Selecteer een pagina
 1. Home
 2.  | 
 3. Blog
 4.  | Brexit nieuwsoverzicht 2020 – kwartaal 2

Brexit nieuwsoverzicht 2020 – kwartaal 2

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers! 
In onze blog leest u wat voor documenten wij voor u vertalen.

Ga naar kwartaal 3 van 2020
“I am tomorrow, or some future day, what I establish today. I am today what I established yesterday or some previous day.” James Joyce

Week 26 - 22 t/m 28 juni 2020

28 juni 2020 

Brexit-gesprekken duidelijk veranderd sinds entree Johnson

“Sinds het aantreden van de regering van Boris Johnson is er duidelijk iets veranderd in de Brexit-gesprekken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat is een logisch gevolg van de nieuwe fase waarin de onderhandelingen terecht zijn gekomen, zegt Stefaan de Rynck, adviseur van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, in BNR De Wereld. ‘Maar deze regering is duidelijk ook meer verenigd rond een aantal brexiteers, die heel duidelijk geloven in het Brexit-project, en die proberen er het beste van te maken.”

 

28 juni 2020 

Britten balen van Brexit, meerderheid wil in EU blijven

“In Groot-Brittannië lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel te verdwijnen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, zo meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.”

 

28 juni 2020 

Merkel: ‘Verenigd Koninkrijk moet leven met consequenties brexit

“Het Verenigd Koninkrijk zal moeten leven met de gevolgen van de keuze van premier Boris Johnson voor een harde brexit. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview met The Guardian.”

 

27 juni 2020 

Steun voor Brexit bij Britse bevolking zakt naar dieptepunt, blijkt uit nieuwe peiling

” – Nog maar 35% procent van de Britten steunt de Brexit, terwijl bijna 60% wil dat het VK weer lid wordt van de Europese Unie.
– Sinds het Brexit-referendum van 2016 is de steun voor de Europese Unie gestaag toegenomen in het VK.
– Intussen verlopen de onderhandelingen over de finale scheiding moeizaam, waarbij een no deal-Brexit nog altijd tot de mogelijkheden behoort.”

 

26 juni 2020 

Achter de schermen bij de Brexit-onderhandelingen

“Er komt definitief geen uitstel in de Brexit-onderhandelingen. Dat zegt Stefaan de Rynck in gesprek met Bernard Hammelburg. De Rynck is adviseur van hoofdonderhandelaar Michel Barnier en geeft in BNR De Wereld een blik achter de schermen in de Brexit-onderhandelingen en legt uit waar de gesprekken nou precies op vastlopen.”

 

26 juni 2020 

Brexit-onderhandelingen geïntensiveerd en introductie douane-ingroeimodel

“Nu het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU dichterbij de deadline voor verlenging van de huidige transitieperiode komen (1 juli), hebben de onderhandelaars aangegeven de besprekingen te willen intensiveren. Tot eind juli vinden er wekelijks gesprekken plaats, om te pogen tot een handelsdeal te komen. Grootste struikelblokken liggen nu op het gebied van toegang tot de Britse visgronden en bestuur.”

 

25 juni 2020 

Gevolgen no deal-Brexit mogelijk groter voor Britse voedselvoorziening dan Covid-19

“Volgens academici zou een no deal-Brexit veel ernstigere gevolgen kunnen hebben voor de voedselvoorziening in het Verenigd Koninkrijk dan het coronavirus. Deskundigen van Scotland’s Rural College (SRUC) waarschuwen dat mogelijke prijsstijgingen het voor sommige mensen moeilijk zal maken om aan de dagelijks aanbevolen vijf porties groenten en fruit te komen. Ze onderzochten wat er zou kunnen gebeuren wanneer het Verenigd Koninkrijk er niet in slaagt om een Brexit-akkoord te bereiken voor het einde van de overgangsperiode eind december.”

 

24 juni 2020 

Debat Initiatiefvoorstel inperking gevolgen brexit

“De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 23 juni over het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Sjoerdsma (D66), Asscher (PvdA), Van Otterloo (50PLUS), Van Wijngaarden (VVD) en Van Ojik (GroenLinks), over het inperken van de gevolgen van de brexit. Behalve de initiatiefnemers nam ook staatssecretaris Broekers (Justitie en Veiligheid) deel aan het debat namens de regering. De Kamer stemt dinsdag 30 juni over het initiatiefvoorstel.”

 

23 juni 2020 

Johnson heeft tóch interesse in Brexit-deal

“De onderhandelingen tussen Brussel en Londen over hun relatie na de Brexit, die eind van dit jaar gepland staat, verlipen de afgelopen maanden stroef. Maar het feit dat Boris Johnson en EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen het tempo van de gesprekken hebben opgeschroefd, laat zien dat er in het VK toch interesse is in een akkoord.”

 

22 juni 2020 

Eindstation Brexit nog altijd niet in zicht

“Vier jaar geleden werd de Britten gevraagd in het stemhokje een kruisje te zetten achter de vraag: moet het Verenigd Koninkrijk in de EU blijven of uittreden? Wat de gevolgen zijn van de Britse exit is nog steeds niet duidelijk, behalve dat het het Verenigd Koninkrijk ingrijpend zal veranderen. Het politieke akkoord is er, een handelsakkoord is nog in de maak. Maar waar het allemaal precies toe moet leiden, weet niemand.”

Week 25 - 15 t/m 21 juni 2020

21 juni 2020 

Toekomstvisie voor kottervisserij

“De kottervissers op de Noordzee kampen met een aantal grote vraagstukken. Het pulsverbod, het coronavirus, de aanlandplicht, de sluiting van gebieden voor windparken en natuur en ook onzekerheden omtrent de Brexit maken het toekomstperspectief voor de vloot onzeker. Dit alles vraagt om een lange termijnaanpak om ook in de toekomst duurzaam en economisch gezond te kunnen blijven vissen. De vandaag gepubliceerde Kottervisie richt zich op een kleinere en economisch gezonde sector, die een voorloper blijft qua kennis en innovatie en vist met respect voor natuur en milieu. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.”

 

20 juni 2020 

Freshfel Europe roept Brexit-onderhandelaars op om AGF-sector niet in de steek te laten

“Freshfel Europe roept de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk op om de AGF-sector niet in de steek te laten en de bedrijven in staat te stellen zich na de Covid-19-pandemie te herstellen voordat er grote veranderingen worden doorgevoerd voor de marktdeelnemers in de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dit kan alleen worden bereikt door echte praktische vooruitgang in de onderhandelingen. Bovendien moeten beide partijen zich ertoe verbinden om uiterlijk aan het einde van de zomer de handelsvoorwaarden en tijdelijke regelingen te verduidelijken, die vergelijkbaar zijn met die welke in 2019 zijn aangekondigd, teneinde bedrijven enige zekerheid te bieden.”

 

19 juni 2020 

Johnson en Macron eens over intensievere brexit-onderhandelingen

“De Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron zijn het erover eens dat de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie geïntensiveerd moeten worden. Dat hebben de twee volgens een woordvoerder van Johnson uitgesproken tijdens een ontmoeting in Londen. Macron was daar ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van een beroemde toespraak van de toenmalige Franse generaal en latere president Charles de Gaulle vanuit de Britse hoofdstad tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

 

19 juni 2020 

Robots moeten probleem van handentekort in Britse zachtfruitsector oplossen

“Groot-Brittannië kampt met een gebrek aan arbeidskrachten om het rijpe fruit van dit seizoen te plukken. Het coronavirus en Brexit hebben in het Verenigd Koninkrijk voor opschudding gezorgd bij de groenten- en fruittelers. Het jaarlijkse plukseizoen is inmiddels begonnen en de telers hebben allemaal een groeiend probleem: er zijn niet genoeg seizoensmigranten om fruit en andere gewassen te oogsten.”

 

19 juni 2020 

Onwaarschijnlijk dat verdrag VS-VK er dit jaar komt

De kans is klein dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nog dit jaar een akkoord bereiken over een handelsverdrag. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant, Robert Lighthizer, woensdag gezegd tijdens een hoorzitting in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Net zoals bij de onderhandelingen met de EU, is landbouw een groot struikelblok. 

 

18 juni 2020 

Von der Leyen: werk rond brexit nog niet half af

“Het werk van de Britse en EU-onderhandelaars om een handelsakkoord te sluiten is nog niet eens halverwege. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het er eind dit jaar uitziet, maar “wij zullen alles doen wat in ons vermogen ligt”. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat woensdag in het Europees Parlement.”

 

18 juni 2020 

Dit zijn de vier knelpunten in de gesprekken tussen Londen en Brussel

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben deze week gezegd de onderhandelingen over hun relatie na de Brexit te zullen opvoeren. Tot nu toe zit er weinig schot in. Dit zijn de vier grootste knelpunten.”

 

17 juni 2020 

Blijkt ‘populism by data’ straks de uitweg uit de Brexit-impasse?

“Tot nu toe zullen de onderhandeling door de Britse onderhandelaar David Frost vooral voor de bühne en het aftasten van mogelijkheden zijn geweest. Boris Johnson zou nooit hebben toegestaan dat Frost met de eer van een oplossing zou mogen gaan strijken. Daarom moet Johnson gezien worden als degene die de zaak ‘vlot gaat trekken’. Dat zal vandaag niet gebeuren maar het zou wel kunnen dat vandaag de basis gelegd wordt voor een oplossing in het najaar.”

 

17 juni 2020 

Brexit-expert: geen uitstel, wel meer tijd voor Nederlandse exporteurs

“Nu de Britse premier Boris Johnson en EC-voorzitter Ursula von der Leyen voor het eerst samen ook officieel over Brexit hebben gesproken is een oplossing in het najaar plotseling weer mogelijk, meldt ‘ onze man in Londen’ , Brexit-expert Lennard van Otterloo.”

 

17 juni 2020 

Europees Parlement: geen aparte visserij-deal over Brexit

“Het Europees Parlement gaat geen aparte deal sluiten met het Verenigd Koninkrijk over visserij. Dat zegt Europarlementariër Kati Piri (PvdA) in een online persconferentie. Piri is ook co-rapporteur namens het Europees Parlement en volgt de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. De afspraken tussen Brussel en Londen zijn belangrijk voor de vissers op Urk. Veel Urker kotters vissen in Britse wateren en exporteren vis naar Groot-Brittannië.”

 

16 juni 2020 

Met een beetje ‘oomph’ is een snel brexit-akkoord haalbaar, denkt Boris Johnson

“De korte topontmoeting tussen Brussel en Londen biedt geen nieuwe inzichten. De Britse premier toont zich optimistischer dan de EU-kopstukken.”

 

16 juni 2020 

Grenscontroles VK in etappes geïntroduceerd in 2021

“Geen uitstel Brexit onderhandelingen, grenscontroles in 2021 voor export naar VK.”

 

16 juni 2020 

Ook na corona blijven de Britten bij hun brexit

“Op 1 januari is Groot-Brittannië weer een onafhankelijk land, beloofde Boris Johnson. Dat legt flinke druk op de onderhandelingen met de EU. Willen de Britten wel een deal?”

 

15 juni 2020 

Het Brexit-pokerspel begint weer (en de Britten lijken de zwakste hand te hebben)

“Met de hervatting van hun vastgelopen gesprekken luiden de leiders van de VK en de EU maandag een zomer van intensieve onderhandelingen in.”

 

15 juni 2020 

Brexit-top kan weinig meer doen dan concluderen dat het slecht gaat

“De Britse premier Johnson en drie EU-voorzitters maken maandag de balans op: het gaat beroerd. Beide partijen onderhandelen de hele zomer door.”

 

15 juni 2020 

Harde Brexit komt er, maar er zijn zorgen over een ‘no deal-Brexit’

“In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.”

 

Week 24 - 8 t/m 14 juni 2020

14 juni 2020 

Het Brexit-pokerspel begint weer (en de Britten lijken de zwakste hand te hebben)

“Met de hervatting van hun vastgelopen gesprekken luiden de leiders van de VK en de EU maandag een zomer van intensieve onderhandelingen in.”

 

14 juni 2020 

Londen is een economisch centrum dat meer gewicht in de schaal legt dan Rotterdam

DE WEEK VAN PHLIPPEN Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.”

 

13 juni 2020 

Verenig Koninkrijk: definitief geen verlenging van overgangsfase Brexit

“De regering-Johnson maakt geen gebruik van de mogelijkheid om langer te onderhandelen over de toekomstige relatie met Brussel. „Voor uitstel is het nu te laat.”

 

13 juni 2020 

De nachtmerrie van een no deal-Brexit komt nog even terug

 • De onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zitten muurvast.
 • Komende week gaat de Britse premier Boris Johnson in gesprek met Europese leiders.
 • Belangrijkste vraag: kan een no deal-Brexit worden vermeden?
 • De kans is groot dat het Britse pond een hete zomer tegemoet gaat, aldus valuta-expert Joost Derks.

 

12 juni 2020 

Brexit Britain? Voor Unilever geen probleem

“Unilever wilde de vestiging van het hoofdkantoor nooit tot een politieke kwestie maken. Maar los van de Brexit staat de keuze voor Londen niet.”

 

12 juni 2020 

Britse premier Johnson en EU-leiders gaan door met Brexit-onderhandelingen

“De Britse premier Boris Johnson en de leiders van de Europese Unie (EU) gaan maandag opnieuw om tafel om te onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie tussen Brussel en Londen. Ook zullen ze de gesprekken daarna tot eind juli wekelijks voortzetten. De onderhandelingen zitten momenteel muurvast en de tijd begint te dringen.”

 

11 juni 2020 

Klap voor Rutte: hoofdkantoor Unilever naar Londen

“Lang was de hoop dat het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland zou komen, maar het omgekeerde gebeurt: de Brits/Nederlandse voedings- en verzorgingsmultinational wordt een Brits bedrijf, met het hoofdkantoor in Londen. Dat heeft Unilever donderdagochtend bekend gemaakt.”

 

11 juni 2020 

‘Een ramp bovenop een ramp’: na coronafactuur vraagt België Europese steun voor brexit

“De federale regering wil dat de Europese Unie meer rekening houdt met de economische gevolgen van een harde brexit voor België. Dat heeft Alexander De Croo (Open VLD) dinsdag opgeworpen tijdens een vergadering van de Europese ministers van Financiën, bevestigt hij aan Knack.”

 

11 juni 2020 

Minister Blok ‘niet optimistisch’ over onderhandelingen brexit

“Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is „niet optimistisch” over de gesprekken van de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk. „We moeten ons weer voorbereiden op een no-deal brexit”, zei hij in de Tweede Kamer.”

 

10 juni 2020 

Herstelfonds volgens sommige EU-lidstaten niet berekend op harde Brexit

“Verschillende EU-lidstaten hebben in Brussel gewaarschuwd dat het onlangs gepresenteerde voorstel voor een herstelfonds niet is berekend op de klap van een eventuele harde Brexit, schrijft zakenkrant Financial Times (FT) woensdag op basis van ingewijden. De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over een handelsakkoord zitten momenteel muurvast, waardoor een harde Brexit opnieuw dreigt.”

 

10 juni 2020 

Steen & Been: De verkwister betaalt

“Onze huiscolumnist Filip Canfyn ontdekt in een professoraal zinnetje over drinkwater het ei van Columbus om een overmatig verbruik van schaarse, ongezonde en/of onecologische grondstoffen en producten te temperen. En hij maakt een Brexit-bruggetje.”

 

9 juni 2020 

Geheel ondergesneeuwd voltrekt zich een drama: een keiharde Brexit

“In Europa Draait Door gaat het deze week over een gebeurtenis die we, tussen de pandemie en de demonstraties door, bijna zouden vergeten: de Brexit. Het lijkt op dat deze keihard gaat worden… Politicoloog Rem Korteweg is deze week opnieuw te gast in de podcast om te praten over dit onderwerp.”

 

9 juni 2020 

Wat zijn de gevolgen van corona op de naderende Brexit?

“De Britten hadden dit jaar in polonaise naar de uitgang van Europa willen lopen, maar het coronavirus verstiert het feestje danig. Toch blijft de Britse regering erbij dat ze komende nieuwjaarsnacht wil proosten op de Brexit. Desnoods een harde.”

 

9 juni 2020 

Spanje en Engeland starten onderhandelingen over Gibraltar na Brexit

“Aanstaande dinsdag zullen vertegenwoordigers van Spanje en het Verenigd Koninkrijk om de tafel zitten over de toekomst van het overzees gebied Gibraltar als de Brexit op 31 december van dit jaar definitief een feit is.”

 

8 juni 2020 

Zonder zijn gids verdwaalt Johnson in het moeras van Brexit

“Er is weer een weekje Brexit-onderhandelen achter de rug, maar het mag ondertussen geen verrassing meer zijn dat ook deze vierde ronde nauwelijks resultaat opleverde. In de komende weken en maanden zal het daarom steeds vaker over het risicio op een no-deal Brexit gaan. Het was dan ook niet voor niets dat Bank of England-voorzitter Bailey de ceo’s van Britse banken ten zeerste heeft aanbevolen de voorbereidingen op een dergelijk scenario op te schalen.”

 

8 juni 2020 

Tijdens de coronacrisis hebben sommige Britten heimwee naar de Brexit

“In het pre-coronatijdperk was de wereld nog een stuk overzichtelijker. Columnist Ajal Notowicz schetst de heimwee van de verstokte Brexiteer naar die tijd. ‘Ik dacht juist dat we door brexit hadden afgerekend met die betweterige deskundigen.’”

 

8 juni 2020 

Brexit, I presume?

“Een mens zou het haast vergeten, maar het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zitten in volle onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie tussen de twee gebieden. Brexit, weet u nog?”

 

 

Week 23 - 1 t/m 7 juni 2020

7 juni 2020 

Britse boeren waarschuwen voor harde brexit

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn er tijdens de brexitonderhandelingen van deze week niet in geslaagd enige vooruitgang te boeken. Dat laten beide partijen vrijdag weten. Boeren waarschuwen intussen voor een harde brexit.”

 

6 juni 2020 

Nadert een harde Brexit?

“Temidden van het door corona gedomineerde nieuws, verdwijnt Brexit een beetje naar de achtergrond. Maar toch wordt daar door de EU en het Verenigd Koninkrijk nog volop over onderhandeld. Met weinig succes. Dus een harde Brexit zonder akkoord zou zomaar eens waarheid kunnen worden, per 1 januari volgend jaar.”

 

6 juni 2020 

Consument iets minder somber | Discriminatie op de werkvloer | En hoe is het met de brexit?

“Je zou het bijna vergeten in al dat coronageweld, maar er is ook nog zoiets als de brexit. EU-handelaar Michel Barnier en de Britse premier Boris Johnson geven allebei een persconferentie over de vorderingen van de onderhandelingen over de te sluiten handelsdeal. Afgelopen week hebben de onderhandelingsteams druk met elkaar gezoomd. Maar of het ook echt vordert? Het ziet er niet goed uit. En de tijd dringt.”

 

5 juni 2020 

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

“Duitsland neemt op 1 juli het stokje van Kroatië over als halfjaarlijkse voorzitter van Raad van de Europese Unie. Tijdens het Duitse voorzitterschap zouden de Green Deal, de Brexit, de Europese meerjarenbegroting en het migratievraagstuk de belangrijkste thema’s zijn. Maar de coronapandemie vraagt zoveel aandacht dat de ambities moesten worden bijgesteld.”

 

4 juni 2020 

Brexit-onderhandelingen opnieuw op scherp: mislukking handelsdeal dreigt

“De brexit is dan wel geregeld, de onrust die het veroorzaakt in de wereldpolitiek en op financiële markten is nog niet verdwenen. De onderhandelingen over een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU lopen zo stroef, dat een nieuwe crisis dreigt.”

 

4 juni 2020 

BoE adviseert Britse banken: sta klaar voor mogelijk harde Brexit

De Britse centrale bank (BoE) heeft Britse banken geadviseerd om zich voor te bereiden op de mogelijkheid dat er geen handelsdeal komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie voor de deadline van eind 2020.

 

3 juni 2020 

De no-deal-rampenbrexit komt eraan – maar nu echt

“Dinsdag begint een beslissende onderhandelingsronde tussen Brussel en Londen. Als deze week geen vooruitgang wordt geboekt, met name op visserij, ziet het er buitengewoon somber uit. Haal de rampenplannen voor een no-deal-brexit dan maar weer uit de kast.”

 

3 juni 2020 

Doemscenario dreigt zonder verlenging overgangsperiode Brexit 

“De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk lopen niet goed. Daarom stellen LTO Nederland en andere Europese landbouworganisaties, waaronder de Britse National Farmers’ Union voor om de overgangsperiode te verlengen.”

 

2 juni 2020 

Londense burgemeester vraagt om overgangsperiode Brexit te verlengen

“De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft er vandaag bij de regering van premier Boris Johnson op aangedrongen om de met de Europese Unie afgesproken overgangsperiode in het kader van de brexit te verlengen, zodat er verder onderhandeld kan worden over de toekomstige relaties tussen Brussel en Londen.”

 

1 juni 2020 

Barnier: ‘Geen brexit-deal als deze situatie zich voortzet’

“Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU voor de brexit, vindt dat het Verenigd Koninkrijk zich niet aan de afspraken houdt. Hij waarschuwt dat er geen deal zal zijn als deze situatie zich voortzet.”

 

 

Week 22 - 25 mei t/m 31 mei 2020

31 mei 2020 

Vijf vragen over (ja, wéér) een belangrijke Brexit-week

“Ondanks dat de Britten in januari afscheid namen van de Europese Unie, is de Brexit nog steeds bezig. Sterker nog: aankomende week is voor de zoveelste keer een cruciaal moment in het proces. Vijf vragen over opnieuw een belangrijke week in dit ellenlange hoofdpijndossier.”

 

30 mei 2020 

Eigen vissers eerst, zei Johnson voor de brexit. Nu is het tijd voor boter bij de vis

“De regering-Johnson lijkt helemaal geen handelsakkoord met de Europese Unie te willen, klinkt het in Brussel. Vooral Nederlandse vissers zijn dan het kind van de rekening.”

 

30 mei 2020 

Simon Smits stopt als ambassadeur in het VK. ‘Het was wervelend, met veel korte nachten en lange dagen’

“Na vijf ongekend bewogen jaren zwaait Simon Smits af als ambassadeur van Nederland in Londen. Met name de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie deed een flink beroep op hem. ‘Want vergis je niet, er wonen hier zo’n 150 duizend Nederlanders.’”

 

30 mei 2020 

LTO: overgangsperiode brexit moet verlengd worden

“De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relatie lopen volgens LTO Nederland niet goed. Daarom pleit de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders samen met andere Europese landbouworganisaties ervoor om de overgangsperiode voor de brexit te verlengen.”

 

29 mei 2020 

Johnson hervat volgende maand brexit-gesprekken

“De Britse premier Boris Johnson hervat volgende maand de onderhandelingen over de brexit met de Europese Unie. Hij vliegt dan voor het eerst in vier maanden naar Brussel om met de Europese leiders te praten, meldt de krant The Times.”

 

29 mei 2020 

Cummings, Corona en het Spook van Brexit

“Nog maar enkele weken terug lag premier Boris Johnson op intensieve zorgen. Plaatsvervanger Dominic Raab probeerde het publiek gerust te stellen: ‘Boris is een vechter’ zei hij tegen de pers, ‘die redt het wel’.”

 

29 mei 2020 

Wie is de belager van Boris Joris?

“5 vragen over Keir Starmer (57), de nieuwe Labour-leider. Deze timmermanszoon was hij eerst strafpleiter en stond hij vervolgens aan het hoofd van het Britse Openbaar Ministerie. Nu moet hij het Boris Johnson en zijn Conservatieve partij moeilijk gaan maken.”

 

28 mei 2020 

Nudge theory could heal Brexit Britain’s divide over lockdown

“There was a rare moment of relative unity in the UK at the start of April when nine out of 10 people said they supported the lockdown. However, as the government seeks to ease the lockdown, a polarised landscape is starting to re-emerge, the fault lines reflecting attitudes toward Brexit. A recent YouGov survey found that 47% of leavers supported the government’s easing of the lockdown compared with 26% of remainers.”

 

27 mei 2020 

Corona splijt het Britse volk langs dezelfde cultuurlijnen als de Brexit

“Dominic Cummings, machtige topadviseur van Boris Johnson, stapt niet op. Zijn trip naar Durham op het Britse platteland tijdens de lockdown was volgens hem in het belang van zijn gezin. We vragen correspondent Patrick van IJzendoorn of de Britten die uitleg accepteren.”

 

26 mei 2020 

EU bereid compromis over visserij te sluiten in Brexit-onderhandelingen

“De Europese Unie (EU) is bereid om haar standpunt over visserij in de Brexit-onderhandelingen aan te passen, melden anonieme EU-functionarissen. Dit zou de eerste grote concessie van Brussel zijn in de onderhandelingen over een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk (VK).”

 

25 mei 2020 

Stijging importtarieven na Brexit baart Canarische telers zorgen

“Na de definitieve Brexit op 1 januari 2021 zal het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk nieuwe tarieven heffen op de import van groenten en fruit uit de Canarische Eilanden. Ook voor andere Europese landen kan het gevolgen hebben.”

Week 21 - 18 mei t/m 24 mei 2020

24 mei 2020 

Nu Johnson-adviseur mag blijven rijst de vraag: wie is eigenlijk de baas?

“Hij was de architect van Brexit en de verkiezingszege van Boris Johnson, en daarom heel belangrijk. Dus nu Dominic Cummings onder vuur komt te liggen voor het negeren van lockdownregels, wil Johnson hem niet zomaar laten vallen. Terwijl anderen weg moesten, mag Cummings blijven. Wat leidt tot de vraag wie er nu eigenlijk de baas is in Downing Street.”

 

23 mei 2020 

Britten gooien grenzen dicht

“Wie naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen, moet twee weken in quarantaine. Met die nieuwe maatregel wil de Britse regering verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. ‘Luchtvaartmaatschappijen zijn woest’, zegt correspondent Lia van Bekhoven.”

 

22 mei 2020 

Dan toch grenscontroles tussen VK en Noord-Ierland door brexit

“De Britse regering heeft woensdag toegegeven dat er na de transitieperiode grenscontroles komen voor bepaalde handelswaren die getransporteerd worden tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland, hoewel Noord-Ierland deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Eerder had Londen grenscontroles altijd uitgesloten.”

 

22 mei 2020 

Universiteit zet miljoenen opzij om coronaklappen op te vangen

“De coronacrisis maakt het moeilijk om de financiële gezondheid van de universiteit van de komende jaren goed in te schatten. Om de klappen op te vangen is de komende twee jaar zo’n negen miljoen euro gereserveerd.”

 

21 mei 2020 

Harde Brexit dreigt, Verenigd Koninkrijk komt met importbelasting

“Het Verenigd Koninkrijk zet de onderhandelingen voor een handelsdeal met de Europese Unie op scherp met nieuwe douaneregels. Belangrijke exportproducten van de EU worden vanaf 1 januari 2021 belast met gemiddeld 10 procent. Intussen is EU-toponderhandelaar Barnier ‘niet optimistisch over een akkoord met het VK.”

 

20 mei 2020 

Britten willen handelstarieven verlagen en versimpelen na de Brexit

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil per 1 januari 2021, wanneer het niet langer onder Europese regels valt, een nieuw systeem aan handelstarieven introduceren. Het tarievensysteem, omgedoopt tot ‘Het Britse Wereldtarief’, moet simpeler zijn dan de Europese en moet met name bestaan uit lagere handelstarieven, blijkt uit een document van het Britse ministerie van Handel.”

 

20 mei 2020 

Politiek journalisten: de zelfbenoemde (Brexit-)experts van Twitter

“Twee hete hangijzers – de Brexit en journalistieke objectiviteit – als onderwerp en Twitter als bron. Het klinkt niet als een vruchtvolle onderzoeksopzet, maar voor wie een beetje handig is met Excel, kan Twitter een goudmijn zijn, zo ondervond ook masterstudent Jan de Wit tijdens zijn afstudeeronderzoek. Hieronder vat hij zijn resultaten samen.”

 

19 mei 2020 

Brits parlement keurt immigratiewetgeving goed voor na de brexit

“Het Britse parlement heeft een wet goedgekeurd die een einde maakt aan het vrije verkeer van arbeidskrachten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De criteria voor wie wel het land binnen mag zijn niet bekend; wellicht komt er een puntensysteem.”

 

18 mei 2020 

80 dagen headlines over corona: wat is er gebeurd met de onderwerpen waarover we ons daarvoor druk maakten?

“Tachtig dagen geleden kondigde Maggie De Block officieel aan dat corona in het land was. Twee dagen later zou ze de slogan van het jaar lanceren: “Blijf in uw kot.” Corona was toen al doorgedrongen in de krant, maar speelde nog de tweede viool. Sindsdien heeft het virus al het andere nieuws naar de laatste pagina’s verdrongen. Tijd voor een update. Hoe staat het met het nieuws waarover de wereld zich tachtig dagen geleden min of meer zorgen maakte?”

.

Week 20 - 10 mei t/m 17 mei 2020

17 mei 2020 

Boris Johnson lijkt meer op de premier van Engeland dan van het Verenigd Koninkrijk

“‘Covid bewerkstelligde wat nationalisten maar niet voor elkaar krijgen: het opbreken van het Verenigd Koninkrijk’, schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen over de verwarrende communicatie van premier Boris Johnson.”

 

16 mei 2020 

Het brexit-overleg zit in een totale impasse

“Ook de derde brexit-onderhandelingsweek levert louter frustraties op, aan beide kanten. Intussen zijn we weer een week dichterbij een chaotische no-deal-brexit op 1 januari.”

 

15 mei 2020 

Nieuwe labourleider Keir Starmer profiteert van Johnsons’ coronachaos

“Keir Starmer grilt premier Boris Johnson keer op keer in het Lagerhuis over de chaotische Britse corona-aanpak. Hij probeert zo Labour opnieuw uit te vinden.”

 

14 mei 2020 

Brexit voorbij, eindelijk andere verhalen! Maar toen kwam de coronacrisis

“Weer uitstel van de brexit-datum. Weer uitleggen hoe het zijden draadje waar Theresa May aan hing bijna niet meer met het blote oog waarneembaar was. Weer verslag doen van haast onbegrijpelijke amendementen die de oppositie indiende om de regering dwars te zitten. Weet u het nog, de brexit-soap?”

 

14 mei 2020 

Valuta: euro en dollar ogen geketend

“In een rustige markt blijven de euro en de dollar voorlopig gevangen in een zeer nauwe bandbreedte, terwijl de dollar vooral de munt is die de meeste veiligheid biedt.”

 

13 mei 2020 

Britse transporteurs willen post-Brexit douane-inklaring veranderen

“De UK Freight Transport Association heeft opgeroepen tot het sluiten van een “safety and security”-overeenkomst, waardoor de noodzaak van post-Brexit import- en exportaangiften tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden weggenomen. Het “substantieel” tekort aan douane-expediteurs in het Verenigd Koninkrijk moet ook dringend worden aangepakt vóór het einde van de Brexit-overgangsperiode, aldus de verladers.”

 

13 mei 2020 

Brexit-gesprekken weer van start; Britten maken zich nog niet zo druk

“Wordt er nog gepraat over de Brexit? Nou en of. De onderhandelingen blijken weer voorzichtig te zijn begonnen. Hoog tijd om contact op te nemen met ‘onze man in Londen’, Brexit-expert Lennard van Otterloo. En dat deden we, voor onze wekelijkse online radio-uitzending op New Business Radio.”

 

12 mei 2020 

Lage verwachtingen bij lancering van derde onderhandelingsronde over brexit

“Met een videoconferentie tussen hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost is maandag de derde onderhandelingsronde over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op gang getrapt. Waarnemers vrezen dat ook deze gespreksronde weinig vooruitgang zal opleveren.”

 

11 mei 2020 

Britten kijken naar Rotterdam als alternatief voor Calais

“De Britse regering zou minder afhankelijk willen zijn van de transportverbinding tussen Dover en Calais en kijkt daarom naar mogelijkheden om de bevoorradingslijnen naar het land te verbeteren. Een van de havens die daarbij mogelijk een grotere rol moet spelen is die van Rotterdam. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.”

 

11 mei 2020 

Column: blijf je voorbereiden op een harde Brexit

“Door de coronacrisis vergeten we bijna dat er dit jaar ook nog verder onderhandeld moest worden over de Brexit. Want nu de scheiding inmiddels is afgerond, zou het fijn zijn als er tijdens deze transitieperiode óók een akkoord zou komen over de nieuwe handelsrelatie. Dat zou al voor het einde van dit jaar geregeld moeten zijn.”

 

10 mei 2020 

The U.K. Needs a Real Government, Not Boris Johnson’s Puppet Cabinet

“This prime minister has set his government up to fail. We can’t afford that right now,” writes Jenni Russell, opinion writer for the New York Times.

Week 19 - 4 mei t/m 9 mei 2020

9 mei 2020 

Gesprekken tussen Britten en EU maandag verder

“De Britse en Europese brexitonderhandelaars praten maandag verder over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Eerdere sessies leverden weinig op. Volgens de Europese onderhandelaar Michel Barnier vertragen de Britten het onderhandelingsritme over “heel belangrijke zaken”, zo klaagde hij vrijdag opnieuw.”

 

8 mei 2020 

Will Johnson smuggle a bad Brexit through the coronavirus crisis?

“When Boris Johnson was a journalist he was a notorious breacher of deadlines. Officials and ministers say he carried that attitude into politics. His career has been fuelled by adrenaline wrung from the last minute of every decision, which means he has probably not yet given much thought to Brexit transitional arrangements. They expire at the end of the year. If an extension is wanted, the deadline for seeking one is 30 June. In trade negotiating time, that is soon. But in coronavirus time it is a faraway horizon.”

 

7 mei 2020 

Brexit: alleen de kat weet hoe verder

“Dinsdag 30 juni gaat de klok tikken. Zowel de 27 EU-lidstaten als ex-lid het Verenigd Koninkrijk kunnen tot die dag ­besluiten of ze het transitie-akkoord met één of twee jaar willen verlengen. ‘Dat ga ik niet doen,’ zei de Britse premier Boris Johnson (Conservatieven) nadat hij was genezen van COVID-19.”

 

7 mei 2020 

Brexit-onderhandelaars ruziën opnieuw over Noord-Ierland

“Voor 1 juli moet blijken of er dit jaar nog een deal komt of dat de onderhandelingen over de toekomstige relatie worden verlengd. De gesprekken verlopen bijzonder stroef. ‘Een nieuw crisismoment dreigt.'”

 

6 mei 2020 

Row over EU office in Belfast threatens to derail Brexit talks

“The Irish border question threatens to derail Brexit talks again as the depth of the row over the EU’s desire to have an office in Belfast is revealed.”

 

6 mei 2020 

VK leidt 50.000 mensen op voor invullen douaneformulieren na brexit

“De Britse overheid zal in samenwerking met het bedrijfsleven 50.000 mensen opleiden voor het invullen van douaneformulieren na de brexit. Die zouden bij de bedrijven aan de slag gaan om meer dan 200 miljoen …”

 

5 mei 2020 

Britten en Amerikanen onderhandelen over nauwere banden: dit staat er op het spel

“Krijgen Amerikaanse bedrijven straks toegang tot het Britse zorgstelsel? Verlagen de Britten na de brexit wel hun eisen van voedselkwaliteit? Te midden van de chaos die het coronavirus veroorzaakt, starten de VS en het VK vandaag hun onderhandelingen over een nieuwe handelsrelatie. Vijf vragen.”

 

4 mei 2020 

No-deal Brexit could wreck UK’s chance of leading Covid-19 global research

“Nobel scientists warn Britain will lose ‘superpower’ status if access barred to €100bn EU fund.”

Week 18 - 27 april t/m 3 mei 2020

3 mei 2020 

Britse ondernemers willen uitstel brexit maar Johnson geeft geen krimp

“Op het eerste gezicht lijkt het volkomen logisch. Vanwege de enorme economische ravage die het coronavirus aanricht, pleiten veel Britse ondernemers voor het verplaatsen van de deadline van de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Die staat nu op 31 december van dit jaar. Toch weigert de Britse regering om uitstel te vragen.”

 

2 mei 2020 

Europees Parlement zet zwaar in op toegang vissers tot Brits water

“Het Europees Parlement (EP) wil dat Europese vissers na de brexit toegang blijven houden tot de Britse wateren.”

 

​1 mei 2020 

De uitzending van 1 mei: Leidt coronacrisis tot uitstel brexit?

“Op 31 januari verliet het Verenigd Koninkrijk formeel de Europese Unie. Maar er is nog nauwelijks iets veranderd, want tot het einde van dit jaar geldt een overgangsfase waarin alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht blijven.”

 

30 april 2020 

Uitstel Brexit-onderhandelingen lijkt vanwege coronacrisis logisch

“Het Verenigd Koninkrijk is volgens statistische modellen hard op weg om een van de zwaarst getroffen Europese landen in de coronacrisis te worden. Terwijl dit speelt, moet het land ook nog met de Europese Unie onderhandelen over een handelsakkoord voor de Brexit die steeds dichterbij komt.”

 

29 april 2020 

Boris Johnson mag meteen flink aan de bak

“Boris Johnson is terug op Downing Street 10. De prime minister is voldoende hersteld van het coronavirus waarmee hij eerder deze maand drie dagen op de intensive care belandde. Het eerste wat Johnson deed was de Britten waarschuwen dat de lockdown nog wel even zou duren. De Britten hebben heel wat in te halen.”

 

29 april 2020 

Risico harde Brexit ligt op de loer bij Britse pond

Hoewel het Britse pond deze week de wind nog aardig in de rug had tegenover de euro zal het risico van een harde Brexit steeds meer in de valutamarkt gaan sluipen, menen economen bij Rabobank.

 

28 april 2020 

Boris Johnson moet meteen aan de bak

“De Britse premier Johnson wil bij zijn terugkeer laten zien dat hij weer vol energie is. Hem staat direct een aantal flinke dilemma’s te wachten.”

 

28 april 2020 

Barnier klaagt dat Britten Brexit-onderhandelingen vertragen

“Er is vorige week nauwelijks vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de toekomstige relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier vrijdag aangegeven. Hij betreurt dat Londen de overgangsperiode niet wil verlengen, maar tegelijkertijd de onderhandelingen over belangrijke kwesties afremt.”

 

27 april 2020 

Door corona laait discussie over uitstel brexit weer op

“Tegenstanders vrezen langere onzekerheid en hogere kosten voor de Britten.”

Week 17 - 20 april t/m 26 april 2020

26 april 2020 

In coronacrisus kan brexit-ellende er nog wel bij

“Dat in het pre-coronatijdperk de Europese Unie volledig in beslag werd genomen door de brexit is bijna niet meer voor te stellen. Het vertrek van Groot-Brittannië was een ingrijpende crisis waarvoor de EU een uitweg moest vinden. In Brussel wordt ongetwijfeld terugverlangd naar die relatief onbekommerde tijd.”

 

25 april 2020 

GMO etikettering marktstudie van 2019-2023: analyse van experts op belangrijke ontwikkelingen in de wereldwijde industrie

“Wereldwijd GMO Etikettering-marktrapport is een overzicht van de wereldmarkt en wordt voornamelijk gericht op factoren die de markt stimuleren en belemmeren. Dit zal beleggers helpen om een duidelijk beeld te krijgen van de aspecten waarop ze zich moeten concentreren en hoe ze de markt wereldwijd economisch kunnen ondersteunen. De impact van het heersende regelgevingsscenario op zowel de regionale als de wereldwijde GMO Etikettering-markt wordt gedetailleerd beschreven in dit rapport.”

 

24 april 2020 

Brexit-onderhandelaar Barnier: Britten bewegen voor geen millimeter – risico op no deal blijft groot

“Het Verenigd Koninkrijk zet behoorlijk zijn hakken in het zand tijdens de onderhandelingen met de Europese Unie over een scheidingsakkoord.”

 

23 april 2020 

UK making ‘impossible demands’ over Europol database in EU talks

“The British government is making impossible demands over access to Europol databases in the negotiations over the future relationship with the EU, according to a leaked assessment of the UK’s position drawn up by the German government.”

 

22 april 2020 

Brexit nu bijzaak

“Het Verenigd Koninkrijk kampt, na Spanje en Italië, met één van Europa’s ernstigste uitbraken van de corona-crisis. Hoewel premier Johnson zelf nog bijkomt van zijn ziekenhuisopname, is hij zijn belangrijkste belofte aan de bevolking niet vergeten: Get Brexit done. Daarom gaan vanaf vandaag de Brexit-onderhandelingen met de EU weer door. Doordat het land de handen vol heeft aan de acute enonomische- en gezondheidscrisis, lijkt niemand aan Britse zijde nu grote haast te hebben met dit dossier. Maar is een goed akkoord met de EU straks niet ook wezenlijk voor het economisch herstel van het Verenigd Koninkrijk zelf? In onze rubriek de ‘Battle for Brexit’ is hierover Gareth Davies te gast.”

 

22 april 2020 

Brexit-onderhandelingen na weken vertraging weer van start, via videobellen

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hervatten maandag na een paar weken vertraging en onder flinke tijdsdruk hun Brexit-onderhandelingen. De leiders komen niet fysiek bijeen, maar gaan videobellen.”

 

21 april 2020 

3 redenen waarom de coronacrisis Boris Johnson kan dwingen om de echte Brexit nog even uit te stellen

“De coronacrisis maakt het extreem lastig om verder dan enkele maanden vooruit te kijken. Hoe de wereld er dit najaar uitziet, wat de schade is voor de economie, of er zicht is op een medicijn of vaccin om het coronavirus te beteugelen: de onzekerheden zijn extreem groot.”

 

21 april 2020 

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hervatten woensdag de Brexit-onderhandelingen. Er is in de tussentijd veel veranderd.

“Via een videoverbinding zullen Michel Barnier, hersteld van het coronavirus, en zijn Britse tegenspeler David Frost, hersteld van corona-achtige symptomen, verdergaan waar ze twee maanden geleden gebleven waren: het werken aan een concept-handelsovereenkomst. Reeds in juni moet er iets op tafel liggen. Er was al weinig tijd, maar dankzij de pandemie lijkt deze opgave al helemaal onmogelijk. De Britten hebben gezegd dat er op 31 december hoe dan ook een einde komt aan de overgangsperiode, of er nu een vrijhandelsakkoord ligt of niet.”

 

20 april 2020 

The Guardian – Brexit News Overview

Extend Brexit transition by years over coronavirus, UK told

European People’s party says it hopes ‘common sense will prevail over ideology’.”

 

20 april 2020 

UK plan to agree trade deal by December is fantasy, says EU

“Boris Johnson’s plan to seal a deal with Brussels on the future relationship with the UK by the end of December has been described as “fantasy land” by EU officials, as a leaked letter revealed the scale of the bloc’s inability to function during the coronavirus pandemic.”

 

 

Week 16 - 13 april t/m 19 april 2020

19 april 2020 

UK plan to agree trade deal by December is fantasy, says EU

“Boris Johnson’s plan to seal a deal with Brussels on the future relationship with the UK by the end of December has been described as “fantasy land” by EU officials, as a leaked letter revealed the scale of the bloc’s inability to function during the coronavirus pandemic.”

 

18 april 2020 

IMF dringt aan op loslaten brexit-deadline

“Elf maanden was volgens de Britse premier Boris Johnson genoeg om de nieuwe verhouding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk in een handelsakkoord te regelen. Het Britse parlement stemde er met een ruime conservatieve meerderheid na de verkiezingen graag mee in. Nu is er bijna drie maanden na de officiële datum van uittreding nog niets in zicht dat op overeenstemming lijkt.”

 

17 april 2020 

IMF: overgangsperiode brexit verlengen

“Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt er bij de Britse regering op aan om de deadline voor een akkoord over de nieuwe handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te verlengen.”

 

17 april 2020 

Verlenging overgangsperiode Brexit onontkoombaar

“De brexit van 1 februari dit jaar verandert de handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) onvermijdelijk. Als het aan de Britse premier Boris Johnson ligt, moet al eind 2020 duidelijk zijn hoe deze relatie er in de toekomst uitziet. Het coronavirus gooit echter roet in het eten van deze conservatieve politicus. Wat evofenedex betreft, is het nu wachten op het moment dat Johnson aankondigt eieren voor zijn geld te kiezen. Want de door de coronacrisis veroorzaakte economische nood en verzwakte onderhandelingsteams maken het onmogelijk op korte termijn nog tot een goed handelsakkoord te komen. Verlenging van de overgangsperiode is hierdoor onontkoombaar.”

 

17 april 2020 

Must read: Kalm aan met brexit

“Want het coronavirus vertraagt ook dit. Verder; RDS is uiterlijk 2050 CO2-neutraal, Booking wil steun en olie weer omlaag.”

 

16 april 2020 

Brussel en Londen trekken brexit-overleg weer op gang

“De onderhandelingen worden volgende week hervat. Visserij blijft de grootste zorg, vooral aan EU-kant.”

 

16 april 2020 

Uitstel brexit voor ondernemers gewenst maar niet ‘om proces te stoppen’

“Het was vorig jaar niet van de voorpagina’s af te slaan, maar nu hoor je er bijna niemand meer over: brexit. Toch is ondanks het feit dat Groot-Brittannië op 31 januari officieel de EU verliet het brexit-dossier nog lang niet gesloten.”

 

16 april 2020 

Zorg om de zorg verbindt door brexit verdeeld land

“De Britten mogen, uitzonderingen daargelaten, maar één keer per dag de deur uit om een luchtje te scheppen of te sporten. Maar voor donderdagavonden wordt een uitzondering gemaakt, dan loopt het land de straat op om te klappen voor de werkers in de zorg; de NHS. ‘Van Schotland en Wales tot Noord-Ierland en Engeland is de zorg om de zorg misschien het enige wat ze verbindt.’”

 

15 april 2020 

Onacceptabel als Tata Steel IJmuiden opdraait voor problemen in UK

“FNV Tata Steel heeft bij het Executive Committee (Exco) van Tata Steel Europa (TSE) en bij de directie van Tata Steel Nederland BV (TSN) op aangedrongen om de transformatieplannen op te schorten.”

 

15 april 2020 

Barnier hersteld van virus en weer aan de slag met brexit

“EU-brexithoofdonderhandelaar Michel Barnier is hersteld van het coronavirus en dinsdag weer op kantoor in Brussel aan de slag gegaan. De 69-jarige Fransman maakte dit zelf via Twitter bekend.”

 

14 april 2020 

Was Boris Johnson zieker dan hij deed voorkomen?

“Boris Johnson is aan de betere hand. Maar hij is nog lang niet in staat om weer te regeren. Hoe lang zal zijn afwezigheid nog duren? Correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn nemen de week van de Britse premier door in de nieuwste aflevering van hun podcast Europa Draait Door.”

 

13 april 2020 

Coronavirus: Boris Johnson says ‘it could have gone either way’

“Prime Minister Boris Johnson has said it “could have gone either way” as he thanked healthcare workers for saving his life after being discharged from hospital.”

 

13 april 2020 

The strange lead-up to Boris Johnson’s admission to hospital

“Repeated denials of prime minister’s worsening condition now coming under scrutiny”

 

13 april 2020 

Brexit means coronavirus vaccine will be slower to reach the UK

“And it will cost more here because of the UK pulling out of the European Medicines Agency on 30 December
• Three experts explain why Brexit leaves the UK less able to respond to pandemic
• Coronavirus – latest updates
• See all our coronavirus coverage

Week 15 - 6 april t/m 12 april 2020

12 april 2020 

‘Corona? Daar hebben we op zee geen last van’

“Door de gesloten restaurants en de slabakkende export zijn de visprijzen ingestort. Naast de dreigende brexit krijgen de laatste vissers aan de Noordzee een nieuwe crisis op hun bord.”

 

11 april 2020 

En na drie dagen verrees Boris Johnson – gelukkig

“Gevraagd, door ondergetekende, naar zijn levensmotto neuriede Boris Johnson in een grijs verleden ‘I get knocked down, and I get up again’. Deze woorden van de hiphopgroep Chumbawamba zijn deze week uitgekomen voor de Britse premier.”

 

10 april 2020 

‘Good luck’ met een punt erachter zou passief agressief hebben geklonken

“Vlak voordat Boris Johnson in het ziekenhuis werd opgenomen, was ik toevallig begonnen in het boek Rake’s Progress, geschreven door Boris’ zus Rachel Johnson. Het gaat over haar politieke carrière: ze was zó ontdaan over de Brexit, dat ze zich aansloot bij de remainer-partij Change UK. Dit deed ze op een totaal ondoordachte manier, zonder zelfs haar man ervan op de hoogte te stellen. Maar, zegt ze eerlijk, het grootste probleem was dat ze rechtstreeks vanuit haar buitenhuis naar de perspresentatie moest, en dat ze daarom haar haar met de in het buitenhuis aanwezige hondenshampoo moest wassen.”

 

9 april 2020 

Brexit: de gevolgen voor HR

“Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie (EU) per 1 februari verlaten en de brexit is een voldongen feit. Er is nu sprake van een overgangsperiode tot 31 december en er wordt onderhandeld over de afspraken. Wat gaat dit betekenen voor Britse expats in Nederland en Nederlandse werknemers in het Verenigd Koninkrijk?.”

 

8 april 2020 

Dominic Raab: ‘Ware Brexit-gelovige’ vervangt Boris Johnson

“Zolang Boris Johnson nog uitgeschakeld is zal Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse zaken, zijn taken overnemen. Ook zal Raab de zogenoemde Cobra-zittingen, de crisisvergaderingen, van het kabinet leiden.”

 

8 april 2020 

Britse premier Boris Johnson naar intensive care: ‘Afschuwelijk dat dit gebeurt’

“De Britse premier Boris Johnson is overgeplaatst naar de intensivecareafdeling van het ziekenhuis waar hij was opgenomen wegens een besmetting met het coronavirus. Zijn toestand verslechterde, waardoor de intensieve zorg nodig werd, blijkt uit een verklaring van Downing Street (de ambtswoning van de premier).”

 

7 april 2020 

Geen vertraging brexit-onderhandelingen door coronavirus

“De Britse regering is van plan de besprekingen met de Europese Unie over de toekomstige relatie na de brexit gewoon voort te zetten. Ook wordt niet overwogen de overgangsperiode te verlengen. Dat maakte een woordvoerder van premier Johnson bekend.”

 

6 april 2020 

Nieuwe Labourleider Sir Keir Starmer wacht een onmogelijke taak: de partij weer verenigen

“De Britse Labourpartij heeft een nieuwe leider gekozen. Keir Starmer volgt Jeremy Corbyn op. De opluchting in de gematigde vleugel van de partij is groot.”

Week 14 - 30 maart t/m 5 april 2020

5 april 2020 

Sir Keir Starmer moet ‘working class’ terguwinnen voor Labour

“Keir Starmer is de nieuwe leider van de Britse Labour-partij. Hij volgt Jeremy Corbyn op, die na de desastreus verlopen verkiezingen van afgelopen december zijn vertrek had aangekondigd. Starmer wacht de zware taak om de diep verdeelde partij weer bij elkaar te brengen en daarnaast om de weggelopen Labour-kiezers weer terug te winnen.”

 

4 april 2020 

Jeremy Corbyn: de leider die niet wist te oogsten

“Jeremy Corbyn krijgt zaterdag een opvolger als leider van de Britse Labourpartij. Wat bracht de rechtlijnige socialist ten val?”

 

3 april 2020 

Valuta: weinig verandering van temperatuur

“De valutamarkten hebben de afgelopen 24 uur weinig dynamiek ervaren met een stabiele koers voor de dollar, waarmee de volatiliteit op een lager punt is komen te liggen, maar er nog altijd naar richting wordt gezocht.”

 

2 april 2020 

Wees nu niet te directief

Nieuwe ideeën en flexibiliteit zijn nodig, maar “directief leidersgedrag belemmert dat juist.” Janka Stoker, hoogleraar leiderschap.

 

1 april 2020 

Corona, Brexit, EU, crisis: ondertussen, in het Verenigd Koninkrijk

“Onze man in Londen, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo schrijft het zowaar in zijn wekelijkse blog: ‘Wie weet brengt de coronacrisis ook deze voormalige EU-lidstaat weer iets dichter bij de EU’. Ah. Daar willen we álles van weten.”

 

31 maart 2020 

Friezin ‘om utens’ in Engeland: “Brexit before breathing”

“Het coronavirus slaat overal op de wereld om zich heen, ook in Groot-Brittannië. Waar eerst Brexit het gespreksonderwerp van de dag was, is dat nu corona. In Groot-Brittannië zijn nu ruim 22.000 gevallen vastgesteld, en ruim 1400 mensen zijn er intussen aan overleden.”

 

31 maart 2020 

Digitalisering bij douane-expediteurs levert een positieve bijdrage

“Vorige week meldde de Nederlandse douane op haar site dat het gedeeltelijk de werkzaamheden gaat afschalen waar dat mogelijk en verantwoord is in verband met de Coronacrisis. Wat zijn de gevolgen van deze maatregelen voor de importeurs en de exporteurs in de sector?”

 

31 maart 2020 

Boris Johnson en co. sluiten vrede met experts

“Het kabinet van de Britse premier Boris Johnson valt een na een uit door corona. En terwijl de regering tot vorige maand nog in oorlog was met ‘experts’, worden die nu omarmd.”

 

30 maart 2020 

EU citizens in UK at risk of becoming illegal as coronavirus response prioritised

“Campaigners fear that EU citizens who have made their homes in the UK are at risk of becoming illegal as the government diverts resources to fight coronavirus.”

 

30 maart 2020 

Vader Boris Johnson gaat de Franse nationaliteit aanvragen door brexit

“De vader van de conservatieve Britse premier Boris Johnson gaat de Franse nationaliteit aanvragen nu Groot-Brittannië uit de EU is gestapt, meldt The Sunday Times. Zoonlief leidde het Verenigd Koninkrijk tijdens de brexitperiode naar de Europese uitgang.”

Ga naar kwartaal 1 van 2020
“History is the version of past events that people have decided to agree upon.” Napoleon Bonaparte

Lees ook:
ons blog over Brexit2Business.

Lees ook:
ons blog over wat u als burger kunt doen met het oog op de brexit.

 

Vertalingen

Hebt u documenten die vertaald moeten worden? Bekijk of u juridische vertalingenbeëdigde vertalingen of algemene vertaligen nodig hebt. Of vraag meteen een offerte aan.

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers! 
In onze blog leest u wat voor documenten wij voor u vertalen.

Waarom u voor ons kiest

 • EN-NL / NL-EN
 • Juridisch
 • Beëdigd
 • Ervaren
 • Kwaliteit
 • Advies

Brexit-loket

Het Brexit-loket: voor ondernemers en burgers.

Het loket van de Rijksoverheid praat u bij over de laatste stand van zaken.

 

Immigratie- en Naturalisatiedienst

In de brexit-nieuwbrief van de IND houdt u de laatste ontwikkelingen bij.