari 2020

800 extra parkeerplaatsen: Zeeuwse haven klaar voor Brexit

“Extra parkeerlocaties waarop in totaal 800 vrachtwagens kunnen parkeren. North Sea Port, de Zeeuws-Gentse haven is klaar voor de Brexit. Er zijn twee scenario’s uitgewerkt. Eentje voor een zachte Brexit, afspraken met de EU, en eentje voor een harde, no-deal Brexit.”

 

16 januari 2020

Waarom het na ‘Get Brexit done’ nu om ‘Get Big Ben done’ gaat

To ring, or not to ring. That is the question. Opeens gaat het daar over. Want: moet Big Ben op de dag van Brexit wel of niet het verlaten van de Europese Unie inluiden? Brexit-expert Lennard van Otterloo, zelf woonachtig en werkzaam in Londen, neemt de lezer mee in deze ‘afleidingsmanoeuvre’ en duikt ook daarom in de geschiedenis van de Britse eilanden én Europa.”

 

16 januari 2020

EU wil na brexit “dag en nacht” werken aan deal met Londen

“De Europese Unie is bereid na de brexit “dag en nacht” door te werken om voor de deadline een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, die vorige week waarschuwde dat het “vrijwel onmogelijk” was om voor eind 2020 een allesomvattend akkoord rond te krijgen.”

 

15 januari 2020

Nederlands bedrijfsleven vreest staatssteun VK na Brexit

“Het meest heikele punt in een handelsakkoord tussen EU en VK lijkt een ‘gelijk speelveld’ te worden. VNO-NCW is bezorgd.”

 

14 januari 2020

Door brexit zijn Baudet en Otten verwikkeld in een ingewikkelde stoelendans

“De redactie van ‘Plein 2′ begint vol frisse moed aan 2020, een jaar waarin de burger een keer niet naar het stemhokje hoeft voor het een of ander. Alleen een voortijdig einde van dit kabinet kan nog roet in het eten gooien.”

 

14 januari 2020

Brexit, wint de koopman of de dominee?

“Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dat mogen de Britten best voelen, vinden sommige EU-landen. Maar andere lidstaten hebben juist baat bij een ruimhartig handelsakkoord.”

 

13 januari 2020

Groezelige clochards, slapend op de vloer met een rolkoffertje als kussen

“Londen is de populairste bestemming vanaf Eindhoven Airport, las ik vorige week. Ik vind dat opvallend. Want waarom gaan al die mensen niet gewoon met de trein? Nou ja, ik weet heus wel waarom: de trein is duurder.”

 

13 januari 2020

De Britten ruziën opnieuw over brexit: moet de Big Ben wel of niet luiden als het land de EU verlaat?

“Een groep brexit-aanhangers wil het vertrek uit de EU opluisteren met het geluid van de Big Ben.”

 

Week 2 - 6 t/m 12 januari 2020

12 januari 2020

Brexit en parkeerkaart zorgen voor meer inwoners Benidorm

“Het aantal ingeschreven inwoners is in 2019 gestegen in Benidorm. Het is volgens de gemeente de hoogst genoteerde stijging van inwoners met in 2019 een totaal van 1.163 personen. Het gaat daarbij om personen die zich als inwoners inschrijven bij de gemeente.”

 

12 januari 2020

$170 Billion and Counting. The Cost of Brexit for the UK.

“Research by Bloomberg Economics estimates that the economic cost of Brexit has already hit 130 billion pounds ($170 billion), with a further 70 billion pounds set to be added by the end of this year. That’s based on the damage caused by the U.K. untethering from its Group of Seven peers over the past three years.”

 

11 januari 2020

Brexit nu al £130 miljard verspeeld

“De Britse premier Boris Johnson prijst de brexit aan als kans om het Verenigd Koninkrijk tot bloei te laten komen, maar economen plaatsen daar vraagtekens bij. De keuze voor een toekomst buiten de Europese Unie kostte de Britse economie al 130 miljard pond (153 miljard euro), berekenden onderzoekers van financieel persbureau Bloomberg.”

 

11 januari 2020

Britse winkelverkopen dalen voor het eerst in jaren

“De aanstaande Brexit is voelbaar in de Britse winkelstraten. Winkelverkopen zijn vorig jaar voor het eerst gedaald sinds de metingen zijn begonnen. Onzekerheid over het naderende 31 januari speelde de verkopen parten, meldt het British Retail Consortium (BRC). Brexit-expert Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’ en daar zelf ook ondernemer, verwacht faillissementen van warenhuizen.”

 

11 januari 2020

Kosten Brexit tot nu toe geschat op 153 miljard euro

“De kosten van de Brexit voor de Britse economie worden tot nu toe geschat op 130 miljard pond (zo’n 153 miljard euro), volgens een onderzoek van Bloomberg. Het bedrag is gebaseerd op de schade die het Verenigd Koninkrijk heeft opgelopen door uit de EU te treden. Mogelijk komt daar in de loop van 2020 nog 70 miljard pond bij.”

 

10 januari 2020

‘The ayes have it’- Brits Lagerhuis kiest voor Brexit

“Het was een formaliteit: het Britse Lagerhuis heeft de Brexitwet van Boris Johnson goedgekeurd. 330 parlementariërs stemden voor, 231 tegen. De Conservatieve Partij van Johnson heeft sinds de verkiezingen van vorige maand een ruime meerderheid in het Lagerhuis.”

 

10 januari 2020

Britse Lagerhuis definitief akkoord met Brexit-wet

“Het Britse Lagerhuis heeft donderdag definitief zijn goedkeuring gegeven aan de wetgeving die het mogelijk moet maken dat het Verenigd Koninkrijk eind deze maand uit de Europese Unie stapt.”

 

9 januari 2020

Brits parlement zet belangrijke stap richting Brexit

“Het Britse Lagerhuis rondt donderdag naar verwachting de behandeling af van de brexitwetgeving van premier Boris Johnson. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet richting het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, dat op 31 januari moet plaatsvinden.”

 

9 januari 2020

Boris Johnson gaat landen Europese Unie tegen elkaar uitspelen

“Over drie weken, op 31 januari, is Brexit een feit. En daar is de Britse premier Boris Johnson zo verheugd over dat daar zelfs een nationale feestdag van wil maken. Het echte werk, de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag, moet zowaar nog beginnen.”

 

8 januari 2020

Audio-visuele bedrijven ‘zien Brussel als beste vestigingsplaats’

“Het Londense onderzoeksbureau Analysys Mason concludeert dat Brussel voor de meeste audiosvisuele bedrijven de interessantste vestigingsplaats is, om ook post-Brexit eenvoudig binnen Europa te kunnen opereren.”

 

8 januari 2020

Johnson wil feestdag ter ere van Brexit

“Als het aan premier Boris Johnson ligt, komt er een nationale feestdag ter ere van de Brexit. Details over een dergelijke feestdag op 31 januari zijn door Downing Street niet bekendgemaakt, maar Britse media weten te melden dat de voorbereidingen al in gang zijn.”

 

7 januari 2020

Bedrijven laten VK links liggen omwille van Brexit

“Het voorbije jaar heeft Flanders Investment and Trade vijf buitenlandse bedrijven kunnen overtuigen om in West-Vlaanderen te investeren in plaats van in Groot-Brittannië omwille van de onzekerheid rond de brexit. Het gaat om een investering van samen 45 miljoen euro, goed voor 306 banen.”

 

7 januari 2020

Lagerhuis stemt 9 januari over Brexit-wet

“Dit jaar verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) naar alle waarschijnlijkheid de Europese Unie (EU). De nieuwe deadline, die is vastgesteld voor een akkoord, is 31 januari 2020. Op donderdag 9 januari aanstaande stemt het Lagerhuis opnieuw over de brexit-wet, inclusief alle amendementen. Daarna moet het Hogerhuis de wet nog goedkeuren, zo bericht ondernemersvereniging evofenedex.”

 

6 januari 2020

Plastic-taks moet Brexit-gat in EU-begroting dichten

“De Europese Unie wil een belasting op plastic afval invoeren, om het gat in de begroting te dichten dat ontstaat door de Brexit. De maatregel moet in de Brusselse meerjarenbegroting van 2021-2028 belanden, schrijft de Financial Times.”

 

6 januari 2020

Brexit-strateeg Cummings zoekt ‘echte jokers’

“Dominic Cummings is op zoek naar ‘gekkies en zonderlingen’, naar ‘echte jokers’. Jonge mensen met creatieve en excentrieke ideeën kunnen volgens de tegendraadse Brexit-strateeg van groot belang zijn bij de hervormingen van het landsbestuur nadat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten heeft.”

 

Week 1 - 29 december 2019 t/m 5 januari 2020

5 januari 2020

Substantiële democratie of laten we onze controle terugpakken

“‘Let’s take back control’ was de slogan van de Brexiteers voor het referendum over Brexit in 2016. Deze slogan werd meedogenloos vaak herhaald, terwijl de ‘Remainers’ nooit een effectieve slogan naar voren brachten.”

 

5 januari 2020

Waarom May de Brexit er niet door kreeg en Johnson wel

“Met een stevig mandaat van de kiezer beukt Boris Johnson in een paar maanden een Brexit door de Unie. En dat terwijl Theresa May er in anderhalf jaar politiek en diplomatiek zwoegen geen meter vooruit kwam. Talent voor leiderschap maakt hier duidelijk het verschil.”

 

4 januari 2020

Gesprek premier Johnson en EU-president Von der Leyen vlak voor brexit

“Drie weken voordat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, gaat de kersverse Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar Londen. Op woendag 8 januari ontmoet zij daar de Britse premier Boris Johnson.”

 

4 januari 2020

John le Carré schrijft een gelaagde, geestige thriller over de Brexit

“Op zijn 88ste is ex-spion John le Carré nog niet klaar met de wereldpolitiek. In een gelaagde, geestige thriller spoort hij de lezer aan de Brexit toch nog eens te overdenken.”

 

3 januari 2020

Pond zakt weg door bezorgdheid no-deal brexit

“Het Britse pond sterling verloor donderdag aan waarde. De euforie van kort na de verkiezingen half december maakt plaats voor bezorgdheid over het risico van een no-deal brexit eind 2020.”

 

3 januari 2020

Historisch jaar voor de EU: Brexit, geld en klimaat

“EU-regeringsleiders drukken armpje met Boris Johnson over Brexit, en met elkaar.”

 

2 januari 2020

5G, Brexit,en PFAS: dit zijn de 10 ondernemersthema’s in 2020

“Wetgeving, consumentengedrag, duurzaamheid. Een ondernemer moet op veel borden tegelijk schaken. Het hebben van een goede spelstrategie is in 2020 misschien wel belangrijker dan ooit. De sectorspecialisten van ABN AMRO geven alvast inzicht en achtergrond in tien thema’s die bedrijven volgend jaar gaan beïnvloeden.”

 

2 januari 2020

Ook de Nederlandse industrie koerst af op krimp – handelsakkoord met het VK na de Brexit wordt cruciaal

“De Europese industrie heeft het zwaar en dat is ook in Nederland te zien. Een peiling onder inkoopmanagers wijst op krimp in de slotmaand van 2019. Een cruciale factor voor Nederlandse exporteurs en importeurs is het handelsakkoord met het VK na de Brexit, waarover dit jaar wordt onderhandeld.”

 

2 januari 2020

Dit zijn de grootste uitdagingen voor de Europese Commissie in 2020

“De nieuwe Europese Commissie maakt het liefst vaart met haar Green Deal. Maar andere onderwerpen, brexit voorop, zullen het beeld dit jaar bepalen.”

 

1 januari 2020

Groot-Brittannië drijft naar Amerika, weg van Europa

“Met de grote overwinning van Boris Johnson bij de laatste verkiezingen lijkt de Brexit op 31 januari 2020 dan toch te gaan gebeuren. David Marchant is Brits én Nederlands. Hij houdt zijn hart vast als hij naar zijn geboorteland kijkt.”

 

31 december 2020

Ondanks overgangsperiode chaotische brexit op komst

“Na 3,5 jaar zwoegen is de Brexit over exact 1 maand dan eindelijk een feit. Komend jaar zal er naar verwachting nog weinig gaan veranderen in de overgangsperiode, maar het is nog maar de vraag hoe de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk er na 2020 uitziet. Daarvoor waarschuwt Floortje Nagelkerke, partner bij advocatenkantoor Norton Rose Fulbright.”

 

31 december 2019

Johnson geeft verzet tegen langere overgangsperiode brexit op

“De Britse premier Boris Johnson geeft zijn verzet tegen het verlengen van de overgangsperiode na de brexit tot na 2020 waarschijnlijk nog wel op. Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan gezegd tegen de Ierse krant Irish Times.”

 

31 december 2019

Brexit-expert: nog voor de zomer klinken alarmbellen vanuit bedrijfsleven

“In zijn vorige blog schreef Brexit-expert Lennard van Otterloo over de drie hoofdpijndossiers die Boris Johnson overhield aan zijn winst, de Schotse roep om het Verenigd Koninkrijk te verlaten, de slechte toestand van de Britse winkelstraat en het dilemma met de maakindustrie. In deze blog gaat ‘onze man in Londen’ dieper in op de dilemma’s die komend jaar zal brengen. Plus: een voorspelling.”

 

30 december 2019

EU beschuldigd van bezuinigingen bij fonds voor de allerarmsten om kostprijs van brexit op te vangen

“De Europese Commissie wordt ervan beschuldigd de EU-financiering voor de armste inwoners van het continent met bijna 50 procent te willen verlagen. Op die manier zou de Unie zich willen wapenen tegen de hoge kostprijs van de brexit.”

 

30 december 2019

Gebeurtenis van een decennium: Brexit

“De exit van een land uit de Europese Unie betekent een breuk in de loop van de historie. Tot nu toe groeide de EU alleen maar, als ware dit een natuurlijk fenomeen. De ‘tegennatuurlijke’ breuk vereist analyses.”

 

30 december 2019

Boris Johnson doet het begrip Brexit in de ban

“De Londense krant The Sunday Times meldt dat [Johnson] het woord zelf taboe heeft verklaard. Brexit mag niet meer gebruikt worden in documenten, tijdens vergaderingen en het woord wordt ook uit verwijderd uit de benaming van de speciale eenheid die zich bezighoudt met het in goede banen leiden van de…. nou ja, dat. Die heet voortaan Taskforce Europe.”

 

29 december 2019

Noorderlingen vast in Britse politieke poppenkas: ‘Ik heb mij nog nooit zoveel buitenlander gevoeld als nu’

“Wel brexit, geen brexit, nieuwe deals, nieuwe leiders… De politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk is op z’n zachtst gezegd complex te noemen, met als klapper de bizarre verkiezingsuitslag van 12 december. Deze politieke wirwar zorgt voor veel onzekerheid over de toekomst van het land, maar ook over de status van EU-inwoners. Wij blikken terug op een zeer bewogen politiek jaar met noorderlingen die in Groot-Brittannië wonen.”

Week 52 - 22 t/m 28 december 2019

28 december 2019

Ierland geeft recordaantal paspoorten uit: “Grootste vraag vanuit Verenigd Koninkrijk weges brexit”

“De Ierse overheid kreeg in totaal zo’n 94.000 aanvragen van mensen geboren in het Verenigd Koninkrijk. Alles bij elkaar zijn er meer dan 900.000 Ierse paspoorten verstrekt. Dat is 7 procent meer dan in 2018. Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney was 2019 daarmee een uitzonderlijk jaar.”

 

28 december 2019

Von der Leyen: ‘Te weinig tijd voor handelsdeal met Britten’

“Nog voor de nieuwe fase van brexitonderhandelingen goed en wel van start is gedaan, zet voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie er al druk op. Ze twijfelt of er genoeg tijd is om een handelsdeal te sluiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.”

 

27 december 2019

Aantal beursgangen gekelderd door onzekerheid over brexit

“Wereldwijd was de interesse om naar de beurs te gaan in 2019 niet heel sterk. Maar in het VK was de teruggang van het aantal ipo’s enorm. Er was een daling van 62 procent van het aantal Britse beursintroducties. Wereldwijd was de daling 19 procent.”

 

26 december 2019

Timmermans schrijft ‘liefdesbrief’ aan Verenigd Koninkrijk

“Als de Britten zich bedenken over de Brexit, dan zijn ze altijd terug welkom in de Europese Unie. Dat schrijft ondervoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in een zelfverklaarde ‘liefdesbrief’ aan de inwoners van het Verenigd Koninkrijk.”

 

26 december 2019

Kerstpodcast: met het zweet in de handen naar Calais

“De brexit: 2019 was natuurlijk het jaar van de brexit. In februari reisde buitenlandredacteur Romana Abels mee met vrachtwagenchauffeur Henry Overeem naar Engeland. Op naar Calais, bang voor inklimmers, door naar Dover, vrees de bureaucratie die de brexit met zich zal meebrengen. Ze reisden samen door een somber land.”

 

25 december 2019

Brexit-expert ziet drie nieuwe hoofdpijndossiers  Boris Johnson

“Brexit gaat er komen, en nog op 31 januari ook, geheel volgens wens van Boris Johnson. Maar juist door zijn verkiezingszege heeft hij er wel drie hoofdpijndossiers bij gekregen. ‘Onze man in Londen’, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo legt uit welke, en waarom.”

 

25 december 2019

Niemand die écht dacht aan een brexit: ‘Het viel niet te bevatten’

“De lucht kleurde lichtroze. Londen lag er vredig stil bij. Het was vijf uur ’s morgens en de uitslag van het EU-referendum drong maar langzaam tot me door.”

 

24 december 2019

Britse premier Johnson roept in kerstboodschap “om niet te veel ruzie te maken” en zwijgt over Brexit

“In de videoboodschap vroeg hij zijn landgenoten om in deze kerstperiode alles wat goed is te vieren met familie en vrienden, wat er ook voordien is gebeurd. Opvallend: het woord “brexit” valt geen enkele keer.”

 

24 december 2019

Van migratie tot brexit: de uitdagingen voor Europa in 2020

“Het was weer een tumultueus jaar op het Europees continent met verkiezingen en verdeeldheid over onderwerpen van migratie en klimaat tot de macht van de EU. We blikken terug en vooruit met Europa-correspondent Saskia Dekkers.” [video]

 

23 december 2019

Blockchain.com voegt Britse pond toe voor Brexit

“Blockchain.com, aanbieder van een cryptocurrency-wallet, maakt het voor gebruikers mogelijk om geld te storten en op te nemen in Britse ponden (GBP).”

 

22 december 2019

Nieuwe herdenkingsmunt voor brexit met juiste datum

“De Britse regering heeft nieuwe munten van 50 pence ter herdenking van de brexit besteld, dit keer met de correcte datum. De instantie die de munten slaat in het Verenigd Koninkrijk, moest volgens mediaberichten een miljoen stuks van de munt ter herinnering aan de historische dag laten hersmelten omdat ze de datum van 31 oktober droegen.”

 

22 december 2019

Johnson loodst zijn brexit-deal als een koning door het parlement

“Zonder enige concessie aan de oppositie en met ruime meerderheid stemt het Britse parlement in met de brexit-wetten.”

Week 51 - 15 t/m 21 december 2019

21 december 2019

Focus Queen’s Speech op Brexit

“Een snelle Brexit, veel extra geld voor de nationale gezondheidszorg en terroristen die hun straf moeten uitzitten. De Queen’s Speech, de Britse Troonrede, klonk zeer vertrouwd. Geen wonder. Het was net iets meer dan twee maanden geleden dat koningin Elizabeth de ‘ambitieuze’ plannen van de regering Johnson voorlas in het Britse Hogerhuis, al was dat meer een veredeld verkiezingsprogramma.”

 

21 december 2019

Brexit-deal aangenomen door Lagerhuis

“De Conservatieve Partij behaalde tijdens de verkiezingen vorige week een grote meerderheid. Het aannemen van de Brexitdeal is de belangrijkste stap richting een formele Brexit.”

 

20 december 2019

Troonrede VK: Brexit op 31 januari is topprioriteit regering Johnson

“De Brexit op 31 januari is de topprioriteit van de regering van Boris Johnson. Dat benoemde koningin Elizabeth donderdag tijdens haar speech bij het officiële aantreden van het nieuwgekozen Britse parlement.”

 

20 december 2019

Troonrede VK: Brexit op 31 januari is topprioriteit regering Johnson

“De Brexit op 31 januari is de topprioriteit van de regering van Boris Johnson. Dat benoemde koningin Elizabeth donderdag tijdens haar speech bij het officiële aantreden van het nieuwgekozen Britse parlement.”

 

20 december 2019

Rijke Brexit-Britten kopen EU-paspoort

“Het bezit van een EU-paspoort is de nieuwe rage onder puissant rijke Conservatieve Brexit-supporters. Voor 2 miljoen euro kunnen ze al een Cypriotisch paspoort kopen. Daardoor houden ze ook na Brexit directe toegang tot de EU.”

 

19 december 2019

Bezorgt brexit bedrijven de bibbers? Neuh, maar ze willen nu wel snel zekerheid

“Wachten bedrijven in Midden-Brabant met samengeknepen billen op de Britse uittocht uit Europa? Het lijkt er niet op. Niet meer. Ondernemers die zaken doen met ‘de overkant’ hebben zich inmiddels wel voorbereid. En dan nog: ,,Niemand is er bij gebaat de boel in de soep te laten draaien.””

 

19 december 2019

Brussel waarschuwt voor harde breuk met Londen na weigering van Johnson om overgangsperiode na brexit te verlengen

“Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er niet in slagen om eind volgend jaar een handelsakkoord te sluiten, kan dat een harde breuk betekenen. Zo uit elkaar gaan zou duidelijk het belang van de EU schaden, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in het Europees Parlement. “Maar het zou nog meer impact hebben op het Verenigd Koninkrijk”, waarschuwde ze.”

 

19 december 2019

Waarom de echte Brexit niet komt in 2020 en Boris Johnson voor een uiterst pijnlijke keuze staat

“[De monsterzege van Boris Johnson] betekent niet dat een soepele afwikkeling van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is gegarandeerd. Integendeel.”

 

18 december 2019

De gifbeker van de brexit is nog niet leeg

“De daverende verkiezingszege van de Britse premier Boris Johnson betekent zo goed als zeker dat de Britten uit de Europese Unie stappen, waarmee er een einde komt aan een ongelukkig verstandshuwelijk dat bijna veertig jaar heeft geduurd. Al zal de brexit nog geen gelopen race zijn.”

 

18 december 2019

EU, Schotland, bedrijfsleven, voor Boris Johnson begint het pas nu

“De draaiboeken (kunnen) worden afgestoft, komende vrijdag zal Brexit een feit zijn. Ook Brexit-expert Lennard van Otterloo rekent daarop, maar stelt in de podcast ook dat Boris Johnson er daarmee nog lang niet is.”

 

18 december 2019

Boris Johnson schermt met No-Deal Brexitwet vrijdag in Lagerhuis aan de orde

“Boris Johnson wil wettelijk vastleggen dat de Britten de Europese Unie eind volgend jaar, aan het einde van de overgangsperiode, verlaten. Hiermee wil hij Brussel onder druk zetten om zo snel mogelijk een vrijhandelsakkoord te sluiten.”

 

17 december 2019

Brexitwet vrijdag in Lagerhuis aan de orde

“De Britse premier Boris Johnson gaat de Brexit-wet die uittreding van het VK uit de EU per 31 januari regelt, vrijdag voorleggen aan het Lagerhuis. Hij wil dat de wet er voor de Kerst door is.”

 

17 december 2019

Johnson wil einde overgangsperiode brexit in nieuwe wet vastleggen

“De Britse premier Boris Johnson wil met zijn nieuwe brexitwet iedere verlenging van de overgangsperiode na het Britse vertrek uit de EU voorkomen. Volgens verschillende Britse media staat in de wet een verbod op een verdere verlenging van de transitieperiode na 31 december 2020.”

 

17 december 2019

No Deal-Brexit zou Nederland hard raken

“De Nederlandsche Bank voorziet forse economische schade als de Britten uit de EU tuimelen zonder handelsakkoord.”

 

16 december 2019

Economen zien nog veel onzekerheid na brexit

“De klinkende overwinning van de Conservatieven bij de Britse verkiezingen maakt voor slechts een paar maanden tijd een einde aan brexitonzekerheid. Dankzij de absolute meerderheid voor de partij van premier Boris Johnson is het zo goed als zeker dat de Britten eind januari 2020 de Europese Unie verlaten. Maar economen wijzen op de periode daarna waarin de Britten in razend tempo een nieuwe handelsrelatie met het landenblok moeten uitonderhandelen.”

 

16 december 2019

Ook na monsterverlies Labour ontbreekt het Corbyn aan zelfkritiek

“Na het daverende verlies van donderdag is binnen Labour een richtingenstrijd uitgebroken. Terwijl veel sociaal-democraten het onmiddellijke vertrek eisen van Jeremy Corbyn, legt de partijleider zelf de schuld bij Boris Johnson en de media.”

 

15 december 2019

Brexit-expert: op verkiezingsuitslag is in Europese Unie stiekem gehoopt

“Duidelijkheid. Eindelijk. Want, daar wordt door iedereen wel van uit gegaan, Brexit is op 31 januari een feit, in welke vorm dan ook. Door de hele Europese Unie (EU) zullen politici opgelucht ademhalen, is er stiekem op gehoopt, stelt Lennard van Otterloo, Brexit-expert, ondernemer in Londen en vaste columnist/blogger bij De Ondernemer. Hij legt uit waarom.”

 

15 december 2019

Deze Nederbritten kunnen zich nu echt klaarmaken voor brexit 

“In het VK wonen 150.000 Nederlanders die op de een of andere manier geraakt worden door het vertrek van de Britten uit de EU. Maar na meer dan drie jaar onzekerheid is er bij hen ook opluchting dat er nu eindelijk duidelijkheid is.”

 

15 december 2019

De Brexit gaat definitief dor, maar het blijft een hachelijk avontuur

“Na de klinkende verkiezingszege die Boris Johnson voor de Conservatieven heeft binnengesleept, hoeft niemand er meer aan te ­twijfelen: de Brexit gaat definitief door. De kiezers hebben gesproken, er is geen tweede Brexit-­referendum meer nodig.”

Week 50 - 9 t/m 14 december 2019

Week 50

14 december 2019

Na Brexit wachten op volgende dreun

“Shell shocked. Zo reageren media en politici op de verkiezingszege van de Britse premier Boris Johnson. De uitslag bevestigt de massale steun voor de Brexit en is een mokerslag voor politiek links. ’Nachtmerrie voor Kerstmis’, kopte een Britse tabloid.”

 

14 december 2019

Rutte: winst Johnson helpt afwikkeling brexit

“Een verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson zou de afwikkeling van de brexit helpen en dat zou volgens Mark Rutte “goed nieuws” zijn. Hij reageerde na afloop van de EU-top in Brussel kort nadat de eerste peilingen naar buiten waren gekomen.”

 

14 december 2019

De Conservatieven hebben gewonnen, wat betekent dat voor de brexit?

“Premier Boris Johnson heeft bij de Britse verkiezingen een absolute meerderheid gehaald. Nu dit achter de rug is ligt de brexit weer onder een vergrootglas. Grote vraag voor politici is hoe het nu verder moet in dat hoofdpijndossier.”

 

13 december 2019

Overwinning Boris brengt geluk naar Damrak toe

“Op vrijdag de dertiende hadden beleggers op het Damrak weinig reden tot klagen. De opluchting dat met de grote overwinning van de Britse premier Boris Johnson de impasse rond de Brexit is doorbroken stuwde de AEX weer boven de 600 punten. De bevestiging van de gedeeltelijk handelsdeal tussen Amerika en China werd uiteindelijk lauw ontvangen.”

 

13 december 2019

Brexit gaat definitief door, wat betekent dat voor jou?

“De Britse verkiezingen zijn uitgedraaid op een ruime overwinning voor de Conservatieve partij. Premier Boris Johnson heeft de meerderheid waar hij zo op hoopte, en kan nu op 31 januari 2020 uit de Europese Unie stappen. Dat heeft gevolgen voor (Nederlandse) toeristen, voor ondernemers die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, en voor expats die er werken.”

 

13 december 2019

Boris Johnson krijgt ‘fantastisch brexit-mandaat’, Labour verpletterd

“De parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgelopen op een grote overwinning voor premier Boris Johnson. Zijn Conservatieve Partij behaalt de absolute meerderheid en krijgt 365 van de 650 zetels in het Lagerhuis, tegen 203 voor Labour. Ondanks de verpletterende nederlaag wil Labour-leider Jeremy Corbyn voorlopig aanblijven, om leiding te geven aan een periode van bezinning.”

 

12 december 2019

D66: Nederland moet wetenschappers helpen die voor Brexit willen ‘vluchten’.

“Nederland moet zich actief in gaan zetten om wetenschappers binnen te halen die uit het Verenigd Koninkrijk willen vertrekken als gevolg van de Brexit. Met dat plan komt D66 vandaag, valt te lezen op hun website.”

 

12 december 2019

De Britse stembussen zijn geopend: hoe spannend gaat het worden?

“In Groot-Brittannië zijn de stembussen geopend. Komt de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson als winnaar uit de bus of komt er een koerswijziging met oppositiepartij Labour? En welke rol speelt brexit? Correspondent Anne Saenen legt uit wat we kunnen verwachten.”

 

12 december 2019

Britten beleven geen Brexit, maar een ware revolutie

“Na de Britse verkiezingen zal de machtspositie van Boris Johnson worden versterkt. Dat zal leiden tot bureaucratisering, centralisering  en despotisme, stelt Mark van ­Ostaijen.

 

11 december 2019

Na de brexit zullen we opnieuw van de Britten gaan houden

“De talrijke anglofielen in Nederland hebben ondervonden dat hun liefde voor Engeland niet wederkerig is. Maar straks zullen ze weer de illusie koesteren dat de Engelsen hun grapjes leuk vinden.”

 

11 december 2019

Britse verkiezingen: dit zijn de brexit-scenario’s daarna

“Op nota bene vrijdag de dertiende weten we de definitieve uitslag van de Britse verkiezingen. Bovenal weten ook wij die dag wat dat voor Brexit kan gaan betekenen en mag het blauwe Brexit-monster van minister Blok zo langzamerhand weer uit de kast. Maar: zo veel als er van deze verkiezingen afhangt, zo weinig valt er te voorspellen, weet ook Brexit-expert Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’.”

 

11 december 2019

Brexit biedt kansen voor Nederlandse techbedrijven

“De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland voor 31 januari. Europese bedrijven zetten zich schrap voor de negatieve impact op handelsverkeer, maar sommige (tech)bedrijven zien juist kansen.”

 

10 december 2019

Brexit: meest ingrijpende verkiezingen in geschiedenis

“Dit zijn de meest ingrijpende verkiezingen in decennia’, zegt VK-correspondent Lia van Bekhoven. Deze verkiezingen gaan de koers van het Verenigd Koninkrijk bepalen. Dat kan een hele revolutionaire koers zijn als Boris Johnson een meerderheid krijgt en het VK beslist om donderdag uit de EU te stappen. ‘Maar nergens hoor je over de gevolgen van zo’n allesomvattende keuze’, zegt Van Bekhoven. Niemand praat over de gevolgen van Brexit voor de doorsnee Brit en voor het voortbestaan van het VK. ‘Het lijkt in dat opzicht dat het nergens om gaat.'”

 

10 december 2019

Brexit en boerenprotest na #dtv meestgebruikte hashtags op Twitter in 2019

“De Brexit en de boerenprotesten horen in 2019 tot de meestgebruikte hashtags op Twitter, maakt het sociale medium maandag bekend. De lijst wordt aangevoerd door #dtv (durf te vragen), waarmee Twitter-gebruikers laten weten zich niet te schamen om een vraag te stellen.”

 

10 december 2019

Gebrek aan geloofwaardigheid dwingt Engeland te kiezen voor ‘minst slechte’ partij

“De Britten maken zich op voor de derde landelijke verkiezingen in ruim vier jaar. Donderdag gaan ze naar de stembus, en weer lijkt de Conservatieve Partij er met de winst vandoor te gaan.”

 

9 december 2019

Brexit-expert: “Wint Johnson, dan lukt ‘m brexit-akkoord voor 31 januari. Maar dan…

“Boris Johnson wint deze week de verkiezingen, maar met een grote meerderheid: zeker niet. En als hij dan begin komend jaar de Brexit-deal er doorheen krijgt, volgen lastige keuzes, nog méér lastige keuzes. Want, zo verwacht en schrijft Brexit-expert en ondernemer in Londen, Lennard van Otterloo in zijn blog: ‘Vergeet niet, er is hier nergens een meerderheid voor. De man en vrouw in de straat zijn net zo verdeeld als het parlement.'”

 

9 december 2019

Meerderheid van Schotten wil onafhankelijkheid als brexit plaatsvindt

“Een meerderheid van de Schotten is voorstander van onafhankelijkheid als het Verenigd Koninkrijk de brexit doorvoert. Maar mocht het land toch in de Europese Unie blijven, dan zou een meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemmen. Dat blijkt uit een peiling van ‘The Sunday Times’.

Week 49 - 2 t/m 8 december 2019

8 december 2019

Conservatieve ex-premier Major roept kiezers op tegen brexit van Boris te stemmen

“Major zal zijn steun uitspreken voor drie onafhankelijke kandidaten in de verkiezingen van volgende week, zo meldden de krant London Evening Standard en andere media. De drie pro-Europese politici stapten uit de Conservatieve Partij vanwege haar brexitbeleid.”

 

8 december 2019

In Belfast gaat het er hard aan toe rond de verkiezingen

“Langs de Antrim Road hangen posters van twee concurrenten naast elkaar: Nigel Dodds van de protestantse DUP (Democratic Unionist Party) en van John Finucane van het katholieke Sinn Fein. Zoiets lijkt broederlijk, maar in Belfast bedriegt deze schijn.”

 

8 december 2019

Donald Trusk: Trump vroeg me na brexit meteen: ‘Wie is de volgende?

“Vijf jaar lang was hij Europees president, de Pool Donald Tusk. Hij vond het pijnlijk om niet de sterke leider te zijn, maar ‘gewoon’ de voorzitter. Een openhartig afscheidsinterview: over pathologische leugenaars in de politiek, het catastrofale migratiebeleid van Merkel en zijn grootste nederlaag, de brexit.”

 

7 december 2019

Gaan de Britse verkiezingen wel duidelijkheid geven over de brexit?

“De verkiezingen van 2017 zijn het schrikbeeld dat Britse politieke commentatoren elkaar voorhouden, nu de laatste week van de campagne is aangebroken. De kiezer maakte destijds sprongen die weinigen zagen aankomen. Ook de huidige verkiezingsstrijd is nog niet gestreden: ondanks een voorsprong in de peilingen, is een overwinning voor de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson op 12 december verre van zeker.”

 

7 december 2019

Britse diplomate stap op: Ik wil niet langer halve waarheden verkopen over de brexit 

“Hall Hall leidde tot voor kort de brexitcel op de ambassade in Washington. Haar ontslag komt er een week voor de Britse parlementsverkiezingen. In de brief schrijft Hall Hall onder andere dat ze almaar meer verbijsterd raakte over het feit dat ze boodschappen moest brengen over de brexit die “niet volledig eerlijk” waren.”

 

7 december 2019

Brexit verplicht Noord-Ieren te vechten tegen geweldadige spoken uit het verleden.

“Het spookt in Noord-Ierland. Met de brexit voor de deur willen veel katholieken een versnelde hereniging met Ierland, maar protestanten zetten de hakken in het zand. Valt Noord-Ierland terug in moord en geweld? ‘Uiteindelijk zie ik vooral hoop en vooruitgang.'”

 

5 december 2019

Boris Johnson benadrukt belang van eenheid binnen NAVO, zelfs na brexit

“Niemand zal de hoop koesteren ons te kunnen verslaan zolang we blijven samenwerken”, deelde hij mee. Johnson benadrukte verder dat zijn land, dat binnenkort uit de EU wil stappen, wel stevig gehecht blijft aan de NAVO-engagementen.”

 

5 december 2019

Decartes: voorbereiding brexit essentieel

“Door de verkiezingen heerst in Groot-Brittannië een gevoel van stilstand. Het risico op een no-dealbrexit blijft bestaan, zegt Martin Meacock (Descartes). ‘Bedrijven moeten zich voorbereiden. Het vraagt tijd om de nodige vergunningen te krijgen.'”

 

4 december 2019

Brexit-expert: Waar de stem van miljoenen eigenlijk niet telt, hoopt onvrede zicht op

“Stel, er zou in het Verenigd Koninkrijk een ander kiesstelsel zijn, zou er dan ook een Brexit zijn? Onze man in Londen, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo, weet het antwoord allang. Hij is alles rondom de verkiezingen op 12 december sowieso meer dan beu. ‘In een land waar de stem van miljoenen eigenlijk niet telt, hoopt onvrede zich op’, schrijft hij in zijn blog.”

 

4 december 2019

Europese leiders buigen zich volgende week in Brussel over brexit

“Het wordt de eerste onder de vleugels van Charles Michel, die sinds 1 december aan de slag is als voorzitter van de Europese Raad. De top gaat donderdag van start, op vrijdag – een dag na de verkiezingen in Groot-Brittannië – snijden de Europese staatshoofden en regeringsleiders nog maar eens de Britse exit uit de EU aan.”

 

3 december 2019

Gevolgen no-deal Brexit voor Nederland 

“Inmiddels is er wederom een deal is tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de Brexit. Maar een no-deal Brexit is nog steeds niet uit te sluiten. Onheilspellende berichten over de gevolgen van een no-deal Brexit zijn al veelvuldig in de media behandeld. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van een no-deal Brexit?”

 

3 december 2019

Politieke versnippering in anti-brexit-kamp is goed te zien in Canterbury

Voorspellingen voor Canterbury uit recente peiling

 • Labour: 42 procent
 • Conservatieven: 41 procent
 • Liberal Democrats: 15 procent
 • Een tweede recente peiling gaf Labour 4 procentpunten voorsprong op de Conservatieven

 

3 december 2019

Visumplicht voor alle EU-burgers na brexit

“Als de Conservatieven straks de verkiezingen winnen, zullen ze een visumplicht invoeren voor alle burgers uit de EU-landen. Dat plan zullen Boris Johnson en de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel vandaag bekendmaken bij een bezoek aan een douane-kantoor, zo schrijft Patel vandaag in de Daily Telegraph.”

 

2 december 2019

Dit zijn de grote gevolgen van brexit voor uw onderneming 

“Voor Nederlandse bedrijven heeft Brexit grote gevolgen. De belangrijkste daarvan komen in dit artikel aan bod met daarbij welke sectoren het hardst worden getroffen.”

 

2 december 2019

De kracht van de oneliners in de brexitdiscussie 

“In Groot-Brittannië strijden de Conservatieven, Labour en de Liberalen om de stem van de kiezer. Boris Johnson en zijn Conservatieven voeren campagne met ‘Get Brexit Done’. Wat is de kracht van deze oneliner?”

 

2 december 2019

Crisismaatregelen voor bedrijven bij no-deal-brexit 

“Minister van Economie en Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft vrijdag, bij een bezoek aan voedingsbedrijf Agristo in Wielsbeke, crisismaatregelen voorgesteld voor bedrijven in geval van een no-deal-brexit.”

Lees ook:
ons blog over Brexit2Business.

Lees ook:
ons blog over wat u als burger kunt doen met het oog op de brexit.

 

Vertalingen

Hebt u documenten die vertaald moeten worden? Bekijk of u juridische vertalingenbeëdigde vertalingen of algemene vertaligen nodig hebt. Of vraag meteen een offerte aan.

Overgangs - periode: deal of no deal?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Waarom u voor ons kiest

 • EN-NL / NL-EN
 • Juridisch
 • Beëdigd
 • Ervaren
 • Kwaliteit
 • Advies

Brexit-loket

Het Brexit-loket: voor ondernemers en burgers.

Het loket van de Rijksoverheid praat u bij over de laatste stand van zaken.

 

Immigratie- en Naturalisatiedienst

In de brexit-nieuwbrief van de IND houdt u de laatste ontwikkelingen bij.