Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  | 
  3. Blog
  4.  | Brexit nieuwsoverzicht 2020 – kwartaal 3

Brexit nieuwsoverzicht 2020 – kwartaal 3

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers! 
In onze blog leest u wat voor documenten wij voor u vertalen.

Ga naar kwartaal 4 van 2020
“You cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today.” Abraham Lincoln

Week 39 - 21 t/m 27 september 2020

27 september 2020 

Britse transporteurs en regering botsen om dreiging megafiles

“De Britse brancheorganisatie Bifa reageert verbolgen op verwijten vanuit de regering dat de transportsector onvoldoende voorbereid is op de Brexit. De dreigende truckchaos komt juist door onduidelijkheid vanuit Londen, stelt zij.”

 

26 september 2020 

Vrijhandelsakkoord met Europa is een must voor Boris Johnson

“Op 1 januari is de harde brexit een feit, ‘deal’ of ‘no deal’ tussen Londen en Brussel. Toch is het verschil tussen een akkoord en geen akkoord vrij groot, vooral voor de Britten. Een bilateraal vrijhandelsakkoord is cruciaal voor de Britse economie en premier Boris Johnson.”

 

26 september 2020 

Copa-Cogeca: ‘No-deal-brexit vergroot coronaklap’

“Een ‘no-deal-brexit’ betekent een dubbele klap voor boeren, agrovoedingsbedrijven en handelaren dit toch al worstelen met de economische gevolgen van de coronapandemie. Dat stelt Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties waar ook LTO Nederland bij is aangesloten.”

 

25 september 2020 

Brexit nadert: Britse banken heffen plotseling rekening van Nederlandse klanten op

“Britse banken hebben klanten in onder meer Nederland een brief gestuurd met de mededeling dat hun bankrekening wordt opgeheven. Het gaat voor het overgrote deel om particuliere rekeninghouders met een betaal- of spaarrekening, maar ook om een aantal zakelijke klanten.”

 

25 september 2020 

Brexit: Vraag vergunning artikel 23 OB aan vóór 15 oktober

“Als een ondernemer na de Brexit geen btw bij de douane wil betalen over goederen aangekocht in het VK, heeft hij vanaf 1 januari 2021 een vergunning artikel 23 OB nodig.”

 

25 september 2020 

Kijk terug: zorgeloos zakendoen, ook na 2020

“Hoe bescherm je je als ondernemer tegen onverwachte tegenslagen? Die vraag lijkt in ‘rampjaar’ 2020 relevanter dan ooit. In een speciaal online seminar praat Frederique Dormaar met diverse deskundigen over zorgeloos zakendoen. Kijk het seminar nu terug en leer hoe jij ook jouw onderneming wapent tegen een onzekere toekomst.”

 

24 september 2020 

Gevoeligheid voor harde brexit verschilt per product

“Nederlandse producenten van onder meer eieren, pluimveevlees, broccoli of bloemkool kunnen bij een no-dealbrexit te maken krijgen met vraaguitval en marktverstoring. Voor producenten van tomaten, spinazie, aubergines, paprika’s, komkommers en peren is dit risico veel kleiner.”

 

24 september 2020 

JPMorgan verhuist 200 miljard euro van VK naar Duitsland voor Brexit

“De grote Amerikaanse bank JPMorgan verhuist ongeveer 200 miljard euro vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Frankfurt, als voorbereiding op de Brexit. Daarmee wordt het in één klap een van de grotere banken in Duitsland. Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van meerdere bronnen.”

 

23 september 2020 

Brexit, Trump, Biden en corona, gaat Boris Johnson het redden? [podcast]

“Onze man in Londen, internationaal ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo legt spreekwoordelijk de vinger weer aan de Britse pols: de Amerikaanse verkiezingen en de invloed daarvan op Brexit, de aflopende coronamaatregelen voor ondernemers en de politieke toekomst van Boris Johnson.”

 

22 september 2020 

En weer een Brexit-debat over een onoplosbaar grensprobleem

“Waar de grens ook gaat lopen, op de Ierse Zee of op het land, er zal altijd iemand ontevreden zijn. Katholieken of unionisten in Noord-Ierland, Amerikanen, of: de Britten zelf. Die willen vrije handel met Noord-Ierland, ongeacht hun eigen Brexit-deal.”

 

22 september 2020 

De Brexit, hij komt eraan hoor

“Vanaf 1 januari 2021 is de overgangsperiode van de Brexit voorbij. Vanaf die datum gaan er nieuwe regels gelden met betrekking tot zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven hebben dus nog 100 dagen om zich daarop voor te bereiden. ‘Een op de drie Nederlandse ondernemers die zaken doet in het VK is niet goed voorbereid’, zegt directeur Internationaal Ondernemen Tjerk Opmeer van RVO.”

 

22 september 2020 

No deal-Brexit kan de Britse aardappelexport tot stilstand brengen

“De export van poot- en consumptieaardappel uit het Verenigd Koninkrijk zou kunnen worden onderbroken in een no deal-scenario. Als er geen deal komt, wordt het Verenigd Koninkrijk een “derde land” in termen van handel en moet het een aanvraag indienen bij de EU om “gelijkwaardigheid als derde land” te verkrijgen, waarbij de EU de normen en protocollen die in het Verenigd Koninkrijk gelden erkent, zodat de handel kan worden voortgezet.”

 

21 september 2020 

Podcast Europa draait door: De tragiek van Erdogan

“In deze aflevering ontvangen NOS correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn de voormalige Turkije correspondent van de NOS, Lucas Waagmeester. Lucas zit net een maand in Washington waar hij voor de NOS de gebeurtenissen in de VS zal gaan verslaan. Hij heeft na zes jaar correspondentschap in Turkije meer dan genoeg kennis in huis om te vertellen over de oplopende spanningen tussen Turkije en Griekenland in de Middellandse Zee.”

 

21 september 2020 

Unilever gelooft in Brexit

“Nederlandse aandeelhouders Unilever gaan akkoord met verhuisplan naar VK.”

Week 38 - 14 t/m 20 september 2020

20 september 2020 

Het is een tijd voor de haven van IJmuiden vol ups en downs. Eerst de Brexit en nu covid-19. ‘De gevolgen zijn nog niet te overzien’

“Het kan verkeren. Zag Zeehaven IJmuiden vorig jaar de naderende Brexit als grote dreiging voor met name de visserij, de huidige coronacrisis raakt veel meer sectoren. Al zijn de gevolgen van de verspreiding van het covid-19 nog niet te overzien, stelt het havenbedrijf in zijn jaarverslag over 2019.” 

 

20 september 2020 

Amal Clooney stapt met slaande deuren op als speciaal Britse gezant uit onvrede met brexit-wet

“Amal Clooney, de bekende mensenrechtenadvocate en echtgenote van acteur George Clooney, neemt ontslag als speciaal Brits gezant voor vrijheid van media. In haar ontslagbrief uit ze hevige kritiek op de plannen van de Britse regering om het internationaal recht “een beetje” te schenden via een nieuwe wet inzake de brexit.” 

 

20 september 2020 

Brexit: 7 noodzakelijke stappen

“Naast de vele veranderingen veroorzaakt door het coronavirus, is er nog een andere verandering die we tegemoet gaan: de brexit. En die verdwijnt een beetje naar de achtergrond.” 

 

19 september 2020 

Chaos in brexit-onderhandelingen? Het breken van regels is onderdeel van Boris Johnsons strategie

“‘Struikelend over de interne tegenstellingen van de uittredingsutopie kwam Boris Johnson vorige week terug op de eerste stap in het Brexitproces’, schrijft Lia van Bekhoven vanuit Londen. Ze staat stil bij de recente ontwikkelingen onder impuls van de Britse regeringsleider.”

 

19 september 2020 

Biden waarschuwt Britten: geen vrijhandel zonder Iers vredesakkoord

“Als de Britten straks vrij handel willen drijven met het Amerika van presidentskandidaat Joe Biden, dan mag op geen enkele manier gesleuteld worden aan het Goede Vrijdagakkoord. Dat akkoord vormde in 1998 de basis voor vrede op het Ierse eiland.”

 

19 september 2020 

Waarom toch kozen Britten voor Brexit?

“De afgelopen wilde Brexit-jaren doorkruiste Merlin Daleman de Britse eilanden, van schapenboeren in het Noord-Ierse County Fermanagh tot Poolse pierogi-restaurants in Lincolnshire, van de visveiling in Aberdeenshire tot de uitgestrekte sociale woningbouw rondom de Grenfell Tower in Londen. Vaak reisde ik met hem mee.”

 

18 september 2020 

Queen Elizabeth verliest financiële steun voor haar landgoed in Sandringham na Brexit

“Koningin Elizabeth verliest een belangrijke financiële injectie voor haar landgoed Sandringham wanneer het Verenigd Koninkrijk in december de deur naar de Europese Unie definitief dicht trekt. Dat stelt David McClure in zijn donderdag verschijnende boek ‘The Queen’s True Worth’, waarin hij uit de doeken doet hoeveel geld de koningin nu echt heeft. Volgens hem bedraagt haar persoonlijk fortuin 400 miljoen pond – zo’n 435 miljoen euro.”

 

18 september 2020 

Britse regering meldt compromisvoorstel voor omstreden deel van ‘Brexit-wet’

“De Britse regering heeft donderdag een compromisvoorstel toegelicht wat betreft de omstreden bepaling van de ‘Brexit-wet’, die het mogelijk maakt om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te overrulen. De regering van premier Boris Johnson heeft toegezegd hier eerst toestemming van het parlement voor te vragen, alvorens naar het machtsmiddel te grijpen.”

 

17 september 2020 

Biden mengt zich in brexit-discussie over omstreden wet: ‘Dan geen handelsdeal’

“De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft zich gemengd in de discussie over de Britse plannen om eerdere brexit-afspraken met de EU los te laten. De Democratische politicus waarschuwt dat het Goedevrijdagakkoord, dat een einde maakte aan het jarenlange geweld in Noord-Ierland, “geen slachtoffer mag worden van de brexit”.”

 

17 september 2020 

Fotograaf Merlin Daleman legde drie jaar lang de gevolgen van brexit vast: ‘Ik moest over daklozen heen stappen’

“Fotograaf Merlin Daleman legde de afgelopen drie jaar het land van zijn vader vast. De fotoserie ‘My Brexit 52/48’ is vanaf zaterdag te zien in de Kunsthal in Rotterdam.”

 

16 september 2020 

Transport en Logistiek Nederland waarschuwt voor chaos bij brexit

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) voeren nog moeizame onderhandelingen over hun toekomstige handelsrelatie. Transport en Logistiek Nederland (TLN) adviseert bedrijven echter om zich al voor te bereiden op de brexit. Dit om chaos bij de grenzen te voorkomen.”

 

16 september 2020 

EC-voorzitter Von der Leyen: Kans op Brexit-deal wordt iedere dag kleiner

“De kans op een Brexit-deal wordt steeds kleiner, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woensdag in haar eerste grote beleidstoespraak, de Staat van de Unie. Ze ging ook in op het omstreden wetsvoorstel van Boris Johnson, dat onderdelen van het Brexit-terugtredingsakkoord onderuithaalt.”

 

15 september 2020 

Chaos en onvrede over No Deal Brexit: wat is er aan de hand

“De Britten zijn niet meer bang voor een No Deal, en spelen de onderhandelingen met de EU zo hard als ze kunnen. Boris Johnson wil de Uittredingsdeal die Theresa May had ‘voorverwarmd’ en hijzelf had ‘opgewarmd’ breken, en een streep trekken door de grens die door de Ierse Zee zou gaan lopen. Met dank aan covid-19, dat zo erg is, dat de schade van een No Deal straks niet eens meer opvalt.”

 

15 september 2020 

Angst voor lange brexit-files is terug: ‘Niemand is gebaat bij stilstaande vrachtwagens’

“En weer is de kans op een brexit met een no deal levensgroot. Met angst en beven kijken transporteurs naar de onderhandelingen; komen er lange rijen voor de douane en mogen ze straks nog wel ritten in het Verenigd Koninkrijk rijden?”

 

15 september 2020 

Johnson jaagt Lagerhuis weer op stang over Brexit

“Het Lagerhuis is kritisch over Johnson. De premier hekelt de tactiek van de EU. Zijn omstreden wetsvoorstel nam maandag een eerste horde in het parlement.”

 

14 september 2020 

Oud-premiers roepen Brits parlement op brexit-aanpassingen niet te steunen

“De Britse oud-premiers Tony Blair en John Major roepen via een open brief in The Sunday Times parlementsleden op de nieuwe brexit-wet van premier Johnson af te wijzen.”

 

14 september 2020 

Harde brexit kan Europese autosector jaarlijks 22 miljard euro kosten

“Met een no-dealbrexit zal de Europese auto-industrie de komende vijf jaar zo’n 110 miljard euro aan handel zien verdwijnen. Daardoor staan 1 op de 15 jobs in de EU en in het Verenigd Koninkrijk op het spel. Daarvoor waarschuwen 23 Europese en Britse automobielfederaties, waaronder FEBIAC. Ze roepen de brexitonderhandelaars vijftien weken voor de transitieperiode eindigt op om een no-dealbrexit te vermijden en om een ambitieus vrijhandelsverdrag overeen te komen.”

Week 37 - 7 t/m 13 september 2020

13 september 2020 

Bijpraten over Brexit: Ruzie over Britse wet, no deal stapje dichterbij

“Brexit is terug. De Britten hebben de Europese Unie inmiddels verlaten, maar de twee partijen bakkeleien nog altijd over hun toekomstige relatie. De tijd daarvoor dringt en het nieuws stapelt zich snel op, dus we praten je snel even bij over wat er deze week gebeurde.”

 

13 september 2020 

Britse pond stevig onderuit in zeer onrustige Brexit-week

“Het Britse pond is deze week flink in waarde gedaald nadat bleek dat een mogelijke handelsdeal met de Europese Unie steeds onwaarschijnlijker wordt. De munteenheid verloor bijna 3,6 procent tegenover de euro. Een Britse pond levert zaterdag 1,08 euro op.”

 

12 september 2020 

Brexit-stress haalt Britse pond steeds verder onderuit

De neerwaartse spiraal bij het Britse pond zet onverminderd voort met een duikeling naar het laagste niveau in zes weken in vergelijking met de dollar naar een stand van $1.282. Op weekbasis is de Britse munt 3,5% in waarde gedaald tegenover de Amerikaanse valuta en de euro.

 

12 september 2020 

Brussel waarschuwt Britten: stop eenzijdige aanpassing brexit-akkoord

“De plannen van de Britse premier Johnson om het brexit-akkoord aan te passen moeten zo snel mogelijk de prullenbak in, in elk geval voor het einde van de maand. Dat heeft Eurocommissaris Maros Sefcovic gezegd na overleg in Londen met de Britse brexit-minister Michael Gove.”

 

11 september 2020 

Regering-Johnson presenteert brexit-wet ‘die internationaal recht schendt’

“De Britse premier Johnson heeft het Lagerhuis opgeroepen het wetsvoorstel te steunen dat afwijkt van de brexitovereenkomst die hij in januari sloot met de EU. Het wetsvoorstel, dat vandaag werd gepresenteerd, verzekert volgens Johnson de eenheid van de interne markt van het Verenigd Koninkrijk.”

 

11 september 2020 

EU wil omstreden delen van ‘Brexit-wet’ eind september geschrapt zien

“De EU geeft het Verenigd Koninkrijk tot eind september om de bepaling die het mogelijk maakt om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te overrulen, uit de omstreden ‘Brexit-wet’ te halen. Dat heeft Maros Sefcovic, die de EU vertegenwoordigt als het gaat om de implementatie van het terugtredingsakkoord, donderdag laten weten.”

 

10 september 2020 

Donkere brexit-wolk is weer in aantocht

“Een dreigende harde brexit is afgelopen zomer even ondergesneeuwd door de corona. Maar de kwestie staat weer bovenaan de agenda’s. Er is bij de herstart van de onderhandelingen alweer volop sprake van dreigementen aan beide zijden.”

 

10 september 2020 

Rutte roept Britten op zich aan brexit-afspraken te houden

“Premier Rutte heeft de Britse regering opgeroepen het akkoord met de Europese Unie te respecteren. “Ik roep de Britten op te blijven handelen in de geest van het terugtrekkingsakkoord dat juridisch bindend is en niets te doen wat daarmee in tegenspraak is”, zei hij in de Tweede Kamer.”

 

10 september 2020 

Britse regering presenteer ‘Brexit-wet’ die internationaal recht schendt

“De Britse regering heeft woensdag een wetsvoorstel gepresenteerd dat onderdelen van het Brexit-terugtredingsakkoord onderuithaalt. Hiermee zouden de Britten internationaal recht schenden. Met de aankondiging nemen de spanningen tussen Londen en Brussel verder toe in een periode waarin de relatie al bekoeld is. De onderhandelingen tussen beide partijen over een handelsakkoord zitten al maanden muurvast.”

 

9 september 2020 

Johnson wekt woede met het schenden van Brexit-deal

“Met een omstreden wetsvoorstel schendt de Britse regering afspraken die vorig jaar zijn gemaakt om een Brexit-deal te forceren. En dat terwijl premier Johnson zegt over een maand een handelsakkoord met de EU te willen hebben.”

 

9 september 2020 

VNO-NCW: Dreiging no deal-Brexit groter dan ooit

“De dreiging van een no deal-Brexit is groter dan ooit, zegt VNO-NCW tegen BNR. Daarom zet de ondernemersvereniging vol gas op het informeren van ondernemers om zich voor te bereiden op die no deal-Brexit op 1 januari 2021. Vandaag komt Londen met een wetsvoorstel over de Britse interne markt. En die wet kan een bom leggen onder de Brexit-onderhandelingen.”

 

9 september 2020 

Juncker schaart zich onder pessimisten over Brexit-akkoord

“Voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker houdt rekening met een no deal-Brexit. Tijdens een webinar zei Juncker dinsdag dat hij het niet meer tot een handelsakkoord ziet komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.”

 

9 september 2020 

Topadviseur Johnson stapt op na plannen voor schrappen brexit-afspraken

“Een belangrijke juridische adviseur van de Britse premier Johnson is opgestapt. Dat meldt de Financial Times. Jonathan Jones zou het niet eens zijn met het wetsvoorstel dat de regering zou willen indienen dat belangrijke delen van het uittredingsakkoord met de EU tenietdoet.”

 

8 september 2020 

Geruzie begint al voor start Brexit-gesprekken

“Zullen de Britten zich nou wel of niet houden aan de afspraken van het vertrekakkoord, dat met de EU is afgesproken? Er zou een wet in de maak zijn die die afspraken op losse schroeven zet, waarmee een harde Brexit weer dichterbij komt. Uit schrik hierover tuimelde het Britse pond tegenover de dollar en de euro.”

 

8 september 2020 

Britten leggen bom onder Brexit-onderhandelingen

“Het Verenigd Koninkrijk stevent steeds sneller af op een harde Brexit. Dat komt omdat het land werkt aan een wet waarmee het land zich niet meer houdt aan eerdere Brexit-afspraken. Daarmee dreigt Londen een nieuwe ronde onderhandelingen, die vandaag van start gaat, op te blazen.”

 

7 september 2020 

Zure sfeer bij Brexit-onderhandelingen na Brits wapengekletter

“De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zoeken dinsdag verder naar een handelsakkoord én naar onderling vertrouwen.”

 

7 september 2020 

Bedrijven bereiden zich voor op Brexit: ‘Anders mis je letterlijk de boot’

“Na jaren van uitstel, gebakkelei, onderhandelingen en nog meer uitstel, nadert de Brexit nu echt. De Britten sluiten op 1 januari de deur naar de Europese Unie, met alle gevolgen van dien voor Nederlandse bedrijven. Om de voorbereiding op gang te krijgen, worden de flipovers en folders weer afgestoft.”

 

7 september 2020 

Britse regering wil eerdere brexit-afspraken met EU tenietdoen

“De Britse regering is van plan om met een wetsvoorstel te komen dat belangrijke delen van het uittredingsakkoord met de EU tenietdoet. Dat schrijft de Financial Times op basis van drie anonieme bronnen. De regering-Johnson zou daarmee een bom leggen onder de huidige onderhandelingen over een handelsovereenkomst, waarvoor de tijd begint te dringen.”

Week 36 - 31 augustus t/m 6 september 2020

6 september 2020 

EU eist vetorecht over post-Brexit-regelgeving van het Verenigd Koninkrijk

“De Europese Unie (EU) eist een vetorecht over wet- en regelgeving van het Verenigd Koninkrijk na de Brexit, meldt het Britse dagblad The Times zaterdag.”

 

5 september 2020 

Valutamarkten: “Brexit wordt geen chaos”

“Groot-Brittannië en Europa hebben nog circa 60 dagen om te bepalen hoe de handelsrelatie er na de jaarwisseling uitziet. In plaats van vaart te maken met de besprekingen, ruziën beide partijen echter nog over de volgorde van de onderhandelingen, schrijft Joost Derks in zijn iBanFirst column.”

 

5 september 2020 

Must read: Beleggers hebben FOMO

“Zit u daarom ook in tech? Plus; cashproducten gaan portefeuilles uit, even dippen en wat doen we met de staatsschuld?”

 

5 september 2020 

VNO-NCW heeft grote zorgen om no deal-Brexit

“Ondernemersverenigingen VNO-NCW en Evofenedex maken zich grote zorgen om een ‘no deal-Brexit’, zeggen ze in een reactie op Britse kranten die berichtten dat Brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zouden zijn vastgelopen.”

 

4 september 2020 

Brexit wordt geen chaos, ondanks moddergooien

“Veel beleggers zijn door de coronacrisis het risico op een harde Brexit vergeten. Toch komt deze mogelijkheid volgens de Rabobank rap naderbij en dat kan hard aankomen.”

 

4 september 2020 

Desastreuze harde Brexit komt dichterbij

“Groot-Brittannië en Europa hebben nog circa 60 dagen om te bepalen hoe de handelsrelatie er na de jaarwisseling uitziet. In plaats van vaart te maken met de besprekingen, ruziën beide partijen echter nog over de volgorde van de onderhandelingen.”

 

3 september 2020 

Haalt Britse regering-Johnson het einde van het jaar? De pluimen op zijn hoed of het gebrek daaraan

“De hoogste oversterfte in Europa door COVID-19 en de ergste economische recessie. Alarmerende werkloosheidscijfers, duizenden getalenteerde eerstejaarsstudenten die naast een plaats aan een gerenommeerde universiteit grijpen en een eerste minister die geplaagd wordt door de naweeën van een coronabesmetting. Haalt de regering-Johnson nog wel het einde van het jaar?”

 

3 september 2020 

‘Ontgoochelde’ Barnier bekritiseert gebrek aan vooruitgang in brexit-gesprekken

“‘Het Verenigd Koninkrijk blijft ontgoochelen.’ Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier heeft nog maar eens het totale gebrek aan vooruitgang in de gesprekken met de Britse regering aan de kaak gesteld.”

 

3 september 2020 

Barnier ‘bezorgd en teleurgesteld’ over starre Brexit-houding van Britten

“EU-toponderhandelaar Michel Barnier heeft Britse onderhandelaars opgeroepen om mee te bewegen in de Brexit-onderhandelingen, om zo alsnog tot een deal te komen voor het einde van oktober. Barnier deed de oproep woensdag op bezoek bij een Ierse denktank. De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zitten al tijdenlang muurvast, terwijl een definitief vaarwel van de Britten steeds dichterbij komt.”

 

2 september 2020 

Krimpende economie Groot-Brittannië raakt Limburg

“Het Limburgse bedrijfsleven wordt hard getroffen door de krimp in het Verenigd Koninkrijk. Door de coronacrisis en de onzekerheid rond de Brexit ging de economie in het Verenigd Koninkrijk met 20 procent omlaag.”

 

2 september 2020 

Brexit-overleg zit muurvast, Rotterdamse haven klaar voor nieuwe situatie

“De Franse minister van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over de opstelling van de Britse onderhandelaars in het handelsoverleg met de EU. Jean-Yves Le Drian klaagde dat geen vooruitgang wordt geboekt door de ‘onverzettelijke’ en ‘onrealistische’ houding van de Britten in de Brexit onderhandelingen.”

 

1 september 2020 

France’s Le Drian blames Britain’s ‘attitude’ for Brexit talks impasse

“‘Bonan posttagmezon, bonvenon al la Zeeland!’ Wat hier staat? Goedemiddag en welkom in Zeeland, maar dan in de taal Esperanto. Deze universele taal heeft de afgelopen decennia flink aan populariteit ingeleverd, maar door de Brexit liggen er juist weer kansen.”

 

1 september 2020 

Zeeuwen willen meer aandacht voor vergeten taal: ‘Nun estas la tempo!’

“‘Bonan posttagmezon, bonvenon al la Zeeland!’ Wat hier staat? Goedemiddag en welkom in Zeeland, maar dan in de taal Esperanto. Deze universele taal heeft de afgelopen decennia flink aan populariteit ingeleverd, maar door de Brexit liggen er juist weer kansen.”

 

1 september 2020 

Frankrijk: brexitoverleg zit vast door houding Britten

“De Franse minister van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over de opstelling van de Britse onderhandelaars in het handelsoverleg met de EU.”

 

31 augustus 2020 

Voor Mark Francois is de Brexit een voldongen feit, waar de EU niet meer aan kan tornen

“Als Brexiteer van het eerste uur kent Mark Francois geen enkele twijfel: Brexit is een feit. ‘We zijn al weg, we zijn vrij.’ Het verbaasde hem wel dat de brexiteers het referendum wonnen: ‘Ik dacht eerder dat we strijdend ten onder zouden gaan.’ Maar ze wonnen echt, en de EU moet nu niet denken dat daar nog aan te tornen valt. Want ‘Britten krabbelen niet terug’.”

 

31 augustus 2020 

Brexit kan belegger niet meer boeien

“Brexit is een veelvuldig terugkerend thema op de financiële markten. Het ging niet altijd van een leien dakje, waardoor het Britse pond al behoorlijk wat wilde ritten heeft gezien. Dit leidde nogal eens tot de spottende bijnam the Great British Peso. Ook in de komende weken en maanden verschijnt Brexit weer op de agenda. Je zou verwachten dat handelaren dus nu al zenuwachtig worden. Want wie weet stappen de Britten zonder handelsakkoord uit de EU. En dan volgt er tóch nog een harde Brexit.”

Week 35 - 24 t/m 30 augustus 2020

30 augustus 2020 

Schrappen Britse liederen schoolvoorbeeld mediarel

“Heel Groot-Brittannië in rep en roer want de BBC zou de traditionele meezingers schrappen. Van internet, tot kranten tot politici, iedereen heeft het er druk mee. Een klassieke mediarel. “Het  is het schoolvoorbeeld van hoe de media erin slagen ons op de kast te jagen, alles voor de clicks”, zegt professor Mark Deuze Hoogleraar mediastudies aan de UvA en woonachtig in Engeland in dr Kelder en Co. “

 

29 augustus 2020 

Ierse boeren willen zwaargewicht op handel na Hogan

“De Irish Creamery Milk Suppliers Association (ICMSA) roept op tot de nominatie van een zwaargewicht voor de handelsportefeuille in de Europese Commissie na het aftreden van Phil Hogan. De Ierse belangenbehartiger voor melkveehouders vreest de brexit nog meer zonder ‘Big Phil’ om de kastanjes uit het EU-vuur te halen.”

 

28 augustus 2020 

Germany scraps plans for Brexit talks at EU ambassadors summit

“Exclusive: Brussels laments ‘completely wasted’ summer as Berlin takes Brexit off agenda due to lack of ‘tangible progress.’”

 

28 augustus 2020 

Door Banksy betaalde boot redt 89 mensen op Middellandse Zee

“De Britse kunstenaar Banksy heeft een boot gefinancierd waarmee vluchtelingen op de Middellandse Zee worden gered. Dat meldt The Guardian.”

 

27 augustus 2020 

EU-onderhandelaar verwerpt nieuw Brits plan om scheepvaartroutes open te houden na Brexit

“Vorige week hebben Britse ambtenaren een nieuw plan ingediend om de havens aan beide zijden van het Kanaal ‘roll-on-roll-off’ te houden als onderdeel van een toekomstige vrijhandelsovereenkomst met de EU. Michel Barnier zou het voorstel echter hebben gedwarsboomd, omdat het de EU voor onbepaalde tijd aan een ongewenst systeem zou kunnen binden.”

 

27 augustus 2020 

De Ierse eurocommissaris Phil Hogan stapt toch op na het schenden van de coronaregels – dat is een klap voor de Brexit-gesprekken

“‘Het vertrek van Hogan is een aderlating voor de Europese Commissie. De Ier zou de onderhandelingen met de Britten voeren over een handelsakkoord na de Brexit.”

 

27 augustus 2020 

Jan de Rijk: ‘Iedereen is nu wel klaar voor de brexit

“‘Je kunt het zo gek niet noemen, of we zorgen dat we op de hoogte zijn. We hebben een brexit-coördinatieteam dat zich met alle modellen bezighoudt’, vertelt Fred Westdijk, ceo van Jan de Rijk Logistics. Het bedrijf heeft alleen al in het Verenigd Koninkrijk dagelijks zestig wagens op de weg.”

 

26 augustus 2020 

Brexitakkoord noodgedwongen dichterbij door coronacrisis

“Met een stapel hoofdpijndossiers onder de arm maken de Britse onderhandelaars zich op voor cruciaal overleg met de Europese Unie over een Brexitdeal. Weinig vleiend typeerde EU-onderhandelaar Michel Barnier vorige week het tweedaagse overleg in Brussel met het Verenigd Koninkrijk over een Brexitakkoord als ’teleurstellend’ en ‘een verspilling van kostbare tijd’. De kans op het sluiten van een deal voor de deadline van 31 oktober slonk volgens hem aanzienlijk. Achter de schermen lijken beide partijen wel degelijk nader tot elkaar te komen, zij het noodgedwongen.”

 

26 augustus 2020 

Belgische douane zet zich schrap voor extra taken brexit

“Voor België in het algemeen en voor westelijk Vlaanderen in het bijzonder is het Verenigd Koninkrijk een van de belangrijkste handelspartners. De nieuwe douaneformaliteiten die voortvloeien uit de brexit, zouden diverse handels- en transportstromen fors kunnen vertragen. De Belgische douane heeft wel al heel wat maatregelen genomen om het risico op files en congestie in te dijken.”

 

26 augustus 2020 

Brexit-uitzwaaifestijn: briljant mislukt

“Elke week kijken we naar mislukkingen en wat we daarvan kunnen leren. Dat doen we met Paul Iske, CFO – Chief Failure Officer – van het instituut voor Briljante Mislukkingen. Deze week kijken we naar het Brexit-uitzwaaifestijn, dat niet helemaal liep zoals het gepland was…”

 

25 augustus 2020 

Brexit voor werkgevers, what to do?

“Er wonen op dit moment ongeveer 45.000 mensen met de Britse nationaliteit in Nederland. De helft van die Britten in Nederland werkt ook in Nederland. Als Europees burger mochten zij zonder belemmering wonen en werken in Nederland. Tijdens de overgangsperiode kon dat ook nog, maar na de brexit hebben zij een nieuwe verblijfsvergunning nodig. Wat moet u nu en later doen als u burgers van het Verenigd Koninkrijk in dienst heeft of wilt nemen? En hoe zit het met Nederlanders in Groot-Brittannië?”

 

25 augustus 2020 

Cabotage-regeling nieuw twistpunt, transporteurs met Britse vestiging zien bijkomend voordeel

“De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de toekomstige handelsrelatie lopen opnieuw vast op een bepaalde passage in het voorstel. Dit keer is de inzet de cabotageregeling voor Britse transportbedrijven in de Europese Unie. Volgens Brussel lijkt het voorstel uit Londen nu teveel op de al geldende regels van voor de Brexit en moet dit van tafel. Beide partijen lijken echter geen concessie te willen doen.”

 

25 augustus 2020 

Analyse: Brexit pakt slecht uit voor Europese belegger

“Na 31 december is de Brexit een feit. Heel veel meer dan dat weten we nog niet, want vorige week liepen onderhandelingen opnieuw op niks uit. De meeste aandacht gaat uit naar zaken als visserij, douane-regels en eerlijke concurrentie.”

 

24 augustus 2020 

Post-Brexit deal between UK and EU seems unlikely, says Michel Barnier – video

“Negotiations between the EU and Britain on their future relationship did not move significantly forward in the latest round of talks this week, the bloc’s chief Brexit negotiator has said. Speaking at a news conference on Friday after two full days of talks in Brussels, Michel Barnier said he was ‘disappointed and concerned’ because British negotiators had ‘not shown any real willingness to move forward on issues of fundamental importance for the European Union.'”

 

24 augustus 2020 

EU rejects British plan for post-Brexit return of asylum seekers

“EU negotiators have rejected a British request for a migration pact that would allow the government to return asylum seekers to other European countries.”

 

Week 34 - 17 t/m 23 augustus 2020

23 augustus 2020 

Groundhog Day in Brussel: weer een brexitoverleg mislukt

“Opnieuw is er nauwelijks voortgang geboekt in het overleg over een Brits-Europees handelsverdrag. Slaat de paniek al toe in Brussel? ‘Dit is gewoon politiek wapengekletter, waarmee Barnier probeert te zeggen: hallo, de brexitonderhandelingen zijn er ook nog.'”

 

23 augustus 2020 

Brexit aan Zee eindigt in langslepend drama, claims en openstaande verkochte kaarten

“Wat begon als een ludiek idee lijkt in een ‘gebed zonder end’ te eindigen. De afhandeling van het afgelaste strandfeest Brexit aan Zee gaat niet zonder slag of stoot, net als de Brexit zelf.”

 

22 augustus 2020 

Britten willen cabotage in Brexit-deal

“Met COVID-19 ‘top-of-mind’ zou je bijna vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als de Brexit. De Britten en Brussel werken echter nog altijd aan een deal. De onderhandelingen lijken nu in een impasse te zitten: het Verenigd Koninkrijk wil dat haar truckers toegang tot de EU krijgen en daar ritten kunnen uitvoeren.”

 

22 augustus 2020 

Weer zijn de onderhandelaars niks opgeschoten, een nieuwe brexit-soap is in aantocht

“En weer eindigde een onderhandelingsweek over de toekomstige relatie tussen de Britten en de EU zonder doorbraak. In korte verklaringen lieten beide partijen vrijdag weten dat er ‘weinig vooruitgang’ is geboekt. Met nog slechts enkele maanden te gaan, neemt de kans dat het misgaat verder toe.”

 

21 augustus 2020 

De Brexitkoorts stijgt, evenals het aantal nieuwe Britse klanten voor de Limburgse logistiek

“Steeds meer Britse exporterende bedrijven willen zaken doen met onder meer logistieke dienstverleners in Limburg. Op 31 december vertrekt het Verenigd Koninkrijk (VK) definitief uit de EU.”

 

21 augustus 2020 

Contouren Brexit-deal worden langzaam zichtbaar

“Je zou het bijna vergeten, maar er is nog steeds zoiets als de Britse uittreding uit de EU. Brexit was nooit helemaal weg, maar kroop deze week weer hoger op de politieke agenda. Vanmiddag loopt de laatste onderhandelingsronde af.”

 

21 augustus 2020 

Brexit-onderhandelaars botsen om cabotage-eis Britse truckers

“De regering in Londen wil dat Britse truckers ook na de Brexit toegang houden tot de EU. De Europese Commissie ziet niets in dat plan, omdat het zou leiden tot een verkapte gemeenschappelijke markt.”

 

20 augustus 2020 

Barnier en Frost pikken handelsonderhandelingen weer op

“Hoofonderhandelaars Michel Barnier en David Frost trappen dinsdagavond de zevende onderhandelingsronde over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op gang. Vier en een halve maand voor het Britse vertrek uit de Europese douane-unie en de eenheidsmarkt lijkt een doorbraak nog steeds veraf. Voor de agri-en foodsector in de EU staat een miljardenexport op het spel.”

 

20 augustus 2020 

Voorbereiding Brexit zakt in, werkgeversorganisaties manen ondernemers tot actie

“Met alle aandacht voor corona dreigen ondernemers uit het oog te verliezen dat er over iets meer dan vier maanden een andere gebeurtenis plaatsvindt die van grote invloed is op Nederlandse bedrijven: de Brexit. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland doen daarom een nieuwe oproep om hierop voorbereid te zijn.”

 

20 augustus 2020 

Nieuw obstakel bij Brexit-onderhandelingen: Britten willen dat hun truckers toegang krijgen tot de EU en daar heeft Europa geen zin in

“Bij de Brexit-onderhandelingen over het wegtransport tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk die deze week plaatsvinden, lijkt de regering in Londen te starten met een achterstand.”

 

19 augustus 2020 

Lowestoft hoopt via Brexit visrijk straks alleen te hebben

“In de Britse vissersplaats Lowestoft dromen ze van wat de Brexit ze gaat brengen. Weg met de Nederlandse schepen en alle vis voor zichzelf. Maar of die droom gaat uitkomen hangt grotendeels af van de onderhandelingen die deze week weer plaatsvinden in Brussel.”

 

19 augustus 2020 

No-deal-brexit: flinke voor- en nadelen

“De Britse premier Boris Johnson is bezorgd. Hoe verenigd is het Koninkrijk nog als de brexit eind dit jaar daadwerkelijk beslag krijgt, laat staan als het land dan zonder handelsakkoord afscheid van de EU neemt?”

 

18 augustus 2020 

VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Vergeet de voorbereiding op Brexit niet’

“Door de coronacrisis hebben veel ondernemers andere zorgen aan hun hoofd, maar bedrijven moeten de aanstaande Brexit per 1 januari niet uit het oog verliezen en moeten zich goed voorbereiden, waarschuwen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.”

 

18 augustus 2020 

Zijn er na Brexit wel genoeg douane-experts beschikbaar?

“Dit voorjaar hebben Trofipack, Trofi, Fresh4U en Van der Helm zich in het nieuwe pand in Den Hoorn gevestigd. Ed Jansen en Marco Dächer van Van der Helm bevalt het erg goed op de nieuwe locatie. Het bedrijf heeft alle expertise in huis die straks hard nodig gaat zijn, menen Marco en Ed. De Brexit is sinds 1 juli onvermijdelijk en dat betekent opnieuw douaneformaliteiten aan beide kanten van de Noordzee…”

 

18 augustus 2020 

Opnieuw oproep aan bedrijven om zich op brexit voor te bereiden

“Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben opnieuw een oproep aan bedrijven gedaan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de brexit. Want hoewel de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog bezig zijn, ziet het er volgens hen op dit moment niet naar uit dat er op tijd een deal zal komen.”

 

17 augustus 2020 

De impact van Brexit op Texelse vissers

“Mogen Nederlandse vissers straks nog de netten uitgooien in Britse wateren? De visserij blijft een van de grootste struikelblokken in de Brexit-onderhandelingen. Reden voor Europaverslaggever Jesse Pinster om de vissers aan beide kanten van de Noordzee te bezoeken.”

 

17 augustus 2020 

Britten houden ondanks brexit vast aan Europese CO2-regels

“Zodra Groot-Brittannië officieel helemaal uit de Europese Unie is gestapt, vervallen technisch gezien ook de steeds strengere CO2-uitstootnormen voor autofabrikanten. De Britse regering laat nu echter weten dat dit naar alle waarschijnlijkheid niet zal gebeuren.”

Week 33 - 10 t/m 16 augustus 2020

16 augustus 2020 

Corona en de brexit, een giftige combinatie voor Londen: ‘De aantrekkingskracht zal blijven’

“Londen komt nooit aantrekkingskracht tekort, brexit of niet. Maar nu de culturele sector op zijn gat ligt door de coronacrisis, rijst de angst dat ook het financiële hart van de stad hieronder zal lijden. De City ligt er momenteel verlaten bij.”

 

15 augustus 2020 

Extra: hoe de Brexit wordt uitgevochten op de Noordzee

“Nederlandse vissers die er alles aan doen om zoveel mogelijk vis uit de zee te halen voordat alles verandert door de Brexit. Engelse vissers die tekeer gaan over Nederlanders die de zee leegvissen. In deze speciale aflevering van de podcast reist Europamania naar beide kanten van Noordzee.”

 

15 augustus 2020 

Wanhoop bij de kliffen van Dover, waar dagelijks tien migrantenbootjes aankomen

“Dit jaar zijn er al twee keer zoveel migranten vanuit Frankrijk Het Kanaal overgestoken als in heel 2019. De Britten, voor wie controle over migratie een belangrijk argument voor Brexit is, weten niet wat ze ermee aan moeten. Een verslag vanaf de Witte Kliffen van Dover.”

 

15 augustus 2020 

De douane tussen Nederland en het VK: wat is er nu al afgesproken?

“Harry Mulder zit als expert Europese douanewetgeving met veel mensen aan tafel om te praten over Brexit. Het doel: om ervoor te zorgen dat het bedrijfsleven na de overgangsperiode zoveel mogelijk kan doorgaan met handelen zoals het gewend is.”

 

14 augustus 2020 

Brexit en corona: een giftige combinatie voor het zakenhart van Londen

“De Britse economie is in het tweede kwartaal met 20,4 procent gekrompen, de sterkste terugval in de geschiedenis van het land. Nergens zijn de gevolgen van de coronacrisis en de Brexit zo zichtbaar als in The City, het Londense zakenhart, dat er verlaten bij ligt.”

 

13 augustus 2020 

Historische harde klap voor economie Verenigd Koninkrijk

“De Britse economie kende de grootste krimp sinds er begonnen is met het meten ervan. In het tweede kwartaal was er een krimp van 20,4 procent. De krimp was veel groter dan in andere Europese landen.”

 

13 augustus 2020 

VK vertrouwt op de Brexit-handelsovereenkomst nu de EU van toon verandert

“Afgelopen vrijdag zei Michael Gove, de Britse minister die toezicht houdt op de Brexit-besprekingen, dat hij ervan overtuigd was dat er een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie gesloten zal worden, aangezien er de afgelopen weken een duidelijke verandering in de toon van de EU heeft plaatsgevonden waardoor er vooruitgang kon worden geboekt.”

 

12 augustus 2020 

EU en Engeland toch weer aan tafel voor Brexit-deal

“De EU en het VK zijn nieuwe onderhandelingsrondes overeengekomen om zo mogelijk toch nog een Brexit-deal te sluiten. Dat meldt TLN.”

 

12 augustus 2020 

Zijn er na Brexit wel genoeg douane-experts beschikbaar?

“Dit voorjaar hebben Trofipack, Trofi, Fresh4U en Van der Helm zich in het nieuwe pand in Den Hoorn gevestigd. Ed Jansen en Marco Dächer van Van der Helm bevalt het erg goed op de nieuwe locatie. Het bedrijf heeft alle expertise in huis die straks hard nodig gaat zijn, menen Marco en Ed. De Brexit is sinds 1 juli onvermijdelijk en dat betekent opnieuw douaneformaliteiten aan beide kanten van de Noordzee…”

 

11 augustus 2020 

Brexit is er nog en impact is ongehinderd groot

“Tot de komst van corona stonden de kranten er bol van: brexit. Het is stil op dat front, zelfs bij de Britten. Laat je daardoor niet in slaap sussen. Nog altijd staat 1 januari 2021 als harde deadline. Onder andere voor de uiensector kan dit grote gevolgen hebben.”

 

10 augustus 2020 

Premier Johnson bezorgd over ‘Verenigd’ Koninkrijk

“De Britse premier Johnson heeft zijn zorgen uitgesproken over de eenheid van het Verenigd Koninkrijk. Alle landen die deel zijn van dat koninkrijk zouden er zwakker voor komen te staan als de unie zou worden opgezegd. “Het zou zo zonde zijn de macht en de magie van die unie kwijt te raken”, aldus Johnson. In Schotland wordt de roep om een nieuw referendum voor onafhankelijkheid luider, vooral omdat een meerderheid van de Schotten fel tegenstander is van het vertrek uit de Europese Unie.”

 

10 augustus 2020 

Een novelle over ideologische verblinding

“Een boek dat je in minder dan twee uur uit hebt? Het kan. De kakkerlak is een satirische novelle van de bekende Ian McEwan. De voorbije jaren spendeerde ik ongezond veel tijd aan het lezen van artikels en boeken over de brexit. Ik noem het ongezond, omdat het onderwerp je geest dreigt aan te tasten. McEwans novelle mag daarbij de kers op de taart genoemd worden. Zijn boekje is geïnspireerd op Franz Kafka’s De Gedaanteverwisseling. Deze Nederlandstalige versie van De kakkerlak heeft daarom dezelfde cover als Kafka’s oorspronkelijke werk.”

Week 32 - 3 t/m 9 augustus 2020

9 augustus 2020 

UK to plunge into deepest slump on record with worst GDP drop of G7

“Britain’s economy will be officially declared in recession this week for the first time since the 2008 financial crisis, as the coronavirus outbreak plunges the country into the deepest slump on record.”

 

9 augustus 2020 

2020 lijkt recordjaar te worden voor bootmigratie naar Verenigd Koninkrijk

“Het aantal bootmigranten in Het Kanaal neemt toe, ondanks Brexit. De Britse regering overweegt de Koninklijke Marine in te zetten. Wat is er aan de hand?”

 

8 augustus 2020 

Alleen maar ‘nee, nee, nee’ is niet slim

Welk Europees land bokst het meest boven zijn gewicht? Dit was één van de vragen die de denktank ECFR dit voorjaar stelde aan achthonderd mensen in 27 EU-lidstaten die zich bezighouden met Europese zaken – bij ministeries, universiteiten, denktanks, enzovoort.”

 

8 augustus 2020 

Zomer Specials: Bier Brexit, Boekestijn

“Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van ‘rampjaar 2020’. Vandaag: Bier, Brexit, Boekestijn. Terug naar de dag dat de Britten de EU verlieten en vooruitkijken naar hoe die Brexit er nou uiteindelijk uit zal komen te zien.”

 

7 augustus 2020 

Nee, de brexit is niet vergeten

“De brexitcrisis lijkt tot een ander tijdperk te behoren. Niemand heeft het er nog over. Toch beïnvloedt ze ook het Britse debat over de aanpak van de coronacrisis. En dat niet alleen. Het gaat ook over een hogesnelheidslijn, over Huawei. Over alles eigenlijk.”

 

7 augustus 2020 

Britten vrezen chaos aan de grens en stoffen brexit-noodplan af

“Om verkeerschaos aan de grens te voorkomen wil de Britse overheid het noodplan voor een harde brexit alsnog in werking stellen. Zelfs als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie wel tot handelsafspraken komen.”

 

6 augustus 2020 

Ondanks Brexit verkiezen multinationals Londen boven Amsterdam of Parijs

“De door het Verenigd Koninkrijk gevreesde exodus blijft uit. Multinationals laten zich niet afschrikken door paniekerige verhalen over Brexit. Voor de reuzen blijft Londen aantrekkelijker dan Amsterdam of Parijs.”

 

6 augustus 2020 

Palletcrisis op til in Verenigd Koninkrijk door brexit

“Net nu we dachten dat we alle chaos rond de naderende brexit wel zo’n beetje gezien hadden, dient zich een nieuwe existentiële dreiging in Albion aan. Een palletcrisis.”

 

5 augustus 2020 

Aantal Britten dat naar EU emigreert na referendum met 30 procent gestegen

“Het aantal Britten dat het Verenigd Koninkrijk verlaat, is sinds het Brexit-referendum in 2016 met zo’n 30 procent gestegen, schrijft The Guardian dinsdag. Tot en met 2015 ging het jaarlijks gemiddeld om bijna 57.000 emigranten, terwijl het aantal tussen 2016 en 2018 naar 73.642 per jaar steeg.”

 

5 augustus 2020 

Brexit maakt export sowieso duurder

“De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben nog altijd geen handelsakkoord gesloten, maar Brexit komt steeds dichterbij en zal de export sowieso duurder maken.”

 

4 augustus 2020 

Kansen voor shortsea in Amsterdam

“Shortsea gaat een flinke groei gaat doormaken door de verduurzaming. Het is een noodzakelijk alternatief voor wegtransport. Dat zegt Michael van Toledo, algemeen directeur van TMA Logistics. ‘Transport en logistiek zijn redelijk conservatief. Mensen doen al vele jaren op dezelfde manier hun werk. Het is mijn taak om gewoontes te doorbreken en alternatieven, waaronder shortsea, aan te bieden.’”

 

4 augustus 2020 

John Hume (1937-2020), de visionaire architect van het Noord-Ierse vredesproces

“Het regende maandag eerbetonen voor John Hume, een icoon uit de Noord-Ierse politiek, in 1998 gelauwerd met de Nobelprijs voor de Vrede.”

 

4 augustus 2020 

Ondanks Brexit verkiezen multinationals Londen boven Amsterdam of Parijs

“De door Groot-Brittannië gevreesde exodus blijft uit. Multinationals laten zich niet afschrikken door paniekerige verhalen over de brexit. Voor de reuzen blijft Londen aantrekkelijker dan Parijs of Amsterdam.”

 

3 augustus 2020 

Europa wil spoedoverleg over spelregels Eurotunnel na de Brexit 

“Vallen de Eurostar en Le Shuttle klokslag twaalf uur stil op oudejaarsnacht? De grens met Frankrijk snijdt de Kanaaltunnel in twee. Na de Brexit gelden aan de Britse kant geen Europese wetten meer. Komt er niet snel een nieuw akkoord over wie de spelregels moet bewaken, dan dreigen er grote problemen.”

 

3 augustus 2020 

Brexit veroorzaakt migratiegolf van Britten naar Europa

“Britten zijn nu de op een na grootste groep migranten in Duitsland die zich willen laten naturaliseren. Een stijging van 2000 procent in het aantal afgegeven paspoorten als gevolg van de Brexit. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Duitse wetenschappers. Het zijn bovendien vooral goedverdienende en productieve burgers die kiezen voor een toekomst op het continent. Volgens berekeningen van de onderzoekers hebben in 2019 84.000 inwoners het VK verruild voor de EU.”

 

3 augustus 2020 

Ervoor zorgen dat patiënten geen hinder ondervinden

“Bij farmaceutisch bedrijf AstraZeneca zijn zowel Brexit als het coronavirus onderwerpen van groot belang.”

Week 31 - 27 juli t/m 2 augustus 2020

2 augustus 2020 

Brexit-onderhandelingen tussen VK en EU gaan tot in de herfst door

“De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsakkoord zullen nog tot het begin van de herfst doorgaan, laten beide partijen vrijdag weten in een document. De laatste onderhandelingsronde zal tot 2 oktober duren.”

 

1 augustus 2020 

Brexit-onderhandelingen tussen VK en EU gaan tot in de herfst door

“De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsakkoord zullen nog tot het begin van de herfst doorgaan, laten beide partijen vrijdag weten in een document. De laatste onderhandelingsronde zal tot 2 oktober duren.”

 

1 augustus 2020 

EU en Britten praten komende maanden verder over brexit

“De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk praten tot begin oktober verder over hun onderlinge handelsrelatie na de brexit. Dat heeft de Britse hoofdonderhandelaar David Frost laten weten. „De onderhandelingsrondes vinden plaats in augustus en in september, tenzij anders overeengekomen tussen de partijen”, aldus een document dat hij op Twitter plaatste.”

 

1 augustus 2020 

Brits ministerie lanceert informatiecampange voor Britten in België

“De Britse regering lanceert een informatiecampagne om Britten die in België wonen te helpen hun rechten te beschermen na het aflopen van de overgangsperiode van de brexit op 31 december.”

 

31 juli 2020 

Hoe harder de brexit, hoe beter voor de shortsea-sector

“Tweederde van de activiteiten van CCT Moerdijk bestaat uit shortsea. De terminal, gelegen tussen de havenreuzen Antwerpen en Rotterdam, heeft sinds februari corona-klappen geïncasseerd, maar de shortsea groeit momenteel. Luc Smits, directeur van CCT Moerdijk, vertelt verder ook over die andere, Britse crisis. ‘Laat de brexit maar komen, wij zijn er klaar voor.”

 

31 juli 2020 

Britse regering gaat Britten in België informeren over de brexit

“De Britse overheid heeft een informatiecampagne gelanceerd voor meer dan een miljoen Britten in heel Europa. Die heeft als doel Britse burgers in de Europese Unie te adviseren hoe ze hun rechten kunnen beschermen nadat het Verenigd Koninkrijk op 31 december eruit stapt.”

 

30 juli 2020 

De thuistest voor corona is in het VK allesbehalve Brits

“De Brexit moet Britse waar belangrijker maken. Deze pandemie laat zien hoe lastig dit is, merkte Melle Garschagen, toen hij zich op het virus liet testen.”

 

30 juli 2020 

Corona en brexit houden VK in greep

“De pandemie is één ding, maar voor veel Britse bedrijven komt er een dubbele klap aan het eind van het jaar: de Brexit. Sommige bedrijfstakken worden harder geraakt dan anderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de London School of Economics.”

 

29 juli 2020 

Hurray hurray

“Het Britse Hogerhuis maakt zich sterk om de gevreesde administratieve rompslomp voor wijnimporteurs in het VK te voorkomen. Het met de hand invullen, controleren en afstempelen van allerlei extra papieren na Brexit zou de wijnhandel jaarlijks 70 miljoen pond extra kunnen kosten. Wat uiteindelijk terechtkomt op het bordje van de consument.”

 

28 juli 2020 

Brexit-onderhandelaar Barnier: Handelsakkoord tussen EU en VK is mogelijk

“EU-toponderhandelaar Michel Barnier heeft zich maandag positief uitgelaten over de mogelijkheid van een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.”

 

28 juli 2020 

Harvest House: brexit-bv en herstructurering

“Harvest House heeft in het Verenigd Koninkrijk Harvest House International UK opgericht. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2019. De bv is opgericht als voorbereiding op de brexit. “Of we er iets mee gaan doen zal afhangen van wat de komende maanden de werkelijkheid wordt rondom dit thema”, stelt directeur Jelte van Kammen. Het nieuwe bedrijf is gevestigd in Ramsgate, waar veerdiensten aankomen.”

 

27 juli 2020 

Germany calls on UK to show more realism in Brexit negotiations

“Angela Merkel’s government has called for more realism from the UK in the ongoing trade and security talks, after the EU capitals were given a “sobering” update by Michel Barnier following the recent round of Brexit negotiations.”

Week 30 - 20 juli t/m 26 juli 2020

26 juli 2020 

Hongkong en Huawei: Verenigd Koninkrijk toont zich buiten EU krachtiger, niet zwakker

“Het Verenigd Koninkrijk bant technologie van het Chinese Huawei uit het Britse en Noord-Ierse telecomnetwerk en het levert geen verdachten meer uit aan Hongkong. Dit beide in reactie op Chinese agressie. Volgens velen zouden Europese landen eigenstandig niet op kunnen tegen grootmachten als China en EU-integratie daarom onvermijdelijk zijn. Het Verenigd Koninkrijk toont dat eerder het omgekeerde waar is: sinds Brexit is het Verenigd Koninkrijk krachtiger, schrijft Jelte Wiersma.”

 

26 juli 2020 

Zorgen om uitblijven brexitakkoord: ‘Sta klaar voor douaneformaliteiten’

“Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen om het stukgelopen overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) over een handelsdeal. Zij roepen ondernemers op te zorgen klaar te zijn voor douaneformaliteiten en andere veranderingen die er hoe dan ook aankomen. Ondernemers die regelmatig handelen met het VK krijgen een brief van de Douane.”

 

25 juli 2020 

We zitten al in de post-Brexit modus

“Ondernemers die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk hebben in 2020 niet 1 maar 2 grote uitdagingen. De handel is zwaar getroffen door de coronacrisis. Daarnaast is Brexit een feit. Dat merkte ook Juan Carro, eigenaar van NaturalCosBio, een klein Nederlands-Spaans bedrijf dat handelt in de havens van Rotterdam en Valencia. Het bedrijf maakt en verkoopt veganistische proteïne-shakes en superfoods (voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen). “Het zijn nu spannende tijden, maar we moeten door blijven draaien”, zegt Carro.”

 

24 juli 2020 

Wat betekent Brexit voor biosector?

“Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. Het VK is daarmee een ‘derde land’ geworden. Vanaf 1 februari is een overgangsperiode ingegaan die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht en onderhandelen de EU en het VK over een nieuw samenwerkingsakkoord.”

 

24 juli 2020 

Geen akkoord over brexit voor eind deze maand

“De laatste ronde onderhandelingen over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn afgebroken met “aanzienlijke meningsverschillen”. Er is dan ook geen kans dat er eind deze maand een akkoord ligt, zoals de Britse premier Boris Johnson had gehoopt. Maar de Britse onderhandelaar David Frost zei dat het nog steeds heel goed mogelijk is dat in september wel een akkoord wordt bereikt.”

 

24 juli 2020 

Ondernemers maken zich zorgen om stuklopen handelsdeal Verenigd Koninkrijk

“Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen om het stukgelopen overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een handelsdeal. Ze vrezen voor ‘chaos en gedoe’ als de overgangsperiode waarin de Britten zich aan de Europese regels houden na de brexit eind dit jaar afloopt.”

 

23 juli 2020 

Nederlandse ondernemers onzeker over Brexit

“Nederlandse ondernemers weten nog lang niet waar ze aan toe zijn nu de Britten over minder dan een half jaar de interne markt verlaten. Dat meldt Evofenedex aan BNR, op basis van binnengekomen vragen op hun Brexitspreekuren. ‘Het stukje Noord-Ierland ontbreekt’, zegt manager Internationaal Ondernemen Rob Zomer van Evofenedex.”

 

23 juli 2020 

Britse regering en inlichtingendiensten negeerden rol Moskou in Brexit-referendum

“De Britse regering en inlichtingendiensten hebben gefaald in het beschermen van het land tegen Russische inmenging tijdens het Brexit-referendum in 2016. Die conclusie is te vinden in een rapport over de invloed van Moskou op de Britse politiek dat zonder urgente reden maandenlang geheim werd gehouden. Boris Johnson weigerde het rapport voor de verkiezingen van december te publiceren.”

 

23 juli 2020 

Britten hamsteren pallets voor Brexit

“Britse transporteurs krijgen richting de Brexit een groot tekort aan de juiste houten pallets voor vervoer van goederen richting Europa.”

 

22 juli 2020 

De Tuin van Engeland, zei je? De Tuin van de brexit, zul je bedoelen

“Het graafschap Kent, de ‘Tuin van Engeland’, maakt zich op voor de brexit. Bestuurders hebben een groot natuurterrein aangekocht waar de douanecontroles straks gaan plaatsvinden. Bewoners reageren onthutst.”

 

22 juli 2020 

Brexit: bent u er klaar voor?

“Als het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 uit de EU stapt, zullen er in drie stages weer controles komen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie en die zullen lopen van januari tot juli 2021. Het VK komt nu met een lijst waarin een aantal belangrijke aandachtspunten in zijn opgenomen voor bedrijven die handelen op het VK.”

 

22 juli 2020 

Britse Kamercommissie: Russische inmenging bij referendum over Brexit nooit goed onderzocht

“De Britse regering heeft geen behoefte aan een onderzoek naar mogelijk inmenging van het Kremlin op het Brexit-referendum. Hiermee negeert het een oproep die de Lagerhuiscommissie Nationale Veiligheid dinsdag had gedaan bij de presentatie van een rapport over Russische invloed in de Britse politiek.”

 

21 juli 2020 

Brexit-onderhandelingen vlotten niet

“De nieuwe strategie van de EU en het Verenigd Koninkrijk in de Brexit-onderhandelingen lijkt nog niet te werken. Sinds begin deze maand is besloten om bijna dagelijks met elkaar te onderhandelen. Afwisselend in meer of minder formele setting. Vooralsnog zonder resultaat. Volgens correspondent Joost Dobber zijn er nog veel struikelblokken.”

 

21 juli 2020 

De ‘Tuin van Engeland’ voelt de Brexit-nadelen, nu natuur plaatsmaakt voor douaneposten

“Het graafschap Kent, de ‘Tuin van Engeland’, maakt zich op voor de Brexit. Althans, de bestuurders doen dat. Die hebben een enorm natuurrijk gebied aangekocht waar per 1 januari de douanecontroles moeten gaan plaatsvinden. Bewoners reageren geschrokken. ‘Dit was niet de bedoeling.’”

 

20 juli 2020 

Impact van de Brexit

“Sinds 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk een “derde land” geworden, maar de terugtrekkingsovereenkomst voorziet in een overgangsperiode die eindigt op 31 december 2020 Gedurende deze periode, blijven de AVG en alle regels van het Europees recht blijven van toepassing in het Berenigd Koninkrijk.”

 

20 juli 2020 

Nederlands egoïsme drijft Europeanen tot wanhoop

“Premier Rutte stelt zich als aanvoerder van de Vrekkige Vier (Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden) hard en onverzoenlijk op naar de andere Europese regeringsleider. De Franse Huffington Post wijst er op dat de premier een fan is van Thatcher en Churchill en eigenhandig de positie van de dwarsliggende Britten heeft overgenomen nu die met de Brexit uit de EU zijn gestapt.”

 

20 juli 2020 

Hoe no-nonsense leidde tot succesvol Sendcloud: ‘Geen bullshit’

“Sabi Tolou (31) en compagnons waren nog broekies toen ze in 2012 Sendcloud oprichtten, een digitale verzendtool voor webwinkels. Nu is het een snel groeiend techbedrijf. Missie: het verzenden van pakketten zo gemakkelijk mogelijk maken.”

Week 29 - 13 juli t/m 19 juli 2020

19 juli 2020 

The Guardian view on Brexit and devolution: a crisis in the making

“The union is in jeopardy if Boris Johnson treats Scottish concerns over Brexit as casually as he treats everything else.”

 

18 juli 2020 

Britse regering: ‘Russen hebben verkiezingen beïnvloed’

“De Russen hebben geprobeerd de Britse verkiezingen van 2019 te beïnvloeden. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Ze zouden geprobeerd hebben gelekte regeringsdocumenten te verspreiden via Reddit.”

 

17 juli 2020 

Studeren in Schotland wordt nu ook heel duur

“Honderden Nederlandse studenten gingen de afgelopen jaren in Schotland studeren. Ze hoefden er geen collegegeld te betalen, maar door de Brexit moeten ze voortaan diep in de buidel tasten.”

 

17 juli 2020 

Voorbereidingen op no-deal brexit aan de gang

Aan beide kanten van Het Kanaal begint steeds meer door te dringen dat een harde brexit zonder handelsdeal met de Europese Unie haast onvermijdelijk is. De Britse regering heeft de voorbereidingen in een veel hogere versnelling gezet. Eerder brexit-overleg heeft opnieuw niets opgeleverd en premier Boris Johnson wil nog altijd eind deze maand beslissen of het nut heeft met die onderhandelingen door te gaan.

 

16 juli 2020 

Douane keert terug in de handel tussen Nederland en het VK

“Na 27 jaar van afwezigheid keert de Douane vanaf volgend jaar weer terug in de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De overgangsperiode wordt niet verlengd en dus krijgen bedrijven vanaf 1 januari 2021 weer te maken met de Douane.”

 

15 juli 2020 

Voor laaggeschoolde immigrant is geen plaats meer in Engeland

“Met een strikt puntensysteem maakt de Britse regering een einde aan de immigratie van goedkope arbeidskrachten. Een rapport gewaagt ondertussen van 100.000 ‘moderne slaven’ op de Britse arbeidsmarkt.”

 

14 juli 2020 

NFU-voorzitter: ‘Britse boeren willen ook zonder Europa vergroenen’

“De Britse land- en tuinbouw streeft naar een emissieloze bedrijfsvoering in 2040. Ook zonder de Green Deal en de Europese Unie werkt de sector aan een verduurzamingsslag. Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Union (NFU), legt uit hoe de sector dat voor elkaar wil krijgen. Tegelijkertijd zorgt de naderende brexit voor onzekerheid bij boeren.”

 

14 juli 2020 

Driekwart Britse bedrijven niet klaar voor brexit 

“De regering van Boris Johnson komt met een nieuwe campagne om bedrijven klaar te stomen voor het naderende einde van de Brexit-overgangsperiode. Terwijl Johnson zijn Get Ready For Brexit lanceert, blijkt uit een peiling onder duizend directeuren dat drie kwart van de Britse bedrijven niet klaar is voor de Brexit.”

 

14 juli 2020 

Londen voorziet bijna 800 miljoen voor grenscontroles na brexit 

“Groot-Brittannië is van plan 705 miljoen pond (790 miljoen euro) vrij te maken om grensposten op te richten tegen eind dit jaar als de brexit werkelijkheid wordt. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Het geld gaat onder meer naar nieuwe infrastructuur, douanetechnologie en jobs.”

 

13 juli 2020 

Britten willen nieuwe controleposten na brexit 

“De Britse regering trekt honderden miljoenen uit voor nieuwe infrastructuur aan de grens, zoals controleposten. Het land moet zo worden klaargestoomd voor het einde van de overgangsperiode na de brexit.”

 

13 juli 2020 

Britten trekken bijna 790 miljoen euro uit voor grenscontroles na brexit

“De Britse regering trekt bijna 790 miljoen euro uit voor de nieuwe douanefaciliteiten die na 1 januari nodig zijn. Het grensverkeer met de EU valt dan niet meer onder de regels die binnen de EU zijn afgesproken.”

Week 28 - 6 juli t/m 12 juli 2020

12 juli 2020 

Herstelplan van Charles Michel krijgt een week voor Europese top al kritiek

“Europees Raadsvoorzitter Charles Michel wil een brexitreserve van 5 miljard euro aanleggen “om alle onvoorziene gevolgen van de brexit in de meest getroffen lidstaten en sectoren op te vangen”. Het brexitfonds maakt deel uit van het nieuwe voorstel van Michel voor de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds van de EU.”

 

11 juli 2020 

Charles Michel wil Brexit-reserve van 5 miljard euro: “Essentieel om te vermijden dat lidstaten in de problemen komen”

“Europees Raadsvoorzitter Charles Michel wil een Brexit-reserve van 5 miljard euro aanleggen “om alle onvoorziene gevolgen van de Brexit in de meest getroffen lidstaten en sectoren op te vangen”. Het Brexit-fonds maakt deel uit van het nieuwe voorstel van Michel voor de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds van de EU. Volgende week vrijdag en zaterdag ondernemen de Europese leiders een nieuwe poging om daarover tot een akkoord te komen.”

 

11 juli 2020 

Tientallen ICT-bedrijven trekken vanwege Brexit naar Nederland

“In 2019 hebben minimaal 99 ICT-gerelateerde bedrijven ervoor gekozen om naar Nederland te verhuizen. De Brexit is daar een belangrijke oorzaak van. Dat blijkt uit navraag bij Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). De ICT-bedrijven maken deel uit van in totaal zo’n 397 internationale bedrijven die naar Nederland komen.”

 

10 juli 2020 

Europese commissie bereid burgers, bedrijven en lidstaten voor op einde transitieperiode

“De Europese Commissie gaat de lidstaten, bedrijven en burgers bijstaan om zich voor te bereiden op het einde van de transitieperiode na de brexit. Dat einde staat voorlopig voor 31 december geprogrammeerd.”

 

10 juli 2020 

Brexit en corona bieden Italië unieke kans in Europa

“Italië is al decennialang het zorgenkind. Maar de coronacrisis en de brexit bieden de derde economie van de eurozone een unieke kans, zeggen Italië-experts Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn. ‘Door het afhaken van Londen ligt een as Berlijn-Parijs-Rome voor het grijpen.'”

 

9 juli 2020 

Tegenstrijdige belangen Brexit worden nu zichtbaar

“Over wat er bekend is over de harde Brexit die er aan zit te komen, waar Nederlandse ondernemers rekening mee moeten gaan houden, de aanpak van Boris Johnson én hoe het met de Britse horeca gaat. ‘Onze man in Londen’, ondernemer en Brexit-expert Lennard van Otterloo vertelt.”

 

9 juli 2020 

Johnson waarschuwt Merkel voor harde brexit

“De Britse premier Boris Johnson heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag gewaarschuwd dat Groot-Brittannië geen handelsdeal met de Europese Unie zal sluiten als Brussel niet bereid is tot compromissen. Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag. Johnson zei tegen Merkel dat Groot-Brittannië klaar is voor een harde brexit.”

 

8 juli 2020 

Brexit-kopstukken prikken vorkje in Downing Street 10

“David Frost, de onderhandelaar voor het Verenigd Koninkrijk en Michel Barnier, de EU-bemiddelaar, gaan vanavond eerst gezamenlijk dineren in Downing Street 10, voordat de laatste ronde van Brexit-gespekken plaatsvinden.”

 

8 juli 2020 

Brexit-voorbereiding beetje uit beeld bij ondernemers

“De voorbereiding op de gevolgen van de Brexit staat in deze crisistijd duidelijk even niet bovenaan het prioriteitenlijstje van ondernemend Nederland. Terwijl inmiddels wel vaststaat dat de overgangsperiode waarin alles bij het oude blijft écht eind dit jaar afloopt.”

 

7 juli 2020 

Via een achterdeurtje kunnen Londen en Brussel tijd winnen voor de brexit

“Verder uitstel van de brexit leek onmogelijk, maar nu kan het misschien toch.”

 

7 juli 2020 

Ieren: landbrug door VK voor veetransport na brexit

“De Ierse regering werkt samen met de Europese Commissie plannen uit voor een landbrug voor het transport na brexit van levend vee en agrarische producten door het Verenigd Koninkrijk (VK) naar Nederland en andere landen. Dat melden bronnen in Ierland. Voor levend vee zou er dan ook controle moeten komen in de haven van Rotterdam.”

 

7 juli 2020 

De kans op een no deal-Brexit is minder groot dan valutamarkten inprijzen – de kosten zijn simpelweg extreem hoog voor het VK en de EU

“De eerste ronde van een nieuwe serie Brexit-besprekingen is afgelopen week vervroegd is afgebroken. De kloof tussen de regering van premier Boris Johnson en de onderhandelaars van de Europese Unie lijkt onverminderd groot.Toch is de kans op een goede afloop mét een Brexit-deal een stuk groter dan tijdens eerdere onderhandelingsrondes, stelt valuta-expert Joost Derks van IbanFirst.”

 

6 juli 2020 

Welke brexit? EU en VK kijken of ze samen op jacht gaan naar potentieel vaccin tegen Covid-19

“Londen bekijkt of de koopkracht van het EU-blok en de capaciteit om akkoorden te sluiten met internationale farmabedrijven belangrijker is dan de politieke wil om de banden met Brussel te verbreken, schrijft de Financial Times.”

 

6 juli 2020 

Vertrekt na Unilever ook Shell uit Nederland? CEO Ben van Beurden houdt de optie open

“De Brits-Nederlandse energiereus Shell kan zijn hoofdkantoor verplaatsen om de duale structuur op te heffen, zegt CEO Ben van Beurden. Shell valt nu onder twee belastingregimes en is gedwongen twee soorten aandelen uit te geven. Volgens een woordvoerder zijn er vooralsnog geen plannen om het Nederlandse hoofdkantoor te schrappen. Onlangs kondigde Unilever, een multinational met dezelfde Brits-Nederlandse wortels, aan naar Londen te willen verhuizen.”

Week 27 - 29 juni t/m 5 juli 2020

5 juli 2020 

Vertrekt na Unilever ook Shell uit Nederland? CEO Ben van Beurden houdt de optie open

“De Brits-Nederlandse energiereus Shell kan zijn hoofdkantoor verplaatsen om de duale structuur op te heffen, zegt CEO Ben van Beurden. Shell valt nu onder twee belastingregimes en is gedwongen twee soorten aandelen uit te geven. Volgens een woordvoerder zijn er vooralsnog geen plannen om het Nederlandse hoofdkantoor te schrappen. Onlangs kondigde Unilever, een multinational met dezelfde Brits-Nederlandse wortels, aan naar Londen te willen verhuizen.”

 

4 juli 2020 

Vlaanderen beschermt West-Vlaamse bedrijven tegen brexitimpact

“Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kent 750.000 euro steun toe aan het project Conquer. Met Conquer wil de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen ondernemingen wapenen tegen de mogelijke impact van de brexit.”

 

4 juli 2020 

Johnson: optimistischer over bereiken akkoord dan Barnier

“Boris Johnson is optimistischer over het bereiken van een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie dan EU-hoofdonderhandelaar Michael Barnier. Dat zei de Britse minister-president vrijdag op de radiozender LBC. Barnier zei eerder deze week nog dat er “serieuze” meningsverschillen bij de onderhandelingen waren.”

 

3 juli 2020 

Column: hierom komt het toch nog goed met de Brexit

“Het pond is sinds half februari met bijna 10% gedaald ten opzichte van de euro. Dat zegt veel over de zorgen die de valutawereld zich maakt over het mislukken van de Brexit-gesprekken. Er zijn gelukkig verschillende redenen om toch een beetje optimistisch te blijven.”

 

3 juli 2020 

Verschillen blijven groot na eerste ‘intensieve’ Brexit-onderhandelingsweek

“De eerste week van de ‘intensieve’ Brexit-onderhandelingen is donderdag eerder afgelopen dan verwacht. Voor vrijdag stond er nog een dag aan onderhandelingen gepland tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK), maar die wordt niet nodig geacht. Uit de verklaringen van beide kampen blijkt dat de verschillen tussen de partijen nog onverminderd groot zijn.”

 

2 juli 2020 

Bedrijven minder voorbereid op brexit

“Nederlandse bedrijven bereiden zich minder goed voor op de brexit. Zestig procent van de bedrijven treft nu voorbereidingen op het definitieve vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vorig jaar was dat nog bijna 80 procent.”

 

2 juli 2020 

Merkel noemt voortgang Brexit-gesprekken ‘op z’n zachtst gezegd beperkt’

“De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben de afgelopen maanden maar weinig vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over een handelsakkoord, heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd in het parlement in Berlijn.”

 

2 juli 2020 

Ceo’s zijn houding Johnson beu

“Nu de deadline voor Brexit-uitstel gepasseerd is, roept het Britse bedrijfsleven premier Boris Johnson ter verantwoording. ‘Zonder gunstige uitkomst dreigt enorme economische schade.’”

 

1 juli 2020 

Voorbereiding bedrijven op Brexit zakt in

“Nederlandse bedrijven zijn minder op de hoogte en minder voorbereid op de gevolgen van de Brexit en de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk dan in 2019. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk.”

 

1 juli 2020 

Bedrijven slechter dan voorheen voorbereid op gevolgen Brexit

“Juist nu de economische relatie met het Verenigd Koninkrijk echt gaat veranderen, zijn bedrijven slechter voorbereid op de nieuwe situatie, die over een half jaar ingaat. Ze treffen minder voorbereidingen dan voorheen, en zijn ook slechter op de hoogte van de gevolgen van de Brexit.”

 

1 juli 2020 

Eerste Kamer stemt in met Brexit-noodwet voor dubbel paspoort

“Nederlanders die in het VK wonen kunnen straks tijdelijk een dubbele nationaliteit krijgen, mochten de EU en het VK niet tot afspraken komen na de huidige overgangsfase.”

 

30 juni 2020 

Nederlandse ondernemers, jullie kijken Brexit-deadline nu echt in de ogen

“Vanaf woensdag is het onafwendbaar: uitstel van Brexit is dan niet langer mogelijk en dus zullen we over een half jaar de gevolgen gaan merken. Met of zonder deal.”

 

30 juni 2020 

TA: ‘Brexit door een technische bril’

“Vanaf aanstaande woensdag (1 juli 2020) is uitstel van de brexit niet langer meer mogelijk. Wat betekent brexit bekeken door de charttechnische bril?”

 

29 juni 2020 

Wel of geen deal: we gaan de gevolgen van de brexit merken

“Vanaf woensdag is het onafwendbaar: uitstel van de brexit is dan niet langer mogelijk en dus zullen we over een half jaar de gevolgen gaan merken. Met of zonder deal.”

 

29 juni 2020 

Herboren Merkel neemt Europese fakkel over

“De coronacrisis gaf Angela Merkel in eigen land een nieuwe adem. De Duitse kanselier staat nu ook klaar om Europa op het droge te trekken. In alle belangrijke dossiers, van de brexit tot het herstelbeleid, gaat ze voor de hoofdrol. De nieuwe Merkel komt eraan.”

Week 26 - 22 t/m 28 juni 2020

28 juni 2020 

Brexit-gesprekken duidelijk veranderd sinds entree Johnson

“Sinds het aantreden van de regering van Boris Johnson is er duidelijk iets veranderd in de Brexit-gesprekken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat is een logisch gevolg van de nieuwe fase waarin de onderhandelingen terecht zijn gekomen, zegt Stefaan de Rynck, adviseur van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, in BNR De Wereld. ‘Maar deze regering is duidelijk ook meer verenigd rond een aantal brexiteers, die heel duidelijk geloven in het Brexit-project, en die proberen er het beste van te maken.”

 

28 juni 2020 

Britten balen van Brexit, meerderheid wil in EU blijven

“In Groot-Brittannië lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel te verdwijnen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, zo meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey.”

 

28 juni 2020 

Merkel: ‘Verenigd Koninkrijk moet leven met consequenties brexit

“Het Verenigd Koninkrijk zal moeten leven met de gevolgen van de keuze van premier Boris Johnson voor een harde brexit. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview met The Guardian.”

 

27 juni 2020 

Steun voor Brexit bij Britse bevolking zakt naar dieptepunt, blijkt uit nieuwe peiling

” – Nog maar 35% procent van de Britten steunt de Brexit, terwijl bijna 60% wil dat het VK weer lid wordt van de Europese Unie.
– Sinds het Brexit-referendum van 2016 is de steun voor de Europese Unie gestaag toegenomen in het VK.
– Intussen verlopen de onderhandelingen over de finale scheiding moeizaam, waarbij een no deal-Brexit nog altijd tot de mogelijkheden behoort.”

 

26 juni 2020 

Achter de schermen bij de Brexit-onderhandelingen

“Er komt definitief geen uitstel in de Brexit-onderhandelingen. Dat zegt Stefaan de Rynck in gesprek met Bernard Hammelburg. De Rynck is adviseur van hoofdonderhandelaar Michel Barnier en geeft in BNR De Wereld een blik achter de schermen in de Brexit-onderhandelingen en legt uit waar de gesprekken nou precies op vastlopen.”

 

26 juni 2020 

Brexit-onderhandelingen geïntensiveerd en introductie douane-ingroeimodel

“Nu het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU dichterbij de deadline voor verlenging van de huidige transitieperiode komen (1 juli), hebben de onderhandelaars aangegeven de besprekingen te willen intensiveren. Tot eind juli vinden er wekelijks gesprekken plaats, om te pogen tot een handelsdeal te komen. Grootste struikelblokken liggen nu op het gebied van toegang tot de Britse visgronden en bestuur.”

 

25 juni 2020 

Gevolgen no deal-Brexit mogelijk groter voor Britse voedselvoorziening dan Covid-19

“Volgens academici zou een no deal-Brexit veel ernstigere gevolgen kunnen hebben voor de voedselvoorziening in het Verenigd Koninkrijk dan het coronavirus. Deskundigen van Scotland’s Rural College (SRUC) waarschuwen dat mogelijke prijsstijgingen het voor sommige mensen moeilijk zal maken om aan de dagelijks aanbevolen vijf porties groenten en fruit te komen. Ze onderzochten wat er zou kunnen gebeuren wanneer het Verenigd Koninkrijk er niet in slaagt om een Brexit-akkoord te bereiken voor het einde van de overgangsperiode eind december.”

 

24 juni 2020 

Debat Initiatiefvoorstel inperking gevolgen brexit

“De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 23 juni over het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Sjoerdsma (D66), Asscher (PvdA), Van Otterloo (50PLUS), Van Wijngaarden (VVD) en Van Ojik (GroenLinks), over het inperken van de gevolgen van de brexit. Behalve de initiatiefnemers nam ook staatssecretaris Broekers (Justitie en Veiligheid) deel aan het debat namens de regering. De Kamer stemt dinsdag 30 juni over het initiatiefvoorstel.”

 

23 juni 2020 

Johnson heeft tóch interesse in Brexit-deal

“De onderhandelingen tussen Brussel en Londen over hun relatie na de Brexit, die eind van dit jaar gepland staat, verlipen de afgelopen maanden stroef. Maar het feit dat Boris Johnson en EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen het tempo van de gesprekken hebben opgeschroefd, laat zien dat er in het VK toch interesse is in een akkoord.”

 

22 juni 2020 

Eindstation Brexit nog altijd niet in zicht

“Vier jaar geleden werd de Britten gevraagd in het stemhokje een kruisje te zetten achter de vraag: moet het Verenigd Koninkrijk in de EU blijven of uittreden? Wat de gevolgen zijn van de Britse exit is nog steeds niet duidelijk, behalve dat het het Verenigd Koninkrijk ingrijpend zal veranderen. Het politieke akkoord is er, een handelsakkoord is nog in de maak. Maar waar het allemaal precies toe moet leiden, weet niemand.”

Ga naar kwartaal 2 van 2020
“Those who do not remember the past are condemned to repeat is.” George Santayana

Lees ook:
ons blog over Brexit2Business.

Lees ook:
ons blog over wat u als burger kunt doen met het oog op de brexit.

 

Vertalingen

Hebt u documenten die vertaald moeten worden? Bekijk of u juridische vertalingenbeëdigde vertalingen of algemene vertaligen nodig hebt. Of vraag meteen een offerte aan.

Help! Ik doe zaken met het VK!
Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Eerste Hulp bij Brexit voor Burgers! 
In onze blog leest u wat voor documenten wij voor u vertalen.

Waarom u voor ons kiest

  • EN-NL / NL-EN
  • Juridisch
  • Beëdigd
  • Ervaren
  • Kwaliteit
  • Advies

Brexit-loket

Het Brexit-loket: voor ondernemers en burgers.

Het loket van de Rijksoverheid praat u bij over de laatste stand van zaken.

 

Immigratie- en Naturalisatiedienst

In de brexit-nieuwbrief van de IND houdt u de laatste ontwikkelingen bij.