Selecteer een pagina
Home | Blog | To Brexit or not to Brexit? Het laatste nieuws

To Brexit or not to Brexit? Het laatste nieuws

Hoeveel tijd tot de brexit!?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Week 4

Week 3 - 13 t/m 18 januari 2020

18 januari 2020

Brexit, strijd tussen mythe en werkelijkheid

“Na het brexitreferendum voelde oud-journalist Peter Brusse, die al ruim een halve eeuw de Britten bestudeert, zich beledigd en gekrenkt. In Leeuwarden legde hij gisteren uit waarom veel Britten zich niet thuis voelen in Europa.”

 

18 januari 2020

Verenigd Koninkrijk maakt plannen voor viering ‘Brexit Day’ bekend

“De dag wordt gevierd met onder meer een officieel aftelmoment, een speech van Johnson en een speciale Brexit-munt, meldt BBC News.
Verder zullen er lichtshows zijn en wordt er met vlaggen gewapperd. Via een klok waarop de tijd geprojecteerd staat, wordt op 31 januari afgeteld naar 23.00 uur (lokale tijd). Op dat moment verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU.”

 

17 januari 2020

Tuinbouw mikt op terugkerende arbeidsmigrant brexit

“Gemeenten worden steeds meer geconfronteerd met remigranten die onvoorbereid uit het Verenigd Koninkrijk terugkeren naar Nederland. Zij proberen de terugkerende remigranten in te zetten om tekorten op te vangen in de zorg en tuinbouw. Dat schrijft de provincie Zuid-Holland in een update over brexit-voorbereidingen.”

 

17 januari 2020

Nederland wordt hard getroffen, maar sectoren kunnen ook profiteren

“Nederland gaat naast Ierland het hardst getroffen worden door Brexit die zich deze maand voltrekt, stelt expert Lennard van Otterloo in de wekelijkse Brexit-podcast. Maar: bepaalde sectoren en bedrijven kunnen er juist ook van profiteren.”

 

17 januari 2020

Big Ben zal niet triomfantelijk beieren als de Brexit begint

“De Britten zullen de Europese Unie in de late avond van 31 januari stilletjes verlaten. Premier Boris Johnson heeft donderdag bepaald dat Big Ben op dat historische moment niet zal luiden. Het zou te duur zijn om de klok, die wegens de renovatiewerkzaamheden buiten gebruik is, voor de gelegenheid te laten klinken. De brexiteers wantrouwen dit excuus.”

 

16 januari 2020

800 extra parkeerplaatsen: Zeeuwse haven klaar voor Brexit

“Extra parkeerlocaties waarop in totaal 800 vrachtwagens kunnen parkeren. North Sea Port, de Zeeuws-Gentse haven is klaar voor de Brexit. Er zijn twee scenario’s uitgewerkt. Eentje voor een zachte Brexit, afspraken met de EU, en eentje voor een harde, no-deal Brexit.”

 

16 januari 2020

Waarom het na ‘Get Brexit done’ nu om ‘Get Big Ben done’ gaat

To ring, or not to ring. That is the question. Opeens gaat het daar over. Want: moet Big Ben op de dag van Brexit wel of niet het verlaten van de Europese Unie inluiden? Brexit-expert Lennard van Otterloo, zelf woonachtig en werkzaam in Londen, neemt de lezer mee in deze ‘afleidingsmanoeuvre’ en duikt ook daarom in de geschiedenis van de Britse eilanden én Europa.”

 

16 januari 2020

EU wil na brexit “dag en nacht” werken aan deal met Londen

“De Europese Unie is bereid na de brexit “dag en nacht” door te werken om voor de deadline een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, die vorige week waarschuwde dat het “vrijwel onmogelijk” was om voor eind 2020 een allesomvattend akkoord rond te krijgen.”

 

15 januari 2020

Nederlands bedrijfsleven vreest staatssteun VK na Brexit

“Het meest heikele punt in een handelsakkoord tussen EU en VK lijkt een ‘gelijk speelveld’ te worden. VNO-NCW is bezorgd.”

 

14 januari 2020

Door brexit zijn Baudet en Otten verwikkeld in een ingewikkelde stoelendans

“De redactie van ‘Plein 2′ begint vol frisse moed aan 2020, een jaar waarin de burger een keer niet naar het stemhokje hoeft voor het een of ander. Alleen een voortijdig einde van dit kabinet kan nog roet in het eten gooien.”

 

14 januari 2020

Brexit, wint de koopman of de dominee?

“Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dat mogen de Britten best voelen, vinden sommige EU-landen. Maar andere lidstaten hebben juist baat bij een ruimhartig handelsakkoord.”

 

13 januari 2020

Groezelige clochards, slapend op de vloer met een rolkoffertje als kussen

“Londen is de populairste bestemming vanaf Eindhoven Airport, las ik vorige week. Ik vind dat opvallend. Want waarom gaan al die mensen niet gewoon met de trein? Nou ja, ik weet heus wel waarom: de trein is duurder.”

 

13 januari 2020

De Britten ruziën opnieuw over brexit: moet de Big Ben wel of niet luiden als het land de EU verlaat?

“Een groep brexit-aanhangers wil het vertrek uit de EU opluisteren met het geluid van de Big Ben.”

 

Week 2 - 6 t/m 12 januari 2020

12 januari 2020

Brexit en parkeerkaart zorgen voor meer inwoners Benidorm

“Het aantal ingeschreven inwoners is in 2019 gestegen in Benidorm. Het is volgens de gemeente de hoogst genoteerde stijging van inwoners met in 2019 een totaal van 1.163 personen. Het gaat daarbij om personen die zich als inwoners inschrijven bij de gemeente.”

 

12 januari 2020

$170 Billion and Counting. The Cost of Brexit for the UK.

“Research by Bloomberg Economics estimates that the economic cost of Brexit has already hit 130 billion pounds ($170 billion), with a further 70 billion pounds set to be added by the end of this year. That’s based on the damage caused by the U.K. untethering from its Group of Seven peers over the past three years.”

 

11 januari 2020

Brexit nu al £130 miljard verspeeld

“De Britse premier Boris Johnson prijst de brexit aan als kans om het Verenigd Koninkrijk tot bloei te laten komen, maar economen plaatsen daar vraagtekens bij. De keuze voor een toekomst buiten de Europese Unie kostte de Britse economie al 130 miljard pond (153 miljard euro), berekenden onderzoekers van financieel persbureau Bloomberg.”

 

11 januari 2020

Britse winkelverkopen dalen voor het eerst in jaren

“De aanstaande Brexit is voelbaar in de Britse winkelstraten. Winkelverkopen zijn vorig jaar voor het eerst gedaald sinds de metingen zijn begonnen. Onzekerheid over het naderende 31 januari speelde de verkopen parten, meldt het British Retail Consortium (BRC). Brexit-expert Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’ en daar zelf ook ondernemer, verwacht faillissementen van warenhuizen.”

 

11 januari 2020

Kosten Brexit tot nu toe geschat op 153 miljard euro

“De kosten van de Brexit voor de Britse economie worden tot nu toe geschat op 130 miljard pond (zo’n 153 miljard euro), volgens een onderzoek van Bloomberg. Het bedrag is gebaseerd op de schade die het Verenigd Koninkrijk heeft opgelopen door uit de EU te treden. Mogelijk komt daar in de loop van 2020 nog 70 miljard pond bij.”

 

10 januari 2020

‘The ayes have it’- Brits Lagerhuis kiest voor Brexit

“Het was een formaliteit: het Britse Lagerhuis heeft de Brexitwet van Boris Johnson goedgekeurd. 330 parlementariërs stemden voor, 231 tegen. De Conservatieve Partij van Johnson heeft sinds de verkiezingen van vorige maand een ruime meerderheid in het Lagerhuis.”

 

10 januari 2020

Britse Lagerhuis definitief akkoord met Brexit-wet

“Het Britse Lagerhuis heeft donderdag definitief zijn goedkeuring gegeven aan de wetgeving die het mogelijk moet maken dat het Verenigd Koninkrijk eind deze maand uit de Europese Unie stapt.”

 

9 januari 2020

Brits parlement zet belangrijke stap richting Brexit

“Het Britse Lagerhuis rondt donderdag naar verwachting de behandeling af van de brexitwetgeving van premier Boris Johnson. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet richting het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, dat op 31 januari moet plaatsvinden.”

 

9 januari 2020

Boris Johnson gaat landen Europese Unie tegen elkaar uitspelen

“Over drie weken, op 31 januari, is Brexit een feit. En daar is de Britse premier Boris Johnson zo verheugd over dat daar zelfs een nationale feestdag van wil maken. Het echte werk, de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag, moet zowaar nog beginnen.”

 

8 januari 2020

Audio-visuele bedrijven ‘zien Brussel als beste vestigingsplaats’

“Het Londense onderzoeksbureau Analysys Mason concludeert dat Brussel voor de meeste audiosvisuele bedrijven de interessantste vestigingsplaats is, om ook post-Brexit eenvoudig binnen Europa te kunnen opereren.”

 

8 januari 2020

Johnson wil feestdag ter ere van Brexit

“Als het aan premier Boris Johnson ligt, komt er een nationale feestdag ter ere van de Brexit. Details over een dergelijke feestdag op 31 januari zijn door Downing Street niet bekendgemaakt, maar Britse media weten te melden dat de voorbereidingen al in gang zijn.”

 

7 januari 2020

Bedrijven laten VK links liggen omwille van Brexit

“Het voorbije jaar heeft Flanders Investment and Trade vijf buitenlandse bedrijven kunnen overtuigen om in West-Vlaanderen te investeren in plaats van in Groot-Brittannië omwille van de onzekerheid rond de brexit. Het gaat om een investering van samen 45 miljoen euro, goed voor 306 banen.”

 

7 januari 2020

Lagerhuis stemt 9 januari over Brexit-wet

“Dit jaar verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) naar alle waarschijnlijkheid de Europese Unie (EU). De nieuwe deadline, die is vastgesteld voor een akkoord, is 31 januari 2020. Op donderdag 9 januari aanstaande stemt het Lagerhuis opnieuw over de brexit-wet, inclusief alle amendementen. Daarna moet het Hogerhuis de wet nog goedkeuren, zo bericht ondernemersvereniging evofenedex.”

 

6 januari 2020

Plastic-taks moet Brexit-gat in EU-begroting dichten

“De Europese Unie wil een belasting op plastic afval invoeren, om het gat in de begroting te dichten dat ontstaat door de Brexit. De maatregel moet in de Brusselse meerjarenbegroting van 2021-2028 belanden, schrijft de Financial Times.”

 

6 januari 2020

Brexit-strateeg Cummings zoekt ‘echte jokers’

“Dominic Cummings is op zoek naar ‘gekkies en zonderlingen’, naar ‘echte jokers’. Jonge mensen met creatieve en excentrieke ideeën kunnen volgens de tegendraadse Brexit-strateeg van groot belang zijn bij de hervormingen van het landsbestuur nadat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten heeft.”

 

Week 1 - 29 december 2019 t/m 5 januari 2020

5 januari 2020

Substantiële democratie of laten we onze controle terugpakken

“‘Let’s take back control’ was de slogan van de Brexiteers voor het referendum over Brexit in 2016. Deze slogan werd meedogenloos vaak herhaald, terwijl de ‘Remainers’ nooit een effectieve slogan naar voren brachten.”

 

5 januari 2020

Waarom May de Brexit er niet door kreeg en Johnson wel

“Met een stevig mandaat van de kiezer beukt Boris Johnson in een paar maanden een Brexit door de Unie. En dat terwijl Theresa May er in anderhalf jaar politiek en diplomatiek zwoegen geen meter vooruit kwam. Talent voor leiderschap maakt hier duidelijk het verschil.”

 

4 januari 2020

Gesprek premier Johnson en EU-president Von der Leyen vlak voor brexit

“Drie weken voordat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, gaat de kersverse Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar Londen. Op woendag 8 januari ontmoet zij daar de Britse premier Boris Johnson.”

 

4 januari 2020

John le Carré schrijft een gelaagde, geestige thriller over de Brexit

“Op zijn 88ste is ex-spion John le Carré nog niet klaar met de wereldpolitiek. In een gelaagde, geestige thriller spoort hij de lezer aan de Brexit toch nog eens te overdenken.”

 

3 januari 2020

Pond zakt weg door bezorgdheid no-deal brexit

“Het Britse pond sterling verloor donderdag aan waarde. De euforie van kort na de verkiezingen half december maakt plaats voor bezorgdheid over het risico van een no-deal brexit eind 2020.”

 

3 januari 2020

Historisch jaar voor de EU: Brexit, geld en klimaat

“EU-regeringsleiders drukken armpje met Boris Johnson over Brexit, en met elkaar.”

 

2 januari 2020

5G, Brexit,en PFAS: dit zijn de 10 ondernemersthema’s in 2020

“Wetgeving, consumentengedrag, duurzaamheid. Een ondernemer moet op veel borden tegelijk schaken. Het hebben van een goede spelstrategie is in 2020 misschien wel belangrijker dan ooit. De sectorspecialisten van ABN AMRO geven alvast inzicht en achtergrond in tien thema’s die bedrijven volgend jaar gaan beïnvloeden.”

 

2 januari 2020

Ook de Nederlandse industrie koerst af op krimp – handelsakkoord met het VK na de Brexit wordt cruciaal

“De Europese industrie heeft het zwaar en dat is ook in Nederland te zien. Een peiling onder inkoopmanagers wijst op krimp in de slotmaand van 2019. Een cruciale factor voor Nederlandse exporteurs en importeurs is het handelsakkoord met het VK na de Brexit, waarover dit jaar wordt onderhandeld.”

 

2 januari 2020

Dit zijn de grootste uitdagingen voor de Europese Commissie in 2020

“De nieuwe Europese Commissie maakt het liefst vaart met haar Green Deal. Maar andere onderwerpen, brexit voorop, zullen het beeld dit jaar bepalen.”

 

1 januari 2020

Groot-Brittannië drijft naar Amerika, weg van Europa

“Met de grote overwinning van Boris Johnson bij de laatste verkiezingen lijkt de Brexit op 31 januari 2020 dan toch te gaan gebeuren. David Marchant is Brits én Nederlands. Hij houdt zijn hart vast als hij naar zijn geboorteland kijkt.”

 

31 december 2020

Ondanks overgangsperiode chaotische brexit op komst

“Na 3,5 jaar zwoegen is de Brexit over exact 1 maand dan eindelijk een feit. Komend jaar zal er naar verwachting nog weinig gaan veranderen in de overgangsperiode, maar het is nog maar de vraag hoe de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk er na 2020 uitziet. Daarvoor waarschuwt Floortje Nagelkerke, partner bij advocatenkantoor Norton Rose Fulbright.”

 

31 december 2019

Johnson geeft verzet tegen langere overgangsperiode brexit op

“De Britse premier Boris Johnson geeft zijn verzet tegen het verlengen van de overgangsperiode na de brexit tot na 2020 waarschijnlijk nog wel op. Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan gezegd tegen de Ierse krant Irish Times.”

 

31 december 2019

Brexit-expert: nog voor de zomer klinken alarmbellen vanuit bedrijfsleven

“In zijn vorige blog schreef Brexit-expert Lennard van Otterloo over de drie hoofdpijndossiers die Boris Johnson overhield aan zijn winst, de Schotse roep om het Verenigd Koninkrijk te verlaten, de slechte toestand van de Britse winkelstraat en het dilemma met de maakindustrie. In deze blog gaat ‘onze man in Londen’ dieper in op de dilemma’s die komend jaar zal brengen. Plus: een voorspelling.”

 

30 december 2019

EU beschuldigd van bezuinigingen bij fonds voor de allerarmsten om kostprijs van brexit op te vangen

“De Europese Commissie wordt ervan beschuldigd de EU-financiering voor de armste inwoners van het continent met bijna 50 procent te willen verlagen. Op die manier zou de Unie zich willen wapenen tegen de hoge kostprijs van de brexit.”

 

30 december 2019

Gebeurtenis van een decennium: Brexit

“De exit van een land uit de Europese Unie betekent een breuk in de loop van de historie. Tot nu toe groeide de EU alleen maar, als ware dit een natuurlijk fenomeen. De ‘tegennatuurlijke’ breuk vereist analyses.”

 

30 december 2019

Boris Johnson doet het begrip Brexit in de ban

“De Londense krant The Sunday Times meldt dat [Johnson] het woord zelf taboe heeft verklaard. Brexit mag niet meer gebruikt worden in documenten, tijdens vergaderingen en het woord wordt ook uit verwijderd uit de benaming van de speciale eenheid die zich bezighoudt met het in goede banen leiden van de…. nou ja, dat. Die heet voortaan Taskforce Europe.”

 

29 december 2019

Noorderlingen vast in Britse politieke poppenkas: ‘Ik heb mij nog nooit zoveel buitenlander gevoeld als nu’

“Wel brexit, geen brexit, nieuwe deals, nieuwe leiders… De politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk is op z’n zachtst gezegd complex te noemen, met als klapper de bizarre verkiezingsuitslag van 12 december. Deze politieke wirwar zorgt voor veel onzekerheid over de toekomst van het land, maar ook over de status van EU-inwoners. Wij blikken terug op een zeer bewogen politiek jaar met noorderlingen die in Groot-Brittannië wonen.”

Week 52 - 22 t/m 28 december 2019

28 december 2019

Ierland geeft recordaantal paspoorten uit: “Grootste vraag vanuit Verenigd Koninkrijk weges brexit”

“De Ierse overheid kreeg in totaal zo’n 94.000 aanvragen van mensen geboren in het Verenigd Koninkrijk. Alles bij elkaar zijn er meer dan 900.000 Ierse paspoorten verstrekt. Dat is 7 procent meer dan in 2018. Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney was 2019 daarmee een uitzonderlijk jaar.”

 

28 december 2019

Von der Leyen: ‘Te weinig tijd voor handelsdeal met Britten’

“Nog voor de nieuwe fase van brexitonderhandelingen goed en wel van start is gedaan, zet voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie er al druk op. Ze twijfelt of er genoeg tijd is om een handelsdeal te sluiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.”

 

27 december 2019

Aantal beursgangen gekelderd door onzekerheid over brexit

“Wereldwijd was de interesse om naar de beurs te gaan in 2019 niet heel sterk. Maar in het VK was de teruggang van het aantal ipo’s enorm. Er was een daling van 62 procent van het aantal Britse beursintroducties. Wereldwijd was de daling 19 procent.”

 

26 december 2019

Timmermans schrijft ‘liefdesbrief’ aan Verenigd Koninkrijk

“Als de Britten zich bedenken over de Brexit, dan zijn ze altijd terug welkom in de Europese Unie. Dat schrijft ondervoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in een zelfverklaarde ‘liefdesbrief’ aan de inwoners van het Verenigd Koninkrijk.”

 

26 december 2019

Kerstpodcast: met het zweet in de handen naar Calais

“De brexit: 2019 was natuurlijk het jaar van de brexit. In februari reisde buitenlandredacteur Romana Abels mee met vrachtwagenchauffeur Henry Overeem naar Engeland. Op naar Calais, bang voor inklimmers, door naar Dover, vrees de bureaucratie die de brexit met zich zal meebrengen. Ze reisden samen door een somber land.”

 

25 december 2019

Brexit-expert ziet drie nieuwe hoofdpijndossiers  Boris Johnson

“Brexit gaat er komen, en nog op 31 januari ook, geheel volgens wens van Boris Johnson. Maar juist door zijn verkiezingszege heeft hij er wel drie hoofdpijndossiers bij gekregen. ‘Onze man in Londen’, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo legt uit welke, en waarom.”

 

25 december 2019

Niemand die écht dacht aan een brexit: ‘Het viel niet te bevatten’

“De lucht kleurde lichtroze. Londen lag er vredig stil bij. Het was vijf uur ’s morgens en de uitslag van het EU-referendum drong maar langzaam tot me door.”

 

24 december 2019

Britse premier Johnson roept in kerstboodschap “om niet te veel ruzie te maken” en zwijgt over Brexit

“In de videoboodschap vroeg hij zijn landgenoten om in deze kerstperiode alles wat goed is te vieren met familie en vrienden, wat er ook voordien is gebeurd. Opvallend: het woord “brexit” valt geen enkele keer.”

 

24 december 2019

Van migratie tot brexit: de uitdagingen voor Europa in 2020

“Het was weer een tumultueus jaar op het Europees continent met verkiezingen en verdeeldheid over onderwerpen van migratie en klimaat tot de macht van de EU. We blikken terug en vooruit met Europa-correspondent Saskia Dekkers.” [video]

 

23 december 2019

Blockchain.com voegt Britse pond toe voor Brexit

“Blockchain.com, aanbieder van een cryptocurrency-wallet, maakt het voor gebruikers mogelijk om geld te storten en op te nemen in Britse ponden (GBP).”

 

22 december 2019

Nieuwe herdenkingsmunt voor brexit met juiste datum

“De Britse regering heeft nieuwe munten van 50 pence ter herdenking van de brexit besteld, dit keer met de correcte datum. De instantie die de munten slaat in het Verenigd Koninkrijk, moest volgens mediaberichten een miljoen stuks van de munt ter herinnering aan de historische dag laten hersmelten omdat ze de datum van 31 oktober droegen.”

 

22 december 2019

Johnson loodst zijn brexit-deal als een koning door het parlement

“Zonder enige concessie aan de oppositie en met ruime meerderheid stemt het Britse parlement in met de brexit-wetten.”

Week 51 - 15 t/m 21 december 2019

21 december 2019

Focus Queen’s Speech op Brexit

“Een snelle Brexit, veel extra geld voor de nationale gezondheidszorg en terroristen die hun straf moeten uitzitten. De Queen’s Speech, de Britse Troonrede, klonk zeer vertrouwd. Geen wonder. Het was net iets meer dan twee maanden geleden dat koningin Elizabeth de ‘ambitieuze’ plannen van de regering Johnson voorlas in het Britse Hogerhuis, al was dat meer een veredeld verkiezingsprogramma.”

 

21 december 2019

Brexit-deal aangenomen door Lagerhuis

“De Conservatieve Partij behaalde tijdens de verkiezingen vorige week een grote meerderheid. Het aannemen van de Brexitdeal is de belangrijkste stap richting een formele Brexit.”

 

20 december 2019

Troonrede VK: Brexit op 31 januari is topprioriteit regering Johnson

“De Brexit op 31 januari is de topprioriteit van de regering van Boris Johnson. Dat benoemde koningin Elizabeth donderdag tijdens haar speech bij het officiële aantreden van het nieuwgekozen Britse parlement.”

 

20 december 2019

Troonrede VK: Brexit op 31 januari is topprioriteit regering Johnson

“De Brexit op 31 januari is de topprioriteit van de regering van Boris Johnson. Dat benoemde koningin Elizabeth donderdag tijdens haar speech bij het officiële aantreden van het nieuwgekozen Britse parlement.”

 

20 december 2019

Rijke Brexit-Britten kopen EU-paspoort

“Het bezit van een EU-paspoort is de nieuwe rage onder puissant rijke Conservatieve Brexit-supporters. Voor 2 miljoen euro kunnen ze al een Cypriotisch paspoort kopen. Daardoor houden ze ook na Brexit directe toegang tot de EU.”

 

19 december 2019

Bezorgt brexit bedrijven de bibbers? Neuh, maar ze willen nu wel snel zekerheid

“Wachten bedrijven in Midden-Brabant met samengeknepen billen op de Britse uittocht uit Europa? Het lijkt er niet op. Niet meer. Ondernemers die zaken doen met ‘de overkant’ hebben zich inmiddels wel voorbereid. En dan nog: ,,Niemand is er bij gebaat de boel in de soep te laten draaien.””

 

19 december 2019

Brussel waarschuwt voor harde breuk met Londen na weigering van Johnson om overgangsperiode na brexit te verlengen

“Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er niet in slagen om eind volgend jaar een handelsakkoord te sluiten, kan dat een harde breuk betekenen. Zo uit elkaar gaan zou duidelijk het belang van de EU schaden, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in het Europees Parlement. “Maar het zou nog meer impact hebben op het Verenigd Koninkrijk”, waarschuwde ze.”

 

19 december 2019

Waarom de echte Brexit niet komt in 2020 en Boris Johnson voor een uiterst pijnlijke keuze staat

“[De monsterzege van Boris Johnson] betekent niet dat een soepele afwikkeling van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is gegarandeerd. Integendeel.”

 

18 december 2019

De gifbeker van de brexit is nog niet leeg

“De daverende verkiezingszege van de Britse premier Boris Johnson betekent zo goed als zeker dat de Britten uit de Europese Unie stappen, waarmee er een einde komt aan een ongelukkig verstandshuwelijk dat bijna veertig jaar heeft geduurd. Al zal de brexit nog geen gelopen race zijn.”

 

18 december 2019

EU, Schotland, bedrijfsleven, voor Boris Johnson begint het pas nu

“De draaiboeken (kunnen) worden afgestoft, komende vrijdag zal Brexit een feit zijn. Ook Brexit-expert Lennard van Otterloo rekent daarop, maar stelt in de podcast ook dat Boris Johnson er daarmee nog lang niet is.”

 

18 december 2019

Boris Johnson schermt met No-Deal Brexitwet vrijdag in Lagerhuis aan de orde

“Boris Johnson wil wettelijk vastleggen dat de Britten de Europese Unie eind volgend jaar, aan het einde van de overgangsperiode, verlaten. Hiermee wil hij Brussel onder druk zetten om zo snel mogelijk een vrijhandelsakkoord te sluiten.”

 

17 december 2019

Brexitwet vrijdag in Lagerhuis aan de orde

“De Britse premier Boris Johnson gaat de Brexit-wet die uittreding van het VK uit de EU per 31 januari regelt, vrijdag voorleggen aan het Lagerhuis. Hij wil dat de wet er voor de Kerst door is.”

 

17 december 2019

Johnson wil einde overgangsperiode brexit in nieuwe wet vastleggen

“De Britse premier Boris Johnson wil met zijn nieuwe brexitwet iedere verlenging van de overgangsperiode na het Britse vertrek uit de EU voorkomen. Volgens verschillende Britse media staat in de wet een verbod op een verdere verlenging van de transitieperiode na 31 december 2020.”

 

17 december 2019

No Deal-Brexit zou Nederland hard raken

“De Nederlandsche Bank voorziet forse economische schade als de Britten uit de EU tuimelen zonder handelsakkoord.”

 

16 december 2019

Economen zien nog veel onzekerheid na brexit

“De klinkende overwinning van de Conservatieven bij de Britse verkiezingen maakt voor slechts een paar maanden tijd een einde aan brexitonzekerheid. Dankzij de absolute meerderheid voor de partij van premier Boris Johnson is het zo goed als zeker dat de Britten eind januari 2020 de Europese Unie verlaten. Maar economen wijzen op de periode daarna waarin de Britten in razend tempo een nieuwe handelsrelatie met het landenblok moeten uitonderhandelen.”

 

16 december 2019

Ook na monsterverlies Labour ontbreekt het Corbyn aan zelfkritiek

“Na het daverende verlies van donderdag is binnen Labour een richtingenstrijd uitgebroken. Terwijl veel sociaal-democraten het onmiddellijke vertrek eisen van Jeremy Corbyn, legt de partijleider zelf de schuld bij Boris Johnson en de media.”

 

15 december 2019

Brexit-expert: op verkiezingsuitslag is in Europese Unie stiekem gehoopt

“Duidelijkheid. Eindelijk. Want, daar wordt door iedereen wel van uit gegaan, Brexit is op 31 januari een feit, in welke vorm dan ook. Door de hele Europese Unie (EU) zullen politici opgelucht ademhalen, is er stiekem op gehoopt, stelt Lennard van Otterloo, Brexit-expert, ondernemer in Londen en vaste columnist/blogger bij De Ondernemer. Hij legt uit waarom.”

 

15 december 2019

Deze Nederbritten kunnen zich nu echt klaarmaken voor brexit 

“In het VK wonen 150.000 Nederlanders die op de een of andere manier geraakt worden door het vertrek van de Britten uit de EU. Maar na meer dan drie jaar onzekerheid is er bij hen ook opluchting dat er nu eindelijk duidelijkheid is.”

 

15 december 2019

De Brexit gaat definitief dor, maar het blijft een hachelijk avontuur

“Na de klinkende verkiezingszege die Boris Johnson voor de Conservatieven heeft binnengesleept, hoeft niemand er meer aan te ­twijfelen: de Brexit gaat definitief door. De kiezers hebben gesproken, er is geen tweede Brexit-­referendum meer nodig.”

Week 50 - 9 t/m 14 december 2019

Week 50

14 december 2019

Na Brexit wachten op volgende dreun

“Shell shocked. Zo reageren media en politici op de verkiezingszege van de Britse premier Boris Johnson. De uitslag bevestigt de massale steun voor de Brexit en is een mokerslag voor politiek links. ’Nachtmerrie voor Kerstmis’, kopte een Britse tabloid.”

 

14 december 2019

Rutte: winst Johnson helpt afwikkeling brexit

“Een verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson zou de afwikkeling van de brexit helpen en dat zou volgens Mark Rutte “goed nieuws” zijn. Hij reageerde na afloop van de EU-top in Brussel kort nadat de eerste peilingen naar buiten waren gekomen.”

 

14 december 2019

De Conservatieven hebben gewonnen, wat betekent dat voor de brexit?

“Premier Boris Johnson heeft bij de Britse verkiezingen een absolute meerderheid gehaald. Nu dit achter de rug is ligt de brexit weer onder een vergrootglas. Grote vraag voor politici is hoe het nu verder moet in dat hoofdpijndossier.”

 

13 december 2019

Overwinning Boris brengt geluk naar Damrak toe

“Op vrijdag de dertiende hadden beleggers op het Damrak weinig reden tot klagen. De opluchting dat met de grote overwinning van de Britse premier Boris Johnson de impasse rond de Brexit is doorbroken stuwde de AEX weer boven de 600 punten. De bevestiging van de gedeeltelijk handelsdeal tussen Amerika en China werd uiteindelijk lauw ontvangen.”

 

13 december 2019

Brexit gaat definitief door, wat betekent dat voor jou?

“De Britse verkiezingen zijn uitgedraaid op een ruime overwinning voor de Conservatieve partij. Premier Boris Johnson heeft de meerderheid waar hij zo op hoopte, en kan nu op 31 januari 2020 uit de Europese Unie stappen. Dat heeft gevolgen voor (Nederlandse) toeristen, voor ondernemers die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, en voor expats die er werken.”

 

13 december 2019

Boris Johnson krijgt ‘fantastisch brexit-mandaat’, Labour verpletterd

“De parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgelopen op een grote overwinning voor premier Boris Johnson. Zijn Conservatieve Partij behaalt de absolute meerderheid en krijgt 365 van de 650 zetels in het Lagerhuis, tegen 203 voor Labour. Ondanks de verpletterende nederlaag wil Labour-leider Jeremy Corbyn voorlopig aanblijven, om leiding te geven aan een periode van bezinning.”

 

12 december 2019

D66: Nederland moet wetenschappers helpen die voor Brexit willen ‘vluchten’.

“Nederland moet zich actief in gaan zetten om wetenschappers binnen te halen die uit het Verenigd Koninkrijk willen vertrekken als gevolg van de Brexit. Met dat plan komt D66 vandaag, valt te lezen op hun website.”

 

12 december 2019

De Britse stembussen zijn geopend: hoe spannend gaat het worden?

“In Groot-Brittannië zijn de stembussen geopend. Komt de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson als winnaar uit de bus of komt er een koerswijziging met oppositiepartij Labour? En welke rol speelt brexit? Correspondent Anne Saenen legt uit wat we kunnen verwachten.”

 

12 december 2019

Britten beleven geen Brexit, maar een ware revolutie

“Na de Britse verkiezingen zal de machtspositie van Boris Johnson worden versterkt. Dat zal leiden tot bureaucratisering, centralisering  en despotisme, stelt Mark van ­Ostaijen.

 

11 december 2019

Na de brexit zullen we opnieuw van de Britten gaan houden

“De talrijke anglofielen in Nederland hebben ondervonden dat hun liefde voor Engeland niet wederkerig is. Maar straks zullen ze weer de illusie koesteren dat de Engelsen hun grapjes leuk vinden.”

 

11 december 2019

Britse verkiezingen: dit zijn de brexit-scenario’s daarna

“Op nota bene vrijdag de dertiende weten we de definitieve uitslag van de Britse verkiezingen. Bovenal weten ook wij die dag wat dat voor Brexit kan gaan betekenen en mag het blauwe Brexit-monster van minister Blok zo langzamerhand weer uit de kast. Maar: zo veel als er van deze verkiezingen afhangt, zo weinig valt er te voorspellen, weet ook Brexit-expert Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’.”

 

11 december 2019

Brexit biedt kansen voor Nederlandse techbedrijven

“De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland voor 31 januari. Europese bedrijven zetten zich schrap voor de negatieve impact op handelsverkeer, maar sommige (tech)bedrijven zien juist kansen.”

 

10 december 2019

Brexit: meest ingrijpende verkiezingen in geschiedenis

“Dit zijn de meest ingrijpende verkiezingen in decennia’, zegt VK-correspondent Lia van Bekhoven. Deze verkiezingen gaan de koers van het Verenigd Koninkrijk bepalen. Dat kan een hele revolutionaire koers zijn als Boris Johnson een meerderheid krijgt en het VK beslist om donderdag uit de EU te stappen. ‘Maar nergens hoor je over de gevolgen van zo’n allesomvattende keuze’, zegt Van Bekhoven. Niemand praat over de gevolgen van Brexit voor de doorsnee Brit en voor het voortbestaan van het VK. ‘Het lijkt in dat opzicht dat het nergens om gaat.'”

 

10 december 2019

Brexit en boerenprotest na #dtv meestgebruikte hashtags op Twitter in 2019

“De Brexit en de boerenprotesten horen in 2019 tot de meestgebruikte hashtags op Twitter, maakt het sociale medium maandag bekend. De lijst wordt aangevoerd door #dtv (durf te vragen), waarmee Twitter-gebruikers laten weten zich niet te schamen om een vraag te stellen.”

 

10 december 2019

Gebrek aan geloofwaardigheid dwingt Engeland te kiezen voor ‘minst slechte’ partij

“De Britten maken zich op voor de derde landelijke verkiezingen in ruim vier jaar. Donderdag gaan ze naar de stembus, en weer lijkt de Conservatieve Partij er met de winst vandoor te gaan.”

 

9 december 2019

Brexit-expert: “Wint Johnson, dan lukt ‘m brexit-akkoord voor 31 januari. Maar dan…

“Boris Johnson wint deze week de verkiezingen, maar met een grote meerderheid: zeker niet. En als hij dan begin komend jaar de Brexit-deal er doorheen krijgt, volgen lastige keuzes, nog méér lastige keuzes. Want, zo verwacht en schrijft Brexit-expert en ondernemer in Londen, Lennard van Otterloo in zijn blog: ‘Vergeet niet, er is hier nergens een meerderheid voor. De man en vrouw in de straat zijn net zo verdeeld als het parlement.'”

 

9 december 2019

Meerderheid van Schotten wil onafhankelijkheid als brexit plaatsvindt

“Een meerderheid van de Schotten is voorstander van onafhankelijkheid als het Verenigd Koninkrijk de brexit doorvoert. Maar mocht het land toch in de Europese Unie blijven, dan zou een meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemmen. Dat blijkt uit een peiling van ‘The Sunday Times’.

Week 49 - 2 t/m 8 december 2019

8 december 2019

Conservatieve ex-premier Major roept kiezers op tegen brexit van Boris te stemmen

“Major zal zijn steun uitspreken voor drie onafhankelijke kandidaten in de verkiezingen van volgende week, zo meldden de krant London Evening Standard en andere media. De drie pro-Europese politici stapten uit de Conservatieve Partij vanwege haar brexitbeleid.”

 

8 december 2019

In Belfast gaat het er hard aan toe rond de verkiezingen

“Langs de Antrim Road hangen posters van twee concurrenten naast elkaar: Nigel Dodds van de protestantse DUP (Democratic Unionist Party) en van John Finucane van het katholieke Sinn Fein. Zoiets lijkt broederlijk, maar in Belfast bedriegt deze schijn.”

 

8 december 2019

Donald Trusk: Trump vroeg me na brexit meteen: ‘Wie is de volgende?

“Vijf jaar lang was hij Europees president, de Pool Donald Tusk. Hij vond het pijnlijk om niet de sterke leider te zijn, maar ‘gewoon’ de voorzitter. Een openhartig afscheidsinterview: over pathologische leugenaars in de politiek, het catastrofale migratiebeleid van Merkel en zijn grootste nederlaag, de brexit.”

 

7 december 2019

Gaan de Britse verkiezingen wel duidelijkheid geven over de brexit?

“De verkiezingen van 2017 zijn het schrikbeeld dat Britse politieke commentatoren elkaar voorhouden, nu de laatste week van de campagne is aangebroken. De kiezer maakte destijds sprongen die weinigen zagen aankomen. Ook de huidige verkiezingsstrijd is nog niet gestreden: ondanks een voorsprong in de peilingen, is een overwinning voor de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson op 12 december verre van zeker.”

 

7 december 2019

Britse diplomate stap op: Ik wil niet langer halve waarheden verkopen over de brexit 

“Hall Hall leidde tot voor kort de brexitcel op de ambassade in Washington. Haar ontslag komt er een week voor de Britse parlementsverkiezingen. In de brief schrijft Hall Hall onder andere dat ze almaar meer verbijsterd raakte over het feit dat ze boodschappen moest brengen over de brexit die “niet volledig eerlijk” waren.”

 

7 december 2019

Brexit verplicht Noord-Ieren te vechten tegen geweldadige spoken uit het verleden.

“Het spookt in Noord-Ierland. Met de brexit voor de deur willen veel katholieken een versnelde hereniging met Ierland, maar protestanten zetten de hakken in het zand. Valt Noord-Ierland terug in moord en geweld? ‘Uiteindelijk zie ik vooral hoop en vooruitgang.'”

 

5 december 2019

Boris Johnson benadrukt belang van eenheid binnen NAVO, zelfs na brexit

“Niemand zal de hoop koesteren ons te kunnen verslaan zolang we blijven samenwerken”, deelde hij mee. Johnson benadrukte verder dat zijn land, dat binnenkort uit de EU wil stappen, wel stevig gehecht blijft aan de NAVO-engagementen.”

 

5 december 2019

Decartes: voorbereiding brexit essentieel

“Door de verkiezingen heerst in Groot-Brittannië een gevoel van stilstand. Het risico op een no-dealbrexit blijft bestaan, zegt Martin Meacock (Descartes). ‘Bedrijven moeten zich voorbereiden. Het vraagt tijd om de nodige vergunningen te krijgen.'”

 

4 december 2019

Brexit-expert: Waar de stem van miljoenen eigenlijk niet telt, hoopt onvrede zicht op

“Stel, er zou in het Verenigd Koninkrijk een ander kiesstelsel zijn, zou er dan ook een Brexit zijn? Onze man in Londen, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo, weet het antwoord allang. Hij is alles rondom de verkiezingen op 12 december sowieso meer dan beu. ‘In een land waar de stem van miljoenen eigenlijk niet telt, hoopt onvrede zich op’, schrijft hij in zijn blog.”

 

4 december 2019

Europese leiders buigen zich volgende week in Brussel over brexit

“Het wordt de eerste onder de vleugels van Charles Michel, die sinds 1 december aan de slag is als voorzitter van de Europese Raad. De top gaat donderdag van start, op vrijdag – een dag na de verkiezingen in Groot-Brittannië – snijden de Europese staatshoofden en regeringsleiders nog maar eens de Britse exit uit de EU aan.”

 

3 december 2019

Gevolgen no-deal Brexit voor Nederland 

“Inmiddels is er wederom een deal is tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de Brexit. Maar een no-deal Brexit is nog steeds niet uit te sluiten. Onheilspellende berichten over de gevolgen van een no-deal Brexit zijn al veelvuldig in de media behandeld. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van een no-deal Brexit?”

 

3 december 2019

Politieke versnippering in anti-brexit-kamp is goed te zien in Canterbury

Voorspellingen voor Canterbury uit recente peiling

  • Labour: 42 procent
  • Conservatieven: 41 procent
  • Liberal Democrats: 15 procent
  • Een tweede recente peiling gaf Labour 4 procentpunten voorsprong op de Conservatieven

 

3 december 2019

Visumplicht voor alle EU-burgers na brexit

“Als de Conservatieven straks de verkiezingen winnen, zullen ze een visumplicht invoeren voor alle burgers uit de EU-landen. Dat plan zullen Boris Johnson en de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel vandaag bekendmaken bij een bezoek aan een douane-kantoor, zo schrijft Patel vandaag in de Daily Telegraph.”

 

2 december 2019

Dit zijn de grote gevolgen van brexit voor uw onderneming 

“Voor Nederlandse bedrijven heeft Brexit grote gevolgen. De belangrijkste daarvan komen in dit artikel aan bod met daarbij welke sectoren het hardst worden getroffen.”

 

2 december 2019

De kracht van de oneliners in de brexitdiscussie 

“In Groot-Brittannië strijden de Conservatieven, Labour en de Liberalen om de stem van de kiezer. Boris Johnson en zijn Conservatieven voeren campagne met ‘Get Brexit Done’. Wat is de kracht van deze oneliner?”

 

2 december 2019

Crisismaatregelen voor bedrijven bij no-deal-brexit 

“Minister van Economie en Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft vrijdag, bij een bezoek aan voedingsbedrijf Agristo in Wielsbeke, crisismaatregelen voorgesteld voor bedrijven in geval van een no-deal-brexit.”

Lees ook:
ons blog over Brexit2Business.

Lees ook:
ons blog over wat u als burger kunt doen met het oog op de brexit.

 

Vertalingen

Hebt u documenten die vertaald moeten worden? Bekijk of u juridische vertalingenbeëdigde vertalingen of algemene vertaligen nodig hebt. Of vraag meteen een offerte aan.

Hoeveel tijd tot de brexit?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Waarom u voor ons kiest

  • EN-NL / NL-EN
  • Juridisch
  • Beëdigd
  • Ervaren
  • Kwaliteit
  • Advies

Brexit-loket

Het Brexit-loket: voor ondernemers en burgers.

Het loket van de Rijksoverheid praat u bij over de laatste stand van zaken.

 

Immigratie- en Naturalisatiedienst

In de brexit-nieuwbrief van de IND houdt u de laatste ontwikkelingen bij.