Selecteer een pagina
 1. Home
 2.  | 
 3. Blog
 4.  | Brexit nieuwsoverzicht 2020 – kwartaal 1

Brexit nieuwsoverzicht 2020 – kwartaal 1

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers! 
In onze blog leest u wat voor documenten wij voor u vertalen.

Ga naar kwartaal 2 van 2020
“A person often meets his destiny on the road he took to avoid it.” Jean de La Fontaine

Week 13 - 23 t/m 29 maart 2020

29 maart 2020 

Ideologie in tijden van corona. Brexit belangrijker dan ademen?

“Weer is er een Brits schandaal waar twee ogenschijnlijk niet gerelateerde onderwerpen elkaar beïnvloeden. De Brexit ideologie lijkt sterker dan de wens om het coronavirus te bestrijden. Deze keer rond de schaarste van beademingsapparatuur voor de behandeling van Covid-19 patiënten. Lennard van Otterloo bericht vanuit Londen.”

 

29 maart 2020 

Hoe het coronavirus alsnog tot een harde Brexit kan leiden 

“Niemand zal ontkennen dat het een uitdaging was: het in minder dan een jaar tijd onderhandelen van een volledig handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Het proces is door het coronavirus nóg lastiger geworden, waardoor een harde Brexit een stap dichterbij lijkt te komen.”

 

28 maart 2020 

Waarom de brexit? Daarom!

“De Britse schrijver Ian McEwan schreef een satirische novelle over de brexit, waar hij fel tegen is. ‘En nu komt het virus er nog bij. Dit is economische zelfmoord.”

 

27 maart 2020 

Onderhandelingen Brexit gaan volgende week gewoon verder

“De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaan volgende week gewoon verder. Dat heeft een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson laten weten. De onderhandelingen worden via een videoverbinding gevoerd.”

 

27 maart 2020 

Britse transportsector wil langere overgangsperiode Brexit

“De transportsector in Groot-Brittannië vraagt om verlening van de Brexit-overgangsperiode nu de coronacrisis de volledige aandacht opslokt. De overgangsperiode duurt in principe tot eind dit jaar.”

 

26 maart 2020 

Hoe de coronacrisis het Brexit-proces 180 graden laat draaien

“In de draaikolk van Brexit en coronavirus vraagt onze man in Londen Lennard van Otterloo zich af hoe vaak je 180 graden kunt draaien. ,,Waar normaal gesproken, zeker in tijden van crisis, de regering de bevolking overtuigt en leidt, gebeurt er op dit moment in het Verenigd Koninkrijk het tegenovergestelde.”

 

26 maart 2020 

Britse logistieksector wil langere overgangsperiode brexit

“De Britse logistieksector vraagt de regering in Londen om een langere overgangsperiode in aanloop naar de EU-uittreding. De logistieksector komt niet toe aan het voorbereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie doordat alle aandacht nu naar het distribueren van voedsel en medische benodigdheden gaat.”

 

25 maart 2020 

Expert Van Otterloo: ‘Er gaat weer over uitstel Brexit gesproken worden’

“Nog niet heel lang geleden stelde de Britse premier Boris Johnson absoluut niet aan een lockdown te denken, gisteren was het dan toch zover. Onze man in Londen, Lennard van Otterloo, vertelt in de Corona Update over hoe het Verenigd Koninkrijk dat aanpakt én waarom hij stelt dat er weer over uitstel van Brexit gesproken gaat worden.”

 

25 maart 2020 

EU zet sein op (licht)groen voor Albanië en Noord-Macedonië

“Verhitte discussies in Brussel: hebben we in de coronacrisis wel tijd voor dit soort besluiten? EU-voorzitter Kroatië zet door.”

 

24 maart 2020 

Boris Johnsons vader wil Fransman worden

“De vader van de Britse premier Boris Johnson doet naar verluidt afstand van zijn Engelse paspoort. De 79-jarige Stanley Johnson probeert Fransman te worden.”

 

23 maart 2020 

Budget live: Rishi Sunak spends on coronavirus, roads and rail in ‘biggest giveaway since 1992’

“Chancellor triples investment in transport and infrastructure spending, freezes fuel and alcohol duties, and removes VAT on digital publications

 

23 maart 2020 

Vader Boris Johnson gaat de Franse nationaliteit aanvragen door brexit

“De vader van de conservatieve Britse premier Boris Johnson gaat de Franse nationaliteit aanvragen nu Groot-Brittannië uit de EU is gestapt, meldt The Sunday Times. Zoonlief leidde het Verenigd Koninkrijk tijdens de brexitperiode naar de Europese uitgang.”

Week 12 - 16 t/m 22 maart 2020

22 maart 2020 

Coronavirus sparks calls to extend EU transition period

“With Europe facing lockdown, pressure to avoid disastrous ‘game of chicken’ talks grows
 Coronavirus – latest updates
 See all our coronavirus coverage

 

22 maart 2020 

Brexit means coronavirus vaccine will be slower to reach the UK

“And it will cost more here because of the UK pulling out of the European Medicines Agency on 30 December
 Three experts explain why Brexit leaves the UK less able to respond to pandemic
 Coronavirus – latest updates
 See all our coronavirus coverage

 

21 maart 2020 

Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi, vanuit Londen: ‘Nog twee, drie maanden, hoop ik’

“Voor de bestrijding van de coronacrisis probeert Marcel Levi, ziekenhuisdirecteur in Londen, te leren van Italië. ‘Als je goed met patiënten praat, zeggen er toch vrij veel dat ze niet naar de intensive care willen.’”

 

21 maart 2020 

Ian McEwan over de Brexit en het schrijven: ‘Vastlopen is onvermijdelijk’

“In enkele koortsachtige weken schreef Ian McEwan zijn bijtende novelle over de Brexit. Of hij bewust kiest voor actuele onderwerpen? ‘Soms is het alsof de maatschappij mijn belangstelling volgt, in plaats van andersom.’”

 

20 maart 2020 

Brexitonderhandelaar Barnier besmet

“Michel Barnier heeft het coronavirus onder de leden. De hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, die de uittredingsgesprekken met het Verenigd Koninkrijk leidt, meldde dat op Twitter.”

 

19 maart 2020 

Britse regering ziet Corona-voordeel door Brexit – Action betaalt leveranciers pas na 90 dagen

“En verder: Elon Musk moet fabriek toch sluiten, ABN-topman wil hypotheekaflossing kunnen schorsen, Kees Koolen stampt na Booking en Uber een cleantech-imperium uit de grond.”

 

18 maart 2020 

Wat zijn de gevolgen voor het Brexit-proces nu het coronavirus heerst?

“Arrogantie, Brexit en Corona, onze man in Londen Lennard van Otterloo ziet in Brexit combineren met een virusuitbraak toch echt geen abc-tje. Wat zijn de beren op de weg? Je leest het in deze blog.”

 

18 maart 2020 

Onderhandelingen Brexit uitgesteld om coronavirus

De gesprekken tussen handelsvertegenwoordigers van de Europese Unie en die van het Verenigd Koninkrijk die voor woensdag op de agenda stonden zijn vanwege het nieuwe coronavirus uitgesteld. Volgens ingewijden wordt de geplande videoconferentie mogelijk later deze week gehouden.

 

17 maart 2020 

Is er een leider die de wereldeconomie kan redden?

“Nu al is duidelijk dat de coronacrisis een net zo ingrijpende herinnering zal zijn voor de jonge generatie als de autoloze zondag voor de babyboomers en 9/11 voor de millennials.”

 

16 maart 2020 

David Lammy: Je stam is belangrijk, erbuiten treden ook

“Labour-politicus David Lammy snapt heel goed waarom mensen tot een stam willen behoren, dat wil hij zelf ook. Zolang je maar beseft dat je tot meer dan één stam behoort.

Kent u Henk en Ingrid?

“Wie zegt u? Ik begrijp u niet goed.”

David Lammy heeft nog nooit van Henk en Ingrid gehoord. De ijkmensen aan wie Geert Wilders ooit zijn voorstellen ophing, zijn de 47-jarige Britse politicus vreemd. Toch heeft Lammy óók zo’n ijkstel: Clive en Kathy uit Peterborough. Anders dan Wilders’ Henk en Ingrid bestaan ze echt; de stad waar ze wonen, Peterborough, ligt 100 kilometer ten noorden van Londen. “Eenvoudige mensen, gepensioneerd inmiddels, met een klein leven.”

 

Week 11 - 9 t/m 15 maart 2020

14 maart 2020 

Vergeet bij steunmaatregelen de boeren niet

“Voor de Vlaamse landbouw dreigt een dubbele klap: een groeivertraging in China en Europa, en dan nog de Brexit. Achter de vaak afgewerkte producten die de grens over gaan, staan bijna 40.000 Belgische boeren. Het is daarom te hopen dat de overheid bij het bedenken van steunmaatregelen voor het bedrijfsleven ook hen niet uit het oog verliest.”

 

13 maart 2020 

Bedrijven verwachten nog geen Brexit-deal in 2021

“Van het Nederlandse bedrijfsleven denkt 73 procent niet dat de EU en het Verenigd Koninkrijk aan het eind van dit jaar een handelsovereenkomst hebben bereikt. 75 Procent van de Nederlandse bedrijven geeft wel aan voorbereid te zijn op de Brexit na 31 december 2020. Dat blijkt uit de Brexit-barometer van VNO-NCW, KPMG en de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel.”

 

13 maart 2020 

Brexit-onderhandelingen worden opgeschort door coronavirus

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk schorten hun onderhandelingen over een handelsakkoord voorlopig op. Dat heeft het Franse persagentschap AFP donderdag vernomen. Het handelsakkoord moet de relaties tussen Brussel en Londen na de Brexit regelen.”

 

13 maart 2020 

Eerste Britse begroting na brexit: afnemende groei

“De eerste Britse begroting na de brexit stond woensdag in teken van afnemende economische groei. De Britse economie zal niet met 1,4 procent groeien, maar met zo’n 0,3 procentpunt minder.”

 

12 maart 2020 

Help een student: online enquête over de gevolgen van Brexit voor het Nederlandse bedrijfsleven

“Brexit gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de manier waarop wij nu handel drijven in Nederland. Om die gevolgen beter in kaart te brengen, voert Jelmer Overbeeke, student aan de Rotterdam Business School, een onderzoek uit naar de invloed op de supply chain in Nederland. Momenteel loopt hij stage bij CSI Fresh.
Voor dit onderzoek is informatie vanuit het bedrijfsleven van belang. Via de onderstaande link kan je zijn vragen beantwoorden: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScErceevT_TGXUpI96RgU-OSBDxGCPEuUbAnGoZ25dXfA4HCA/viewform?usp=sf_link

 

12 maart 2020 

VNO-NCW: reële kans op no-deal Brexit

“Nederlandse bedrijven hebben er maar weinig vertrouwen in dat er een handelsdeal komt met de Britten. Sinds 31 januari is de Brexit officieel, sindsdien zitten we in een transitiefase. Uit de Brexit-Barometer van KPMG in samenwerking met VNO-NCW en de Britse Kamer van Koophandel blijkt dat 73 procent van de ondernemingen verwacht dat er dit jaar géén handelsovereenkomst komt. ‘Die onzekerheid snappen we wel’, zegt Gineke Talsma, secretaris van VNO-NCW.”

 

12 maart 2020 

Wat doet Brexit met bloemenexporteur die dagelijks naar Engeland rijdt?

“Lennard van Otterloo, onze man in Londen, was een paar dagen in Nederland en ging voor ‘Brexit & Business’ langs bij Robbert Judels, general manager van bloemenexporteur Vianen. Waar loopt hij tegenaan bij zaken als transport en kosten in tijden van Brexit?”

 

11 maart 2020 

Vlaams minister-president Jan Jambon rekent op Brexit-deal voor eind oktober

“Vlaams minister-president Jan Jambon rekent op een deal met het Verenigd Koninkrijk voor eind oktober. De Britse premier Boris Johnson zal niet afwijken van zijn voornemen om het akkoord nog dit jaar rond te krijgen, zei hij bij een gedachtewisseling in het Vlaams Parlement. Ook volgens de Britse ambassadeur in België hoeft een deal in de komende maanden helemaal geen probleem te vormen.”

 

11 maart 2020 

Brexit leidt tot gevolgen voor disaster recovery

“De Brexit gaat in 2020 voor een hoop onzekerheid zorgen, ook op het gebied van disaster recovery (dr)-strategieën. De onderhandelingen over de handel en samenwerking tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK), kunnen roet in het eten gooien voor bijvoorbeeld organisaties met productieomgevingen in het VK en disaster recovery-locaties daarbuiten.”

 

11 maart 2020 

Brexit: volksgezondheid, onderwijs, luchtvaart, octrooien, Britten stappen overal uit

“De Britten stappen overal uit. ‘Onze man in Londen’, Brexit-expert Lennard van Otterloo, vraagt zich af of het een tactiek van de verschroeide aarde is of een nieuw nulpunt in de Brexit-onderhandelingen.”

 

10 maart 2020 

Wat zijn de gevolgen van de brexit voor de positie van Nederland in de EU?

“Door de brexit verandert de geometrie van de Europese Unie. Met het vertrek van 65 miljoen inwoners en de tweede economie van de EU verschuift het economisch en demografisch zwaartepunt van de Unie naar het zuiden en het oosten. Dit roept vragen op over de positie van Nederland.”

 

9 maart 2020 

Gevaarlijke glijbaan

“De coronacrisis kan de Europese economie op een steile glijbaan naar beneden doen belanden. De overheden moeten in actie schieten om dat te beletten.”

 

Week 10 - 2 t/m 8 maart 2020

8 maart 2020 

Het VK en de EU onderhandelen wéér: dit zijn de struikelblokken

“Het Verenigd Koninkrijk heeft nu toch echt de Europese Unie verlaten. Deze week werd de volgende stap gezet: gesprekken over de toekomstige relatie tussen beide partijen. De vraag is nu of de twee de komende jaren als goede buren of als verre vrienden door het leven gaan. Vijf vragen over de nieuwe onderhandelingen.”

 

7 maart 2020 

Brexit kostte Britten al 5 miljard euro

“De voorbereidingen voor het vertrek uit de Europese Unie hebben de Britse belastingbetaler al meer dan 4,4 miljard pond (5 miljard euro) gekost. Dat meldt het Britse National Audit Office (NAO) vandaag.”

 

7 maart 2020 

Nissan steekt 50 miljoen in Britse fabriek ondanks Brexit-waarschuwingen

“Nissan steekt 52 miljoen pond (59,76 miljoen euro) in de autofabriek in het Britse Sunderland, ondanks eerdere waarschuwingen van het bedrijf zelf dat de Brexit de locatie in gevaar brengt.”

 

6 maart 2020 

Krappe marges duwen Flybe in bankroet

“Alle vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Flybe staan aan de grond. Door de Brexit en de angst rondom het coronavirus is er een afname in het aantal geboekte vluchten en zodoende legt Flybe nu het loodje.”

 

6 maart 2020 

Geen verrassing: de brexit-onderhandelingen beginnen beroerd

“EU-hoofdonderhandelaar Barnier spreekt van ‘zeer ernstige afwijkingen’ in de standpunten van beide partijen. De tijd dringt. En het wederzijdse onbegrip bloeit nog volop.”

 

6 maart 2020 

Brexit heeft Britse regering minstens 5 miljard euro gekost

“De Britse regering heeft minstens 4.4 miljard pond (ruim 5 miljard euro) uitgegeven aan de voorbereiding van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie (EU) te verlaten, blijkt vrijdag uit de eerste gedetailleerde schatting van de kosten van de Brexit.”

 

5 maart 2020 

Barnier says UK is refusing to commit to remaining signed up to ECHR as part of EU deal

Rolling coverage of the day’s political developments as they happened, including the Commons health committee questioning Prof Chris Whitty, the chief medical officer

 

5 maart 2020 

Brexit: ‘Bereid je voor op een doemscenario’

“De nieuwe onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn officieel geopend. Gaan we dan nu eindelijk wat minder theater en meer feiten krijgen? Reken er nog maar even niet op, zo waarschuwt onze man in Londen en Brexit-expert Lennard van Otterloo in zijn blog.”

 

4 maart 2020 

Brexit-onderhandelaar Michel Barnier: ‘Ik laat me niet voor de gek houden’

“Europees onderhandelaar Michel Barnier is ervan overtuigd dat de EU en het Verenigd Koninkrijk tot een akkoord over hun toekomstige samenwerking zullen komen.”

 

4 maart 2020 

Nieuwe brexitonderhandelingen: wat kunnen we verwachten?

“De onderhandelingen over brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vandaag opnieuw begonnen. Voor het eind van het jaar moet er een akkoord liggen, maar de kans op mislukking is groot.”

 

4 maart 2020 

Peugeot-Citroën: Fabriek in VK is afhankelijk van Brexit-onderhandelingen

“Automaker PSA Group, moederbedrijf van Peugeot en Citroën, neemt pas eind dit jaar een beslissing over de continuïteit bij een Britse fabriek. Dan moet er ook meer duidelijk zijn over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen.”

 

3 maart 2020 

Britse minister van Volksgezondheid mag niet naar Brussel – Brexit belangrijker dan coronabestrijding

“De Britse regering onder leiding van Boris Johnson vindt de Brexit belangrijker dan de gezondheid van de Engelsen. Het heeft het ministerie van Gezondheid verboden om nog langer gebruik te maken van een Europees datasysteem dat waarschuwt bij pandemieën zoals nu bij de opkomst van het coronavirus.”

 

3 maart 2020 

Calais is klaar voor de brexit

“Monsterlijke files aan beide kanten van de Kanaaltunnel door de brexit? De Fransen in Calais maken zich niet druk. Deal of geen deal.”

 

2 maart 2020 

Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar

“De optelsom van het coronavirus, Brexit en de stikstofproblemen gaat ‘een mager economisch jaar’ betekenen, voorspelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. ‘Het bedrijfsleven krijgt crisis op crisis’, stelde hij in het tv-programma WNL op Zondag.”

Week 9 - 24 februari t/m 1 maart 2020

1 maart 2020 

Visserij twistpunt in Brexit-onderhandelingen

“Vissers uit de Europese Unie hopen dat ze volgend jaar, wanneer de overgangsperiode na de Brexit afloopt, nog in Britse wateren kunnen blijven vissen. De visserij dreigt een van de zware dobbers te worden in de onderhandelingen over toekomstige handelsrelaties tussen de Britten en de EU die maandag beginnen.”

 

29 februari 2020 

Visserij twistpunt in Brexit-onderhandelingen

“Vissers uit de Europese Unie hopen dat ze volgend jaar, wanneer de overgangsperiode na de Brexit afloopt, nog in Britse wateren kunnen blijven vissen. De visserij dreigt een van de zware dobbers te worden in de onderhandelingen over toekomstige handelsrelaties tussen de Britten en de EU die maandag beginnen.”

 

28 februari 2020 

VK dreigt in juni al de stekker uit onderhandelingen met de EU te trekken

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal mogelijk in juni al een punt zetten achter de onderhandelingen met de Europese Unie (EU) over een handelsakkoord. Dat blijkt donderdag uit het onderhandelingsmandaat van de Britten, waarin de strategie voor de onderhandelingen is vastgelegd. De onderhandelingen tussen beide partijen beginnen volgende week.”

 

28 februari 2020 

Johnson gooit Brexit-verdrag in prullenbak

De Britse regering gooit de eerder gesloten Brexit-overeenkomst in de prullenbak. Premier Boris Johnson voelt zich niet langer gehouden aan de afspraken in de Politieke Verklaring die onderdeel was van het Brexit-verdrag. De daarin uitgesproken intenties zijn volgens Johnson niet langer relevant.

 

27 februari 2020 

The Guardian – Politics live with Andrew Sparrow

“Join Guardian political correspondent Andrew Sparrow as he brings you all the day’s political stories live from Westminster and beyond.”

 

26 februari 2020 

EU houdt druk op Britten in onderhandelingen brexit

“De Europese Unie is niet van plan standaarden op het gebied van voedselveiligheid los te laten in de onderhandelingen met de Britten over brexit.”

 

26 februari 2020 

Blok vreest mislukken onderhandelingen over Brexit

De kans is ’zeer reëel’ dat de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de toekomstige handelsrelatie op niets uitlopen. Daarvoor waarschuwt minister Blok (Buitenlandse Zaken) aan de vooravond van de start van de fase twee van de moeizame Brexit-onderhandelingen.

 

25 februari 2020 

De brexit-staredown is voorbij, het knokken kan beginnen

“De EU stelt vandaag haar mandaat om te onderhandelen vast. Ook de regering-Johnson komt hierover bijeen. De sfeer was de afgelopen maand bedroevend slecht.”

 

25 februari 2020 

EU eist dat VK het verbod op chloorkippen handhaaft bij handelsakkoord

“De Europese Unie eist dat het Verenigd Koninkrijk een verbod op chloorkippen handhaaft als onderdeel van een handelsakkoord tussen de twee partijen, schrijft de Europese Commissie dinsdag in haar onderhandelingsmandaat. In het mandaat staat de positie van de EU voorafgaand aan de onderhandelingen met het VK.”

 

24 februari 2020 

EU tells PM he must stick to customs rules for NI amid concerns about UK ‘backsliding’ – live news

Rolling coverage of the day’s political developments as they happen

 

24 februari 2020 

Johnson wil afspraken uit brexitdeal met EU omzeilen

“De Britse regering zoekt naar mogelijkheden om onder afspraken met de EU over Noord-Ierland uit te komen. Dat bericht de krant Sunday Times, die zich baseert op anonieme bronnen. Het Verenigd Koninkrijk en de EU sloten vorig jaar een nieuwe overeenkomst over de brexit. Londen en Brussel spraken onder meer af dat Noord-Ierland juridisch in een douane-unie met Groot-Brittannië blijft, maar in de praktijk de EU-regels voor de handel volgt.”

Week 8 - 17 t/m 23 februari 2020

23 februari 2020 

City huurt peperdure Brexit-topadvocaat in

“Manchester City is door de UEFA voor twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal. De regerend landskampioen overtrad volgens de arbitragecommissie van de UEFA de Financial Fair Play-regels. De Citizens laten het er niet bij zitten en schakelen hulp in van een succesvolle advocaat om de sanctie ongedaan te maken.”

 

23 februari 2020 

Regio aantrekkelijker door Brexit: recordaantal nieuwe buitenlandse bedrijven  

“Mede door de Brexit hebben het afgelopen jaar een recordaantal buitenlandse bedrijven zich in onze regio gevestigd. Dit blijkt uit cijfers van InnovationQuarter, een organisatie die buitenlandse bedrijven begeleid bij het neerstrijken in Zuid-Holland. In 2019 hielp de organisatie 56 buitenlandse bedrijven met hun verhuizing naar de provincie, waaronder naar Den Haag en Leiden.”

 

23 februari 2020 

Britten krijgen nieuw paspoort, in Polen gemaakt door Frans-Nederlands bedrijf 

“Britten krijgen vanaf volgende maand een nieuw blauw paspoort dat volgens critici vooral toegang gaat bieden tot lange rijen op Europese luchthavens. Het nieuwe ontwerp betekent een terugkeer naar de oude kleur van voor 1988 toen het Verenigd Koninkrijk net als andere Europese landen overgingen tot een uniform bordeauxrood paspoort dat verwerking aan de grens vlotter doet verlopen en beter beveiligd is tegen vervalsingen.”

 

22 februari 2020 

Michel kan geen akkoord over meerjarenbegroting sluiten

“De Europese top over de meerjarenbegroting is afgelopen. Er is geen akkoord gevonden tussen de staats- en regeringsleiders.”

 

22 februari 2020 

Privatisering BBC voorbeeld voor publieke omroep

“De Britse premier Boris Johnson grijpt in bij de almaar uitdijende BBC. Het wereldberoemde staatsbedrijf moet lokale radiostations verkopen, websites en televisie-kanalen beperken, presentatoren mogen geen schnabbels meer doen en wie de BBC wil ontvangen, moet een abonnement nemen. Uitstekende voorstellen die in Nederland navolging horen te krijgen, schrijft Jelte Wiersma.”

 

21 februari 2020 

Recordaantal bedrijven wil wegens brexit naar Nederland

“Nog nooit besloten zoveel bedrijven zich in Nederland te vestigen als vorig jaar. In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de brexit. Ook dat is een record, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).”

 

21 februari 2020 

Google verhuist Britse accounts naar VS na brexit

“Google gaat de gebruikersaccounts van de Britten naar de VS verhuizen om deze buiten de jurisdictie van de EU te brengen vanwege de brexit.”

 

20 februari 2020 

Nederbritten bibberen van Brexit: ‘Elke dag stress en angst’

“Britten die in Nederland wonen, vrezen de gevolgen van de Brexit. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk is onzeker wat volgend jaar hun rechten zullen zijn in de Europese Unie. Steeds meer Britten willen hier niet op wachten en vragen een Nederlands paspoort aan. ‘De onzekerheid zorgt voor stress en angst op een dagelijkse basis.'”

 

20 februari 2020 

Suse van Kleef correspondent in Londen: ‘Schakelen tussen brexit en Megxit

ACHTER DE SCHERMEN – Suse van Kleef werkt en woont ruim vier jaar in Londen als correspondent voor onder andere het AD. We vragen haar hoe dat werk eruit ziet.”

 

19 februari 2020 

Britse worstmakers vrezen exportstrop na einde overgangsfase Brexit 

“Britse fabrikanten van verwerkt vlees, zoals worst en hamburgers, zijn bang dat hun export naar de Europese Unie in gevaar komt wanneer de overgangsfase naar de Brexit voorbij is. Dat meldt de Britse brancheorganisatie British Meat Processors Association (BMPA) dinsdag.”

 

19 februari 2020 

Steeds meer bedrijven kiezen voor Nederland vanwege brexit 

“Steeds meer bedrijven vestigen zich vanwege de brexit in Nederland. Het afgelopen jaar maakten 78 bedrijven deze stap. In 2018 waren dat er nog 43.
In totaal zijn er hier nu 140 ‘brexitbedrijven’, blijkt uit de jaarcijfers van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), de organisatie die buitenlandse bedrijven helpt om zich in Nederland te vestigen.”

 

18 februari 2020 

De brexit sloeg een gat in de Europese begroting: wie gaat dat betalen?

“Een kleine 1.100 miljard euro, daarover gaat de extra Europese top die Europees president Charles Michel donderdag organiseert. Dat is de som geld die de Europese Unie van 2021 tot 2027, als het van Michel afhangt, zal kunnen uitgeven aan innovatie, landbouw, armere regio’s, Erasmusbeurzen, grensbewaking, strijd tegen klimaatverandering enzovoort. Het is de eerste zogenaamde meerjarenbegroting na de brexit. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk verliest de Europese Unie een rijk land, en de andere landen staan niet te trappelen om extra te gaan bijdragen aan het Europees budget. Tegelijk wordt de Europese Unie met nieuwe uitdagingen geconfronteerd, die volgens sommigen alleen door een verhoging van het budget kunnen worden opgelost.”

 

18 februari 2020 

IND stuurt Brexit-brief naar verkeerde adressen, ‘ook datalek bij excussbrief’

“De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een aantal brieven voor Britten in Nederland per ongeluk naar het verkeerde adres gestuurd, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door de NOS. Volgens de omroep werd vervolgens in een aantal gevallen ook een tweede brief, waarin de ontvanger over het datalek werd geïnformeerd, in de verkeerde enveloppen gestopt.”

 

17 februari 2020 

Gevolgen Brexit voor hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

“Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Volgens de regels in het terugtrekkingsakkoord geldt er na Brexit een overgangsperiode. Wat betekent de Brexit voor bestaande hypotheken en nieuwe aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?”

 

17 februari 2020 

Boris Johnson neemt wraak op BBC voor “anti-Brexit” verslaggeving

“De Britse premier Boris Johnson wil drastisch gaan bezuinigen op de publieke omroep BBC. Johnson is van plan het verplichte kijk- en luistergeld, zo’n driekwart van de begroting, af te schaffen. Johnson wil de publieke omroep omvormen tot een betaalzender met abonnees. Ook moet de publieke omroep een flink aantal regionale radiozenders verkopen, bericht NOS.”

 

17 februari 2020 

Stenen hamsteren voor restauratie Grote Kerk

“Vooruitlopend op een harde brexit hamstert Breda in Engeland Portland-kalksteen voor de restauratie van de Grote Kerk.”

Week 7 - 10 t/m 16 februari 2020

16 februari 2020 

Onze Man In Londen – UK wil niet langer moeiteloos handelen met EU maar eigen standaarden zetten

“Het uitlachen van Brexiteers kan dan wel leuk zijn, uiteindelijk zijn ze er gewoon met de hoofdprijs vandoor gegaan”

 

16 februari 2020 

‘Brexit de Podcast’ is volledig vernieuwd

“Nu de Britten definitief EU uit zijn, maken correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn zich op voor de tweede helft: de onderhandelingen over het handelsakkoord. Het spel om de knikkers, dat wederom ongelooflijk spannend zal worden.”

 

15 februari 2020 

Europese landen pokeren om de macht na brexit

“Hoe verandert de brexit de dynamiek van het Europese pokerspel om de macht? Kleinere landen testen nieuwe allianties. Nederland werpt zich op als derde wiel aan de Frans-Duitse wagen.”

 

15 februari 2020 

De juridische gevolgen van vijf rechtsgebieden

“Met een ruime meerderheid heeft het Europees Parlement op 29 januari het terugtrekkingsakkoord van het Verenigd Koninkrijk goedgekeurd. Dit was de laatste parlementaire stap die benodigd was om de Brexit mogelijk te maken. Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten. Op dat moment is een transitieperiode ingegaan die ten minste tot 31 december 2020 duurt. Tijdens deze periode onderhandelen het VK en de EU over de details van hun toekomstige relatie. cm: geeft u een overzicht van de juridische gevolgen van de Brexit voor een vijftal rechtsgebieden.”

 

14 februari 2020 

Schooluitstap naar het Verenigd Koninkrijk na de brexit

“Ik heb in mei 2020 een schooluitstap gepland naar Londen? Mogen mijn leerlingen en ik – met de brexit – het VK nog binnen met onze gewone identiteitskaart?”

 

14 februari 2020 

Verzacht de kerk de Brexit-pijn?

“We zien geen familie meer’, zegt een Britse vrouw tegen de BBC . ‘We zagen ze al niet zo vaak en nu wil ik ze nooit meer zien.’ De reden voor dit pijnlijke familiedrama? De Brexit.”

 

14 februari 2020 

12 dagen na brexit krijgen de Britten een standje van Brussel

“Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU ’to take back control’, maar tot eind dit jaar zijn de nog Britten gebonden aan EU-wetgeving. Het is nog geen twee weken geleden dat de brexit officieel werd en nu al ontvangen ze een standje van de Europese Commissie.”

 

13 februari 2020 

Crisis in Duitsland: wat zijn de gevolgen voor Nederland en EU?

“We verliezen ons in de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap van de Verenigde Staten en spenderen uren met het theater in het Britse Lagerhuis over brexit. Tegelijkertijd voltrekt zich in Duitsland een politieke crisis van formaat, waarvan de gevolgen wellicht veel groter zijn voor Nederland.”

 

13 februari 2020 

Hoe de Brexit onze Belgische transfermarkt kant beïnvloeden

“Van over het Kanaal werd België deze winter opnieuw gebombardeerd met miljoenen, in ruil voor de goals van Ally Samata en de spieren van Sander Berge, die een plaatsje kregen op de grote carrousel van de Premier League. Wolverhampton telde miljoenen neer voor Leander Dendoncker, Aston Villa kraakte de bank voor Wesley en Brighton deed hetzelfde voor Leandro Trossard.”

 

12 februari 2020 

Noord-Ierland mogelijk in andere tijdzone door Brexit

“Als je dacht dat het allemaal niet ingewikkelder kon rondom de Brexit, moeten we je teleurstellen. Het kan namelijk zijn dat Noord-Ierland door de Brexit straks af en toe in een andere tijdszone zit dan de rest van het eiland.”

 

12 februari 2020 

Wat reizigers moeten weten

“Sinds het Verenigd Koninkrijk op 31 januari officieel de EU heeft verlaten, krijgt BCD Travel heel wat vragen over wat Brexit nu precies betekent voor zakenreizigers. Tot eind 2020 zal er niet veel veranderen en blijven de huidige regels voor handel, reizen en zakendoen gelden.”

 

12 februari 2020 

Internetbank dumpt Britse klanten door Brexit

“De Duitse internetbank N26 keert Groot-Brittannië de rug toe. Alle Britse klanten kregen dinsdag te horen dat hun rekeningen vanaf 15 april gesloten worden.”

 

11 februari 2020 

Brexit: scholen moeten letten op leveranciers uit Verenigd Koninkrijk

“Nu de Brexit een feit is, betekent dit ook dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vanaf 1 januari 2021 komt te vervallen voor het Verenigd Koninkrijk. Scholen moeten mogelijk nieuwe afspraken maken met leveranciers uit dit land. Kennisnet legt het op haar site uit.”

 

11 februari 2020 

Brexit: er verandert nog niets

“BCD Travel heeft een overzicht gemaakt van de impact van Brexit op zakenreizen. Conclusie: tot eind dit jaar zal er niet veel veranderen. ‘Wat de impact vanaf 2021 zal zijn, hangt af van een deal of no-deal Brexit,’ zegt BCD.”

 

11 februari 2020 

Britse overheid: grenscontroles voor goederen na overgangsfase brexit

“Het Verenigd Koninkrijk wil na de brexit-overgangsperiode grenscontroles instellen op goederen die vanuit de Europese Unie worden ingevoerd. Dat zei de Britse minister Michael Gove, die onder meer belast is met de speciale taak de voorzorgsmaatregelen bij een eventuele no-dealbrexit te coördineren.”

 

10 februari 2020 

Geologen voorspellen dat continenten over miljoenen jaren weer samensmelten (behalve Engeland)

“Groot-Brittannië mag zich dan van Europa hebben losgescheurd, eigenlijk gebeurde dat honderdduizenden jaren geleden al een keer écht. Geologisch, dan. Over 250 miljoen jaar ziet het er weer helemaal anders uit.”

 

10 februari 2020 

Boris Brexit

“Een naam als Alexander Boris de Pfeffel Johnson riekt naar Duits bloed. Maar de premier die zijn edele naam snoeit tot die van een kantoorklerk wil net zo weinig met Beieren te maken hebben als Angela Merkel met Cornwall. Onlangs werd mij gevraagd of Duitsland een Boris Johnson als kanselier zou kunnen voortbrengen. Aan zijn Duitse wortels zal het niet liggen, maar ik denk dat Duitsland nog lang niet toe is aan een verteller. De neiging om het spannend te maken zou de Duitsers bang maken.”

Week 6 - 3 t/m 9 februari 2020

9 februari 2020 

Tim de Wit in De Overnachting

“Vorige week maakte hij de Brexit live mee vanuit Londen, maar vanavond zit hij gewoon bij Patrick op de hotelkamer: deze aflevering is Tim de Wit te gast in De Overnachting. Hij is correspondent in Londen voor de NOS. Samen met Patrick en Ierse whiskey praat hij over correspondentschap in tijden van de Brexit.”

 

9 februari 2020 

Ierland naar de stembus, Sinn Fein kan zomaar de grootste worden

“Ierland kiest vandaag een nieuw parlement. En hoewel de economie weer goed draait en premier Leo Varadkar in de Europese Unie complimenten kreeg voor zijn rol in de brexit-onderhandelingen, lijkt hij toch de grote verliezer te worden van de verkiezingen. Sinn Fein, de voormalige politieke tak van de terreurgroep IRA, zou weleens voor een grote verrassing kunnen zorgen.”

 

9 februari 2020 

Vis cruciaal voor afwikkeling brexit 

“Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk slaat stoere taal uit over het terugwinnen van de controle over Britse wateren. Maar er is ook nog zoiets als het VN-zeerechtverdrag, zegt Gerard van Balsfoort, voorman van de European Fisheries Alliance (EUFA), de koepel van Europese visserijorganisaties.”

 

8 februari 2020 

VK kreeg op laatste dag voor Brexit nog extra factuur van 1,3 miljard euro

“Het Verenigd Koninkrijk moet 1,3 miljard euro meer bijdragen aan de Europese begroting voor 2019 dan eerder was voorzien. De boodschap werd uitgerekend op de laatste dag van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie aan Londen overgemaakt. ‘Puur toeval’, klinkt het bij de Europese Commissie.”

 

8 februari 2020 

Haagse Zaken goes Brexit: goede buren of verre vrienden?

“In deze derde, en voorlopig laatste aflevering van Haagse Zaken goes Brexit bespreken we met Clara van de Wiel, Stéphane Alonso en Melle Garschagen hoe het nu verder moet. En we komen terug naar Nederland. Je hoort welke onderhandelingen er nu nog gevoerd moeten worden, wat de rol van Nederland daarin gaat zijn, hoe goed (of niet) we in Nederland zijn voorbereid op de Brexit én hoe de Britten nu naar hun overburen kijken.”

 

7 februari 2020 

Harde Brexit gevaar voor Nissan in Europa

“Als Groot-Brittannië en de Europese Unie er niet in slagen een nieuwe handelsovereenkomst te sluiten en er eind dit jaar een harde Brexit komt, dan komt de toekomst van Nissan in Groot-Brittannië en in de rest van Europa in gevaar.”

 

7 februari 2020 

Plan voor ‘brexit-bom’ mislukt: explosief gevonden aan vrachtwagen

“Noord-Ierse militanten zouden een bom aan een vrachtwagen hebben vastgemaakt met de bedoeling het explosief vorige week vrijdag op een veerboot te laten ontploffen. Op die dag verliet het Verenigd Koninkrijk de EU definitief. De geplande bomaanslag zou een actie zijn van terreurgroep CIRA.”

 

6 februari 2020 

Europarlementariërs: grote onzekerheid havenondernemers over brexit

“De onzekerheid bij havenondernemers is groot over de gevolgen van de brexit. Dat blijkt uit gesprekken tussen Europarlementariërs Caroline Nagtegaal (VVD) en Vera Tax (PvdA) en havenondernemers. Zij spraken maandag in Hoek van Holland over de prioriteiten voor de nieuwe handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk.”

 

6  februari 2020 

Waarom het Brexit-feestje allesbehalve een Brexit-feestje was

“Drie dwaze dagen met De Ondernemer in Londen. Van donderdag tot en met zaterdag hebben we Nederlandse ondernemers in Londen (geen enkele Britse ondernemer wilde voor de camera reageren uit angst voor repercussies) gesproken over hun Brexit-ervaringen en op Parliament Square live verslag gedaan van het aftellen naar Hét Moment. Waarom dat juist allesbehalve een feestje was, beschrijft Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’, in zijn wekelijkse blog.”

 

5 februari 2020 

Brexit-expert over handelsakkoord: Johnson zet hakken in het zand

“Johnson heeft vooral problemen met Europese regels die oneerlijke concurrentie tegen moeten gaan, zegt Van Otterloo. ,,Als de Britten vrijgevig worden met staatssteun aan bedrijven of gaan bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden van werknemers kunnen ze oneerlijke concurrentie voor de Europese Unie (EU) vormen. De onderhandelaars van de EU eisen daarom dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een ‘level playing field’ wordt in ruil voor open toegang tot de Europese markt.””

 

5 februari 2020 

Ook na de brexit liggen Brussel en Londen op ramkoers

“In de aanloop naar de tweede, moeilijkere fase van het brexit-overleg lijken de kampen mijlenver van elkaar verwijderd.”

 

4 februari 2020 

‘Brexit: de Podcast’ zwaait Groot-Brittannië uit

“Het is voorbij, over, gedaan. Na 47 jaar lidmaatschap zijn de Britten uit de EU. Wat laat het voor kater achter bij hen die er jarenlang alles aan hebben gedaan om dit tegen te houden? En hoe was het tussen de feestende massa op het grote plein bij het parlement op Brexit-avond?”

 

4 februari 2020 

Johnson zet verhoudingen met EU op scherp in eerste speech na Brexit

“De Britse premier Boris Johnson heeft de verhoudingen met de Europese Unie maandag op scherp gezet in de eerste speech sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU. Johnson zei onder meer dat hij geen handelsakkoord gaat ondertekenen waarin staat dat het land bepaalde Europese regels moet respecteren na de Brexit.”

 

3 februari 2020 

Geen Brexit-stress bij DFDS Seaways in IJmuiden. Zolang er nog geen nieuw handelsakkoord is met het Verenigd Koninkrijk verandert er weinig

“Ferryboot King Seaways van DFDS Seaways voer dit weekend voor het eerst na het ingaan van de Brexit in IJmuiden af naar Newcastle. Ondanks de verandering van status in de verhoudingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, was er weinig tot geen verandering te merken, zo bleek zondag voor de afvaart. Passagiers en vrachtwagens ondervonden geen vertraging bij het inchecken.”

 

3 februari 2020 

Farage viert feest, Johnson blijft ingetogen op Brexit Day. Maar wat nu?

“Groot-Brittannië beleefde haar eerste weekend buiten de EU in decennia. Nigel Farage vierde feest, Boris Johnson bleef opvallend rustig en de remainers hebben zich tot rejoiners gedoopt.”

Week 5 - 27 januari t/m 2 februari 2020

2 februari 2020 

Zo beleefde Tim de Wit het brexit-nieuws: ‘Dit is krankzinnig groot’

“Met m’n hoofd bonkte ik onder de douche tegen de muur aan. Het was gebeurd. BBC-icoon David Dimbleby had ik even daarvoor, rond 4 uur ’s nachts, op de tv in mijn hotelkamer horen zeggen dat de Britten de EU zouden verlaten.”

 

2 februari 2020 

They got Brexit done – en nu?

“Daar maken de bezoekers van het Brexit-feestje op het Parliament Square zich niet druk over. Voor de aanhangers van über-Brexiteer Nigel Farage telt alleen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is vertrokken. Dat ze het, in hun ogen, bureaucratische juk van Brussel hebben afgeworpen.”

 

1 februari 2020 

Duizend Britten vieren feest. Boris Johnson: dit is het begin van een nieuw tijdperk

“De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten een ‘nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking’ met de Europese Unie in het vooruitzicht gesteld. Hij noemt de brexit ‘geen einde, maar een begin’ van een nieuw hoofdstuk in de Britse geschiedenis.”

 

1 februari 2020 

Op de avond van de Brexit overheerst het optimisme: ‘We hebben ons lang terug’

“Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. De Brexit was om 23.00 uur plaatselijke tijd (middernacht in Nederland) een feit. Duizenden Britten verzamelden zich bij het parlement in Londen om dat te vieren.”

 

1 februari 2020 

De Brexit is een feit, maar het moeilijkste moet nog komen

ZES VRAGEN – Sinds middernacht is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. Na 47 jaar stapten de Britten uit de Europese samenwerking. Maar, het afronden van de scheiding is pas het begin. Experts zeggen: het moeilijkste moet nog komen.”

 

31 januari 2020 – BREXIT DAY

Wat er na de Brexit wel/niet verandert

“Vrijdag, klokslag middernacht, hebben de Britten de EU verlaten. Wordt alles nu anders? Of blijft (voorlopig) nog veel bij het oude? Zeven vragen en antwoorden.”

 

31 januari 2020 – BREXIT DAY

Brexit-tranen vloeien rijkelijk in Europarlement

“De brexit mag dan voor de meeste ‘gewone’ mensen nog steeds een abstract begrip zijn – hoe dichtbij het moment ook is – het Europees Parlement in Brussel veranderde woensdagavond in één groot tranendal.”

 

31 januari 2020 – BREXIT DAY

Deze drie tegenstellingen werden blootgelegd door de brexit

“Het is alweer drieënhalf jaar geleden dat een meerderheid van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie stemde. Zijn de Britten sindsdien anders over de brexit gaan denken? En hoe zit het met de tegenstelling tussen voor- en tegenstanders van toen?”

 

30 januari 2020

De weg naar de Brexit: Een fatale gok van Cameron en de deal van May

“In de nacht van vrijdag op zaterdag stapt het Verenigd Koninkrijk formeel uit de Europese Unie. NU.nl telt af, maar blikt ook terug op de weg die naar dat historische moment leidde. Het eerste deel van Aftellen naar de Brexit: hoe premier David Cameron de grootste gok uit zijn politieke loopbaan verloor en de opkomst van Theresa May, de vrouw die de Brexit moest afleveren.”

 

30 januari 2020

Brexit komt er nu echt aan, economie voelt impact al langer

“De afgelopen jaren is de vraag al vaak gesteld: wat gaat de brexit ons kosten? Vrijdag wordt de scheiding definitief, maar de afspraak is dat pas vanaf 31 december 2020 echt dingen veranderen voor bedrijven en mensen. Wat precies, dat gaan de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk de komende tijd uitonderhandelen. Dan pas wordt de economische impact van de brexit echt duidelijk.”

 

30 januari 2020

Eindelijk brexit, ik ga feesten in de pub en krijg dan vast ruzie met een remainer

“Nog twee dagen, dan is het zover: brexit. Miljoenen levens raken ontregeld, aan beide kanten van de Noordzee. Deze week een serie over de gevolgen voor gewone Britten en Nederlanders. Vandaag laat correspondent Suse van Kleef vijf Britten aan het woord die ze al eens eerder sprak voor deze site.”

 

29 januari 2020

VNO-NCW: kwart ondernemers onvoorbereid op brexit

“Een kwart van de ondernemers heeft zich niet of nauwelijks op brexit voorbereid, weet werkgeversorganisatie VNO-NCW uit een enquête.”

 

29 januari 2020

Bedrijven en organisaties klaar voor een harde brexit die er niet komt

“Uit angst voor een harde brexit werden in Nederland honderden mensen aangenomen. Nu de Britten over drie dagen tegen alle verwachtingen in mét een deal de EU verlaten lijken deze dure voorbereidingen overbodig. Maar de organisaties die de maatregelen namen vinden van niet.”

 

29 januari 2020

Brussel leeft toe naar brexit, maar ‘don’t mention the flag’

“Wat gebeurt er met de Britse vlag als de Britten vrijdag de Europese Unie verlaten? Wie haalt de Union Jack weg en waar gaat de vlag naartoe? De lippen in Brussel gaan stijf op elkaar als de vraag wordt gesteld. Beveiligers van de Europese gebouwen worden bloednerveus als er opnames gemaakt worden in de buurt van de Britse vlag.”

 

28 januari 2020

Risico Brexit-afgrond nog aanwezig eind 2020

“Door de beperkte tijd om een handelsakkoord te sluiten met het Verenigd Koninkrijk ligt het risico van een harde Brexit aan het eind van 2020 nog steeds op de loer, zo waarchuwde EU-onderhandelaar Michel Barnier maandag.”

 

28 januari 2020

Hoe de brexit ook mét deal levens in de war schopt: ‘Ik ben straks mijn paspoort kwijt’

“Nog vijf dagen, dan is het eindelijk zover: brexit. Een historische gebeurtenis die miljoenen levens ontregelt, aan beide kanten van de Noordzee. Hoe? Een aantal gewone mensen legt het uit. ‘Nooit gedacht dat ik mijn paspoort zou kwijtraken.'”

 

27 januari 2020

The revised EU-UK Withdrawal Agreement explained

“The Political Declaration contains the shared ambition to have a Free Trade Agreement with zero tariffs and quotas between the EU and the UK. It states that robust commitments on a level playing field should ensure a future relationship based on open and fair competition. “

 

27 januari 2020

De Britten willen in februari al de onderhandelingen starten over een handelsdeal met Donald Trump – dat vergroot de kans op een harde Brexit

“Het Verenigd Koninkrijk is van plan om al direct na de Brexit op 31 januari met de regering van Donald Trump te gaan onderhandelen over een handelsdeal, zodat er voor het eind van het jaar al een voorlopige regeling kan liggen.”

Week 4 - 19 t/m 26 januari 2020

26 januari 2020

EU draws map for Boris Johnson of where customs checks he says won’t exist will go

“Prime minister has repeatedly denied that there will be extra checks or paperwork to move goods between different parts of the UK. The European Commission has produced a map of where it expects the UK to apply internal customs checks under Boris Johnson’s Brexit withdrawal agreement.”

 

26 januari 2020

Op deze kaarten van de EU staat waar de douanecontroles komen voor Noord-Ierland na de Brexit

“De Britse premier Boris Johnson heeft herhaaldelijk gesteld dat er geen douanecontroles komen tussen het Britse hoofdeiland en Noord-Ierland, maar in de scheidingsovereenkomst met de EU zijn die wel degelijk vastgelegd.”

 

26 januari 2020

Herdenkingsmunt brexit vrijgegeven… nu met juiste datum

“Op de munten staat de brexit-datum 31 januari en ze krijgen ook het opschrift “Peace, prosperity and friendship with all nations” (vrede, voorspoed en vriendschap met alle naties).”

 

25 januari 2020

Correspondent Patrick van IJzendoorn: ‘Ik ben redelijk uitgeput, de Brexit voelt als een bevrijding’

“We waren even afgeleid door de perikelen van Harry en Meghan, maar volgende week verlaat Groot-Brittannië dan echt de Europese Unie. Hoe kijkt correspondent Patrick van IJzendoorn aan tegen deze mijlpaal in de Brexitsaga?”

 

25 januari 2020

Britse economie toont tekenen van herstel

“De Britse economie laat deze maand tekenen van herstel zien. Dat blijkt uit de voorlopige inkoopmanagersindexen voor januari van onderzoeksbureau Markit. De bedrijvigheid in de industrie nam maar minimaal af, terwijl die in de dienstensector sterker dan verwacht toenam.”

 

25 januari 2020

Britse premier Johnson tekent Brexit-document

“De Britse premier Boris Johnson heeft in Londen zijn handtekening gezet onder het verdrag over de Britse terugtrekking uit de EU, nadat eerder deze vrijdag EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het al ondertekenden. De Britse regering deelde dat vrijdagavond mee.”

 

24 januari 2020

Londense City start lobby om nieuwe regelgeving na brexit

“Het bedrijfsleven in Londen is begonnen met een lobby om de regelgeving, waaraan financiële instellingen in de stad moeten voldoen, opnieuw in te richten. Belangenorganisatie International Regulatory Strategy Group, die wordt gesponsord door de Londense City, doet een oproep om de bestaande regels onder de loep te nemen.”

 

24 januari 2020

KVK: Een op vijf ondernemers weet niet wat overgangsfase Brexit betekent

“Een vijfde van de Nederlandse ondernemers weet niet wat de aankomende overgangsfase na de Brexit betekent voor het bedrijf, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) vrijdag op basis van een eigen enquête. Nog steeds zijn er ondernemers die niet voorbereid zijn op het Britse vertrek uit de Europese Unie.”

 

24 januari 2020

North Sea Port is klaar voor brexit

“Nog iets meer dan een week en dan staat de Brexit voor de deur. Zijn de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen daar goed op voorbereid? Volgens co-CEO van North Sea Port Daan Schalck is zijn bedrijf er klaar voor en kan Brexit zelfs kansen scheppen voor havens.”

 

23 januari 2020

Kamer werkt aan maatregelen om jobverlies door brexit te beperken

“De Kamercommissie Sociale Zaken keurde vandaag een wetsvoorstel van Nahima Lanjri (CD&V) goed met maatregelen die het jobverlies bij Belgische bedrijven ten gevolge van de brexit moet beperken. Omdat de finale tekst grondig werd gewijzigd, vroegen N-VA en Open Vld een tweede lezing.”

 

23 januari 2020

Weg is vrij voor brexit, alleen koningin kan vertrek Britten nog frustreren

“De laatste horde voor brexit is een 93-jarige Britse vrouw, van 1 meter 63. Het Britse parlement heeft de wetgeving goedgekeurd die het vertrek uit de EU eind deze maand mogelijk maakt. Slechts de handtekening van koningin Elizabeth ontbreekt nog. Maar dat ze die zal weigeren te zetten is zo goed als ondenkbaar.”

 

22 januari 2020

De onschuldige slachtoffers van de Brexit

“Hoewel weinig van hen tijdens het referendum mochten stemmen, zullen vooral de miljoenen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen de gevolgen van de Brexit ondervinden. Hun rechten worden beschermd in het terugtrekkingsakkoord dat onderhandeld wordt door het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, en waar het Parlement op 29 januari over zal stemmen.”

 

22 januari 2020

Scheiding brengt risico én biedt kansen export- en transportsector

“Nog ruim een week en dan is het B-Day in Groot-Brittannië en in de Europese Unie. Hoe is de stemming aan de overkant van Het Kanaal? Onze man in Londen en Brexit-expert Lennard van Otterloo weet van de hoed en de rand. ,,De bal ligt bij de Britten. Voor wat, hoort wat.’’”

 

21 januari 2020

Het Scheepvaartmuseum koopt twee bijzondere doeken, net op tijd voor de brexit

“Twee unieke en kostbare wandtapijten zijn door het Scheepvaartmuseum in Amsterdam aangekocht. Prijskaartje: 1 miljoen euro per stuk. En dat was maar net op tijd: de aankomende brexit had gemakkelijk roet in het eten kunnen gooien.”

 

20 januari 2020

1000 Europese vermogensbeheerders, verzekeraars, beursuitbaters, fintechs en dienstverleners openen toko in VK 

“Meer dan duizend financiële bedrijven uit de Europese Unie willen na de brexit voor het eerst een kantoor openen in het Verenigd Koninkrijk. Dat komt naar voren uit aanmeldingsgegevens opgevraagd door adviesbureau Bovill bij toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA).”

 

20 januari 2020

Meer dan 1000 EU-bedrijven willen kantoor in VK openen na brexit

“Meer dan 1400 bedrijven uit de Europese Unie hebben vergunning aangevraagd om tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk te kunnen opereren na de brexit. Daar zitten 131 Nederlandse bedrijven bij.”

 

19 januari 2020

Britse minister waarschuwt bedrijven voor andere regels na vertrek uit EU

“De Britse minister van Financiën Sajid Javid heeft het Britse bedrijfsleven gewaarschuwd dat de regelgeving binnen het Verenigd Koninkrijk na de Brexit zal afwijken van die van de Europese Unie. Dat deed hij zaterdag in een interview in de Financial Times. Hij benadrukte daarbij dat Britse bedrijven zich zullen moeten aanpassen na het Britse uittreden uit de EU.”

 

19 januari 2020

Forget staying close to EU after Brexit, chancellor tells business

“Sajid Javid, the UK chancellor, has delivered a tough message to business leaders to end their campaign for Britain to stay in lock-step with Brussels rules after Brexit, telling them they have already had three years to prepare for a new trading relationship.”

Week 3 - 13 t/m 18 januari 2020

18 januari 2020

Brexit, strijd tussen mythe en werkelijkheid

“Na het brexitreferendum voelde oud-journalist Peter Brusse, die al ruim een halve eeuw de Britten bestudeert, zich beledigd en gekrenkt. In Leeuwarden legde hij gisteren uit waarom veel Britten zich niet thuis voelen in Europa.”

 

18 januari 2020

Verenigd Koninkrijk maakt plannen voor viering ‘Brexit Day’ bekend

“De dag wordt gevierd met onder meer een officieel aftelmoment, een speech van Johnson en een speciale Brexit-munt, meldt BBC News.
Verder zullen er lichtshows zijn en wordt er met vlaggen gewapperd. Via een klok waarop de tijd geprojecteerd staat, wordt op 31 januari afgeteld naar 23.00 uur (lokale tijd). Op dat moment verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU.”

 

17 januari 2020

Tuinbouw mikt op terugkerende arbeidsmigrant brexit

“Gemeenten worden steeds meer geconfronteerd met remigranten die onvoorbereid uit het Verenigd Koninkrijk terugkeren naar Nederland. Zij proberen de terugkerende remigranten in te zetten om tekorten op te vangen in de zorg en tuinbouw. Dat schrijft de provincie Zuid-Holland in een update over brexit-voorbereidingen.”

 

17 januari 2020

Nederland wordt hard getroffen, maar sectoren kunnen ook profiteren

“Nederland gaat naast Ierland het hardst getroffen worden door Brexit die zich deze maand voltrekt, stelt expert Lennard van Otterloo in de wekelijkse Brexit-podcast. Maar: bepaalde sectoren en bedrijven kunnen er juist ook van profiteren.”

 

17 januari 2020

Big Ben zal niet triomfantelijk beieren als de Brexit begint

“De Britten zullen de Europese Unie in de late avond van 31 januari stilletjes verlaten. Premier Boris Johnson heeft donderdag bepaald dat Big Ben op dat historische moment niet zal luiden. Het zou te duur zijn om de klok, die wegens de renovatiewerkzaamheden buiten gebruik is, voor de gelegenheid te laten klinken. De brexiteers wantrouwen dit excuus.”

 

16 januari 2020

800 extra parkeerplaatsen: Zeeuwse haven klaar voor Brexit

“Extra parkeerlocaties waarop in totaal 800 vrachtwagens kunnen parkeren. North Sea Port, de Zeeuws-Gentse haven is klaar voor de Brexit. Er zijn twee scenario’s uitgewerkt. Eentje voor een zachte Brexit, afspraken met de EU, en eentje voor een harde, no-deal Brexit.”

 

16 januari 2020

Waarom het na ‘Get Brexit done’ nu om ‘Get Big Ben done’ gaat

To ring, or not to ring. That is the question. Opeens gaat het daar over. Want: moet Big Ben op de dag van Brexit wel of niet het verlaten van de Europese Unie inluiden? Brexit-expert Lennard van Otterloo, zelf woonachtig en werkzaam in Londen, neemt de lezer mee in deze ‘afleidingsmanoeuvre’ en duikt ook daarom in de geschiedenis van de Britse eilanden én Europa.”

 

16 januari 2020

EU wil na brexit “dag en nacht” werken aan deal met Londen

“De Europese Unie is bereid na de brexit “dag en nacht” door te werken om voor de deadline een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, die vorige week waarschuwde dat het “vrijwel onmogelijk” was om voor eind 2020 een allesomvattend akkoord rond te krijgen.”

 

15 januari 2020

Nederlands bedrijfsleven vreest staatssteun VK na Brexit

“Het meest heikele punt in een handelsakkoord tussen EU en VK lijkt een ‘gelijk speelveld’ te worden. VNO-NCW is bezorgd.”

 

14 januari 2020

Door brexit zijn Baudet en Otten verwikkeld in een ingewikkelde stoelendans

“De redactie van ‘Plein 2′ begint vol frisse moed aan 2020, een jaar waarin de burger een keer niet naar het stemhokje hoeft voor het een of ander. Alleen een voortijdig einde van dit kabinet kan nog roet in het eten gooien.”

 

14 januari 2020

Brexit, wint de koopman of de dominee?

“Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dat mogen de Britten best voelen, vinden sommige EU-landen. Maar andere lidstaten hebben juist baat bij een ruimhartig handelsakkoord.”

 

13 januari 2020

Groezelige clochards, slapend op de vloer met een rolkoffertje als kussen

“Londen is de populairste bestemming vanaf Eindhoven Airport, las ik vorige week. Ik vind dat opvallend. Want waarom gaan al die mensen niet gewoon met de trein? Nou ja, ik weet heus wel waarom: de trein is duurder.”

 

13 januari 2020

De Britten ruziën opnieuw over brexit: moet de Big Ben wel of niet luiden als het land de EU verlaat?

“Een groep brexit-aanhangers wil het vertrek uit de EU opluisteren met het geluid van de Big Ben.”

 

Week 2 - 6 t/m 12 januari 2020

12 januari 2020

Brexit en parkeerkaart zorgen voor meer inwoners Benidorm

“Het aantal ingeschreven inwoners is in 2019 gestegen in Benidorm. Het is volgens de gemeente de hoogst genoteerde stijging van inwoners met in 2019 een totaal van 1.163 personen. Het gaat daarbij om personen die zich als inwoners inschrijven bij de gemeente.”

 

12 januari 2020

$170 Billion and Counting. The Cost of Brexit for the UK.

“Research by Bloomberg Economics estimates that the economic cost of Brexit has already hit 130 billion pounds ($170 billion), with a further 70 billion pounds set to be added by the end of this year. That’s based on the damage caused by the U.K. untethering from its Group of Seven peers over the past three years.”

 

11 januari 2020

Brexit nu al £130 miljard verspeeld

“De Britse premier Boris Johnson prijst de brexit aan als kans om het Verenigd Koninkrijk tot bloei te laten komen, maar economen plaatsen daar vraagtekens bij. De keuze voor een toekomst buiten de Europese Unie kostte de Britse economie al 130 miljard pond (153 miljard euro), berekenden onderzoekers van financieel persbureau Bloomberg.”

 

11 januari 2020

Britse winkelverkopen dalen voor het eerst in jaren

“De aanstaande Brexit is voelbaar in de Britse winkelstraten. Winkelverkopen zijn vorig jaar voor het eerst gedaald sinds de metingen zijn begonnen. Onzekerheid over het naderende 31 januari speelde de verkopen parten, meldt het British Retail Consortium (BRC). Brexit-expert Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’ en daar zelf ook ondernemer, verwacht faillissementen van warenhuizen.”

 

11 januari 2020

Kosten Brexit tot nu toe geschat op 153 miljard euro

“De kosten van de Brexit voor de Britse economie worden tot nu toe geschat op 130 miljard pond (zo’n 153 miljard euro), volgens een onderzoek van Bloomberg. Het bedrag is gebaseerd op de schade die het Verenigd Koninkrijk heeft opgelopen door uit de EU te treden. Mogelijk komt daar in de loop van 2020 nog 70 miljard pond bij.”

 

10 januari 2020

‘The ayes have it’- Brits Lagerhuis kiest voor Brexit

“Het was een formaliteit: het Britse Lagerhuis heeft de Brexitwet van Boris Johnson goedgekeurd. 330 parlementariërs stemden voor, 231 tegen. De Conservatieve Partij van Johnson heeft sinds de verkiezingen van vorige maand een ruime meerderheid in het Lagerhuis.”

 

10 januari 2020

Britse Lagerhuis definitief akkoord met Brexit-wet

“Het Britse Lagerhuis heeft donderdag definitief zijn goedkeuring gegeven aan de wetgeving die het mogelijk moet maken dat het Verenigd Koninkrijk eind deze maand uit de Europese Unie stapt.”

 

9 januari 2020

Brits parlement zet belangrijke stap richting Brexit

“Het Britse Lagerhuis rondt donderdag naar verwachting de behandeling af van de brexitwetgeving van premier Boris Johnson. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet richting het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, dat op 31 januari moet plaatsvinden.”

 

9 januari 2020

Boris Johnson gaat landen Europese Unie tegen elkaar uitspelen

“Over drie weken, op 31 januari, is Brexit een feit. En daar is de Britse premier Boris Johnson zo verheugd over dat daar zelfs een nationale feestdag van wil maken. Het echte werk, de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag, moet zowaar nog beginnen.”

 

8 januari 2020

Audio-visuele bedrijven ‘zien Brussel als beste vestigingsplaats’

“Het Londense onderzoeksbureau Analysys Mason concludeert dat Brussel voor de meeste audiosvisuele bedrijven de interessantste vestigingsplaats is, om ook post-Brexit eenvoudig binnen Europa te kunnen opereren.”

 

8 januari 2020

Johnson wil feestdag ter ere van Brexit

“Als het aan premier Boris Johnson ligt, komt er een nationale feestdag ter ere van de Brexit. Details over een dergelijke feestdag op 31 januari zijn door Downing Street niet bekendgemaakt, maar Britse media weten te melden dat de voorbereidingen al in gang zijn.”

 

7 januari 2020

Bedrijven laten VK links liggen omwille van Brexit

“Het voorbije jaar heeft Flanders Investment and Trade vijf buitenlandse bedrijven kunnen overtuigen om in West-Vlaanderen te investeren in plaats van in Groot-Brittannië omwille van de onzekerheid rond de brexit. Het gaat om een investering van samen 45 miljoen euro, goed voor 306 banen.”

 

7 januari 2020

Lagerhuis stemt 9 januari over Brexit-wet

“Dit jaar verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) naar alle waarschijnlijkheid de Europese Unie (EU). De nieuwe deadline, die is vastgesteld voor een akkoord, is 31 januari 2020. Op donderdag 9 januari aanstaande stemt het Lagerhuis opnieuw over de brexit-wet, inclusief alle amendementen. Daarna moet het Hogerhuis de wet nog goedkeuren, zo bericht ondernemersvereniging evofenedex.”

 

6 januari 2020

Plastic-taks moet Brexit-gat in EU-begroting dichten

“De Europese Unie wil een belasting op plastic afval invoeren, om het gat in de begroting te dichten dat ontstaat door de Brexit. De maatregel moet in de Brusselse meerjarenbegroting van 2021-2028 belanden, schrijft de Financial Times.”

 

6 januari 2020

Brexit-strateeg Cummings zoekt ‘echte jokers’

“Dominic Cummings is op zoek naar ‘gekkies en zonderlingen’, naar ‘echte jokers’. Jonge mensen met creatieve en excentrieke ideeën kunnen volgens de tegendraadse Brexit-strateeg van groot belang zijn bij de hervormingen van het landsbestuur nadat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten heeft.”

 

Week 1 - 29 december 2019 t/m 5 januari 2020

5 januari 2020

Substantiële democratie of laten we onze controle terugpakken

“‘Let’s take back control’ was de slogan van de Brexiteers voor het referendum over Brexit in 2016. Deze slogan werd meedogenloos vaak herhaald, terwijl de ‘Remainers’ nooit een effectieve slogan naar voren brachten.”

 

5 januari 2020

Waarom May de Brexit er niet door kreeg en Johnson wel

“Met een stevig mandaat van de kiezer beukt Boris Johnson in een paar maanden een Brexit door de Unie. En dat terwijl Theresa May er in anderhalf jaar politiek en diplomatiek zwoegen geen meter vooruit kwam. Talent voor leiderschap maakt hier duidelijk het verschil.”

 

4 januari 2020

Gesprek premier Johnson en EU-president Von der Leyen vlak voor brexit

“Drie weken voordat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, gaat de kersverse Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar Londen. Op woendag 8 januari ontmoet zij daar de Britse premier Boris Johnson.”

 

4 januari 2020

John le Carré schrijft een gelaagde, geestige thriller over de Brexit

“Op zijn 88ste is ex-spion John le Carré nog niet klaar met de wereldpolitiek. In een gelaagde, geestige thriller spoort hij de lezer aan de Brexit toch nog eens te overdenken.”

 

3 januari 2020

Pond zakt weg door bezorgdheid no-deal brexit

“Het Britse pond sterling verloor donderdag aan waarde. De euforie van kort na de verkiezingen half december maakt plaats voor bezorgdheid over het risico van een no-deal brexit eind 2020.”

 

3 januari 2020

Historisch jaar voor de EU: Brexit, geld en klimaat

“EU-regeringsleiders drukken armpje met Boris Johnson over Brexit, en met elkaar.”

 

2 januari 2020

5G, Brexit,en PFAS: dit zijn de 10 ondernemersthema’s in 2020

“Wetgeving, consumentengedrag, duurzaamheid. Een ondernemer moet op veel borden tegelijk schaken. Het hebben van een goede spelstrategie is in 2020 misschien wel belangrijker dan ooit. De sectorspecialisten van ABN AMRO geven alvast inzicht en achtergrond in tien thema’s die bedrijven volgend jaar gaan beïnvloeden.”

 

2 januari 2020

Ook de Nederlandse industrie koerst af op krimp – handelsakkoord met het VK na de Brexit wordt cruciaal

“De Europese industrie heeft het zwaar en dat is ook in Nederland te zien. Een peiling onder inkoopmanagers wijst op krimp in de slotmaand van 2019. Een cruciale factor voor Nederlandse exporteurs en importeurs is het handelsakkoord met het VK na de Brexit, waarover dit jaar wordt onderhandeld.”

 

2 januari 2020

Dit zijn de grootste uitdagingen voor de Europese Commissie in 2020

“De nieuwe Europese Commissie maakt het liefst vaart met haar Green Deal. Maar andere onderwerpen, brexit voorop, zullen het beeld dit jaar bepalen.”

 

1 januari 2020

Groot-Brittannië drijft naar Amerika, weg van Europa

“Met de grote overwinning van Boris Johnson bij de laatste verkiezingen lijkt de Brexit op 31 januari 2020 dan toch te gaan gebeuren. David Marchant is Brits én Nederlands. Hij houdt zijn hart vast als hij naar zijn geboorteland kijkt.”

 

31 december 2020

Ondanks overgangsperiode chaotische brexit op komst

“Na 3,5 jaar zwoegen is de Brexit over exact 1 maand dan eindelijk een feit. Komend jaar zal er naar verwachting nog weinig gaan veranderen in de overgangsperiode, maar het is nog maar de vraag hoe de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk er na 2020 uitziet. Daarvoor waarschuwt Floortje Nagelkerke, partner bij advocatenkantoor Norton Rose Fulbright.”

 

31 december 2019

Johnson geeft verzet tegen langere overgangsperiode brexit op

“De Britse premier Boris Johnson geeft zijn verzet tegen het verlengen van de overgangsperiode na de brexit tot na 2020 waarschijnlijk nog wel op. Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan gezegd tegen de Ierse krant Irish Times.”

 

31 december 2019

Brexit-expert: nog voor de zomer klinken alarmbellen vanuit bedrijfsleven

“In zijn vorige blog schreef Brexit-expert Lennard van Otterloo over de drie hoofdpijndossiers die Boris Johnson overhield aan zijn winst, de Schotse roep om het Verenigd Koninkrijk te verlaten, de slechte toestand van de Britse winkelstraat en het dilemma met de maakindustrie. In deze blog gaat ‘onze man in Londen’ dieper in op de dilemma’s die komend jaar zal brengen. Plus: een voorspelling.”

 

30 december 2019

EU beschuldigd van bezuinigingen bij fonds voor de allerarmsten om kostprijs van brexit op te vangen

“De Europese Commissie wordt ervan beschuldigd de EU-financiering voor de armste inwoners van het continent met bijna 50 procent te willen verlagen. Op die manier zou de Unie zich willen wapenen tegen de hoge kostprijs van de brexit.”

 

30 december 2019

Gebeurtenis van een decennium: Brexit

“De exit van een land uit de Europese Unie betekent een breuk in de loop van de historie. Tot nu toe groeide de EU alleen maar, als ware dit een natuurlijk fenomeen. De ‘tegennatuurlijke’ breuk vereist analyses.”

 

30 december 2019

Boris Johnson doet het begrip Brexit in de ban

“De Londense krant The Sunday Times meldt dat [Johnson] het woord zelf taboe heeft verklaard. Brexit mag niet meer gebruikt worden in documenten, tijdens vergaderingen en het woord wordt ook uit verwijderd uit de benaming van de speciale eenheid die zich bezighoudt met het in goede banen leiden van de…. nou ja, dat. Die heet voortaan Taskforce Europe.”

 

29 december 2019

Noorderlingen vast in Britse politieke poppenkas: ‘Ik heb mij nog nooit zoveel buitenlander gevoeld als nu’

“Wel brexit, geen brexit, nieuwe deals, nieuwe leiders… De politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk is op z’n zachtst gezegd complex te noemen, met als klapper de bizarre verkiezingsuitslag van 12 december. Deze politieke wirwar zorgt voor veel onzekerheid over de toekomst van het land, maar ook over de status van EU-inwoners. Wij blikken terug op een zeer bewogen politiek jaar met noorderlingen die in Groot-Brittannië wonen.”

Week 52 - 22 t/m 28 december 2019

28 december 2019

Ierland geeft recordaantal paspoorten uit: “Grootste vraag vanuit Verenigd Koninkrijk weges brexit”

“De Ierse overheid kreeg in totaal zo’n 94.000 aanvragen van mensen geboren in het Verenigd Koninkrijk. Alles bij elkaar zijn er meer dan 900.000 Ierse paspoorten verstrekt. Dat is 7 procent meer dan in 2018. Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney was 2019 daarmee een uitzonderlijk jaar.”

 

28 december 2019

Von der Leyen: ‘Te weinig tijd voor handelsdeal met Britten’

“Nog voor de nieuwe fase van brexitonderhandelingen goed en wel van start is gedaan, zet voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie er al druk op. Ze twijfelt of er genoeg tijd is om een handelsdeal te sluiten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.”

 

27 december 2019

Aantal beursgangen gekelderd door onzekerheid over brexit

“Wereldwijd was de interesse om naar de beurs te gaan in 2019 niet heel sterk. Maar in het VK was de teruggang van het aantal ipo’s enorm. Er was een daling van 62 procent van het aantal Britse beursintroducties. Wereldwijd was de daling 19 procent.”

 

26 december 2019

Timmermans schrijft ‘liefdesbrief’ aan Verenigd Koninkrijk

“Als de Britten zich bedenken over de Brexit, dan zijn ze altijd terug welkom in de Europese Unie. Dat schrijft ondervoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in een zelfverklaarde ‘liefdesbrief’ aan de inwoners van het Verenigd Koninkrijk.”

 

26 december 2019

Kerstpodcast: met het zweet in de handen naar Calais

“De brexit: 2019 was natuurlijk het jaar van de brexit. In februari reisde buitenlandredacteur Romana Abels mee met vrachtwagenchauffeur Henry Overeem naar Engeland. Op naar Calais, bang voor inklimmers, door naar Dover, vrees de bureaucratie die de brexit met zich zal meebrengen. Ze reisden samen door een somber land.”

 

25 december 2019

Brexit-expert ziet drie nieuwe hoofdpijndossiers  Boris Johnson

“Brexit gaat er komen, en nog op 31 januari ook, geheel volgens wens van Boris Johnson. Maar juist door zijn verkiezingszege heeft hij er wel drie hoofdpijndossiers bij gekregen. ‘Onze man in Londen’, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo legt uit welke, en waarom.”

 

25 december 2019

Niemand die écht dacht aan een brexit: ‘Het viel niet te bevatten’

“De lucht kleurde lichtroze. Londen lag er vredig stil bij. Het was vijf uur ’s morgens en de uitslag van het EU-referendum drong maar langzaam tot me door.”

 

24 december 2019

Britse premier Johnson roept in kerstboodschap “om niet te veel ruzie te maken” en zwijgt over Brexit

“In de videoboodschap vroeg hij zijn landgenoten om in deze kerstperiode alles wat goed is te vieren met familie en vrienden, wat er ook voordien is gebeurd. Opvallend: het woord “brexit” valt geen enkele keer.”

 

24 december 2019

Van migratie tot brexit: de uitdagingen voor Europa in 2020

“Het was weer een tumultueus jaar op het Europees continent met verkiezingen en verdeeldheid over onderwerpen van migratie en klimaat tot de macht van de EU. We blikken terug en vooruit met Europa-correspondent Saskia Dekkers.” [video]

 

23 december 2019

Blockchain.com voegt Britse pond toe voor Brexit

“Blockchain.com, aanbieder van een cryptocurrency-wallet, maakt het voor gebruikers mogelijk om geld te storten en op te nemen in Britse ponden (GBP).”

 

22 december 2019

Nieuwe herdenkingsmunt voor brexit met juiste datum

“De Britse regering heeft nieuwe munten van 50 pence ter herdenking van de brexit besteld, dit keer met de correcte datum. De instantie die de munten slaat in het Verenigd Koninkrijk, moest volgens mediaberichten een miljoen stuks van de munt ter herinnering aan de historische dag laten hersmelten omdat ze de datum van 31 oktober droegen.”

 

22 december 2019

Johnson loodst zijn brexit-deal als een koning door het parlement

“Zonder enige concessie aan de oppositie en met ruime meerderheid stemt het Britse parlement in met de brexit-wetten.”

Week 51 - 15 t/m 21 december 2019

21 december 2019

Focus Queen’s Speech op Brexit

“Een snelle Brexit, veel extra geld voor de nationale gezondheidszorg en terroristen die hun straf moeten uitzitten. De Queen’s Speech, de Britse Troonrede, klonk zeer vertrouwd. Geen wonder. Het was net iets meer dan twee maanden geleden dat koningin Elizabeth de ‘ambitieuze’ plannen van de regering Johnson voorlas in het Britse Hogerhuis, al was dat meer een veredeld verkiezingsprogramma.”

 

21 december 2019

Brexit-deal aangenomen door Lagerhuis

“De Conservatieve Partij behaalde tijdens de verkiezingen vorige week een grote meerderheid. Het aannemen van de Brexitdeal is de belangrijkste stap richting een formele Brexit.”

 

20 december 2019

Troonrede VK: Brexit op 31 januari is topprioriteit regering Johnson

“De Brexit op 31 januari is de topprioriteit van de regering van Boris Johnson. Dat benoemde koningin Elizabeth donderdag tijdens haar speech bij het officiële aantreden van het nieuwgekozen Britse parlement.”

 

20 december 2019

Troonrede VK: Brexit op 31 januari is topprioriteit regering Johnson

“De Brexit op 31 januari is de topprioriteit van de regering van Boris Johnson. Dat benoemde koningin Elizabeth donderdag tijdens haar speech bij het officiële aantreden van het nieuwgekozen Britse parlement.”

 

20 december 2019

Rijke Brexit-Britten kopen EU-paspoort

“Het bezit van een EU-paspoort is de nieuwe rage onder puissant rijke Conservatieve Brexit-supporters. Voor 2 miljoen euro kunnen ze al een Cypriotisch paspoort kopen. Daardoor houden ze ook na Brexit directe toegang tot de EU.”

 

19 december 2019

Bezorgt brexit bedrijven de bibbers? Neuh, maar ze willen nu wel snel zekerheid

“Wachten bedrijven in Midden-Brabant met samengeknepen billen op de Britse uittocht uit Europa? Het lijkt er niet op. Niet meer. Ondernemers die zaken doen met ‘de overkant’ hebben zich inmiddels wel voorbereid. En dan nog: ,,Niemand is er bij gebaat de boel in de soep te laten draaien.””

 

19 december 2019

Brussel waarschuwt voor harde breuk met Londen na weigering van Johnson om overgangsperiode na brexit te verlengen

“Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er niet in slagen om eind volgend jaar een handelsakkoord te sluiten, kan dat een harde breuk betekenen. Zo uit elkaar gaan zou duidelijk het belang van de EU schaden, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in het Europees Parlement. “Maar het zou nog meer impact hebben op het Verenigd Koninkrijk”, waarschuwde ze.”

 

19 december 2019

Waarom de echte Brexit niet komt in 2020 en Boris Johnson voor een uiterst pijnlijke keuze staat

“[De monsterzege van Boris Johnson] betekent niet dat een soepele afwikkeling van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie is gegarandeerd. Integendeel.”

 

18 december 2019

De gifbeker van de brexit is nog niet leeg

“De daverende verkiezingszege van de Britse premier Boris Johnson betekent zo goed als zeker dat de Britten uit de Europese Unie stappen, waarmee er een einde komt aan een ongelukkig verstandshuwelijk dat bijna veertig jaar heeft geduurd. Al zal de brexit nog geen gelopen race zijn.”

 

18 december 2019

EU, Schotland, bedrijfsleven, voor Boris Johnson begint het pas nu

“De draaiboeken (kunnen) worden afgestoft, komende vrijdag zal Brexit een feit zijn. Ook Brexit-expert Lennard van Otterloo rekent daarop, maar stelt in de podcast ook dat Boris Johnson er daarmee nog lang niet is.”

 

18 december 2019

Boris Johnson schermt met No-Deal Brexitwet vrijdag in Lagerhuis aan de orde

“Boris Johnson wil wettelijk vastleggen dat de Britten de Europese Unie eind volgend jaar, aan het einde van de overgangsperiode, verlaten. Hiermee wil hij Brussel onder druk zetten om zo snel mogelijk een vrijhandelsakkoord te sluiten.”

 

17 december 2019

Brexitwet vrijdag in Lagerhuis aan de orde

“De Britse premier Boris Johnson gaat de Brexit-wet die uittreding van het VK uit de EU per 31 januari regelt, vrijdag voorleggen aan het Lagerhuis. Hij wil dat de wet er voor de Kerst door is.”

 

17 december 2019

Johnson wil einde overgangsperiode brexit in nieuwe wet vastleggen

“De Britse premier Boris Johnson wil met zijn nieuwe brexitwet iedere verlenging van de overgangsperiode na het Britse vertrek uit de EU voorkomen. Volgens verschillende Britse media staat in de wet een verbod op een verdere verlenging van de transitieperiode na 31 december 2020.”

 

17 december 2019

No Deal-Brexit zou Nederland hard raken

“De Nederlandsche Bank voorziet forse economische schade als de Britten uit de EU tuimelen zonder handelsakkoord.”

 

16 december 2019

Economen zien nog veel onzekerheid na brexit

“De klinkende overwinning van de Conservatieven bij de Britse verkiezingen maakt voor slechts een paar maanden tijd een einde aan brexitonzekerheid. Dankzij de absolute meerderheid voor de partij van premier Boris Johnson is het zo goed als zeker dat de Britten eind januari 2020 de Europese Unie verlaten. Maar economen wijzen op de periode daarna waarin de Britten in razend tempo een nieuwe handelsrelatie met het landenblok moeten uitonderhandelen.”

 

16 december 2019

Ook na monsterverlies Labour ontbreekt het Corbyn aan zelfkritiek

“Na het daverende verlies van donderdag is binnen Labour een richtingenstrijd uitgebroken. Terwijl veel sociaal-democraten het onmiddellijke vertrek eisen van Jeremy Corbyn, legt de partijleider zelf de schuld bij Boris Johnson en de media.”

 

15 december 2019

Brexit-expert: op verkiezingsuitslag is in Europese Unie stiekem gehoopt

“Duidelijkheid. Eindelijk. Want, daar wordt door iedereen wel van uit gegaan, Brexit is op 31 januari een feit, in welke vorm dan ook. Door de hele Europese Unie (EU) zullen politici opgelucht ademhalen, is er stiekem op gehoopt, stelt Lennard van Otterloo, Brexit-expert, ondernemer in Londen en vaste columnist/blogger bij De Ondernemer. Hij legt uit waarom.”

 

15 december 2019

Deze Nederbritten kunnen zich nu echt klaarmaken voor brexit 

“In het VK wonen 150.000 Nederlanders die op de een of andere manier geraakt worden door het vertrek van de Britten uit de EU. Maar na meer dan drie jaar onzekerheid is er bij hen ook opluchting dat er nu eindelijk duidelijkheid is.”

 

15 december 2019

De Brexit gaat definitief dor, maar het blijft een hachelijk avontuur

“Na de klinkende verkiezingszege die Boris Johnson voor de Conservatieven heeft binnengesleept, hoeft niemand er meer aan te ­twijfelen: de Brexit gaat definitief door. De kiezers hebben gesproken, er is geen tweede Brexit-­referendum meer nodig.”

Week 50 - 9 t/m 14 december 2019

Week 50

14 december 2019

Na Brexit wachten op volgende dreun

“Shell shocked. Zo reageren media en politici op de verkiezingszege van de Britse premier Boris Johnson. De uitslag bevestigt de massale steun voor de Brexit en is een mokerslag voor politiek links. ’Nachtmerrie voor Kerstmis’, kopte een Britse tabloid.”

 

14 december 2019

Rutte: winst Johnson helpt afwikkeling brexit

“Een verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson zou de afwikkeling van de brexit helpen en dat zou volgens Mark Rutte “goed nieuws” zijn. Hij reageerde na afloop van de EU-top in Brussel kort nadat de eerste peilingen naar buiten waren gekomen.”

 

14 december 2019

De Conservatieven hebben gewonnen, wat betekent dat voor de brexit?

“Premier Boris Johnson heeft bij de Britse verkiezingen een absolute meerderheid gehaald. Nu dit achter de rug is ligt de brexit weer onder een vergrootglas. Grote vraag voor politici is hoe het nu verder moet in dat hoofdpijndossier.”

 

13 december 2019

Overwinning Boris brengt geluk naar Damrak toe

“Op vrijdag de dertiende hadden beleggers op het Damrak weinig reden tot klagen. De opluchting dat met de grote overwinning van de Britse premier Boris Johnson de impasse rond de Brexit is doorbroken stuwde de AEX weer boven de 600 punten. De bevestiging van de gedeeltelijk handelsdeal tussen Amerika en China werd uiteindelijk lauw ontvangen.”

 

13 december 2019

Brexit gaat definitief door, wat betekent dat voor jou?

“De Britse verkiezingen zijn uitgedraaid op een ruime overwinning voor de Conservatieve partij. Premier Boris Johnson heeft de meerderheid waar hij zo op hoopte, en kan nu op 31 januari 2020 uit de Europese Unie stappen. Dat heeft gevolgen voor (Nederlandse) toeristen, voor ondernemers die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, en voor expats die er werken.”

 

13 december 2019

Boris Johnson krijgt ‘fantastisch brexit-mandaat’, Labour verpletterd

“De parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn uitgelopen op een grote overwinning voor premier Boris Johnson. Zijn Conservatieve Partij behaalt de absolute meerderheid en krijgt 365 van de 650 zetels in het Lagerhuis, tegen 203 voor Labour. Ondanks de verpletterende nederlaag wil Labour-leider Jeremy Corbyn voorlopig aanblijven, om leiding te geven aan een periode van bezinning.”

 

12 december 2019

D66: Nederland moet wetenschappers helpen die voor Brexit willen ‘vluchten’.

“Nederland moet zich actief in gaan zetten om wetenschappers binnen te halen die uit het Verenigd Koninkrijk willen vertrekken als gevolg van de Brexit. Met dat plan komt D66 vandaag, valt te lezen op hun website.”

 

12 december 2019

De Britse stembussen zijn geopend: hoe spannend gaat het worden?

“In Groot-Brittannië zijn de stembussen geopend. Komt de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson als winnaar uit de bus of komt er een koerswijziging met oppositiepartij Labour? En welke rol speelt brexit? Correspondent Anne Saenen legt uit wat we kunnen verwachten.”

 

12 december 2019

Britten beleven geen Brexit, maar een ware revolutie

“Na de Britse verkiezingen zal de machtspositie van Boris Johnson worden versterkt. Dat zal leiden tot bureaucratisering, centralisering  en despotisme, stelt Mark van ­Ostaijen.

 

11 december 2019

Na de brexit zullen we opnieuw van de Britten gaan houden

“De talrijke anglofielen in Nederland hebben ondervonden dat hun liefde voor Engeland niet wederkerig is. Maar straks zullen ze weer de illusie koesteren dat de Engelsen hun grapjes leuk vinden.”

 

11 december 2019

Britse verkiezingen: dit zijn de brexit-scenario’s daarna

“Op nota bene vrijdag de dertiende weten we de definitieve uitslag van de Britse verkiezingen. Bovenal weten ook wij die dag wat dat voor Brexit kan gaan betekenen en mag het blauwe Brexit-monster van minister Blok zo langzamerhand weer uit de kast. Maar: zo veel als er van deze verkiezingen afhangt, zo weinig valt er te voorspellen, weet ook Brexit-expert Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’.”

 

11 december 2019

Brexit biedt kansen voor Nederlandse techbedrijven

“De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staat gepland voor 31 januari. Europese bedrijven zetten zich schrap voor de negatieve impact op handelsverkeer, maar sommige (tech)bedrijven zien juist kansen.”

 

10 december 2019

Brexit: meest ingrijpende verkiezingen in geschiedenis

“Dit zijn de meest ingrijpende verkiezingen in decennia’, zegt VK-correspondent Lia van Bekhoven. Deze verkiezingen gaan de koers van het Verenigd Koninkrijk bepalen. Dat kan een hele revolutionaire koers zijn als Boris Johnson een meerderheid krijgt en het VK beslist om donderdag uit de EU te stappen. ‘Maar nergens hoor je over de gevolgen van zo’n allesomvattende keuze’, zegt Van Bekhoven. Niemand praat over de gevolgen van Brexit voor de doorsnee Brit en voor het voortbestaan van het VK. ‘Het lijkt in dat opzicht dat het nergens om gaat.'”

 

10 december 2019

Brexit en boerenprotest na #dtv meestgebruikte hashtags op Twitter in 2019

“De Brexit en de boerenprotesten horen in 2019 tot de meestgebruikte hashtags op Twitter, maakt het sociale medium maandag bekend. De lijst wordt aangevoerd door #dtv (durf te vragen), waarmee Twitter-gebruikers laten weten zich niet te schamen om een vraag te stellen.”

 

10 december 2019

Gebrek aan geloofwaardigheid dwingt Engeland te kiezen voor ‘minst slechte’ partij

“De Britten maken zich op voor de derde landelijke verkiezingen in ruim vier jaar. Donderdag gaan ze naar de stembus, en weer lijkt de Conservatieve Partij er met de winst vandoor te gaan.”

 

9 december 2019

Brexit-expert: “Wint Johnson, dan lukt ‘m brexit-akkoord voor 31 januari. Maar dan…

“Boris Johnson wint deze week de verkiezingen, maar met een grote meerderheid: zeker niet. En als hij dan begin komend jaar de Brexit-deal er doorheen krijgt, volgen lastige keuzes, nog méér lastige keuzes. Want, zo verwacht en schrijft Brexit-expert en ondernemer in Londen, Lennard van Otterloo in zijn blog: ‘Vergeet niet, er is hier nergens een meerderheid voor. De man en vrouw in de straat zijn net zo verdeeld als het parlement.'”

 

9 december 2019

Meerderheid van Schotten wil onafhankelijkheid als brexit plaatsvindt

“Een meerderheid van de Schotten is voorstander van onafhankelijkheid als het Verenigd Koninkrijk de brexit doorvoert. Maar mocht het land toch in de Europese Unie blijven, dan zou een meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemmen. Dat blijkt uit een peiling van ‘The Sunday Times’.

Week 49 - 2 t/m 8 december 2019

8 december 2019

Conservatieve ex-premier Major roept kiezers op tegen brexit van Boris te stemmen

“Major zal zijn steun uitspreken voor drie onafhankelijke kandidaten in de verkiezingen van volgende week, zo meldden de krant London Evening Standard en andere media. De drie pro-Europese politici stapten uit de Conservatieve Partij vanwege haar brexitbeleid.”

 

8 december 2019

In Belfast gaat het er hard aan toe rond de verkiezingen

“Langs de Antrim Road hangen posters van twee concurrenten naast elkaar: Nigel Dodds van de protestantse DUP (Democratic Unionist Party) en van John Finucane van het katholieke Sinn Fein. Zoiets lijkt broederlijk, maar in Belfast bedriegt deze schijn.”

 

8 december 2019

Donald Trusk: Trump vroeg me na brexit meteen: ‘Wie is de volgende?

“Vijf jaar lang was hij Europees president, de Pool Donald Tusk. Hij vond het pijnlijk om niet de sterke leider te zijn, maar ‘gewoon’ de voorzitter. Een openhartig afscheidsinterview: over pathologische leugenaars in de politiek, het catastrofale migratiebeleid van Merkel en zijn grootste nederlaag, de brexit.”

 

7 december 2019

Gaan de Britse verkiezingen wel duidelijkheid geven over de brexit?

“De verkiezingen van 2017 zijn het schrikbeeld dat Britse politieke commentatoren elkaar voorhouden, nu de laatste week van de campagne is aangebroken. De kiezer maakte destijds sprongen die weinigen zagen aankomen. Ook de huidige verkiezingsstrijd is nog niet gestreden: ondanks een voorsprong in de peilingen, is een overwinning voor de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson op 12 december verre van zeker.”

 

7 december 2019

Britse diplomate stap op: Ik wil niet langer halve waarheden verkopen over de brexit 

“Hall Hall leidde tot voor kort de brexitcel op de ambassade in Washington. Haar ontslag komt er een week voor de Britse parlementsverkiezingen. In de brief schrijft Hall Hall onder andere dat ze almaar meer verbijsterd raakte over het feit dat ze boodschappen moest brengen over de brexit die “niet volledig eerlijk” waren.”

 

7 december 2019

Brexit verplicht Noord-Ieren te vechten tegen geweldadige spoken uit het verleden.

“Het spookt in Noord-Ierland. Met de brexit voor de deur willen veel katholieken een versnelde hereniging met Ierland, maar protestanten zetten de hakken in het zand. Valt Noord-Ierland terug in moord en geweld? ‘Uiteindelijk zie ik vooral hoop en vooruitgang.'”

 

5 december 2019

Boris Johnson benadrukt belang van eenheid binnen NAVO, zelfs na brexit

“Niemand zal de hoop koesteren ons te kunnen verslaan zolang we blijven samenwerken”, deelde hij mee. Johnson benadrukte verder dat zijn land, dat binnenkort uit de EU wil stappen, wel stevig gehecht blijft aan de NAVO-engagementen.”

 

5 december 2019

Decartes: voorbereiding brexit essentieel

“Door de verkiezingen heerst in Groot-Brittannië een gevoel van stilstand. Het risico op een no-dealbrexit blijft bestaan, zegt Martin Meacock (Descartes). ‘Bedrijven moeten zich voorbereiden. Het vraagt tijd om de nodige vergunningen te krijgen.'”

 

4 december 2019

Brexit-expert: Waar de stem van miljoenen eigenlijk niet telt, hoopt onvrede zicht op

“Stel, er zou in het Verenigd Koninkrijk een ander kiesstelsel zijn, zou er dan ook een Brexit zijn? Onze man in Londen, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo, weet het antwoord allang. Hij is alles rondom de verkiezingen op 12 december sowieso meer dan beu. ‘In een land waar de stem van miljoenen eigenlijk niet telt, hoopt onvrede zich op’, schrijft hij in zijn blog.”

 

4 december 2019

Europese leiders buigen zich volgende week in Brussel over brexit

“Het wordt de eerste onder de vleugels van Charles Michel, die sinds 1 december aan de slag is als voorzitter van de Europese Raad. De top gaat donderdag van start, op vrijdag – een dag na de verkiezingen in Groot-Brittannië – snijden de Europese staatshoofden en regeringsleiders nog maar eens de Britse exit uit de EU aan.”

 

3 december 2019

Gevolgen no-deal Brexit voor Nederland 

“Inmiddels is er wederom een deal is tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de Brexit. Maar een no-deal Brexit is nog steeds niet uit te sluiten. Onheilspellende berichten over de gevolgen van een no-deal Brexit zijn al veelvuldig in de media behandeld. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van een no-deal Brexit?”

 

3 december 2019

Politieke versnippering in anti-brexit-kamp is goed te zien in Canterbury

Voorspellingen voor Canterbury uit recente peiling

 • Labour: 42 procent
 • Conservatieven: 41 procent
 • Liberal Democrats: 15 procent
 • Een tweede recente peiling gaf Labour 4 procentpunten voorsprong op de Conservatieven

 

3 december 2019

Visumplicht voor alle EU-burgers na brexit

“Als de Conservatieven straks de verkiezingen winnen, zullen ze een visumplicht invoeren voor alle burgers uit de EU-landen. Dat plan zullen Boris Johnson en de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel vandaag bekendmaken bij een bezoek aan een douane-kantoor, zo schrijft Patel vandaag in de Daily Telegraph.”

 

2 december 2019

Dit zijn de grote gevolgen van brexit voor uw onderneming 

“Voor Nederlandse bedrijven heeft Brexit grote gevolgen. De belangrijkste daarvan komen in dit artikel aan bod met daarbij welke sectoren het hardst worden getroffen.”

 

2 december 2019

De kracht van de oneliners in de brexitdiscussie 

“In Groot-Brittannië strijden de Conservatieven, Labour en de Liberalen om de stem van de kiezer. Boris Johnson en zijn Conservatieven voeren campagne met ‘Get Brexit Done’. Wat is de kracht van deze oneliner?”

 

2 december 2019

Crisismaatregelen voor bedrijven bij no-deal-brexit 

“Minister van Economie en Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft vrijdag, bij een bezoek aan voedingsbedrijf Agristo in Wielsbeke, crisismaatregelen voorgesteld voor bedrijven in geval van een no-deal-brexit.”

Lees ook:
ons blog over Brexit2Business.

Lees ook:
ons blog over wat u als burger kunt doen met het oog op de brexit.

 

Vertalingen

Hebt u documenten die vertaald moeten worden? Bekijk of u juridische vertalingenbeëdigde vertalingen of algemene vertaligen nodig hebt. Of vraag meteen een offerte aan.

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers! 
In onze blog leest u wat voor documenten wij voor u vertalen.

Waarom u voor ons kiest

 • EN-NL / NL-EN
 • Juridisch
 • Beëdigd
 • Ervaren
 • Kwaliteit
 • Advies

Brexit-loket

Het Brexit-loket: voor ondernemers en burgers.

Het loket van de Rijksoverheid praat u bij over de laatste stand van zaken.

 

Immigratie- en Naturalisatiedienst

In de brexit-nieuwbrief van de IND houdt u de laatste ontwikkelingen bij.