Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  | 
  3. Blog
  4.  | To Brexit or not to Brexit? Het laatste nieuws

To Brexit or not to Brexit? Het laatste nieuws

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers!
In onze blog leest u wat voor documenten wij vertalen.

Week 3

21 januari 2021

Britse vissers krijgen vanwege Brexit extra compensatie

“Het Verenigd Koninkrijk trekt 23 miljoen pond (bijna 26 miljoen euro) extra uit om Britse vissers te compenseren vanwege teruglopende inkomsten door de Brexit. Het geld, dat verliezen die zijn opgelopen sinds 1 januari moet dekken, is bestemd voor het mkb-bedrijven die een substantieel verlies in de export naar de Europese Unie kunnen aantonen.”

 

21 januari 2021

Veel rompslomp bij aanlanden van vangsten door brexit

“Dat de brexit nogal wat veranderingen teweeg zou brengen, stond wel vast. Maar dat het aanlanden van de vangsten van onder Britse vlag varende kotters voor veel rompslomp zou zorgen, had niemand kunnen bevroeden.”

 

20 januari 2021

Handel in paarden valt ineens stil door brexit: ‘We proberen ons niet te veel zorgen te maken’

“De paardenhandel met Engeland staat door de brexit op scherp. Zomaar even paarden het Kanaal oversturen gaat nog wel. Maar terug – van Engeland naar het Europese vasteland – is een stuk lastiger. De prijzen voor een paard verdubbelen of verdrievoudigen gemakkelijk door alle extra EU-regels. ,,U kunt bedenken wat dat met de markt doet”, zegt Harold Zoet, paardentransporteur uit Wezep en bestuurslid van landbouworganisatie LTO Noord.”

 

19 januari 2021

Britse vissers demonstreren bij ambtswoning Johnson tegen brexit-rompslomp

“Zeker twintig vrachtwagens van Britse visbedrijven hebben in hartje Londen gedemonstreerd tegen de vertragende, administratieve rompslomp waarmee ze te maken hebben nu de brexit definitief is afgerond.”

 

19 januari 2021

Brexit binnen NEPG: Britten trekken zich terug

“Ook voor de NEPG, de telersorganisatie van de vijf belangrijkste aardappellanden in Noordwest-Europa, heeft de Brexit gevolgen: De Britse telersorganisatie AHDB heeft zich per 1 januari teruggetrokken uit het overkoepelende orgaan.”

 

18 januari 2021

Het is een complot! 

“Na zijn verkiezing tot premier realiseerde Boris Johnson zich dat hij een wonder nodig had om zonder kleerscheuren uit de Brexit-onderhandelingen te komen. Hij wist dat hij zou worden afgerekend op de onvermijdelijke economische neergang na een (harde) Brexit en had een zondebok nodig. De schuld leggen bij de EU was waarschijnlijk niet genoeg.”

 

18 januari 2021

Brexit blijft pijn doen

“Het was de afgelopen maand natuurlijk goed nieuws dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een akkoord wisten te sluiten over de toekomstige handelsrelatie. Maar wie dacht dat het Verenigd Koninkrijk na de tumultueus verlopen Brexit eindelijk in rustiger vaarwater zou raken, heeft het mis.”

Week 2 - 11 t/m 17 januari 2021

17 januari 2021

Frustraties en lege schappen door brexit: problemen zullen alleen maar toenemen

“Vertragingen aan de grens nemen toe, Britse artiesten zijn boos over reisbeperkingen, en er is onrust over mogelijke verslechtering van Britse arbeidsrechten.”

 

16 januari 2021

Flitsboetes niet meer inbaar

“De kosten van de Brexit zijn voor de Britten al bijna hoger dan hun totale bijdrage aan de EU-begroting sinds 1973. Extra financiële tegenvaller is dat flitsboetes van buitenlanders niet meer inbaar zijn.”

 

15 januari 2021

Steun voor bevoorraden supers Noord-Ierland

“De topbestuurders van grote Britse supermarktketens als Asda, Tesco, Sainsbury’s en Marks & Spencer hadden minister Michael Gove om hulp gevraagd. De supermarktformules maken zich zorgen om de bevoorrading, helemaal als eind maart de overgangsperiode afloopt en er geen langetermijnafspraak met de EU op tafel ligt.”

 

15 januari 2021

Amsterdam nummer 1 in handel door Brexit

“Met het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is Amsterdam de grootste stad in de EU geworden wat betreft de aandelenhandel.”

 

15 januari 2021

Problemen met grensformaliteiten Verenigd Koninkrijk nemen toe

“De problemen door ingewikkelde grensformaliteiten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie door de Brexit nemen toe.”

 

14 januari 2021

Nederland krijgt mogelijk honderden miljoenen uit Brexit-fonds van EU

“Nederland ontvangt mogelijk 757,4 miljoen euro aan Europees geld ter compensatie van de schade die uit de Brexit voortvloeit. Alleen Ierland kan aanspraak maken op een hoger bedrag, blijkt uit het voorstel waarover de EU-lidstaten en het Europees Parlement het eens proberen te worden.”

 

14 januari 2021

Het loopt nog niet storm bij keurpunten van NVWA na Brexit

“Vlees, vis, groente en fruit uit het Verenigd Koninkrijk moet sinds de Brexit eerst gekeurd worden voor het Nederland in mag. Dat gebeurt bij keurpunten van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), op verschillende plekken in de Rotterdamse haven. Maar echt storm loopt het daar nog niet.”

 

14 januari 2021

Corona, Brexit en oliecrisis zorgen voor fors minder aan- en afvoer in haven

“De Zeeuws-Gentse haven North Sea Port heeft haar totale overslag over zee in 2020 zien dalen tot 63,5 miljoen ton. Dat is een afname van 11 procent. Oorzaak is volgens NSP de combinatie van de coronacrisis, Brexit en de oliecrisis. De haven is goed voor zeker een kwart van de Zeeuwse economie.”

 

13 januari 2021

Brexit: Grensarbeiders houden rechten, maar moeten speciale pas aanvragen

“Voor de Brexit konden Nederlanders en Britten zonder veel problemen in elkaars land werken. Nu het VK geen lid meer is van de EU, wordt het als ‘derde land’ beschouwd. Dat is een probleem voor grenswerkers die aan de overkant werkten, maar in hun eigen land woonden. Mensen die voor 1 januari 2021 al als grensarbeider werkten, moeten daarvoor een document aanvragen. Dat geldt voor Nederlanders die werken in het VK, maar ook andersom.”

 

13 januari 2021

Besmeerde broodjes mee de grens over? Door brexit mag dat niet meer

“Een lekker belegd broodje mee als je naar de overburen gaat? Dat zit er voor de Britten niet meer in. Wie de Noordzee wil oversteken, doet dat zonder bammetje met worst (of andere vlees- of viswaren). Dankzij de brexit, en de daarbij horende handelsakkoorden, is het invoeren van voedingsmiddelen als vlees en vis niet meer toegestaan.”

 

12 januari 2021

Kleine lettertjes Brexit-akkoord breken bedrijven op

“Sommige Nederlandse en andere Europese bedrijven zijn opgehouden Bitse klanten te bevoorraden, vanwege extra kosten en administratieve rompslomp, maar de winkels in het VK hebben nog weinig tekorten en het vrachtverkeer aan de grenzen loopt soepel.”

 

12 januari 2021

Brexit is een feit. Wat betekent dit voor HR?

“De gevolgen van de Brexit voor HR en payroll blijven voorlopig beperkt. Alleen wie inwoners van het Verenigd Koninkrijk in dienst heeft, moet oppassen. Door de Brexit is het VK nu een zogenoemd derde land geworden.”

 

11 januari 2021

Britse bedrijven: chaos en hoge kosten door brexitregels

“Britse bedrijven en ondernemers luiden de noodklok vanwege de chaos in de exporthandel, veroorzaakt door de “verbijsterende” hoeveelheid aan nieuwe regels door de brexit.”

 

11 januari 2021

Scholen hebben meer moeite met vinden Britse docent: Hugh werd Ier, zodat hij les kan blijven geven in Best

“Wil een Brit op een Nederlandse school les gaan geven, heeft hij plots een werkvergunning nodig. Zij die er al waren zijn vrijgesteld van rompslomp. Ook Hugh Mitchell, die voor de zekerheid Ier werd.”

Week 1 - 3 t/m 10 januari 2021

10 januari 2021

‘It is The Sun Wot Won it’: Hoe de grootste tabloid van Engeland de brexit forceerde

“Op 31 december 2020 om exact 23 uur Europese tijd was de brexit een feit. Het Verenigd Koninkrijk verliet die dag de Europese Unie. Politici zoals Boris Johnson en Nigel Farage hadden daar een belangrijk aandeel in. Maar deze overwinning was nooit mogelijk geweest zonder de Engelse tabloidkrant The Sun.”

 

10 januari 2021

Koerierdienst DPD schort bestellingen tussen het VK en de EU op wegens “complexe” brexitprocedures

“Het koerierbedrijf DPD zal voorlopig geen bestellingen via de weg meer uitvoeren tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat geldt ook voor bestellingen van en naar Ierland. Het bedrijf wijt dat aan de complexe procedures wegens de brexit. Ook sommige Schotse vissers stoppen hun uitvoer naar de EU en vrezen dat hun zaak niet langer leefbaar zal zijn met de ingewikkelde brexitvoorschriften.”

 

9 januari 2021

Brexit-problemen: de verse vis moet zo lang wachten dat hij rot

“Schotse vissers zitten in de problemen. EU-klanten lopen weg omdat versheid niet kan worden gegarandeerd. ‘Het is een ramp.’”

 

9 januari 2021

Een week Brexit-ervaring van Nederlandse ondernemers: ‘Het is behoorlijk verwarrend’

“Grenscontroles, andere regels voor vissers: sinds deze week ervaren ondernemers wat de Brexit in de praktijk betekent. NRC volgt ze komende tijd.”

 

8 januari 2021

Schotse vissers moeten minder vis vangen door ‘Brexit-bureaucratie’

“Schotse vissers worden geadviseerd minder vis te vangen, omdat nieuwe ‘Brexit-bureaucratie’ voor veel vertraging zorgt bij de export naar de Europese Unie. Het duurt nu zo lang totdat de vrachtwagens met vis de grens over mogen, dat het niet zeker is dat alle vis op tijd op de markt komt. Ladingen vis zouden daardoor kunnen bederven.”

 

8 januari 2021

Leveringen voedingssector onder druk door Brexit

“Voedselbedrijven die het Verenigd Koninkrijk gebruiken als distributiehub voor leveringen tussen het Europese vasteland en Ierland krijgen door de Brexit te maken met extra kosten en papierwerk. De levering van voedingsmiddelen komt daardoor onder druk te staan.”

 

8 januari 2021

Brexit raakt Nederland: ‘Transferoptie vervalt’

“Tijdens deze transferperiode hebben de clubs voor het eerst te maken met de gevolgen van de Brexit. Het voordeel is dat Engelse clubs door nieuwe regelgeving minder Nederlandse jeugdspelers zullen benaderen, maar het nadeel is dat een afzetmarkt verdwijnt.”

 

7 januari 2021

Urker vissers mijden voorlopige Britse wateren na Brexit

“In de eerste week na de Brexit mijden Urker vissers de Britse delen van de Noordzee. Hoewel de Britten per 1 januari 2021 zeggenschap hebben over de Britse wateren, is er officieel een overgangsperiode van 5,5 jaar waarbij Europese- en Britse vissers in elkaars water mogen vissen. Toch mijden Urker kotters deze wateren voorlopig omdat sommige Britse regels niet even duidelijk zijn.”

 

7 januari 2021

Topdrukte door Brexit bij douane-agent in Hazeldonk, ‘maar in Dover is het een gekkenhuis’

“Eigenlijk had Benny van Laerhoven (39) op maandag 4 januari in Dover willen zijn om te zien hoe het er bij de douane aan toeging door de Brexit. ,,Maar dat kan echt niet, want we hebben het nu zélf heel druk. Bovendien is het aan de overkant een gekkenhuis”, aldus Van Laerhoven, eigenaar van WA Customs Breda, dat alle douaneformaliteiten regelt voor bedrijven die goederen in- of uitvoeren.”

 

7 januari 2021

Brexit berooft tientallen Britse epilepsiepatiëntjes van hun redmiddel uit Nederland

“Ruim 40 Britse kinderen met zware epilepsie moeten het voortaan stellen zonder een Nederlands medicijn waar ze al jaren baat bij hebben. De Haagse apotheek die de cannabisolie levert mag door de brexit geen doktersrecepten uit het Verenigd Koninkrijk meer honoreren. De ouders vrezen voor het leven van hun kind, de leverancier is radeloos. ,,Wij hebben een band opgebouwd met deze patiënten en moeten ze nu in de steek laten’’, verzucht apotheker Paul Lebbink.”

 

6 januari 2021

81.000 .eu-domeinen van Britse eigenaren stopgezet vanwege Brexit

“Eurid, de beheerder van .eu-domeinnamen, heeft 81.000 domeinen van zo’n 50.000 Britse eigenaren stopgezet, zo schrijft ZDNet.”

 

6 januari 2021

Chaos in de Rotterdamse haven na brexit? Welnee

“De eerste normale werkdag na de brexit verliep rustig in de Rotterdamse haven. ‘Het liep bijna op rolletjes.’”

 

6 januari 2021

Transporteurs hebben hun handen nog vol aan Brexit

“Dat er geen opstoppingen bij de ferryterminals zijn, betekent niet dat de transporteurs geen last meer hebben van de veranderingen door de Brexit. Klanten hebben nog veel vragen over de noodzakelijke documenten.”

 

5 januari 2021

This deal is enough to make an eel squeal

“With no wriggle room left at the inn for our slippery friends, Christmas Eve won’t be the same again.”

 

5 januari 2021

Nog weinig oponthoud door Brexit

“Het eerste weekend van de brexit is vooralsnog rustig verlopen. De verwachte chaos in de havens van Rotterdam en IJmuiden bleef uit. Maandag, als het verkeer weer op gang komt, moet blijken of de douaneformaliteiten vertraging veroorzaken.”

 

4 januari 2021

Verrassing uit brexitdeal: VK stopt met uitwisselingsprogramma Erasmus+

“In de brexitdeal zat voor onderwijsinstellingen en studenten een verrassing: het Verenigd Koninkrijk doet niet meer mee met het programma Erasmus+. Daarmee kunnen Nederlandse studenten en docenten op uitwisseling in het buitenland, maar het Europese programma gaat verder zonder het VK. Het collegegeld in het VK stijgt voor Europeanen met duizenden ponden per jaar, waardoor mogelijk meer internationale studenten in Nederland gaan studeren.”

 

4 januari 2021

Tien Britten toegang tot Nederland geweigerd: gewoon bezoekje mag niet

“De marechaussee heeft sinds 1 januari tien Britten de toegang tot Nederland geweigerd. De Britten vallen niet meer onder de EU-regels nu de brexit is ingegaan en vanwege corona mogen ze Nederland alleen nog in als dat strikt noodzakelijk is.”

 

4 januari 2021

Rustige start van de dag in Hoek van Holland op eerste werkdag na Brexit

“Vandaag is de laatste dag van de brexit-overgangsperiode en zwaait de EU het Verenigd Koninkrijk definitief uit. EU-correspondent Christoph Schmidt blikt terug aan de hand van brexit-krantenkoppen die sinds 2016 in Trouw verschenen.”

Ga naar kwartaal 4 van 2020
“You cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today.” Abraham Lincoln

Ga naar kwartaal 3 van 2020
“That men do not learn very much from the lessons of history is the most important of all the lessons of history.” Aldous Huxley

Ga naar kwartaal 2 van 2020
“Those who do not remember the past are condemned to repeat it.” George Santayana

Ga naar kwartaal 1 van 2020
“History is the version of past events that people have decided to agree upon.” Napoleon Bonaparte

 

Vertalingen

Hebt u documenten die vertaald moeten worden? Bekijk of u juridische vertalingenbeëdigde vertalingen of algemene vertaligen nodig hebt. Of vraag meteen een offerte aan.

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers! 
In onze blog leest u wat voor documenten wij voor u vertalen.

Waarom u voor ons kiest

  • EN-NL / NL-EN
  • Juridisch
  • Beëdigd
  • Ervaren
  • Kwaliteit
  • Advies

Brexit-loket

Het Brexit-loket: voor ondernemers en burgers.

Het loket van de Rijksoverheid praat u bij over de laatste stand van zaken.

 

Immigratie- en Naturalisatiedienst

In de brexit-nieuwbrief van de IND houdt u de laatste ontwikkelingen bij.