Rate this post

De beëdigde vertaler

Een vertaler wordt ingeschreven in het register van beëdigde tolken en vertalers van het Bureau Wbtv als hij aan de voorwaarden van de Wet beëdigde tolken en vertalers voldoet. Als Bureau Wbtv het verzoek tot inschrijving heeft goedgekeurd, moet de vertaler ter zitting bij de rechtbank in het arrondissement waar de woonplaats van de vertaler onder valt, voor de rechter verklaren alles naar waarheid, eer en geweten te zullen vertalen. Daarna mag hij zich beëdigd vertaler noemen.

Hoe vindt u een beëdigde vertaler?

De beëdigde vertaler staat vermeld in het register (Rbtv) van Bureau Wbtv. U kunt een vertaler of tolk zoeken op naam, taalcombinatie (bijv. Nederlands-Engels), Wbtv-nummer of postcode. Komt u via Google terecht op een website van een vertaler, controleer dan of hij zijn Wbtv-nummer vermeldt en ga na of hij in het register staat.

De officiële vertaling

Als u akkoord bent gegaan met de offerte van de vertaler, verloopt het proces als volgt:

  1. De vertaler heeft duidelijke scans van uw documenten nodig, want deze moet hij uitprinten en aan de vertaling hechten. Ook kunt u de originele documenten opsturen, maar dit is in de regel alleen nodig als hierom specifiek wordt gevraagd door de instantie die de beëdigde vertaling eist.
  2. Als de vertaling klaar is, wordt ze uitgeprint op 80-gramspapier van A4-formaat. De vertaler zet op elke pagina zijn stempel en initialen. Onder zijn verklaring zet de vertaler een stempel en zijn handtekening.
  3. De vertaling moet vervolgens aan de kopie van het originele document worden gehecht, samen met de verklaring van de vertaler waarin hij stelt dat hij het document naar waarheid heeft vertaald. Het aanhechten wordt gedaan met een ringhechttang.
  4. Afhankelijk van de voorwaarden van de verzoekende instantie bestaan er drie verschillende stappen in dit proces. Eén van deze stappen zal van toepassing zijn op uw situatie. Zie het 3-stappenplan hieronder.
  5. De kosten voor een apostille of legalisatie van de rechtbank zijn €20 per vertaald document. Let op: u hebt per document één apostille nodig en kunt dus helaas niet meerdere vertaalde documenten aan elkaar hechten om de kosten te drukken.
    De kosten voor het legaliseren van een vertaling bij het Consulair Dienstencentrum zijn €10 per vertaald document.
  6. U kunt de apostille en het legaliseren van de vertaling zelf verzorgen. De vertaler kan dit echter ook voor u uitvoeren, uiteraard tegen een meerprijs.

Het 3-stappenplan

Stap 1
De instantie die om een beëdigde vertaling heeft verzocht, stelt verder geen eisen aan de vertaling. Dus na bovenstaand proces is de vertaling klaar voor gebruik.

Stap 2
De instantie verlangt dat een apostille wordt toegevoegd bij de verklaring van de vertaler. Dit kan alleen bij de rechtbank waar de vertaler is beëdigd, omdat de desbetreffende rechtbank de handtekening van de vertaler controleert in zijn systeem. Het kan echter zijn dat het land waar de verzoekende instantie is gevestigd, het Apostilleverdrag niet heeft ondertekend. In dat geval volstaat een apostille niet. De vertaling dient te worden gelegaliseerd (zie stap 3).

Stap 3
Als de vertaling moet worden gelegaliseerd, dan dienen er twee stappen te worden uitgevoerd: 1) bij de rechtbank waar de vertaler is ingeschreven, wordt een legalisatiestempel gehaald, en vervolgens 2) moet de vertaling door het Consulair Dienstencentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag worden gelegaliseerd. Daarna is de vertaling dan echt gereed. De vertaler doet u de vertaling per aangetekende post toekomen, of u kunt ze bij de vertaler ophalen.

Goedkeuring echtheid handtekening & apostille
Zo ziet een apostille er uit.

Handige links

Bureau Wbtv

Lijst landen Apostilleverdrag

Apostille en legalisatie 

Legaliseren van Nederlandse documenten

Tarieven reguliere/aangetekende post

Rechtbank Rotterdam Contactcentrum

De beëdigde vertaler en officiële vertaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.